Hoe installeer je een videokaart in je PC

Hoe installeer je een videokaart in je PC?

Om je pc een flinke upgrade te geven kun je een nieuwe videokaart installeren. Er zijn weinig onderdelen die je pc zo’n boost kunnen geven. Zware games en programma’s zijn dan geen probleem meer. Voordat je deze nieuwe hardware aan de praat krijgt zal je wat stappen moeten doorlopen.

In het kort:

  1. Verwijder indien nodig stuurprogramma’s van je oude videokaart. Dit is belangrijk als je van fabrikant wisselt.
  2. Verwijder de achterplaat van je PCI.
  3. Stop de videokaart in de PCIe-gleuf.
  4. Sluit de stroomkabels aan op de videokaart. Dit kunnen 1 of 2 zes-pins of acht-pins PCIe-stroomconnectoren zijn.
MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X beste videokaart

#1 MSI GeForce RTX 3090 Ti

Opzoek naar een videokaart voor je PC? Dit is de beste videokaart van dit moment.

Ben je van plan om je oude videokaart te vervangen? Lees dan dit artikel: hoe vervang je een videokaart

Hoe installeer je een videokaart?

Voordat je een nieuwe videokaart gaat installeren zal je eerst de stuurprogramma’s van je oude videokaart moeten verwijderen. Dit is belangrijk als je van fabrikant wisselt. Stel dat je van AMD naar NVDIA gaat, dan wil je de AMD stuurprogramma’s allereerst verwijderen. Als je dit niet doet kan dit conflicten veroorzaken met het nieuwe stuurprogramma van NVDIA.

Om de oude stuurprogramma’s te installeren kun je naar het configuratiescherm gaan. Je kunt dit intypen in het zoekbalk van Windows linksonder. Je kunt ook de Windowstoets + I ingedrukt houden. Ga vervolgens naar ‘Apps’ en klik rechtsboven op ‘programma’s en functies’.

Zoek in dit menu naar de NVDIA- of AMD-beeldschermstuurprogramma’s. Selecteer het stuurprogramma dat je wil verwijderen en klik op ‘Verwijderen’. Wacht totdat ze zijn verwijderd en sluit je computer af.

configuratiescherm-openen-windows
programma's openen configuratiescherm
programma's en onderdelen openen configuratiescherm
NVDIA stuurprogramma verwijderen configuratiescherm

Als je gaat rommelen met onderdelen in je computer, dan is het belangrijk om dit veilig te laat verlopen. Om het proces veilig te maken is het van belang om alle stroom van je computer te halen. Denk aan het loskoppelen van je stroomkabel, maar ook eventuele externe apparaten die zijn aangesloten. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk statische lading aanwezig is. Zodra kleine schokjes de binnenkant van je pc bereiken kan dit negatieve gevolgen hebben. Er is een grote kans dat onderdelen van je pc dan zullen beschadigen.

Om statische lading zo veel mogelijk tegen te gaan raad ik je aan om een antistatisch polsbandje te gebruiken. Doe dit polsbandje tijdens het installeren om en leid hiermee alle lading af. De kans dat er stroom in de computer zelf komt is hierdoor erg laag. Tot slot is het handig als je tijdens het installatieproces een schroevendraaier bij de hand hebt.

Antistatische polsband spanning afleiden videokaart vervangen

Antistatische polsband

Gebruik dit antistatische polsbandje zodat je geaard bent en geen statische elektriciteit opbouwt.

Hoelang het installeren duurt hangt af van of je hetzelfde merk als de oude kaart gebruikt. De nieuwe stuurprogramma’s die je later dit proces gaat downloaden zijn erg groot. Het kan daarom enige tijd duren voordat ze zijn gedownload. Hoe snel dit gaat hangt af van de snelheid van je internetverbinding.  

Stap 1: de achterplaat van je PCI verwijderen. Meestal zitten de schroeven aan de binnenkant, maar soms ook aan de buitenkant. Je kunt geen nieuwe grafische kaart installeren zonder eerst ruimte vrij te maken in de PCIe backing plate. Als je je oude videokaart hebt verwijderd heb je een grote kans dat je genoeg ruimte hebt. Voor het verwijderen van een videokaart kun je dit artikel raadplegen: hoe vervang je een videokaart Is dit niet het geval, dan moet je misschien een extra plaat verwijderen.

Meestal stop je videokaart in het bovenste PCIe slot. Als je dit niet zeker weet zou je eventueel nog de handleiding van de videokaart kunnen raadplegen. Zoek uit hoeveel PCIe slots je nodig hebt en bepaal op basis daarvan hoeveel platen je moet verwijderen. Verwijder genoeg platen zodat de videokaart erin past. Hier zou je een schroevendraaier of je vingers voor kunnen gebruiken.

Als je de PCIe achterplaat hebt verwijderd is het verstandig om deze goed te bewaren. Er zijn ook fabrikanten die achterplaten gebruiken zonder schroeven. Deze achterplaten kun je maar 1 keer verwijderen en niet meer terugplaatsen. Om deze los te maken beweeg je de achterplaat voorzichtig heen en weer om het stuk af te breken.

PCIe achterplaat verwijderen

Stap 2: dan is het nu tijd om de nieuwe videokaart aan te sluiten. Zodra je genoeg ruimte hebt gecreëerd voor je videokaart kun je hem installeren. Over het algemeen is het installatieproces eenvoudig, maar dit kan afhangen van de soort pc-behuizing. De allereerste stap is om de grafische kaart in de PCIe-gleuf te stoppen. Zorg ervoor dat de PCIe-clip open staat voordat je de kaart plaatst.

Let erop dat het plaatsen van de videokaart geen kracht kost. Moet je kracht zetten, forceer dit dan niet. Stop de videokaar dus met beleid in de slot en onthoud dat dit geen kracht vereist. Merk je dat de videokaart niet past, haal de kaart er dan uit en controleer of iets de PCIe-gleuf blokkeert. Zodra de videokaart geplaatst is zou je een klik moeten horen van de clip. Dit hoeft echter niet bij elk systeem het geval te zijn. Ben je tevreden met de installatie, zorg dan dat je de schroeven van de achterplaat weer vastschroeft.

Stap 3: sluit de stroomkabels aan op de videokaart. Kies allereerst de juiste kabels die je voor de aansluiting kunt gebruiken. Dit kunnen 1 of 2 zes-pins of acht-pins PCIe-stroomconnectoren zijn. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je de juiste kabels gebruikt. Een verkeerde voedingskabel kan je componenten van je pc beschadigen. De meeste voedingen gebruiken een 6+2 connector. Zorg dat je de connector goed uitlijnt met de 6-pins aansluiting.

De meeste grafische kaarten gebruiken een zes- of acht-pins aansluiting of een combinatie van beide. Er zijn echter modellen zoals de RTX 3000-serie van NVDIA die 12-pins connector hebben. In dit geval moet je een adapter gebruiken die van een 2 acht-pins verbinding een enkele 12-pins maakt.

Als je zeker bent kun je ze aansluiten op de overeenkomstige slots van de nieuwe GPU. Je hoort ze als het goed is vastklikken zodra je de kabel aansluit. Om te controleren of ze helemaal goed zitten zou je er een beetje aan kunnen trekken. Als ze goed zijn aangesloten zouden ze niet moeten bewegen.

PCIe stroomconnector 6 pin

PCIe stroomconnector 

Stap 4: test het uit. Controleer of je alle bovenstaande stappen correct hebt gevolgd. Hierna kun je je pc weer in elkaar zetten en alles aansluiten. Sluit je stroomkabel, muis, toetsenbord en videokabel weer aan op pc. Het antistatische polsbandje heb je niet meer nodig. Zet vervolgens de pc aan en kijk of je beeld krijgt. Zodra je een beeld ziet is alles goed aangesloten en is de installatie voltooid.

Zie je geen beeld, dan kan hier een eenvoudige verklaring voor zijn. Controleer allereerst of je de stroomkabels goed hebt aangesloten. Krijgt de voedingskabel wel stroom, herhaal dan de bovenstaande stappen. Verwijder de grafische kaart en stop deze opnieuw in de sleuf om er zeker van te zijn dat deze correct is aangesloten. Controleer ook de verbinding tussen de monitor en de grafische kaart. Zorg ervoor dat beide uiteindes van de kabel goed zijn aangesloten.

Je zou eventueel ook nog de BIOS opnieuw kunnen instellen. Omdat je een nieuwe videokaart gebruikt kunnen er mogelijk compatibiliteitsproblemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de PSU van je computer de nieuwe krachtige videokaart niet aankan. Is dit niet het probleem, stop de videokaart dan in een ander PCIe-slot. Het is in dit geval wel verstandig om de handleiding van je moederbord door te nemen. Zo kan je overbelasting en kortsluiting voorkomen.

Ervaar je nog steeds problemen met je videokaart? Lees dan dit artikel: videokaart is kapot en werkt niet 

Is het niet gelukt of word je duizelig van alle tekst? Bekijk dan eventueel de de video hieronder die je verder kan helpen:

Stap 5: installeer nieuwe stuurprogramma’s. aan het begin van dit artikel heb ik het gehad over het verwijderen van de oude programma’s. Het is nu tijd om de stuurprogramma’s van de nieuwe videokaart te installeren. Het is belangrijk om oude stuurprogramma’s te verwijderen zodat je genoeg opslagruimte vrijmaakt.

Om de meest recente stuurprogramma’s te downloaden kan je naar de website van NVDIA of AMD gaan, afhankelijk van welke videokaart je gebruikt. Het merk van je videokaart bepaalt of je NVDIA of AMD gebruikt.

Hoe sluit je een externe videokaart aan?

We hebben het tot dusver gehad over het installeren/inbouwen van je videokaart in je pc. Tegenwoordig is het echter mogelijk om ook externe videokaarten op je pc aan te sluiten. Dit doe je gewoon via een kabel.

Een zogeheten ‘eGPU’ is een goed optie voor laptopgebruikers. Dit is een GPU-behuizing waarin je je videokaart kunt stoppen. Als je de videokaart van je laptop wil vervangen kan je net zo goed een nieuwe kopen.

Door een eGPU aan te schaffen hoef je niet geheel een nieuwe laptop te kopen. Je sluit hem namelijk eenvoudig aan zonder dat je de laptop helemaal uit elkaar hoeft te halen. Niet alleen bespaar je hiermee kosten, maar behoud je ook de veelzijdigheid. Je kunt naast de eGPu namelijk nog wel gebruik maken van de ingebouwde videokaart zodra je hem ergens naartoe brengt.

Let ook bij het kopen van een eGPU op de compatibiliteitseisen. Het gaat hierbij om de volgende punten:

  1. Maximaal vermogen van de PSU.
  2. Het type PSU locatie.
  3. Formaat
  4. Compatibiliteit met laptopaansluiting
  5. Compatibiliteit met videokaart

Maar hoe sluit je zo’n externe videokaart dan aan? Het aansluiten van een externe videokaart doe je met een thunderbolt 3 snoer. eGPU sluit je aan op de thunderbolt 3 aansluiting van je computer. De videokaart stop je vervolgens in de eGPU. Naast de thunderbolt 3 kabel gebruik je ook nog een voedingskabel.

Scroll naar boven