Hoe kan ik een DVD afspelen op mijn TV

Hoe kan ik een DVD afspelen op mijn TV?

Om een dvd op een tv af te spelen gebruik je natuurlijk meestal een dvd speler. In dit geval hoef je alleen de dvd speler aan te sluiten. Maar wat als je geen dvd speler hebt? In dit artikel lees je hoe je een dvd afspeelt op je tv zonder dvd speler.

In het kort:

 1. Gebruik een dvd speler.
 2. Sluit je laptop aan (met ingebouwde dvd speler) op je tv met een hdmi kabel.
 3. Stream je dvd via je Apple TV of Chromecast.
 4. Rip je dvd naar een USB en sluit deze aan op je tv.

Ben je van plan om veel dvd’s af te spelen over een langere periode? Dan raad ik je toch aan om een dvd speler aan te schaffen. Dit is de beste dvd speler van dit moment:

Sony DVP-SR760H beste dvd speler

Sony DVP-SR760H

Vervang je oude (defecte) dvd speler voor een nieuw exemplaar. Een goede keuze voor mensen met een grote dvd-collectie.

Laptop met DVD drive aansluiten op je TV

De beste manier om je dvd op je tv af te spelen is met behulp van een dvd speler. Maar wat als je geen dvd speler hebt, maar wel een laptop met een dvd drive? In dat geval kan je de laptop aansluiten op je tv.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je laptop aan te sluiten op je tv met behulp van kabels. Start met te checken welke video out verbinding jouw apparaten delen (oftewel de tv en je laptop). Van alle kabels die er zijn kan je het beste een hdmi kabel gebruiken, wat vrijwel alle laptops en tv’s ondersteunen. Het aansluiten van je laptop op je tv via een hdmi gaat als volgt:

 1. Gebruik een goede hdmi kabel, zoals de LifeGoods HDMI 2.0.
 2. Sluit een uiteinde van de hdmi kabel aan op een hdmi poort van je laptop.
 3. Sluit het andere uiteinde van de hdmi kabel aan op één van de hdmi poorten van je tv. De meeste tv’s hebben namelijk meerdere aansluitingspunten. Onthoud op welke hdmi poort je de kabel hebt aangesloten. Meestal staat er een nummer bij.
 4. Zet zowel je laptop als je tv aan.
 5. Kies met je afstandsbediening de juiste bron. Gebruik hiervoor de knop bovenaan de afstandsbediening, wat vaak staat aangegeven met Input of source. Heb je de kabel op hdmi 2 aangesloten, selecteer dan hdmi 2. Net als je zou doen bij een dvd, of Blue-ray speler. Als het beeld verwrongen wordt weergegeven kan je dit aanpassen met behulp van de laptop-instellingen.
 6. Stop de dvd die je wil afspelen in de dvd drive van je laptop.

Zijn de stappen niet duidelijk genoeg? bekijk dan de video hieronder:

Veel laptops hebben geen ingebouwde dvd speler meer. Gebruik in dit geval een externe dvd speler. Hier ga ik straks uitgebreid op in.

Er zijn ook andere manieren waarop je je laptop op je tv kunt aansluiten:

 • DVI: is een veel voorkomende verbinding bij desktop-computers, maar komt minder voor bij laptops. Het geeft een betere kwaliteit dan S-Vide en VGA. Voor het geluid moet een 3,5 mm audio kabel worden gebruikt.
 • VGA: veel gebruikt bij computers. De beeldkwaliteit is beter dan VGA. Voor het geluid moet een 3,5 mm audio kabel worden gebruikt.
 • S-Video: ook bekend onder Y/C. Was de meest gebruikte kabel voor de verbinding van een laptop met een tv. ER zijn twee types S-Video kabels: 4-pin en 7-pin poorten. De meeste laptops en PC’s zijn toegerust met een 7-pin poort. Dus als jouw tv enkel een 4-pin poort heft heb je een adapter nodig. Net als bij DVI en VGA heb je een aparte audiokabel nodig voor het geluid.
 • Thunderbolt (Apple MacBook): de Thunderbolt verbinding draagt zowel beeld als geluid over voor MacBook gebruikers.

Wanneer de apparaten niet dezelfde video out verbinding delen heb je een adapter nodig. Nadat je de juiste kabel gekozen hebt is het van belang om eerst de tv aan te doen alvorens je de laptop opstart. Anders loop je het risico dat de laptop de externe verbinding niet opmerkt.

Laptop heeft geen ingebouwde DVD speler

Tegenwoordig worden laptops niet meer geleverd met een dvd drive. Wat dan? Mogelijk biedt een externe dvd drive dan een oplossing. Een externe dvd zorgt ervoor dat je geen ingebouwde dvd speler nodig hebt. Je sluit het apparaat aan op een USB-A of USB-C poort van je laptop. Zowel Macbooks als Windows laptops kunnen hier gebruik van maken.

Er zijn verschillende USB dvd drives op de markt verkrijgbaar. Hieronder zie je een externe dvd speler die zowel USB-A als USB-C ondersteund. Je gebruikt de dvd speler als volgt:

 1. Sluit de externe dvd speler aan op één van de usb poorten van je laptop.
 2. Stop de dvd die je wil afspelen in de externe dvd speler.
 3. Sluit je laptop aan op je tv met een hdmi kabel. Raadpleeg indien nodig de stappen eerder dit artikel.
externe cd en dvd speler cd rippen

Externe cd en dvd speler

Gebruik deze externe dvd speler om je dvd’s af te spelen op je laptop. Vervolgens sluit je je laptop aan op je tv en kan je hierop dvd’s afspelen.

DVD streamen naar je TV

Uiteraard kan je ook streamen. In dit geval verbind je je Macbook of Windows draadloos met je tv. Er worden hieronder 2 methodes besproken. 1 methode is bedoelt voor Mac gebruikers (methode 1) en de andere methode is bedoelt voor Windows gebruikers (methode 2).

Methode 1: stream dvd naar Apple tv via Airplay Mirroring.

Om een dvd van je laptop naar je tv te streamen kan je Airplay Mirroring gebruiken. Dit is misschien wel de meest eenvoudige methode als je geen dvd speler hebt. Het probleem is echter dat dvd’s niet compatibel zijn met Airplay. Dit betekent dat je een dvd niet direct kan streamen via Airplay.

Dit is waar een Apple tv om de hoek komt kijken. Dankzij de Apple tv Airplay mirroring kan je de dvd toch draadloos streamen naar je iMac, Mac mini, Macbook Air en MacBook Pro. Dit scheelt je de  tijdrovende klus van het ‘rippen’* van de dvd.

Eerst moet je ervoor zorgen dat je Mac de dvd kan benaderen. Veel Mac gebruikers lopen tegen een foutmelding aan (‘the viewer could not be moved to selected screen’). Om dit te voorkomen heb je een Apple tv mirroring server nodig. Je kan dit voor elkaar krijgen door gratis software te downloaden, zoals VLC. Het is software dat je gratis kan downloaden voor zowel Windows als macOS.

*het omzetten van je dvd naar een digitaal bestand (zoals mp3).

Apple TV 4K

Apple TV 4K

Gebruik een Apple TV zodat je een dvd via je laptop kan streamen naar je tv.

Methode 2: stream dvd naar tv via Chromecast.

Chromecast is een andere bruikbare optie voor het draadloos streamen van dvd’s naar de tv. Net als Apple Airplay werkt dit enkel als het juiste format gebruikt wordt. Je moet dus eerst de dvd rippen naar het voorgeschreven Chromecast format met een snelle dvd ripper, zoals Winx DVD Ripper Platinum.

Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

Stap 1: voeg Google Cast extension toe aan je Chrome browser.

Stap 2: sleep en plaats de geconverteerde dvd video naar Chrome en speel deze af met behulp van de Chrome browser.

Stap 3: klik de Google Cast icon in de Chrome toolbar en selecteer je Chromecast-device. Dan zal de DVD wireless worden gestreamd naar je tv door Chromecast.

Google Chromecast 3

Google Chromecast 3

Gebruik een Google Chromecast zodat je een dvd via je laptop kan streamen naar je tv.

DVD afspelen op je TV via een USB stick

Verder is het ook nog mogelijk om je dvd af te spelen via een usb stick. Je zult hiervoor eerst de dvd als digitaal bestand op je computer moeten zetten. Dit wordt ook wel het rippen van een dvd genoemd. Volg de stappen hieronder om je dvd af te spelen op je tv via een usb:

 1. Stop een usb stick in je computer en wacht totdat deze is gedetecteerd.
 2. Stop een dvd in je laptop. Gebruik eventueel een externe dvd spelers als je laptop geen ingebouwde dvd speler heeft.
 3. Begin met het rippen van je dvd. Hier kan je software voor gebruiken dat meestal op je computer staat.
 4. Na het rippen heb je de dvd omgezet naar een digitaal bestand. Zet dit digitale bestand (mp3) over naar de usb stick.
 5. Sluit die usb stick vervolgens aan op een usb aansluiting van je tv.

DVD speler aansluiten op je TV

De meest eenvoudige en logische methode blijft het aansluiten van een dvd speler. Voordat je kan genieten van jouw favoriete films, concerten, of andere content moet je een aantal zaken in orde gemaakt hebben en een aantal handelingen uitvoeren:

 1. Plaats de tv en de dvd speler in elkaars nabijheid zodat deze met elkaar verbonden kunnen worden met de kabels naar keuze. Houd er rekening mee dat beide apparaten warmte genereren. Houd voldoende afstand om oververhitting te voorkomen.
 2. Breng de verbinding tot stand met een hdmi-kabel door deze in de hiervoor bestemde poort in de dvd speler te steken en het uiteinde in de poort van de tv. In sommige gevallen gebruik je een composiet-kabel. Dit is een ouder systeem voor overdracht van beeld en geluid. Herkenbaar aan de gele, witte en rode stekkers, of plugs.
 3. Zet de tv en de dvd speler aan nadat je de stekker van de voedingskabel in het stopcontact, of de stekkerdoos gestoken hebt.
 4. Selecteer het dvd-kanaal in het menu van de tv.
 5. Als het goed is krijg je nu het “testbeeld” van je dvd speler in beeld.
 6. Om een film, of andere dvd te kunnen bekijken moet je de dvd naar keuze in de dvd speler laden. Dit werkt meestal met een schuiflade en de opdracht “open” op de afstandsbediening, of het bedieningspaneel van de dvd speler.
 7. De meeste dvd’s starten op met een menu, waarin je een aantal selecties kunt maken. Bijvoorbeeld de taal, wel of geen ondertitels, enz. De dvd speelt dus niet automatisch af. Je moet je afstandsbediening gebruiken voor deze extra opties. Met de pijltjes-toetsen kan je je weg vinden in het menu.
 8. Het is zo ver. Met de opdracht “Play” of de toets start je de dvd-weergave.

Scroll naar boven