Hoe kan ik mijn webcam testen

Hoe kan ik mijn webcam testen?

Er zijn verschillende methodes waarop je je webcam kan testen. Zo weet je of alles goed is geregeld zodra je de webcam gaat gebruiken tijdens een call. De meest eenvoudige en snelle methodes worden in dit artikel besproken.

In het kort:

  1. Gebruik een website zoals nl.webcamtests.com. Hier vind je veel specificaties van je webcam.
  2. Gebruik de camera app in Windows.
  3. Gebruik je Mac? Finder > Toepassingen > Photo Boot.
  4. Test je webcam met programma’s zoals Skype, Zoom en Microsoft Teams.

Voordat je je webcam gaat testen moet je wel controleren of deze wel daadwerkelijk aan staat. Ook kan het geen kwaad om te controleren of je (indien je deze gebruikt) externe webcam goed is aangesloten. Vergeet ook niet de sticker of het klepje van je camera af te halen als je hier gebruik van maakt. Aan het eind van dit artikel laat ik je zien hoe je je webcam kunt inschakelen.

Webcam online testen

De meest eenvoudige methode om je webcam te testen is door websites te gebruiken. Op deze websites kun je helemaal gratis binnen enkele klikken de webcam testen. Welke website je precies gebruikt maakt niet zoveel uit. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer.

Hieronder zie je een paar websites die je kunt gebruiken:

  1. nl.webcamtests.com
  2. www.iobit.com
  3. webcam-test.com
  4. webcammictest.com

Neem de nl.webcamtests.com als voorbeeld. Dit is een webcamtester die veel informatie over je webcam kan analyseren. Sommige laptop webcams hebben een klepje of sticker voor de camera zitten. Zorg dat je deze van je camera haalt indien nodig.

Je gebruikt deze webcam tester als volgt:

  1. Open een browser op je computer, zoals Google of Bing.
  2. Ga naar de website nl.webcamtests.com.
  3. Als je op de website bent zal hij een webcam proberen te detecteren.
  4. Druk op de knop ‘Test mijn camera’.
  5. De website vraagt nu voor toestemming om je camera te gebruiken. Klik op ‘toestaan’ zodat de website je camera kan uittesten. Wil je geen toestemming geven aan willekeurige websites op het internet, dan heb je ook nog de mogelijkheid om dit offline te doen. Zo biedt Windows ook een functie om dit te testen. Hier kom ik later dit artikel nog op terug.
  6. Nadat je op ‘toestaan’ hebt geklikt zal de website de webcam gaan controleren. Dit kan even duren.
webcam testen website

Nadat het testen 100% is voltooid kan je aan de linkerkant allerlei webcam informatie vinden. Hier zie je allerlei eigenschappen van je webcam die mogelijk interessant voor je kunnen zijn. Je ziet op de pagina als het goed is ook het beeld van je webcam. Zo kan je goed zien wat er allemaal in beeld komt en hoe het beeld oogt.

Webcam testen in Windows 10

 Het kan zijn dat je websites op het internet geen toestemming wil geven tot je camera. In dit geval heb je ook nog de mogelijkheid om je webcam offline te testen. Hiervoor kun je programma binnen het Windows besturingssysteem gebruiken. Volg hieronder de bijbehorende stappen:

  1. Open de camera app op Windows. Druk op de Windowsknop van je toetsenbord. Typ in het zoekbalk van Windows ‘camera’ en wacht totdat de camera app tevoorschijn komt.
  2. Zodra je de app hebt geopend zie je als het goed is het beeld van je webcam. Om er zeker van te zijn of je ook audio ook opneemt, kan je de opnameknop gebruiken. Klik op de ronde witte knop om een opname te starten. Zorg dat je geluid maakt tijdens het opnemen en luister het daarna terug.
  3. Om een opname terug te kijken/luisteren kan je de snelkoppeling camerarol gebruiken rechtsonder.
camera app openen windows computer
camerarol openen opname terugluisteren

Als je een externe webcam gebruikt moet je deze mogelijk selecteren in de camera app. Je kunt schakelen tussen de ingebouwde webcam en de externe webcam door op ‘camera wijzigen’ te klikken rechtsboven in de app.

Webcam testen op Mac

 Ook Mac-gebruikers kunnen hun webcam offline testen met behulp van de al geïnstalleerde programma’s. Volg de onderstaande stappen om je webcam op Mac te testen:

  1. Klik op het icoontje van de ‘Finder’ in de menubalk van je Mac.
  2. Klik op ‘toepassingen’ in de lijst van opties die nu verschijnen.
  3. Klik in deze map op ‘Photo Booth’ om het beeld van je webcam weer te geven.

Als je een externe webcam gebruikt, dan moet je deze mogelijk selecteren in het vervolgkeuzemenu van de Photo-Booth app. Ga naar de Photo Booth-menubalk bovenaan het scherm en klik op ‘camera’.

Webcam testen in Skype

 Je kunt een webcam ook gewoon testen met de videosoftware zelf. We nemen Skype nu als voorbeeld, maar je kan ook programma’s zoals FaceTime of Google Messenger gebruiken. Volg de onderstaande stappen om je webcam in Skype te testen. Het geldt zowel voor Windows als Mac.

  1. Start de Skype applicatie op Windows of Mac.
  2. Gebruik je een Mac, klik dan op de Skype-knop in de menubalk van de app boven aan het scherm. Gebruik je Windows, klik dan op de knop ‘extra’ in de menubalk van Skype.
  3. Selecteer ‘voorkeuren’ van je Mac of ‘opties’ van Windows.
  4. Klik op ‘audio/video’ van je Mac of op ‘video-instellingen’ van Windows.

Webcam testen in Zoom

 Net zoals Skype maakt ook Zoom het erg eenvoudig om je video te testen vanuit het instellingenscherm van de app. Open Zoom op je computer en ga naar je accountavatar in de rechterbovenhoek van het venster. Kies in dit vervolgmenu ‘’instellingen’. Klik in het venster instellingen op ‘video’ en je ziet als het goed is het beeld van je webcam. Vanuit dit menu kun je ook allerlei aanpassingen doen aan je webcam.

Hoe zet je een webcam aan?

 Je kunt je webcam op veel verschillende manieren testen. Dat hebben we tot nu wel gemerkt. Het heeft echter niet zo veel zin als je webcam niet is ingeschakeld. Het kan een reden zijn waarom je webcam niet werkt. Tijd dus om de webcam aan te zetten.

Door de onderstaande stappen te volgen kan je je webcam inschakelen en controleren of je hem al hebt ingeschakeld in Windows 10:

  1. Ga naar Windows > instellingen > privacy.
  2. Aan de linkerkant vind je allerlei opties. Selecteer onder ‘app-machtigingen’ de ‘camera’.
  3. Bovenaan het menu kan je toegang tot de camera toestaan op dit apparaat. Klik op ‘Wijzigen’ om toegang tot de camera voor dit apparaat in of uit te schakelen. Onderaan dit menu kun je ook specifieke apps selecteren of deselecteren die toegang krijgen tot de camera. Zorg dat de software die je gaat gebruiken voor het videobellen toegang heeft tot de camera. Gebruik je bijvoorbeeld Zoom, controleer dan of toegang tot je camera aanstaat.
instellingen windows privacy aanpassen
camera instellingen windows computer
toegang camera windows wijzigen

Je webcam op Mac inschakelen gaat als volgt:

  1. Open in de Finder de map ‘programma’s. Staat de map ‘programma’s niet in het zijmenu, dan kan je deze bereiken door het pad Macintosh HD > gebruikers > [je accountnaam] > toepassingen te volgen.
  2. Selecteer een app die de iSight-camera gebruikt. PhotoBooth en FaceTime ondersteunen het. Je kunt ook ander apps gebruiken die je in de App Store van je Mac kunt downloaden. Zorg ervoor dat je weet dat deze programma’s de iSight-camera gebruikt.
  3. Zodra je PhotoBooth of FaceTime gebruikt wordt de iSight-camera geactiveerd. Dit geldt ook voor andere geïnstalleerde apps die de iSight-camera ondersteunen. Als het goed is brandt het groene indicatielampje boven je monitor. Het groene lampje betekent niet dat je aan het opnemen bent, maar dat de camera slechts actief is. Dit betekent dat je klaar bent om iets op te nemen of om foto’s te maken met je webcam.

Waarom werkt mijn webcam niet?

Wat als je na het testen erachter komt dat je webcam niet werkt? Dit is waarom je webcam het niet meer doet:

  1. Gebruik je een externe webcam, zorg dan dat de webcam goed is aangesloten. Meestal gebruik je hiervoor een USB-kabel.
  2. Als je geen video ziet tijdens het testen van de webcam, controleer dan of je webcam wel is geselecteerd. Bij de meeste software moet je wel kunnen wisselen tussen de webcams. Soms is een webcam die niet meer is aangesloten geselecteerd. In Skype wijzig je de webcam als volgt: selecteer je profielafbeelding > instellingen > audio en video > selecteer ‘camera’ om de juiste webcam te selecteren.
  3. Zorg ervoor dat de webcam niet door een ander programma wordt gebruikt. Stel dat je op de achtergrond Skype gebruikt, dan heeft dat programma mogelijk een slot op de webcam. Hierdoor toont bijvoorbeeld Zoom een zwart scherm in het videovenster.
  4. Mochten alle bovenstaande oorzaken/oplossingen niet helpen, start je computer dan opnieuw op. Er kan een probleem zijn met de USB-poort van je externe webcam of er is sprake van beschadigde software in het geheugen.

Over de auteur

Scroll naar boven