Hoe kan je een CD rippen

Hoe kan je een CD rippen?

Door je cd te rippen kan je de muziek op de cd kopiëren naar een schijf op je computer. Je behoudt hierbij de muziek op de cd. Je kunt je cd rippen door een bepaalt programma voor Windows en Mac te gebruiken. In dit artikel bespreek ik hoe je cd’s kan rippen met de Windows Media Player en ITunes.

In het kort:

  1. Stop de cd in je computer. Eventueel met behulp van een externe cd-speler.
  2. Windows: gebruik Windows Media Player wat al op je computer staat.
  3. Mac: gebruik iTunes wat al op je computer staat.

Let op: voor Windows kan je Windows Media Player gebruiken om je cd’s te rippen. Voor Macbooks daarentegen kan je eventueel ITunes gebruiken. Beide programma’s worden uitgebreid besproken in dit artikel.

CD rippen met Windows Media Player

Tegenwoordig zijn er genoeg programma’s waarmee je vrij eenvoudig je cd’s kunt rippen. Een veelgebruikt programma is Windows Media Player. Dit is een programma die de meeste mensen met Windows al op hun computer hebben staan.

Stap 1: stop de cd in de computer. De moderne laptops van tegenwoordig hebben geen ingebouwde cd-speler meer. In dit geval kan je een externe cd-speler gebruiken die je meestal via een USB-kabel op je computer aansluit. Stop de cd in je computer waarvan je de inhoud op je computer wil zetten. Schakel vervolgens je computer in en kijk of je cd herkent wordt. Het kan zijn dat er een popup-venster verschijnt, sluit deze dan om verder te gaan met de stappen.

externe cd en dvd speler cd branden

Externe cd en dvd speler

Als je laptop/pc geen ingebouwde cd speler heeft kan je een externe aanschaffen.

Stap 2: open de Windows Media Player. De meest eenvoudige manier om dit programma te openen is door de zoekbalk van Windows te gebruiken. Typ in de zoekbalk linksonder ‘Windows Media Player’ en klik op het eerste resultaat wat verschijnt.

windows media player openen op computer

Stap 3: eenmaal in de Media Player zie je aan de linkerkant allerlei folders staan. Selecteer de cd die hier als het goed is tussen staat. Het kan zijn dat de cd staat aangegeven als ‘onbekend album’ of iets anders. Je kunt het herkennen aan het cd icoontje wat er naast staat.

windows media player folders menu links

Stap 4: je hebt de keuze om in de Media Player de instellingen voor het rippen aan te passen. In plaats daarvan kan je ook de standaardinstellingen gebruiken. Om de standaardinstellingen aan te passen kan je bovenaan naar de ‘rip instellingen’ gaan. Selecteer daarna ‘formaat’ om een audioformaat te kiezen. Hier kan je verschillende audioformaten selecteren voor de gekopieerde cd. Hier heb je de optie om je cd te rippen naar MP3, Flac, AAC, enz.

meer opties cd rippen in windows media player

Ook de audiokwaliteit kan je instellen. Ga wederom naar de rip instellingen en selecteer ‘audiokwaliteit’. Hier kan je een specifieke geluidskwaliteit voor je muziek selecteren. Welke geluidskwaliteit je kunt selecteren is afhankelijk van de soort computer. Denk aan 48 Kbps met de kleinste bestandsgrootte of 192 Kbps met de grootste bestandsgrootte en de beste kwaliteit.

meer opties cd rippen in windows media player

Ga naar de rip instellingen en selecteer ‘meer opties’. Hier vind je nog veel meer instellingen die je kunt aanpassen, zoals de locatie waar je je muziek wil opslaan. Dit kan je doen door op ‘veranderen’ te klikken in de sectie ‘Muziek rippen naar deze locatie’. Selecteer daarna een folder waar je je muziekbestanden wil hebben. Nadat je de instellingen hebt aangepast klik je op ‘ok’ om het te bevestigen.

meer opties cd rippen in windows media player

Stap 5: zodra je klaar bent om je cd te rippen zie je bovenaan het menu in de Media Player een optie om de cd te rippen.  

Stap 6: als het proces bezig is verandert de knop in ‘Stop rip’. Ook vind je een rip-status waarin je kunt zien hoever je al op weg bent. Zodra het rippen is voltooid geeft Media Player dit aan.

Je hebt de inhoud van je cd nu succesvol gekopieerd naar je computer. Vanuit hier kan je het muziekbestand bijvoorbeeld op een USB-stick zetten. Zo kan je de muziek van de cd afspelen op apparaten die USB ondersteunen. De muziekbestanden staan opgeslagen in het mapje dat je hebt geselecteerd in de rip instellingen. Hier hebben we het in stap 4 over gehad.

Als je niet weet waar je bestanden zijn opgeslagen kan je nog even teruggaan naar de rip instellingen in de Media Player. Ga vervolgens naar ‘meer opties’ en kijk welke locatie op je computer is geselecteerd. Sluit daarna het programma weer af.

Voor een duidelijke demonstratie kan je ook de onderstaande video raadplegen. Hier wordt uitgebreid uitgelegd en laten zien hoe je een cd kan rippen met behulp van de Windows Media Player:

CD rippen met ITunes

Hierboven hebben we het gehad over het programma Media Player. Dit is een programma dat wordt gebruikt op Windows, maar je kunt ook ITunes gebruiken. Dit is een applicatie die je kunt gebruiken om cd’s te rippen op je Mac.

Stap 1: stop de cd in je Windows of Mac computer. Zeer waarschijnlijk heeft je laptop geen ingebouwde cd-speler. Gebruik in dit geval een externe cd-speler die je via een USB op je computer kan aansluiten. Op die manier is het alsnog mogelijk om cd’s op je computer af te spelen. Het kan zijn dat er een melding verschijnt zodra je je cd aansluit op je computer. Klik deze melding dan weg en ga door met de stappen hieronder. 

externe cd en dvd speler cd branden

Externe cd en dvd speler

Als je laptop/pc geen ingebouwde cd speler heeft kan je een externe aanschaffen. Hij ondersteunt ook USB-C, waardoor hij geschikt is voor Mac gebruikers.

Stap 2: open daarna het programma ITunes. Dubbelklik op het ITunes app icoontje. Als je ITunes nog niet hebt kan je het eventueel nog downloaden

Stap 3: als je ITunes hebt opgestart vind je linksboven in het scherm een cd-knop. Klik hierop om naar de cd-pagina te gaan.

Stap 4: rechtsboven zie je een knop staan waar je je cd kunt importeren. Als je erop klikt verschijnt er een vervolgkeuzemenu.

Stap 5: in het venster wat je nu voor je ziet kan je de instellingen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren van een audioformaat. Kies bijvoorbeeld mp3 om je cd te digitaliseren naar een mp3 muziekbestand. Als audioformaat staat standaard AAC ingesteld. Dit is een audioformaat dat compatibel is met de meeste audiospelers.

In de optie eronder kan je de audiokwaliteit selecteren. Hoe hoger je de kwaliteit instelt, hoe groter het bestand wordt. De grootte van het bestand wordt aangegeven in Kbps. Nadat je de gewenste instellingen hebt klik je op ‘ok’ om het te bevestigen.

cd rippen instellingen aanpassen itunes

Stap 6: wacht totdat alle muziek van je cd gekopieerd is naar je computer. Het kan even duren voor dat het rippen van je cd is voltooid. Zodra het rippen van je cd klaar is krijg je hier een melding van op ITunes. De progressiebar die eerst zichtbaar was verdwijnt.

Stap 7: ga vervolgens naar de bibliotheek en open het album. Ga linksboven naar ‘muziek’, scrol naar beneden en ga opzoek naar het geïmporteerde cd album. Klik op het album om het te openen.

Stap 8: de volgende stap is om je bestanden op te slaan op je computer. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de nummers in het album. Het maakt niet uit op welk nummer je klikt, zolang het nummer maar in het album staat. Er verschijnt daarna een vervolgkeuzemenu. Op Mac selecteer je een liedje en klik je op ‘Bestand’ linksboven in je scherm.

Stap 9: klik tot slot op ‘weergeven in Windows verkenner’. Hierdoor wordt de maplocatie van de geïmporteerde nummers geopend. Vanuit hier kan je de muziekbestanden verplaatsen naar een andere locatie, een andere naam geven, kopiëren of bewerken. Als je een Macbook gebruikt klik je op ‘Toon in Finder’. 

De video hieronder laat het rippen van een cd met behulp van ITunes duidelijk zien:

Hoe zet je een CD op je USB?

Als je eenmaal klaar bent met het rippen van je cd heb je de mogelijkheid om de muziek op je usb te zetten. Je hebt namelijk na het rippen de muziek van je cd overgezet in een digitaal bestand. Dit digitale bestand kan je eenvoudig kopiëren naar de inhoud van bijvoorbeeld een USB-stick. Volg de onderstaande stappen om je cd op een USB-stick te zetten:

  1. Ga allereerst de cd rippen door Windows Media Player of ITunes te gebruiken. Hierdoor zet je de muziek van je cd om in een digitaal audiobestand, zoals AAC of MP3.
  2. Sla het digitale audiobestand op in een map ergens op je computer. Zorg dat je weet waar dit is.
  3. Stop de USB-stick in je computer en wacht totdat de USB wordt herkend door je computer.
  4. Ga naar de audiobestanden die je hebt opgeslagen ergens op je computer. Selecteer ze door op de bestanden te klikken en tegelijkertijd ctrl ingedrukt te houden. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de geselecteerde bestanden en selecteer ‘kopiëren’.
  5. Ga naar de inhoud van de USB-stick en klik met je rechtermuisknop op 1 leeg vlak. Selecteer in het vervolgkeuzemenu ‘Plakken’.

De inhoud van je cd is nu gedigitaliseerd (geript) en gekopieerd naar je USB-stick. Je kunt de audiobestanden nu afspelen op andere audioapparaten die USB ondersteunen. Let erop dat niet alle apparaten alle audioformaten ondersteunen. We hebben eerder gesproken dat je de liedjes van je cd kan digitaliseren naar formaten zoals MP3 en AAC. Alhoewel de geluidskwaliteit van AAC iets beter is dan MP3, wordt het niet door alle apparaten ondersteunt. Daar komt bij dat een MP#-bestand minder opslagruimte in beslag neemt.

Het is zelfs mogelijk om de inhoud van de ene cd over te zetten naar je andere cd. De stappen zijn vrij eenvoudig:

  1. Rip allereerst je cd om er een digitaal bestand van te maken.
  2. Het digitale bestand zet je vervolgens op een lege cd door hem te branden. Het branden van een cd is vrij eenvoudig en kan ook met de bovengenoemde programma’s (Media Player en ITunes).

Scroll naar boven