Het uitlezen van je harde schijf is niet veel meer dan toegang krijgen tot je bestanden. In dit artikel lees je alles over bestanden van je harde schijf halen. Veel mensen willen hun oude harde schijf uitlezen om de bestanden over te kunnen zetten. Vandaar dat ik ook verder inga op oude, mogelijk kapotte harde schijven.

In het kort:
- Hack je harde schijf om gegevens van de schijf te halen.
- Monteer de harde schijf in een externe behuizing.
- Gebruik een USB-dockingstation.
- Installeer de HDD in je pc.
- Installeer de HDD in je laptop.
Tijd voor een nieuwe interne harde schijf? Dit is de beste interne harde schijf:
Hoe kan je een harde schijf uitlezen?
Hieronder leg ik je uit op welke manieren je je harde schijf kunt uitlezen. Om je harde schijf uit te lezen moet je hem eerst aansluiten op je laptop/pc. Hoe je dit doet hangt af van de methode die je gebruikt en welke aansluiting je schijf ondersteunt. De onderstaande stappen zijn toepasbaar op Windows 10 en 11, maar werken ook voor oudere versies van Windows. Ook als je (hele) oude harde schijven gebruikt kan je de stappen hieronder volgen.
Zoals ik al zei is de manier waarop je je schijf aansluit afhankelijk van de aansluiting die je schijf gebruikt. Dit is zeer waarschijnlijk de moeilijkste stap voor als je geen kabel hebt die bij de (oude) harde schijf past. Ik bespreek hieronder de verschillende mogelijke verbindingen:
- IDE/ATA/APA: interne harde schijven van eind jaren 80 en 90 gebruikten IDE-kabels en later ATA- of APA-kabels. Om deze schijf op een moderne pc aan te sluiten heb je een IDE-naar-USB-adapter nodig. Zorg dus dat je van tevoren goed kijkt welke soort aansluiting je schijf heeft.
- SATA: rond het jaar 2000 zijn de harde schijven overgegaan op SATA. Dit is tot op de dag van vandaag de meest gebruikte connector voor interne harde schijven. Aangezien de meest laptops en pc’s een SATA-aansluiting hebben kan je deze rechtstreeks hierop aansluiten. Mocht dit niet kunnen, gebruik dan een SATA-naar-USB-adapter.
- eSATA: deze standaard werd aangetroffen op sommige externe harde schijven tussen 2000 en 2010. Helaas beschikken de meeste pc’s niet over een eSATA-aansluiting. Om de aansluiting mogelijk te maken heb je daarom een eSATA-naar-USB-adapters nodig.
- FireWire: dit is een aansluiting die bij Apple wordt gebruikt door sommige externe harde schijven. Hiervoor heb je een FireWair-naar-USB-adapter nodig.
- USB: tot slot hebben we natuurlijk nog de meest bekende aansluiting van tegenwoordig, namelijk USB. Het spreekt voor zich dat je deze harde schijven rechtstreeks op je laptop of pc kunt aansluiten.
Dit is een adapter die veel verschillende aansluitingen met je harde schijf mogelijk maakt.
Als je eenmaal de juiste adapter hebt gevonden hoef je hem alleen nog te gebruiken. Sluit de adapter vervolgens aan op je laptop of pc. Bij een externe harde schijf met USB is dit überhaupt niet nodig. Wacht vervolgens totdat Windows de harde schijf heeft gedetecteerd en herkend. Open tot slot de schijf om toegang te krijgen tot je harde schijf.
We hebben hierboven gebruik gemaakt van een aansluiting middels een adapter. Er zijn echter meer manieren waarop je je harde schijf op je pc kunt aansluiten.
Methode 1: hack je harde schijf om gegevens van de schijf te halen. Het kan zijn dat je een harde schijf gebruikt met USB-aansluiting. Binnenin zit in feite een SATA-naar-USB-adapter. Externe harde schijven bestaan dus eigenlijk alleen uit een printplaat met SATA-connectoren om de schijf te docken. Voor de rest zit er natuurlijk ook nog een behuizing omheen.
Door de behuizing te openen en de schroeven te verwijderen waarmee de schijf is bevestigd kun je schijf aan de binnenkant vervangen door een oude. De oude harde schijf die je wil uitlezen kan vervolgens gebruik maken van de SATA-naar-USB-adapter. Met alles aangesloten en beveiligd sluit je de schijf aan op je pc. Zet de pc en eventueel je harde schijf aan om je gegevens op te halen. Nadat je klaar bent kan je ervoor kiezen om de originele harde schijf weer terug te plaatsen in de externe schijfbehuizing.

Methode 2: monteer de harde schijf in een externe behuizing. Deze methode lijkt heel veel op methode 1 hierboven. Het enige verschil is dat je geen oude externe harde schijf gebruikt, maar een nieuwe behuizing. Deze methode is toepasselijk als je je harde schijf van plan bent vaker te gebruiken.
Let erop dat de behuizing moet worden geleverd met enkele instructies voor het installeren van je harde schijf. Ook moet de behuizing het juiste formaat hebben. De meeste schijven zijn verkrijgbaar in 2,5-inch en 3,5-inch. Nadat je de HDD in de nieuwe behuizing hebt geïnstalleerd kun je hem eenvoudig aansluiten op je PC via USB. Het voordeel van deze methode is dat zodra je de gegevens weer hebt gevonden, je de schijf als externe HDD kunt gebruiken.
Methode 3: gebruik een USB-dockingstation. Een snelle en eenvoudige manier om je schijf uit te lezen is door je harde schijf aan te sluiten op je pc middels een dockingstation. In het dockingstation vind je SATA-connectoren (soms ook IDE/PATA-connectoren) waarop je schijf kan worden aangesloten. De schijven schuif je als het ware rechtop in het dockingstation en bieden toegang tot de inhoud via USB.
Er zijn verschillende USB-dockingstations op de markt. De meeste dockingstations bieden alleen SATA-aansluitingen voor 3,5-inch en 2,5-inch schijven. Over het algemeen is dit de meest comfortabele methode, aangezien het erg eenvoudig is om te gebruiken. Sommige dockingstations bieden zelfs ruimte voor meerdere harde schijven.
Sluit het USB-uiteinde van de kabel aan op de computer. Je interne harde schijf met SATA-connectoren kan je aansluiten op de adapter.
Methode 4: installeer de HDD in je pc. Je kunt je harde schijf rechtstreeks via een kabel aansluiten op het moederbord. De manier waarop dit werkt hangt af van de soort aansluiting die de schijf gebruikt. 1 ding is zeker, het is moeilijk dan de 3 methodes die hierboven zijn besproken.
Een harde schijf met SATA sluit je met behulp van een SATA-kabel aan op het moederbord. IDE-schijven gebruiken daarentegen een IDE-lintkabel. Het moederbord moet dus wel beschikken over de juiste poort en dus compatibel zijn. Heeft je moederbord geen poort die de aansluiting van je schijf ondersteunt, dan heb je een compacte adapter nodig die in de behuizing van je computer past. Let erop dat deze methode geen oplossing voor lange termijn is.
Stop met het gebruik van de adapter zodra je de gegevens hebt hersteld en naar een andere schijf hebt gekopieerd. Voordat je een apparaat op je pc installeert moet je er wel zeker van zijn dat je weet wat je doet. Als je de HDD correct aansluit op je computer zou het veilig moeten zijn om de computer aan te zetten en door het apparaat te bladeren.
SATA-kabels kun je ook los bestellen en gebruiken om je harde schijf uit te lezen.
Methode 5: installeer de HDD in je laptop. De methodes die hierboven zijn besproken zijn allemaal toepasbaar op een laptop, behalve methode 5. Het intern aansluiten van een harde schijf op je laptop werkt iets anders dan op je pc. Installeer de schijf in een speciale uitbreidingssleuf van je laptop. Vervang het optische station door een harde schijf. In de video hieronder wordt dit nog eens duidelijk uitgelegd en gedemonstreerd:
Een oude harde schijf uitlezen
Alle tips en methodes die hierboven zijn beschreven zijn ook bedoeld voor oude harde schijven. Maar is het überhaupt wel veilig om een oude harde schijf uit te lezen? Het antwoord hierop is ja, het is veilig om toegang te krijgen tot een oude harde schijf op een nieuwe computer.
Het aansluiten van een externe harde schijf is echter altijd een risico. Een schijf kan immers malware bevatten die is ontworpen om over te zetten naar elke apparaat waarop het is aangesloten. Oudere malware kan echter sneller worden herkend door antivirussoftware, omdat de malware is ontworpen voor de oudere apparaten. Het risico is dus een stuk lager. Er zijn echter meer dingen die je kunt doen met een oude harde schijf kunt doen.
Lees meer over wat je allemaal kunt doen met een oude harde schijf.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.