Hoe kan je je gameplay opnemen

Hoe kan je je gameplay opnemen?

Het opnemen van je gameplay kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo kan je de beste game momenten vastleggen en laten zien aan andere mensen. Maar ook hackers spotten en het bewijs doorsturen naar de makers van het spel kan een motivatie zijn.

In het kort:

 1. Op PS4 druk je de Share knop 2 keer in. Na 15 minuten stopt de opname en wordt het opgeslagen.
 2. Op PC kan je Xbox gamebar, OBS of Nividia Shadowplay downloaden.
 3. Op PS5 druk je de Create knop 1 keer in. Kies de optie ‘Start een nieuwe opname’.

Toch kan het lastig zijn om te achterhalen hoe je nou eigenlijk begint met opnemen. En zelfs als je een ruime keuze hebt bieden deze niet allemaal de hoogste kwaliteit. In dit artikel meer over verschillende manieren waarop je gameplay kan opnemen.

Hoe neem je gameplay op van je PS4?

Je gameplay opnemen op je Playstation 4 werkt anders dan bij een computer. Playstation is namelijk een vrij geïsoleerd systeem waarop je niet zomaar elk programma ter beschikking hebt. Gelukkig biedt de PS4 een uitgebreide ondersteuning om je gameplay op te nemen. De makkelijkste manier is door de SHARE knop te gebruiken van je PS4. Dit is een knop speciaal voor het opnemen van je gameplay.

Clips opslaan: als je een korte clip wilt opslaan van een coole actie houd je eerst de Share knop ingedrukt. Navigeer vervolgens op de lijst links van je scherm naar ‘Videoclip opslaan’. De laatste 15 minuten van je gameplay worden nu opgeslagen op je PS4.  Een andere manier om je clip op te slaan is door direct op het vierkante knopje te drukken als je het share menu opent. 

ps4 controller share knop en option knop
Bron: playstation.com

Clip opnemen: je kan ook vooraf beginnen met opnemen en het daarna stoppen wanneer je wil. Dit kan door de Share knop 2 keer in te drukken. Je begint vervolgens met het opnemen van je gameplay tot maximaal 15 minuten. Hierna stopt de opname en wordt deze opgeslagen. Als je de opname eerder wil stoppen kan je de Share knop simpelweg opnieuw 2 keer indrukken.

Langdurig opnemen: om langer op te nemen dan 15 minuten moet je iets aanpassen in de instellingen van je PS4. Hier kan je de lengte van een opname veranderen van minimaal 30 seconden tot maximaal 60 minuten. Dit hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Als je alleen korte clips vastlegt kan het slim zijn om je clipduur te verkorten. Je kan de tijdsduur van een clip veranderen aan de hand van de stappen hieronder.

 1. Open je instellingen in het algemene menu van je PS4.
 2. Kies vervolgens Delen en uitzendingen.
 3. En klik op Lengte van videoclip.
 4. Pas deze vervolgens aan naar een langere tijd tot aan maximaal 60 minuten.

In de video hieronder wordt uitgebreider uitgelegd hoe je de gameplay va je ps4 kunt opnemen. Niet alleen de ingebouwde functie wordt besproken, maar ook het gebruik van een Capture kaart.

Hoe neem je gameplay op van je PC?

Gameplay opnemen op je PC is vrij makkelijk door de grote hoeveelheid programma’s die gratis en betaald verkrijgbaar zijn. Toch kan dat juist een valkuil zijn als je uit bent op de beste kwaliteit. Niet elk opnameprogramma biedt hoge opnamekwaliteit aan. Dit is vooral slecht als je de opnames wilt uploaden op YouTube.

De videokwaliteit kan door YouTube nog slechter worden waardoor je de pixels in je video kan tellen. Hieronder een paar mogelijke opties voor het opnemen van gameplay op je PC met de voor- en nadelen.

Xbox gamebar

De game capture van XBOX gamebar is de eenvoudigste methode om gameplay op je Windows pc op te nemen. XBOX is een bedrijf van Microsoft en wordt gebruikt als een soort platform voor games van Microsoft. Via de gamebar kan je de prestaties van je computer bijhouden, je audio aanpassen en dus ook je gameplay opnemen.

Om je Gameplay op te nemen open je eerst de XBOX gamebar door de Windows key + G in te drukken. Vervolgens klik je linksboven op de opname knop om te beginnen met het opnemen van je scherm. Met behulp van de micofoon knop kan je bepalen of je microfoon wel of niet hoorbaar is tijdens de opname.

Opmerking! De Xbox Game Bar neemt alleen het beeldmateriaal op wat zich op de console afspeelt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij andere apps ook opneemt als je even aan het schakelen bent naar een ander programma.

OBS

Als je opzoek bent naar betere kwaliteit en een grotere reeks aan mogelijkheden is OBS een prima keuze. OBS staat voor Open Broadcaster Software, wat betekent dat het software is die voor iedereen gratis toegankelijk is.

De software is vrij makkelijk te gebruiken, maar om de optimale instellingen te krijgen moet je vrij veel instellingen aanpassen. Dit kan lastig zijn, maar er zijn op YouTube veel videos te vinden die de beste instellingen aanraden afhankelijk van wat je opneemt en de snelheid van je computer. Hieronder een stappenplan hoe je OBS gebruikt.

 1. Download OBS via de link of zoek het zelf op in je browser.
 2. Open OBS en je ziet het opname menu verschijnen.
 3. Maak eerst een scène via het + teken en geef deze een naam.
 4. Voeg nu één of meerdere bronnen toe via het + teken. Zie voor meer informatie het kopje bronnen.
 5. Klik vervolgens op ‘Start opnemen’ en klik opnieuw  om te stoppen met opnemen.

Bekijk de video hieronder die je introduceert met het programma:

Replay buffer: je kan met OBS ook achteraf clips opslaan. Dit heet in OBS de replay buffer. Met de replay buffer kan je terwijl je een spel speelt op de achtergrond OBS laten opnemen. Als je vervolgens een highlight hebt kan je deze simpelweg opslaan door je vooraf ingestelde keybinds in te drukken.

 1. Om de replay buffer in te stellen ga je eerst naar de instellingen in de OBS app.
 2. Ga vervolgens naar Uitvoer en scroll naar beneden of klik de replay buffer tab afhankelijk van je uitvoermodus.
 3. Vink nu de ‘Replay buffer inschakelen’ box aan en kies hoeveel seconden je elke replay wilt opslaan. Kies ook de maximale grootte van elke clip. Zet deze hoger als je zwaardere clips hebt.

Bronnen: bij bronnen kan je daadwerkelijk selecteren wat je wilt opnemen. Je hebt daar de keuze uit game capture en beeldschermopname. Het voordeel van game capture is dat alleen je game wordt opgenomen. Kies vervolgens bij ‘Modus’ specifiek venster opnemen en zorg dat je game openstaat. Kies vervolgens bij ‘Venster’ je spel en alleen je spel wordt opgenomen.

Audio opnemen kan iets ingewikkelder zijn als je sommige audio wel en niet wilt opnemen en op andere geluidsniveaus. Ik zou zelf een extensie aanraden voor OBS genaamd win-capture-audio. Hiermee kan je met Application Audio Output Capture zelf instellen welke audio wel en niet wordt opgenomen en op welk geluidsniveau.

Nividia Shadowplay

Voor gamers met een Nvidia grafische kaart is Nividia Shadowplay ook een goede optie. Je moet dus wel beschikken over een systeem met Nvidia geforce. Om te beginnen met opnemen zoek je eerst Geforce Experience in de Windows zoekbalk en inloggen op je account.

 1. Kies het instellingen icoontje rechtsboven.
 2. Zet Ingame Overlay aan als deze nog niet is ingeschakeld.
 3. Druk ALT en F8 in en het overlay menu zal openen.
 4. Klik op recorden om te beginnen met recorden en klik nog een keer om te stoppen.

Als je clips achteraf wilt opslaan schakel je Instant replay in. Er wordt dan opgenomen terwijl je speelt en alleen de clips die je opslaat worden behouden. In de instellingen kan je toetsencombinaties vinden zodat je de overlay niet elke keer hoeft te openen. Ook kan je ze zelf aanpassen en kan je de lengte van je clips aanpassen.

MacOS Screenshot Tool

De macOS screenshot tool kan gebruikt worden voor een opname van het hele scherm, maar ook voor een bepaalt gedeelte. Je kunt er namelijk voor kiezen om het volledig scherm op te nemen inclusief taakbalk, maar ook slechts een gedeelte met een sneltoets. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een bepaalt vlak of venster te selecteren.

Andere software van derden gebruiken

Naast de bovengenoemde programma’s zijn er nog genoeg andere softwareprogramma’s. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 1. EaseUS:
  Deze software stelt je in staat om in 4K kwaliteit je prestaties op te nemen met een hoger aantal frames per seconde. Het voordeel is dat je zelf bepaald welk bestand je ervan wil maken of dit nu .MP4 of .MOV is. Je kunt het dus altijd exporteren in de kwaliteit die een videospeler op jouw computer ondersteund. Eventueel kun je de video’s ook nog bewerken na de opname waardoor je missers er makkelijk uit filtert.
 2. Action:
  Deze software kan gebruikt worden op de computer voor het opnemen van beeldmateriaal uit games. Daarnaast beschikt het ook over een mogelijkheid om live te streamen op verschillende videoplatformen.
 3. Icecream screen recorder:
  Met deze software kun je alles opnemen wat zich afspeelt op het beeld van je computer. Daarnaast kun je ook tekstelementen en afbeeldingen aan de video toevoegen. Tot slot is het ook mogelijk om 3D games op volledig scherm op te nemen.

Hoe neem je gameplay op van je PS5?

Het opnemen van gameplay van je PS5 lijkt erg veel op het opnemen van gameplay van een PS4. Je gebruikt voor allebei de ingebouwde knopjes die bedoeld zijn voor het opslaan van speciale clips. De knop heet voor de PS5 de create button en bevindt zich links op dezelfde plek als bij de PS4. Als je de knop indrukt verschijnt het create menu en pauzeert de game als dat mogelijk is.

Je kan nu ‘Start een nieuwe opname’ kiezen om te beginnen met het opnemen van je spel. Dit kan maximaal 1 uur zijn. Om te stoppen open je weer het create menu en klik je op ‘Opnemen stoppen’. Je kan zien dat je opneemt door een klein icoontje in je scherm die weergeeft dat je aan het opnemen bent met een timer.

Ook kan je in het create menu kiezen om recente gameplay op te slaan. Klik op ‘Recente gameplay opnemen’ en er zal een clip worden opgeslagen van je game van de afgelopen 15 minuten. Hier een kort stappenplan hoe je de lengte van een clip kan veranderen op de PS5.

 1. Ga eerst naar de instellingen van je PS5 via het menu.
 2. Kies daar vervolgens Delen en uitzendingen.
 3. Kies vervolgens de lengte van videoclip.
 4. Pas deze aan naar minimaal 30 seconden en maximaal 60 minuten.

In de video wordt uitgebreid uitgelegd he de ingebouwde opnamefunctie van je ps5 werkt. Er wordt ook uitgebreid uitgelegd hoe je de instellingen van het opnemen aanpast.

Gebruik een Game capture card

Je kunt ook een game capture card gebruiken om beelden op te nemen vanaf je Playstation 5 of een ander console. Ik zou de Game capture card niet alleen kopen voor het opnemen va gameplay, aangezien hij daar oorspronkelijk niet voor bedoelt is. Het kan echte reen optie zijn als je er toevallig eentje hebt liggen. Echter zijn er ook kaarten die een livestream ondersteunen op bekende video websites. Kijk dus goed naar de snelheid, maar ook de mogelijkheden van een game capture card.

Opname starten met een Game capture card:

 1. Installeer de software die nodig is voor de game capture card op je computer of laptop. Dit kan via een CD rom zijn, maar de meeste fabrikanten laten je de software rechtstreeks op de computer installeren.
 2. Zorg ervoor dat je de HDMI out poort gebruikt en deze verbindt met de game capture card vanaf het console. Vervolgens kun je met USB of HDMI de game capture card verbinden met een computer of laptop.

Scroll naar boven