Hoe kan je je RAM-geheugen opschonen

Hoe kan je je RAM-geheugen opschonen?

Je wilt dat de computer snel en krachtig blijft lopen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Eén van deze manieren is het opschonen van het RAM-geheugen. Zonder voldoende RAM-geheugen werkt je computer niet meer stabiel en wordt deze trager.

In het kort:

 1. Start je computer geregeld opnieuw op.
 2. Controleer het RAM-geheugen van je computer.
 3. Verwijder onnodige software of schakel deze uit.
 4. Update alle programma’s en apps.
 5. Probeer lichtere app alternatieven.
 6. Beheer actieve programma’s.
 7. Scan op malware.
 8. Pas het virtueel geheugen aan.

Als het RAM-geheugen vol zit kan de computer vastlopen of vertragen. Dit komt omdat je met veel programma’s en software tegelijk werkt op de computer. Alles wat je doet wordt opgeslagen. Het opschonen van het RAM-geheugen zorgt voor een betere prestatie van je computer. Zo zorg je ervoor dat alleen de essentiële programma’s je RAM-geheugen in beslag nemen. In dit artikel worden verschillende methodes besproken waarop je meer werkgeheugen kunt vrijmaken.

Hoe kan je je RAM-geheugen opschonen?

Het vrijmaken van RAM is een essentieel onderdeel van computeronderhoud. Er zijn aardig wat manieren waarop je je RAM-geheugen kan wissen. Sommige methodes zijn vrij eenvoudig, anderen zijn wat geavanceerder. 

Start je computer geregeld opnieuw op

Het is belangrijk dat je je computer regelmatig opnieuw opstart zodat die niet vastloopt. Vooral als je de computer iedere dag gebruikt. Dit wordt ook gedaan om andere problemen op te lossen, maar is voor het RAM-geheugen net zo belangrijk. Het zal niet het maximale RAM-geheugen verhogen, maar het helpt wel om je computer sneller te laten werken. Het volgende gebeurt wanneer je de computer opnieuw opstart:

 1. De inhoud van het RAM-geheugen wordt volledig gewist.
 2. De lopende processen starten opnieuw.

De processen die het geheugen innemen worden door een nieuwe opstart van je computer gewist. Er kunnen namelijk processen actief zijn waarvan je niet bewust bent. Deze kunnen ervoor zorgen dat je computer traag wordt of vastloopt.

Controleer het RAM-geheugen van je computer

Je kunt controleren hoeveel RAM-geheugen je verbruikt. Op deze manier kan je erachter komen welke programma’s het meeste RAM-geheugen innemen. Met Windows Tools kan je de verdeling van het RAM-geheugen zien en kijken of je bepaalde programma’s wel echt nodig hebt. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Ga naar het menu Start en open taakbeheer (of gebruik de sneltoets Ctrl + Shift + Esc). Klik met je rechtermuisnop op het Windows-logo en selecteer ‘Taakbeheer’.
 2. Klik op het tabblad ‘Processen’. Aan de linkerkant zie je alle programma’s die op de achtergrond actief zijn. Aan de rechterkant zie je onder de kolom ‘Geheugen’ hoeveel geheugen het inneemt. Klik op de kolom ‘Geheugen’ zodat de programma’s gesorteerd worden van meeste naar minste RAM-gebruik. 
taakbeheer openen windows
taakbeheer werkgeheugen achtergrondprogramma's

Je kunt hier ook zien hoeveel van je RAM-gebruiken op dit moment wordt gebruikt. Zo kan je erachter komen of je RAM-geheugen de oorzaak is van snelheidsproblemen. Volg de onderstaande stappen voor een diepere analyse:

 1. Je kunt voor meer informatie het tabblad ‘Prestaties’ openen. Je ziet in het gedeelte ‘Geheugen’ een grafiek van je RAM-gebruik. Het duurt even voordat dat zichtbaar is.
 2. Onderaan in het scherm kun je de bron monitor openen door op ‘Broncontrole openen’ te klikken.
 3. Selecteer in dit nieuwe menu het tabblad ‘Geheugen’.
 4. Klik nu op ‘Eigen (kB)’ die je rechtsboven vindt onder de sectie ‘Processen’. Op deze manier sorteer je welke programma’s het meeste geheugen in beslag nemen.
prestaties werkgeheugen controleren taakbeheer
broncontrole ram geheugen taakbeheer

Nadat je je RAM-geheugen op de computer hebt gecontroleerd kun je starten met het verwijderen van programma’s die het meeste RAM-geheugen gebruiken. Je moet zelf nadenken welke programma’s je gebruikt voordat je zomaar begint met verwijderen.

Verwijder onnodige software of schakel deze uit

Je hebt het RAM-geheugen gecontroleerd in het taakbeheer van je computer. Je hebt nu gezien welke programma’s het meeste RAM-geheugen in beslag nemen. Het is vervolgens erg eenvoudig om de programma’s/software uit te schakelen of te verwijderen die je niet/nauwelijks gebruikt.

De programma’s die je al weken of maanden niet meer hebt geopend en op de achtergrond worden uitgevoerd nemen werkgeheugen in. Dit kan resulteren in een tekort aan RAM-geheugen waardoor je computer trager wordt. Om deze onnodige programma’s te verwijderen moet je het volgende doen:

 1. Open de instellingen op je computer.
 2. Ga naar ‘Apps’.
 3. Ga naar ‘Apps en onderdelen’.
 4. Klik op 1 van de apps die zijn gevonden en klik op de knop ‘Verwijderen’.
instellingen openen windows menu
apps openen instellingen windows (1)
apps verwijderen windows instellingen

De programma’s die je wel soms nog gebruikt en die veel RAM-geheugen gebruiken kun je ook uitschakelen. Je voorkomt dan dat het programma tijdens het opstarten wordt uitgevoerd. Je doet dit als volgt:

 1. Open Taakbeheer op Windows. Om dit te openen klik je met je rechtermuisnop op het Windowslogo linksonder in je beeldscherm. Selecteer hier ‘Taakbeheer’. 
 2. Kies het tabblad ‘Opstarten’.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het programma en selecteer ‘Uitschakelen’.
taakbeheer openen windows
taakbeheer opstarten programma's windows

Als je dit hebt gedaan krijg je de lijst met programma’s die worden uitgevoerd wanneer je de computer opstart. Je kunt het RAM-geheugen vrijmaken door de programma’s uit te schakelen die je niet automatisch wilt laten starten.

Een andere manier om achtergrondprocessen af te sluiten is via de taakbalk. Op Windows vind je rechtsonder in je taakbalk een pijltje omhoog. Klik op dit pijltje en er verschijnt een vervolgkeuzemenu. Klik met je rechtermuisknop op 1 van de programma’s en selecteer ‘Afsluiten’ als je het op de achtergrond niet nodig hebt.

Update alle programma’s en apps

Het updaten van programma’s en apps doe je vooral om veiligheidsredenen. Het is belangrijk om deze tijdig te installeren. Het kan ook helpen bij het verminderen van RAM-geheugen, aangezien sommige apps last kunnen hebben van geheugenlekken.

De geheugenlekken treden op wanneer een app of programma het RAM-geheugen niet terugstuurt naar de pool. De apps en programma’s zullen dan na verloop van tijd meer RAM-geheugen gaan gebruiken. Dat leidt tot gebrek aan bronnen die andere apps nodig hebben op je computer.

Het is mogelijk dat er apps en programma’s zijn die je echt nodig hebt en veel RAM in beslag nemen. Je kunt dit op 2 manieren oplossen: gebruik lichtere apps en beheer actieve programma’s. Hieronder ga ik hier uitgebreider op in.

Probeer lichtere app alternatieven

Je kunt lichtere app alternatieven proberen als dat mogelijk is. Merk je dat je computer moeite heeft met een programma als Photoshop, dan zou je een lichter programma kunnen gebruiken zoals Paint.NET. Dit is uiteraard niet een optie als je professioneel aan de slag gaat met fotobewerking, aangezien je niet zomaar van software kunt switchen. De kans is dan groot dat je je RAM-geheugen moet uitbreiden. Op internet kan je vaak wel vinden hoeveel RAM-geheugen bepaalde programma’s nodig hebben.

Beheer actieve programma’s

Je kunt werkgeheugen vrijmaken door beter te letten op het gebruik van programma’s die je geopend hebt. Maak er als eerste een gewoonte van om bestanden op te slaan zodra je klaar bent. Sluit deze bestanden (zoals Word-bestanden of Excel-bestanden) daarna af. Hetzelfde geldt voor het openen van meerdere tabbladen in je webbrowser. In principe komt het er op neer dat je het beste zo min mogelijk programma’s tegelijk kunt openen. 

Een slimme manier om dit te doen is door bladwijzers te maken voor de geopende tabbladen. Sluit vervolgens de pagina af zodat je RAM-geheugen kunt vrijmaken. Zo kan je de afgesloten tabbladen sneller vinden en openen. Doordat je hier goed op let wordt er RAM-geheugen vrijgemaakt waardoor de computer sneller wordt. Je kunt dit ook doen met gedownloade programma’s op je computer. Voeg ze toe aan het Start-menu of zet ze in je taakbalk. Op die manier kan je de software sneller afsluiten op opstarten, zodat het switchen eenvoudiger gaat.

Scan op malware

Wanneer je merkt dat het RAM-geheugen telkens verdwijnt kun je de computer controleren op malware. Malafide software kan beschikbaar RAM-geheugen innemen, waardoor je als snel een tekort hebt. Het uitvoeren van een scan kun je het beste doen met Malwarebytes. Hopelijk vindt die geen malware, maar je kunt wel de mogelijkheid uitsluiten dat het RAM-geheugen wordt verminderd door malware.

Pas het virtueel geheugen aan

Je computer kan last hebben van weinig virtueel geheugen. Wanneer je hier een foutmeldingen van ziet kan je ervoor kiezen om het virtueel geheugen te vergroten. Virtueel geheugen wordt gebruikt om gegevens tijdelijk van het RAM-geheugen naar de harde schijf te verplaatsen. Je computer doet dit zodra de hoeveelheid RAM-geheugen beperkt is. Het virtuele geheugen vergroten kan als volgt:

 1. Open de instellingen op je computer.
 2. Selecteer ‘Systeem’.
 3. Ga naar ‘Over’ of ‘’Info’ onderaan aan de linkerkant.
 4. Klik nu op ‘Geavanceerde systeeminstellingen’ en een nieuw venster wordt geopend.
 5. Klik nu in het tabblad ‘Geavanceerd’ op de knop ‘Instellingen’. Een nieuw venster opent nu.
 6. Ga nu naar het tabblad ‘Geavanceerd’ en klik op de knop ‘Wijzigen..’.
instellingen openen windows menu
instellingen systeem windows
systeem geavanceerde systeeminstellingen
systeemeigenschap geavanceerd instellingen
instellingen voor prestaties virtueel geheugen wijzigen
wisselbestandsgrootte voor elk station

Bij de meeste mensen staat de optie ‘Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren’ standaard ingesteld. Vink deze optie uit en je kan zelf de minimum- en maximumgrootte instellen. Ben je hier niet bekend mee, dan ben je misschien beter af met het automatisch beheren door Windows.

Hoe kan je je RAM-geheugen uitbreiden?

Het uitbreiden van je RAM-geheugen is niet erg moeilijk voor mensen die al wat ervaring/aanleg hebben op dit gebied. We kunnen het uitbreiden van je RAM geheugen in 7 stappen verdelen:

 1. Zoek uit of je het RAM-geheugen kan uitbreiden.
 2. Bekijk hoeveel RAM je nu hebt.
 3. Schakel je computer uit.
 4. Ontlaad jezelf.
 5. Open de behuizing van je computer.
 6. Plaats de nieuwe RAM-module.
 7. Maak je computer weer dicht.

Wil je een uitbreid stappenplan? Lees dan hier hoe je het RAM-geheugen kunt uitbreiden.

Scroll naar boven