Hoe kloon je een harde schijf

Hoe kloon je een harde schijf?

Bij het klonen van een harde schijf doe je niets anders dan de ene inhoud van de schijf kopiëren naar de andere schijf. Dit is noodzakelijk als je bijvoorbeeld je harde schijf wil vervangen door een SSD schijf. In dit geval maak je een kopie van de harde schijf die je op je nieuwe SSD schijf zet.

In het kort:

 1. Sluit de nieuwe schijf extern aan met een SATA-naar-USB-adapter.
 2. Download kloonsoftware, zoals Macrium Reflect Free voor Windows en SuperDuper voor Mac.
 3. Start de software op en volg de stappen om te klonen.
 4. In de software zie je duidelijk welke schijf je naar welke schijf kloont.

Als je een HDD schijf wil klonen naar een andere schijf, dan zal je de nieuwe schijf extern op je computer moeten aansluiten. Alleen hierdoor kan de inhoud van de oude schijf worden overgezet naar de nieuwe. Om je SSD extern aan te sluiten kun je een adapter gebruiken. Met deze adapter sluit je je SSD met SATA-aansluiting aan op je computer met USB-aansluiting.

SATA naar USB 3.0 kabel adapter

SATA naar USB adapter

Sluit met deze SATA adapter een 2.5 inch SATA HDD of SSD aan op de USB-poort van je computer/laptop.

De meeste mensen willen hun oude harde schijf klonen naar hun nieuwe SSD schijf. Dit zal ik dan ook uitgebreid bespreken in dit artikel. Het upgraden van je harde schijf naar je SSD schijf is om 2 redenen een goede optie:

 1. Voor betere prestaties: over het algemeen is een SSD schijf sneller, stiller, koeler en duurzamer.
 2. SSD’s zijn tegenwoordig relatief goedkoop. Vroeger waren de SSD-schijven vaak te duur voor wat je ervoor kreeg. Momenteel is de prijs een stuk lager en daarom een stuk interessanter.

Vergeet niet van tevoren te controleren of je niet al een SSD schijf gebruikt. Weet je nog niet zeker of je je harde schijf naar je SSD schijf wil klonen, bekijk dan hieronder de verschillen:

verschillen hdd en ssd schijf kiezen

Bron: ubackup.com

Wat heb je nodig om je harde schijf te klonen?

Voordat je je harde schijf gaat klonen is het handig als je alle benodigdheden bij de hand hebt. Hieronder zet ik alles wat je nodig hebt voor je onder elkaar:

 1. Zorg dat het besturingssysteem op de oude harde schijf is geïnstalleerd en repareer eventuele slechte sectoren. Je kunt je computer alleen opstarten vanaf een schijf waarop je besturingssysteem is geïnstalleerd. Als het besturingssysteem is beschadigd of is verwijderd kun je je computer dus niet opstarten. Als je beschadigde sectoren naar je nieuwe SSD kloont, dan start de nieuwe SSD schijf mogelijk niet op.
 2. Koop een nieuwe SSD of HDD waar je naartoe wil klonen. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend. Let goed op de verschillen tussen een SSD en HDD zodat je een goede keuze kunt maken. Kijk eventueel naar de afbeelding die eerder dit artikel is getoond voor de exacte verschillen. Zorg ook dat je een schijf koopt die compatibel is met je huidige pc/laptop.
 3. Maak een back-up van je schijf. Om er zeker van te zijn dat je tijdens dit proces geen gegevens verliest is het verstandig om een back-up te maken. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan kun je met de back-up de computer in de vorige staat herstellen.
 4. Controleer de capaciteit van zowel de bronschijf als de doelschijf. De bronschijf is je huidige geïnstalleerde schijf en je doelschijf is waar je naartoe wil klonen. Het is belangrijk dat de doelschijf groter is dan de bronschijf.
 5. Gebruik de juiste software om je schijf mee te klonen. Het klonen van je schijf doe je aan de hand van gratis software dat je veilig kunt downloaden. Je zult echter de juiste software moeten gebruiken. Voor Windows zou je bijvoorbeeld Macrium Reflect Free kunnen gebruiken. Voor macOS daarentegen kun je bijvoorbeeld de software SuperDuper gebruiken. Allebei de programma’s zijn gratis, maar er zijn ook genoeg programma’s waar je voor moet betalen. Denk aan Paragon Drive Copy en EaseUS Disk Copy Professional, die uiteraard uitgebreider zijn.
 6. Gebruik een USB-naar-SATA-adapter. Dit is een adapter die je kunt gebruiken om je nieuwe schijf (doelschijf) aan te sluiten op je computer. Om naar je nieuwe SSD of HDD te klonen zal je hem dus eerst extern moeten aansluiten. Je hebt tijdens het kloonproces als het goed is een bronschijf in je computer zitten en een doelschijf aangesloten.
SATA naar USB 3.0 kabel adapter

SATA naar USB adapter

Sluit met deze SATA adapter een 2.5 inch SATA HDD of SSD aan op de USB-poort van je computer/laptop.

Hoe kloon je een harde schijf?

Dan is het nu tijd om erachter te komen hoe je een harde schijf kopieert naar een nieuwe schijf. We gaan allereerst kijken hoe je een HDD kloont op een Windows computer. Later dit artikel ga ik ook verder in op het klonen van een schijf op Mac.

Stap 1: de allereerste stap is om je nieuwe schijf extern aan te sluiten op je computer. Dit kan middels een SATA-naar-USB-adapter. Sluit de HDD of SDD waarnaar je wil klonen via de SATA-kabel aan op de adapter. Sluit de adapter vervolgens met behulp van de USB-kabel aan op de USB-poort van je computer. Als het goed is zie je na het aansluiten de schijf verschijnen op je computer. Is deze aansluiting net nieuw en is dit de eerste keer dat je hem aansluit, dan moet je hem mogelijk eerst initialiseren.

Het initialiseren gaat in het kort als volgt:

 1. Sluit de harde schijf middels een SATA-naar-USB-adapter aan op je laptop.
 2. Typ in het zoekbalk van Windows ‘partities’ in. Selecteer ‘partities op harde schijf maken en formatteren’.
 3. Kies in het menu wat nu verschijnt of je je schijf gaat initialiseren met het GBT- of MBR-partitielabel.
partitie openen windows zoekbalk
ssd initialiseren MBR of GPT formaat

Wil je een uitgebreidere uitleg: hoe kun je een schijf initialiseren? Heb je je schijf geïnitialiseerd en zie je hem nog steeds niet, lees dan dit artikel: harde schijf niet zichtbaar.

Stap 2: de volgende stap is om de juiste software te downloaden. Eerder dit artikel heb ik het al gehad over Macrium Reflect Free voor Windows computers. Start na het downloaden de software op. Alle informatie in de software kan intimiderend overkomen, maar laat je hierdoor niet afschrikken.

Macrium Reflect Free 8 download (1)

Macrium Reflect Free 8

Het bovenste gedeelte van het menu toont al je interne harde schijven en partities. Het kan zijn dat je een interne schijf ziet staan met bijvoorbeeld 4 partities. Misschien dat het je opvalt dat er partities bij zitten die erg klein zijn (slechts een paar honderd MB). Dit zijn over het algemeen Windowsherstelpartities die je helpen bij het opstarten van Windows-reparatiehulpprogramma’s. Of ze bevatten informatie die ze nodig hebben om op te starten. Je hebt deze hulppartities nodig als je een volledig functionerende kloon wil. Mocht je echter bepaalde schijven willen uitsluiten, dan kan dat door de vinkjes te deselecteren.

Stap 3: Als het goed is zie je in de software ook duidelijk welke schijf je naar welke schijf kloont. Dit zie je aan de schijf waar ‘Source’ en ‘destination’ bij staat. Nadat je dit hebt gezien kun je een schijf kiezen die je wil klonen en naar welke schijf je wil klonen.

Stap 4: als de schijf niet is geformatteerd klik je op ‘delete existing partition’.

Stap 5: start vervolgens het kloonproces. Houd er rekening mee dat het klonen van je harde schijf een tijdje kan duren. Dit hangt voornamelijk van de schijfgrootte af.

Nu het kloonproces is voltooid kun je de nieuwe schijf in je computer installeren. De oude harde schijf kun je eventueel nog gebruiken als externe harde schijf. Zo heb je er een extra opslagmedium bij. Je hebt nu een USB-naar-SATA-adapter en een harde schijf, dus een gek idee is het niet.

Bekijk eventueel de video hieronder waarin de stappen duidelijk worden gedemonstreerd:

Hoe kloon je een harde schijf op Mac?

We hebben het nu gehad over het klonen van je schijf met behulp van een Windows computer, maar hoe zit dat met een Mac? Eerder dit artikel heb ik het al over kloonsoftware voor Mac gehad, genaamd SuperDuper. Er is andere software die je hiervoor kunt gebruiken, maar ik gebruik dit programma nu even als voorbeeld.

Voordat je begint is het belangrijk dat je onnodige bestanden op de schijf verwijderd. Dit kun je doen met behulp van een programma zoals Avast Cleanup. Dan kunnen we nu gaan beginnen met het volgen van de benodigde stappen:

 1. Sluit de externe harde schijf aan op je Mac.
 2. Installeer SuperDuper op je computer. Geef toestemming om toegang te krijgen tot je volledige computersysteem. Na het installeren van de software start SuperDuper de app Systeemvoorkeuren op. Klik op het icoontje in de vorm van een slotje en typ je wachtwoord in. Klik vervolgens op +, blader naar toepassingen en selecteer SupderDuper.
 3. Start de software SuperDuper op. Klik op het lege item onder kopiëren en selecteer de doelschijf. Begin met het klonen van je schijf en wacht totdat dit proces is voltooid. Het klonen van je harde schijf kan een paar uur duren, afhankelijk van de schijfgrootte.
 4. Zodra het kopieerproces is voltooid kun je de computer opstarten vanaf de doelschijf. Dit kun je doen door de options-toets ingedrukt te houden terwijl je Macintosh opstart. Selecteer daarna de andere schijf.

Bekijk eventueel de video hieronder waarin de stappen duidelijk worden gedemonstreerd:

Schijf klonen met een schijf duplicator

We hebben het tot nu toe alleen nog maar gehad over gratis software waarmee je je schijf kunt kopiëren. Dit is vrij eenvoudig door de gebruiksvriendelijk interface van de programma’s, maar het kan nog eenvoudiger.

De duplicator die je hieronder ziet is de StarTech HDD Dock waarmee je gemakkelijk een 2,5 inch of 3,5 inch SATA harde schijf kunt wissen/klonen. Met zo’n duplicator hoef je geen extra software op je computer te downloaden en gaat het kloonproces erg snel. Je hoeft de schijven simpelweg alleen in de duplicator te zetten. Zorg dat je bij het gebruik van dit apparaat de bronschijf en de doelschijf in het juiste slot plaatst.

Volgens de handleiding moet je de bronschijf in het HDD 1 slot plaatsen en de doelschijf in het HDD 2 slot. Zet vervolgens het zogenaamde docking station aan (de duplicator). Houd de kloonnop aan de voorkant ingedrukt voor een paar seconden totdat de ledlichten knipperen. Dit geeft aan dat het klonen is begonnen. Het kloonproces is voltooid zodra de ledlichten 100% zijn.

Een klein dingetje: deze duplicators zijn vrij duur, maar er zijn ook goedkopere modellen op de markt. Vandaar dat je toch een voorkeur kan hebben voor het gebruik van gratis software. Je bespaart met het dockingstations echter wel de kosten voor de USB-naar-SATA-adapter. Je hoeft voor het klonen je nieuwe schijf namelijk niet meer extern op je computer aan te sluiten. Dit kun je gewoon met de duplicator doen.

StarTech USB 3.0 SATA Harde schijf Duplicator

StarTech USB 3.0 SATA HDD Duplicator

Gebruik deze duplicator zodat je geen software van derden hoeft te gebruiken. Ook het gebruik van een SATA naar USB adapter is dan niet meer nodig.

Scroll naar boven