Hoe kloon je een SSD schijf

Hoe kloon je een SSD schijf?

Bij het klonen van je SSD doe je niets anders dan een kopie maken van het desbetreffende opslagmedium. Vaak willen mensen hun oude schijf klonen naar een nieuwe schijf. Dit komt omdat ze bijvoorbeeld de oude SSD schijf willen vervangen door een nieuwe SSD.

In het kort:

 1. Sluit de nieuwe schijf extern aan met een SATA-naar-USB-adapter.
 2. Download kloonsoftware, zoals Macrium Reflect Free.
 3. Voor de zekerheid is het verstandig om van tevoren een back-up te maken.
 4. Start de software op en ga naar de optie ‘clone’.
 5. Volg de stappen in de software om te klonen.

Als je een SSD schijf wil klonen naar een betere SSD schijf, dan zal je de nieuwe schijf extern op je computer moeten aansluiten. Alleen hierdoor kan de inhoud van de oude schijf worden overgezet naar de nieuwe. Om je SSD extern aan te sluiten kun je een adapter gebruiken. Met deze adapter sluit je je SSD met SATA-aansluiting aan op je computer met USB-aansluiting.

SATA naar USB 3.0 kabel adapter

SATA naar USB adapter

Sluit met deze SATA adapter een 2.5 inch SATA HDD of SSD aan op de USB-poort van je computer/laptop.

SSD schijf initialiseren

Als je een SSD schijf gaat klonen ga je je nieuwe schijf mogelijk voor de eerste keer gebruiken. Zodra je deze voor de eerste keer aansluit zie je hem waarschijnlijk niet in je Windows bestandsverkenner staan. In dit geval zal je de schijf eerst moeten initialiseren. Dit gaat vooraf aan het klonen van de schijf. Het initialiseren van je SSD schijf gaat als volgt:

 1. Sluit de SSD aan op de SATA-naar-USB-adapter en sluit deze vervolgens aan op je computer.
 2. Open het menu start in Windows en typ ‘partities’ in.
 3. Je ziet vervolgens ‘partities op harde schijf maken en formatteren’. Klik hierop om naar schijfbeheer te gaan.
 4. Er zal nu een menu verschijnen waarop wordt gevraagd om de schijf te initialiseren met behulp van het GBT- en MBR-partitielabel.
 5. Je zult nu moeten kiezen tussen MBR of GPT. Gebruik je een moderne pc met UEFI-firmware, dan kun je voor GPT kiezen. Heb je een oude pc met een traditioneel BIOS-systeem, dan kun je mogelijk een MBR-partitielabel gebruiken. Zoek je specifieke model pc of moederbord op om te zien welk type firmware het gebruikt.
partitie openen windows zoekbalk
ssd initialiseren MBR of GPT formaat

Wordt je niet gevraagd of je je schijf wil initialiseren en zie je deze niet in schijfbeheer, controleer dan of je nieuwe SSD wel goed is aangesloten. Kijk goed of je de adapter op de juiste manier gebruikt en of de schijf werkt. Het is een veelvoorkomend probleem dat je harde schijf niet zichtbaar is.   

Hoe kloon je een SSD schijf?

Hoe duurder de SSD schijf is, hoe beter hij is. Het is niet gek als je na een bepaalde tijd wil upgraden naar een andere SSD schijf. Zo biedt een nieuwe SSD je mogelijk meer snelheid en opslagruimte. Over het algemeen is het klonen van je oude SSD schijf niet zo heel erg moeilijk. Met de juiste software is het zo gepiept.

Om je oude SSD naar een nieuwe SSD schijf te klonen moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Zorg ervoor dat het besturingssysteem op de oude HDD is geïnstalleerd en repareer eventuele slechte sectoren die erop zitten. Je kunt alleen je computer opstarten vanaf een schijf waarop je besturingssysteem is geïnstalleerd. Als je besturingssysteem is beschadigd of is verwijderd, dan kun je je computer niet opstarten zonder een opstartbare USB. De gekloonde SSD start mogelijk niet op als de gekloonde SSD beschadigde sectoren van de oude SSD schijf bevat. Je kopieert namelijk de volledige inhoud van je oude SSD naar je nieuwe SSD.
 2. Koop een nieuwe SSD die bij je computer past. Zorg ervoor dat je de juiste SSD voor bij je computer vindt. Let hierbij op de grootte van de schijf, de dikte, de totale opslag en de soort aansluiting die hij ondersteunt. De meeste laptops ondersteunen een 7 mm, 2.5 inch SATA-schijf. Je kunt de methode die in dit artikel wordt besproken gebruiken zonder dat je de schijf hebt geinitialiseerd.
 3. Maak een back-up van de schijf. Om er zeker van te zijn dat je tijdens dit proces geen gegevens verliest raad ik je aan om een back-up te maken. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan kan je de verloren gegevens in ieder geval herstellen.
 4. Koppel alle externe apparatuur los. Koppel apparaten los zoals je USB-stick, aangesloten beeldschermen of printers. Op die manier kunnen de bestanden op de goede manier van je oude SSD naar je nieuwe SSD overgebracht worden.
 5. Om je schijf te klonen kun je het beste software gebruiken. Deze software is meestal gratis en maakt het kopiëren van je oude schijf erg eenvoudig. De vraag is echter welke software je hiervoor het beste kunt gebruiken. Een software die je bijvoorbeeld kunt gebruiken is de AOMEI Backupper Standard*. Dit is gebruiksvriendelijke software en het is gratis.
 6. Tot slot heb je een USB-naar-SATA-adapter nodig. Hierdoor kun je je SSD via USB extern op je laptop/pc aansluiten. Hier heb ik het eerder dit artikel al over gehad.

*AOMEI Backupper is specialistische software voor het klonen van schijven die aan al je eisen voldoet. Het is vrij gebruiksvriendelijk en houdt je gegevens intact tijdens het kloonproces. Hierdoor bespaar je tijd en is het opnieuw installeren van het systeem niet nodig.

Gebruik je de software van AOMEI Backupper, bekijk dan eventueel de video hieronder. Hier wordt duidelijk gedemonstreerd hoe je een schijf kloont naar een SSD, mochten de onderstaande stappen niet duidelijk genoeg zijn.

Stap 1: zorg dat je je SATA-naar-USB-adapter bij de hand hebt. Je sluit de SSD met SATA-aansluiting aan op de SATA-aansluiting van de adapter. Sluit de USB-kabel van de adapter aan op 1 van de USB-poorten van je computer.

Het kan voorkomen dat je adapter gebruik maakt van een USB voedingskabel. Indien het geval sluit je deze ook aan op een USB-aansluiting van je computer. Zolang de ruimte op je SSD groot genoeg is om de gegevens op de bronschijf op te slaan kun je de onderstaande stappen volgen om de SSD schijf naar een kleinere/grotere SSD te klonen.

Stap 2: download en installeer de schijfkloonsoftware en sluit de nieuwe SSD aan.

Stap 3: voer het programma uit en ga naar de optie ‘clone’. Selecteer vervolgens ‘Disk Clone’. Als je dit gratis programma gebruikt kun je alleen systeemschijven van MBR naar MBR klonen. Wil je het besturingssysteem van een MBR-schijf naar GPT-schijf overzetten, dan zal je moeten upgraden naar de betaalde versie van deze software. Het gaat dan om de AOMEI Backupper Professional of andere betaalde versies. Dit geldt ook voor GPT naar MBR of GPT naar GPT.

Om de partitiestijl van je oorspronkelijk schijf en doelschijf te controleren kun je schijfbeheer gebruiken. Zo kan je erachter komen of je schijf MBR of GPT gebruikt. Je kunt naar het schijfbeheer gaan door linksonder je scherm met je rechtermuisknop op de Windows icoontje te klikken. Je ziet hier vervolgens ‘schijfbeheer’ bij staan.

Om de partitiestijl van de bronschijf te achterhalen klik je met je rechtermuisknop op de desbetreffende schijf. Kies vervolgens ‘eigenschappen’. Ga daarna naar het tabblad ‘Hardware’. Dubbelklik op de schijf waarvan je de gegevens wil verzamelen. Ga naar het tabblad ‘volumes’ en klik linksonder op ‘invullen’.

Nog even in het kort: schijfbeheer > linkermuisknop op de schijf > eigenschappen > hardware > dubbelklik op de schijf > volumes > invullen. Je kunt dit overigens ook doen met de gratis software AOMEI Backupper.

schijfbeheer openen windows systeem
schijf eigenschappen openen
eigenschappen harde schijf schijfstation
eigenschappen harde schijf volumes openen
eigenschappen harde schijf invullen

Stap 4: selecteer in de software de kleinere SSD schijf die je wil klonen en klik op ‘Next’. Alle schijven die door je computer worden herkend worden ook getoond in de software.

Stap 5: kies de grotere SSD schijf en klik vervolgens op ‘next’. Met de doelschijf wordt de schijf bedoelt waar je alles naartoe wil klonen. Oftewel de nieuwe schijf die je wil gaan installeren. Let op: houd er rekening mee dat alle gegevens (mochten ze er zijn) op de doel-SSD worden verwijderd na het klonen. Je zult mogelijk een back-up moeten gebruiken om de gegevens niet te verliezen. De gegevens van je oude SSD zullen wel in takt blijven en na het proces op de nieuwe SSD staan.

Stap 6: vink de SSD-uitlijning aan. Deze optie versnelt de lees- en schijfsnelheid van de SSD-schijf. Dit kun je doen door het vakje ‘SSD Alignment’ onderaan het scherm aan te vinken. Klik vervolgens op ‘Start Clone’ om de oude SSD naar je nieuwe SSD schijf te klonen.

Om niet-toegewezen ruimte na het klonen te vermijden kun je partities bewerken. Klik hiervoor op de optie ‘Edit partitions’ onderaan het scherm. Je ziet nu een scherm voor je waarop je de optie ‘add unused space to all partitions’. Een ander optie is ‘manually adjust partition size’. Let erop dat je deze opties alleen kunt gebruiken bij de betaalde versie.

Het kloonproces zal nu worden uitgevoerd. Zorg dat je je oude SSD schijf pas formatteert op het moment dat je vanaf je nieuwe SSD-schijf je computer kunt opstarten. Je weet nu hoe je een SSD naar een andere SSD kunt klonen in Windows 11/10/8/7. Je kunt de gratis versie van deze software gebruiken voor alle SSD schijven en alle Windows computers. 

ssd klonen met AOMEI software gebruiken

Bron: ubackup.com

Let op dat je naast de software die hierboven is genoemd ook zat andere gratis software kunt gebruiken. Ook met deze programma’s kun je je schijf klonen, een backup maken en initialiseren. 2 andere goede softwareprogramma’s die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

 1. Software van EaseUS
 2. Macrium Reflect Free

Scroll naar boven