Hoe koppel je een afstandsbediening aan je TV

Hoe koppel je een afstandsbediening aan je TV?

Je hebt een nieuwe provider en moet alles eerst opnieuw aansluiten en installeren. Hier hoort ook de afstandsbediening bij. De afstandsbediening moet gekoppeld worden aan je tv. Na het instellen van je afstandsbedieningen kun je de tv bedienen. In dit artikel bespreek ik hoe je je afstandsbediening kunt koppelen aan je tv.  

In het kort:

 1. Samsung: houd de knoppen Return en Play/pause 3 seconden ingedrukt.
 2. LG: houd de knoppen Home en instellingen 5 seconden ingedrukt.
 3. Philips: houd de knoppen pairing of instellingen 3 seconden ingedrukt.
 4. Sony: open de bluetoothinstellingen op je tv en selecteer ‘Nieuwe afstandsbediening verbinden’.

Hoe koppel je een Samsung afstandsbediening?

De Samsung Smart afstandsbediening maakt automatisch verbinding met de Samsung tv, maart dit kan ook handmatig. Het installeren van de afstandsbediening is eenvoudiger geworden. Om je Smart Remote afstandsbediening handmatig te koppelen aan je tv moet je de volgende stappen volgen:

 1. Zet je tv aan door de fysieke power knop op je tv in te drukken. Of gebruik een afstandsbediening die al is gekoppeld aan je tv.
 2. Richt de Smart Remote op de sensor die zich op de Samsung tv bevindt. Bij de meeste Samsung tv’s vind je de sensor rechtsonder op je tv. Is dat bij jouw Samsung tv niet het geval, dan zit die onderaan in het midden.
 3. Vervolgens houd je tegelijk de knoppen Return en Play/pause ingedrukt. Houd de knoppen 3 seconden ingedrukt. De Samsung tv gaat zich nu automatisch synchroniseren met de Smart Remote afstandsbediening. Wanneer dit goed is gegaan verschijnt er een bericht. In dat bericht wordt aangegeven dat de afstandsbediening is aangesloten op je tv. Zodra dit bericht verschijnt kan je beide knoppen loslaten.

Sommige Samsung afstandsbedieningen hebben andere knoppen. Pak in dit geval de handleiding erbij en kijk wat de stappen zijn voor dat specifieke model. Let op dat je de afstandsbediening van je tv met maar 1 apparaat tegelijk kan koppelen. Wil je je Samsung afstandsbediening koppelen met een nieuwe tv, dan zal je de stappen hierboven opnieuw moeten volgen.

Bekijk de video hieronder waarin het koppelen van een LG afstandsbediening duidelijk wordt gedemonstreerd:

Hoe Koppel je een LG afstandsbediening?

In 2021 is de LG TV Magic Remote afstandsbediening vernieuwd. Het kan dus een reden zijn dat je de afstandsbediening opnieuw moet koppelen met je LG TV. Een wijziging die is aangebracht voor de LG Magic Remote is de Guide-knop. De Guide-knop is verwijderd waardoor de methode van 5 seconden ingedrukt houden en het opnieuw koppelen is veranderd. Dat gaat nu gemakkelijker. Het volgende kun je nu doen:

 1. Zet je tv aan door de fysieke power knop op je tv in te drukken. Of gebruik een afstandsbediening die al is gekoppeld aan je tv.
 2. Gebruik de Home-knop en de Settings-knop op de tv en houd deze samen 5 seconden ingedrukt.
 3. De Led op je afstandsbediening gaat nu 3 keer knipperen en blijft dan branden. Op je tv krijg je een melding te zien die aangeeft dat je afstandsbediening succesvol is gekoppeld.

Als het led 3 keer knippert op je afstandsbediening wil dat zeggen dat deze nog ontkoppeld is. Het verbinden met je tv is nog niet gelukt. Wanneer de afstandsbediening is gekoppeld met de tv zal het led-lichtje normaal branden. Je afstandsbediening moet wel de signalen kunnen ontvangen. Het is belangrijk dat je de afstandsbediening richt op de sensor die zich bevindt op de tv.

Bekijk de video hieronder waarin het koppelen van een LG afstandsbediening duidelijk wordt gedemonstreerd:

Hoe koppel je een Philips TV afstandsbediening?

Het koppelen van de tv en de afstandsbediening gaat vrij eenvoudig. De volgende stappen zijn nodig:

 1. Zet je tv aan door de fysieke power knop op je tv in te drukken. Of gebruik een afstandsbediening die al is gekoppeld aan je tv.
 2. Houd de afstandsbediening dicht bij de tv (afstand minder dan 1 meter).
 3. Houd nu voor 3 seconden de pairing of instellingen knop ingedrukt. In de video hieronder wordt duidelijk gedemonstreerd waar je deze knoppen kunt vinden.
 4. Het blauwe ledlampje op je Philips afstandsbediening zal nu gaan knipperen. Dit betekent dat je afstandsbediening bezig is met het koppelproces. 
 5. Nadat je afstandsbediening is gekoppeld gaat je tv verder met de volgende stappen van de installatie. Het blauwe ledlampje op je afstandsbediening stopt nu met knipperen.

Het is ook mogelijk om je afstandsbediening met je tv te koppelen terwijl je tv kijkt. Houd ook in dit geval de pairing knop of de instellingen knop 3 seconden ingedrukt, waarna het blauwe ledlampje begint met knipperen. Zodra de koppeling is voltooid krijg je hier een melding van die verschijnt op je tv.

Werkt de afstandsbediening niet meer en valt deze buiten de garantie, dan raad ik je aan om een universele afstandsbediening te kopen en die te koppelen met je Philips tv. De universele afstandsbediening is compatibel met veel verschillende tv modellen.

Bekijk de video hieronder waarin het koppelen van een Philips afstandsbediening duidelijk wordt gedemonstreerd:

Hoe koppel je een Sony TV afstandsbediening?

Het verbinden van de tv en de afstandsbediening gaat eenvoudig. Via het infrarood signaal van je Sony afstandsbediening kan je erg eenvoudig met je tv verbinden. Je hoeft enkel de tv en je afstandsbediening te voorzien van batterijen. Een infrarood signaal is echter niet ideaal, aangezien je dan de afstandsbediening altijd goed moet richten op te tv. Ook is de reactiesnelheid van je afstandsbediening relatief laag.

In plaats daarvan is het ook mogelijk om je Sony afstandsbediening te koppelen aan de hand van bluetooth. Hiervoor zal je wel in de instellingen moeten duiken. Het koppelen van je Sony afstandsbediening aan je tv met bluetooth kan als volgt:

 1. Druk de home-knop in om het home menu van je tv te openen.
 2. Open de instellingen.
 3. Selecteer ‘Afstandsbedieningen en accessoires’.
 4. Ga naar ‘Afstandsbediening’.
 5. Selecteer ‘Verbinden via bluetooth’.
 6. Je Sony tv vraagt nu of je er zeker van bent dat je een nieuwe afstandsbediening wil koppelen. Selecteer ‘Nieuwe afstandsbediening verbinden’.
 7. Er verschijnen nu instructies op het scherm die duidelijk weergegeven worden. Houd de Volume (-) en de opneemknop tegelijk voor 3 seconden ingedrukt. Nadat je dit hebt gedaan begint je afstandsbediening met verbinden.

Zodra het koppelen is voltooid begint er een lichtje op de afstandsbediening te knipperen. De Sony tv en de afstandsbediening zijn nu met elkaar gekoppeld. 

Bekijk de video hieronder waarin het koppelen van een Sony afstandsbediening duidelijk wordt gedemonstreerd:

TV afstandsbediening kan niet koppelen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer de afstandsbediening niet koppelt aan de tv. Van tevoren is het belangrijk om te achterhalen of het überhaupt aan je afstandsbediening ligt. Is het de afstandsbediening of de tv die problemen veroorzaakt? Je kunt dit controleren door de fysieke knoppen op je tv te gebruiken.

Is het echt het koppelen wat niet werkt? Let dan in ieder geval op de volgende punten:

 1. Zorg dat je afstandsbediening voldoende stroom heeft. Houd er rekening mee dat de batterijen voor minstens 50% opgeladen moeten zijn.
 2. Zorg ervoor dat je je afstandsbediening niet verder dan 5 meter van je tv houdt.
 3. Zorg dat je tv is bijgewerkt naar de nieuwst versie.

Ook de onderstaande oplossingen kunnen problemen met je afstandsbediening verhelpen..

Controleer de batterijen: het klinkt erg voor de hand liggend, maar het is wel een van de meest voorkomende oorzaken. Controleer of je batterijen goed zitten en niet leeg zijn. Vervang indien nodig door nieuwe batterijen en kijk of het probleem is opgelost. 

Zet je tv uit: door je tv tijdelijk van het stroom af te halen voer je een soft reset uit. Niet alleen kan dit problemen met je tv oplossen, maar mogelijk ook met je afstandsbediening. Je haalt de tv van het stroom af door de stekker er ongeveer 1 minuut uit te halen. Sluit daarna de voedingskabel van je tv weer aan en kijk of je afstandsbediening het weer doet.  

Ontkoppel externe apparaten: andere aangesloten apparaten zoals een spelcomputer, digitale decoder of usb-stick kunnen de oorzaak zijn dat de afstandsbediening niet werkt. De apparaten die aangesloten zijn kunnen namelijk het signaal verstoren. Ontkoppel daarom al deze apparaten en probeer het opnieuw.

Maak de sensor schoon: een afstandsbediening kan ook niet koppelen wanneer het infrarood signaal wordt verstoord. Maak de sensor van je afstandsbediening schoon door een vochtig doekje te gebruiken. De sensor van een afstandsbediening bevindt zich meestal aan de voorkant. Kijk ook naar apparaten die de ontvanger blokkeren. Er kan al snel iets tussen staan wat het signaal van je afstandsbediening in de weg zit.

Werkt je afstandsbediening na deze stappen nog steeds niet? Lees dan uitgebreid wat je moet doen als je afstandsbediening van je tv niet werkt. Mogelijk is je afstandsbediening dan defect en aan vervanging toe. Je kunt dan kiezen voor een universele afstandsbediening die werkt op bijna alle merken tv’s. De universele afstandsbediening koppel je eenvoudig met veel verschillende tv modellen. Je kan er niet alleen een tv mee bedienen, maar ook veel andere apparaten zoals je Blu-ray speler of soundbar.

Scroll naar boven