Hoe koppel je een JBL speaker

Hoe koppel je een JBL speaker?

Meestal beschikken JBL apparaten over bluetooth, waardoor een draadloze verbinding mogelijk is. Ook bespreek ik een methode waarbij een AUX-kabel gebruikt kan worden. Mocht je apparaat geen bluetooth hebben dan kun je altijd nog een bluetoothadapter gebruiken.

In het kort:

 1. Zet je JBL aan.
 2. Zet je JBL in de pairing modus door de bluetoothknop in te drukken.
 3. Open de bluetoothinstellingen van je telefoon.
 4. Zet je bluetooth aan en selecteer de speaker in de bluetoothinstellingen.

Tijd voor een JBL speaker?

Hoe koppel je JBL aan je telefoon?

De meeste mensen koppelen hun JBL speaker met een telefoon. Vandaar dat hier ook aandacht aan wordt gegeven. Hieronder geef ik je alle stappen voor zowel IPhone telefoons en Android telefoons.

Hoe koppel je JBL aan IPhone?

Het koppelen van je JBL aan je IPhone is erg eenvoudig. Volg de onderstaande stappen:

 1. De allereerste stap is om je bluetooth speaker aan te zetten en in de ‘pairing’ modus te zetten. Dit doe je door de bluetoothknop in te drukken.
 2. Ga naar de bluetoothinstellingen van je IPhone.
 3. Zorg dat je je bluetooth aanzet indien deze nog niet was ingeschakeld. Hieronder zie je ‘andere apparaten’ staan waar als het goed is je JBL speaker zichtbaar is. Klik op verbinden om je JBL met je IPhone te koppelen.
 4. Speel iets af op je IPhone om te controleren of de verbinding klopt.

Hoe koppel je JBL aan Android telefoon?

 1. Zet je JBL speaker aan.
 2. Ga naar de instellingen van je smartphone en tik op ‘bluetooth’. Zorg ervoor dat je bluetooth is ingeschakeld zodat je draadloos verbinding kunt maken met de speaker.
 3. Als je je JBL speaker voor de eerste keer koppelt staat hij automatisch in de ‘pairing’ modus. Heb je hem al een keer verbonden met een ander apparaat, gebruik dan de bluetooth-knop. Mocht je die niet hebben, dan gebruik je meestal de aan/uitknop om hem in de ‘pairing’ modus te zetten.
 4. Zet de JBL speaker en je telefoon bij elkaar en kijk of je het apparaat op je telefoon ziet verschijnen. Je kunt dit zien bij de bluetoothinstellingen van je telefoon. Onder ‘andere apparaten’ vind je je speaker. Tik erop zodra hij zichtbaar is.
 5. Klaar! Je JBL speaker is verbonden.

Hoe koppel je JBL aan elkaar?

Door je JBL speakers met elkaar te koppelen krijg je hetzelfde geluid uit meerdere speakers. Na het volgen van een aantal eenvoudige stappen is de verbinding gemaakt.

Stap 1: je wil 2 of meerdere JBL speakers met elkaar koppelen. Zet hiervoor allereerst alle speakers aan.

Stap 2: koppel de speakers met het apparaat waarmee je het wil verbinden. Eenmaal in de bluetooth-instellingen van je apparaat zie je alle JBL speakers staan. Zorg dat je deze allemaal met hetzelfde apparaat (bijvoorbeeld een telefoon) verbindt.

Stap 3: als alle apparaten zijn aangesloten op het apparaat, speel dan iets af op het aangesloten apparaat. Dit geluid komt dan van 1 van de speakers.

Stap 4: druk vervolgens op de ‘connect’ knop van de speaker waar de audio vandaan komt.

jbl connect knop draadloze verbinding

Stap 5: druk tot slot op de ‘connect’ knop van alle andere speakers. Dit kan ongeveer 30 seconden duren. Na het drukken op de ‘connect’ knop hoor je dezelfde muziek uit die speaker komen. Is dit niet het geval, controleer dan of je speaker wel is verbonden met je apparaat. Kijk hiervoor nog eens naar stap 2.

Hoe koppel je JBL aan een tv?

Het koppelen van je JBL speaker met je tv kan op 2 verschillende manieren: met of zonder bluetooth. De manier waarop je verbinding maakt hangt er vanaf of je tv bluetooth heeft. Heb je de keus, kies er dan voor om een bluetoothverbinding te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om meerdere JBL speakers op je tv tegelijkertijd aan te sluiten.

JBL speaker koppelen met bluetooth op je tv:

 1. Controleer of je tv beschikt over bluetooth. Ga naar de tv-instellingen > geluid > geluid output > kijk of je bluetooth speakers erbij ziet staan.
 2. Zet je JBL speakers in de ‘pairing’ modus. Doe dit door de bluetooth-knop in te drukken.
 3. Ga naar de tv-instellingen en kijk tussen de lijst van bluetooth-apparaten. Selecteer de JBL speaker die hier als het goed is bij staat. Is dit niet het geval, controleer dan of je JBL speaker wel in de ‘pairing’ modus staat.
 4. Controleer of je geluid hoort uit de JBL speakers. Zet hiervoor het geluid van je tv aan.

JBL speaker koppelen zonder bluetooth op je tv:

Mocht je tv geen bluetooth ondersteunen, dan zou je eventueel een bluetoothadapter kunnen gebruiken.

bluetooth-transmitter-tv-jbl-verbinden

Bluetooth Transmitter voor tv

Sluit deze transmitter aan op een USB-poort van je tv. Je tv zal de audio draadloos via bluetooth naar je JBL speaker verzenden.

Een andere optie is om bekabeling te gebruiken. Hiervoor gebruik je een AUX-kabel.

 1. Vind de AUX-poort van je computer.
 2. Koop een AUX-kabel indien je die nog niet hebt. AUX-kabels hebben twee 3.5mm Jacks uiteindes aan beide kanten.
 3. Stop het ene uiteinde in de AUX-poort van je tv en de andere in de AUX-input van je JBL speaker.
 4. Verander de audio output naar AUX indien dit nodig is.
 5. Speel tot slot audio af op de tv om te controleren of alles werkt naar behoren.

Hoe koppel je JBL aan je laptop?

Het koppelen van je JBL speaker op je laptop kan net zoals bij je tv op 2 verschillende manieren: zowel via bluetooth als via een AUX kabel.

JBL speaker koppelen aan Windows laptop

JBL speaker met bluetooth op je laptop:

 1. Ga naar de apparaat instellingen van je computer. Ga vervolgens naar de ‘verbonden apparaten’. Je vindt hier de optie ‘apparaten toevoegen’.
 2. Klik op ‘apparaat toevoegen’ en druk de bluetoothknop van je JBL speaker in. Zo zet je de JBL speaker ‘pairing’ mode. Je ziet de speaker vervolgens bij beschikbare apparaten staan. Klik hierop om verbinding te maken.
 3. Als het goed is staat de JBL speaker nu bij ‘verbonden apparaten’. Controleer de verbinding door audio op je laptop af te spelen.

JBL speaker met een AUX-kabel op je laptop aansluiten

 1. Zorg dat je een AUX-kabel bij de hand hebt. Deze wordt ook wel de 3.5mm jack kabel genoemd.
 2. Stop het ene uiteinde van de 3.5mm kabel in de AUX-poort van de JBL speaker en de ander in de AUX-kabel van je laptop. Boven de AUX-poort op je computer vind je een icoontje van een koptelefoon.
 3. Zet je JBL speaker aan.
 4. Ga naar de geluidsinstellingen van je computer: instellingen > systeem > geluid.
 5. Selecteer hier de JBL speaker.
 6. Speel tot slot audio af via je laptop om te controleren of het werkt.

JBL speaker koppelen aan Macbook

 1. Zet de bluetooth van de Macbook aan. Open de ‘systeemvoorkeuren’. Ga hiervoor naar het Apple-menu linksboven in je Macbook scherm. Klik vervolgens op ‘bluetooth’. Klik op ‘bluetooth inschakelen.
 2. De allereerste keer dat je je JBL speaker met een laptop verbindt moet je hem altijd handmatig koppelen. Later zal de verbinding automatisch gaan. Zet je bluetooth speaker in de ‘pairing’ modus.
 3. Zodra je luidspreker in de ‘pairing’ modus staat zou het apparaat moeten verschijnen in het gedeelte ‘apparaten’ van het bluetoothpaneel. Zodra je deze selecteert kun je hem verbinden. Mocht het apparaat niet verschijnen, volg de bovenstaande stappen dan opnieuw.  
 4. Ga naar systeemvoorkeuren, selecteer het geluidsvoorkeurenpaneel en selecteer het vakje met de tekst ‘toon volume in menubalk’. Er verschijnt nu een nieuw pictogram in de rechterbovenhoek van je menubalk.
 5. Tot slot moet je instellen zodat de audio naar je nieuwe aangesloten JBL speaker wordt verzonden. Ga naar het volumepictogram dat we net hebben toegevoegd en selecteer de bluetooth luidspreker.
jbl koppelen aan macbook

Hoe koppel je JBL aan Google Home?

 1. Zet je bluetooth speaker aan en zorg dat hij in de ‘pairing’ modus staat (koppelingsstand). Dit kun je doen door op de bluetoothknop van je speaker te drukken.
 2. Open de Google Home app.
 3. Tik op het apparaat.
 4. Ga rechtsboven naar de instellingen en dan naar audio. Ga naar gekoppelde bluetooth-apparaten > pairing modus aanzetten. Ga daarna terug naar audio.
 5. Ga naar standaard muziekspeaker > bluetooth speaker koppelen. Na deze stappen scant je Google Home naar bluetoothapparaten.
 6. Tik op het bluetoothapparaat zodra deze zichtbaar is om de verbinding te maken. Dit is het einde van het koppelingsproces. Je JBL speaker is nu verbonden met je Google Home.
jbl verbinden met google home

Een JBL speaker koppelen per model

Alhoewel vrijwel alle JBL producten op dezelfde manier gekoppeld kunnen worden, zijn er toch wat kleine verschillen. Hieronder ga ik verder in op het koppelingsproces van enkele modellen. Voor de overige modellen kun je de stappen eerder in dit artikel volgen.

Hoe koppel je een JBL koptelefoon?

Het koppelen van een koptelefoon gaat net zoals bij de andere apparaten via bluetooth. Hieronder vind je alle stappen die je kunt volgen. Na het volgen van de onderstaande stappen kun je een JBL koptelefoon koppelen aan je smartphone.

 1. Zet allereerst de JBL koptelefoon aan. Druk hiervoor op de aan/uitknop voor 2 seconden.
 2. Ga naar de bluetoothinstellingen van je mobiel.
 3. Controleer vervolgens of je bluetooth is ingeschakeld en of je koptelefoon zichtbaar is.
 4. Als het goed is staat je JBL koptelefoon tussen de lijst van beschikbare bluetoothapparaten. Tik op de koptelefoon om verbinding te maken.
 5. Vul vervolgens het wachtwoord in van je JBL speaker. Dit is standaard ‘0000’ of staat in je handleiding. Het kan even duren voordat hij is verbonden. Zodra het gelukt is zie je ‘verbonden’ staan.

Als het goed is zijn je JBL koptelefoon en telefoon nu met elkaar gekoppeld. Het koppelen van je JBL koptelefoon werkt ongeveer op dezelfde manier als bij andere apparaten. Kijk eventueel naar het begin van dit artikel waarbij verschillende apparaten worden besproken.

Hoe koppel je JBL oortjes?

Het koppelen van JBL oortjes gaat vrijwel hetzelfde als bij een JBL koptelefoon. Hieronder vind je alle stappen die je kunt volgen voor bijvoorbeeld de JBL Tune modellen. Na het volgen van de onderstaande stappen kun je JBL oortjes koppelen aan je smartphone.

 1. Zet allereerst de JBL oortjes aan. Druk hiervoor op de aan/uitknop voor 2 seconden. Elk oortje heeft aan de achterkant een knop zitten.
 2. Ga naar de bluetoothinstellingen van je mobiel.
 3. Zet de JBL oortjes op ‘pairing’ modus door de aan/uitknop voor 5 seconden in te houden. Doe dit terwijl de oortjes aan staan.
 4. Controleer vervolgens of je bluetooth is ingeschakeld en of je koptelefoon zichtbaar is.
 5. Als het goed is staan je JBL oordopjes tussen de lijst van beschikbare bluetoothapparaten. Tik op de oortjes om verbinding te maken.
 6. Mocht je slechts geluid horen uit 1 oortje, dan kan het zijn dat je ze nog met elkaar moet verbinden. De 2 JBL oortjes kun je met elkaar koppelen door ze eerst aan te zetten. Houd vervolgens de knoppen van beide oortjes voor 3 seconden ingedrukt voordat ze met elkaar verbinden.

Scroll naar boven