Hoe koppel je een PS4 controller aan je PS4

Hoe koppel je een PS4 controller aan je PS4?

Zonder ps4 controller wordt het lastig om je console te gebruiken. Om je ps4 controller gebruiksklaar te maken zal je hem eerst moeten koppelen. Het koppelen van je controller is vrij eenvoudig, maar er zijn hiervoor verschillende methodes. Verder is het mogelijk om controllers aan te sluiten op je computer.

In het kort:

De eerste controller moet je altijd met de originele meegeleverde USB-kabel aansluiten. Sluit het USB-A uiteinde aan op een USB-poort van je ps4. Sluit het micro USB-uiteinde aan op de ps4 controller. Zet je controller en ps4 beide aan.

Hoe koppel je een PS4 controller aan je PS4?

Zoals ik al zei zijn er verschillende methodes waarop je dit kunt doen. Allereerst is het belangrijk dat je over de juiste spullen beschikt:

 1. Een Playstation 4 Pro/Slim/Standaard
 2. Een Playstation 4 controller (ook wel DualShock 4 genoemd)
 3. Een USB-kabel die je krijgt meegeleverd bij je PS4

Zodra je de bovenste spullen hebt is het tijd om je controller te koppelen aan je ps4 console. Dit kan met behulp van de meegeleverde USB-kabel, maar ook met een draadloze bluetoothverbinding.

Koppel je PS4 controller aan je PS4 met een USB-kabel

Met behulp van de meegeleverde USB-kabel sluit je je controller aan op je console. Deze methode kan je het beste gebruiken als je je controller voor het eerst gebruikt. Elke USB 2.0 kabel kan hiervoor gebruikt worden, maar het wordt je aangeraden om de originele in de doos te gebruiken.

 1. Druk de aan/uitknop in om de PS4 aan te zetten.
 2. Pak je USB-kabel erbij die 2 verschillende uiteindes hebben. Aan het ene uiteinde van de kabel zit een micro USB-aansluiting. Het andere uiteinde beschikt over een USB-A uiteinde.
 3. Sluit het USB-A uiteinde aan op een USB-poort van je ps4. Sluit het micro USB-uiteinde aan op de ps4 controller.
 4. Houd de Playstation-knop van je controller voor 3 seconden ingedrukt.

Nadat je deze stappen hebt gevolgd is je ps4 controller gekoppeld aan je ps4 console. Je kan nu de USB-kabel loskoppelen en ook je controller draadloos gebruiken.

Micro Usb kabel voor ps4 controller

Micro Usb kabel

Deze kabel kan je gebruiken om je ps4 controller op te laden. Handig voor als je oorspronkelijke kabel kwijt of beschadigd is.

Koppel je PS4 controller draadloos via bluetooth aan je PS4

Wil je je controllers draadloos gaan gebruiken, maak dan gebruik van een bluetoothverbinding. In dit geval hoef je geen USB-kabel te gebruiken. Gebruik deze methode alleen als je al eerder een ps4 controller via een USB-kabel hebt verbonden met je console. Deze methode kan je dus bijvoorbeeld gebruiken als je je tweede of derde controller gaat koppelen.

 1. Druk de aan/uitknop van je console in om het apparaat in te schakelen.
 2. Als je ps4 eenmaal is opgestart druk je op de omhoog-knop van je controller. Er verschijnt nu een toolbar waarbij je uit verschillende opties kunt kiezen.
 3. Selecteer in de toolbar instellingen > apparaten > bluetooth apparaten. Doe dit door een media-afstandsbediening te gebruiken of een ps4 controller die al is gekoppeld.
 4. Houd vervolgens de SHARE knop en de PS knop voor ongeveer 10 seconden ingedrukt. Hierdoor zet je je ps4 controller in de pairing modus. Dit maakt het mogelijk voor de ps4 om de controller te vinden.
 5. Als het goed is verschijnt je ps4 controller nu in de lijst van bluetoothapparaten. Selecteer de controller zodra deze in beeld komt.

Je ps4 controller is nu verbonden met je Playstation en klaar voor gebruik. Mocht deze methode niet werken voor jou, probeer dan methode 1.

Hoe ontkoppel je een PS4 controller?

Er zijn ook situaties waarbij je de controller wil ontkoppelen. Zo is het een goed idee om je controller opnieuw te koppelen aan je ps4 zodra deze niet meer goed werkt. Het ontkoppelen is een vrij eenvoudig proces:

 1. Zorg ervoor dat de controller die je wil ontkoppelen uitstaat.
 2. Gebruik een andere ps4 controller om je ps4 mee op te starten.
 3. Eenmaal opgestart ga je naar instellingen > apparaten > bluetooth apparaten.
 4. Je ziet nu als het goed is een lijst van alle gekoppelde controllers. Selecteer de controller die je wil ontkoppelen en kies ‘verwijderen’.
ps4 controller rood ontkoppelen

Hoe sluit je een PS4 controller aan op je laptop?

Er zijn gamers die hun ps4 controller liever gebruiken dan het toetsenbord van de computer. Je hebt dan de mogelijkheid om je ps4 controller aan te sluiten op je laptop of pc. Dit kan op 2 verschillende manieren. Wat je precies moet doen om je controller werkende te krijgen hangt af van de software die je gebruikt. We gaan er in deze situatie vanuit dat je je ps4 controller wil gebruiken voor een game op Steam. De software van Steam maakt het erg eenvoudig je ps4 controller te gebruiken.

Je hebt het volgende nodig:

 1. Een Playstation 4 controller
 2. Een pc of laptop
 3. Een micro USB-kabel die je bij de controller hebt meegekregen.

Zijn de stappen hierboven nog ietwat onduidelijk, bekijk dan eventueel de video hieronder. In de video worden meerdere methodes besproken en de stappen duidelijk gedemonstreerd.

Als je van plan bent om Steam te gebruiken met je ps4 controller, volg dan de onderstaande stappen:

 1. Open Steam op je computer en klik op het icoontje rechtsboven om het scherm groter te maken.
 2. Open de instellingen van Steam door op het tandwielicoontje te klikken.
 3. Ga vervolgens naar de ‘Controllerinstellingen’.
 4. Selecteer vervolgens Playstation-configuratiehulp.
 5. Nu is het tijd om je Playstation 4 controller met behulp van de micro USB-kabel aan te sluiten op je computer. Sluit het USB-A uiteinde aan op 1 van de USB-poorten van je computer. Sluit het micro USB-uiteinde aan op je controller.

Je ps4 controller is nu klaar voor gebruik op je computer. Er is echter ook nog een andere methode waarop je je controller kunt verbinden. Zo is het mogelijk om je ps4 controller toe te voegen als bluetoothapparaat aan je computer. Het koppelen van je ps4 controller aan je laptop gaat als volgt:

 1. Houd de OPTIONS-knop en de PS-knop ingedrukt totdat je controller gaat knipperen.
 2. Ga naar de bluetoothinstellingen van je computer en selecteer ‘Bluetooth- of ander apparaat toevoegen’.
 3. Selecteer ‘bluetooth’.
 4. Selecteer de ps4 controller om verbinding te maken.

Wist je dat je ook je ps4 console kan aansluiten op je laptop?

PS4 controller verbindt niet

Mogelijk ben je op deze pagina terechtgekomen omdat je verbindingsproblemen hebt met je controller. Zo kan het voorkomen dat je ps4 controller niet aangaat. Zorg er in dit geval voor dat je zeker weet of je controller wel is opgeladen. Sluit in dit geval de controller met een USB-kabel aan op de ps4.

Als er na het aansluiten van de kabel nog niets gebeurt, kijk dan goed of er iets mankeert een de USB-kabel zelf. Let op beschadigingen of viezigheid bij de USB-poorten van zowel het console als de controller. Gebruik in geval van schade en viezigheid een nieuwe kabel. Zo kun je controleren of de kabel zelf roet in het eten gooit.

Het kan ook voorkomen dat je ps4 controller niet draadloos kan verbinden. In de meeste gevallen is er dan een probleem met je console of een bluetoothprobleem. Gebruik zo nodig een andere controller om te kijken of deze wel werkt. Of het nu aan de controller of aan het console ligt, je hebt altijd de optie om deze opnieuw te koppelen.

Scroll naar boven