Hoe koppel je je koptelefoon

Hoe koppel je je koptelefoon?

Tegenwoordig verbind je een koptelefoon al snel draadloos. Dit betekent dat je je koptelefoon via bijvoorbeeld bluetooth kunt verbinden met andere bluetooth-apparaten. De manier waarop je dit doet verschilt echter per merk en apparaat. Alhoewel het verbindingsproces niet al te moeilijk is, zijn er wel wat dingen waar je op moet letten.

In het kort:

 1. Open de bluetoothinstellingen van je telefoon.
 2. Zet je koptelefoon aan.
 3. Zet je koptelefoon in de pairing modus. Houd hiervoor de pairingknop of de aan-uitknop voor een paar seconden ingedrukt.
 4. Selecteer je koptelefoon die verschijnt in de bluetoothinstellingen van je telefoon.

Beste koptelefoons van dit moment:

Hoe koppel je een koptelefoon aan je telefoon?

De meeste draadloze koptelefoons maken gebruiken van bluetooth. Vrijwel alle telefoons van tegenwoordig ondersteunen dit draadloze signaal. Het verbinden van je koptelefoon met je telefoon is dus niet zo ingewikkeld. Je koptelefoon met Android of iOS verbinden gaat als volgt:

 1. Open de instellingen van je telefoon en ga opzoek naar de bluetoothinstellingen.
 2. Open de bluetoothinstellingen en controleer of je bluetooth hebt ingeschakeld.
 3. Zet je koptelefoon aan.
 4. Zet je koptelefoon in de pairing modus. Dit wordt ook wel de ontdekkingsmodus of koppelingsmouds genoemd. In deze modus zendt je koptelefoon een signaal waardoor je telefoon verbinding kan maken. Om je koptelefoon in de pairing modus te zetten gebruik je een pairingknop of de aan-uitknop van het apparaat. Meestal houd je deze een paar seconden ingedrukt. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding, aangezien dit kan verschillen per model.
 5. In de bluetoothinstellingen van je telefoon zie je een lijst van bluetoothapparaten staan. Als het goed is verschijnt de naam van je koptelefoon hier. Selecteer deze en maak verbinding.

Sommige koptelefoons werken goed samen met bepaalde telefoons. Zo kan je een Sony koptelefoon direct verbinden met je Android telefoon, zonder dat je de bluetoothinstellingen hoeft te gebruiken. Zet je koptelefoon in de pairing modus, schakel je telefoon en ze zijn met elkaar verbonden. Zo’n soortgelijk proces geldt voor Apple koptelefoons met iPhones.

Bekijk voor meer informatie de video hieronder:

Hoe koppel je je koptelefoon aan je TV?

Lang niet alle tv’s hebben bluetooth ingebouwd. Dit betekent dat je je draadloze koptelefoon niet rechtstreeks kunt verbinden met je tv. Het koppelen van je koptelefoon op je tv is echter niet heel erg moeilijk.

Optie 1: de meest eenvoudige manier om je koptelefoon te koppelen is door een speciale draadloze koptelefoon aan te schaffen. Ook wel een RF-koptelefoon genoemd. Deze worden namelijk meegeleverd met een zendstation. Dit zendstation sluit je aan op je tv via een analoge 3,5 mm-aansluiting of een optische aansluiting (de koptelefoonaansluiting van je tv).  

Een koptelefoon koppelen aan je tv gaat als volgt:

 1. Sluit het zendstation aan op je tv.
 2. Zorg dat de headset aan staat en is opgeladen.
 3. Verbind de koptelefoon met je zendstation. Heeft de koptelefoon een auto tuning knop, gebruik deze dan om automatisch verbinding te maken met het zendstation. Het kan ook zijn dat je met behulp van een schakelaar op de koptelefoon verschillende kanalen kan instellen. Zorg dat hetzelfde kanaal is geselecteerd op zowel de koptelefoon als het zendstation.
 4. Zorg dat je volume hoog genoeg staat en dat je iets van geluid afspeelt op je tv.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? bekijk dan eventueel de video hieronder. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe een bluetooth transmitter (zendstation) werkt.

Het nadeel van deze aansluiting is dat er mogelijk al andere apparaten zijn aangesloten op de tv, zoals een soundbar. In dit geval moet je telkens wisselen van apparaat en daar moet je rekening mee houden. Desalniettemin heeft een RF-koptelefoon meer bereik dan een normale koptelefoon met bluetooth, omdat je verbinding maakt via een radiofrequentie.

koptelefoon aansluiten koppelen tv

Optie 2: er is echter een andere manier waarop je je headset draadloos kunt koppelen aan je tv. Niet alle bluetooth koptelefoons worden meegeleverd met een zendstation. Het is dan nog steeds mogelijk om je koptelefoon draadloos te installeren. In plaats van een meegeleverde zendstation kun je ook aparte bluetooth-zender aanschaffen. Die zie je hieronder staan. Dit werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als de zendstations van de RF-koptelefoons. Het werkt als volgt:

 1. Sluit de bluetooth-zender via een 3,5 mm- of RCA-kabel aan op je tv. De bluetooth-zender zet dit signaal vervolgens om in een bluetoothsignaal.
 2. Sluit de bluetooth-zender via een USB-kabel aan op het stroom.
 3. Koppel vervolgens de bluetooth-zender aan je koptelefoon en maak draadloos verbinding. Het kan zijn dat je de bluetooth-zender eerst moet inschakelen met een knop of schakelaar.
logitech-bluetooth-audio-adapter-versterker-draadloos-maken

Logitech Bluetooth Audio Adapter

Wil je een apparaat zonder bluetooth verbinden met je koptelefoon, dan kun je dit zendstation gebruiken. De bluetoothadapter die je kunt gebruiken is bijvoorbeeld de Logitech Bluetooth Audio Adapter. Hierbij wordt ook het draad geleverd waarmee je de adapter op de versterker kunt aansluiten.

Nadat je de zender met je koptelefoon hebt verbonden kun je geluid van je tv via je koptelefoon luisteren. Naast je koptelefoon is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je telefoon te koppelen aan andere bluetoothapparaten.

Er zijn natuurlijk ook tv’s met wel een ingebouwd bluetoothsignaal. Denk bijvoorbeeld aan Samsung tv’s. Een Koptelefoon met je Samsung tv koppelen gaat als volgt:

 1. In het Smart Hub-paneel ga je naar het menu instellingen.
 2. Ga naar geluid > Geluidsuitgang.
 3. Selecteer de luidsprekerlijst.
 4. Selecteer de bluetooth koptelefoon waarmee je verbinding wil maken.
 5. Je tv wordt nu gekoppeld met de draadloze koptelefoon.
 6. Bevestig dit vervolgens door ‘OK’ te selecteren.

Hoe koppel je je koptelefoon aan je laptop?

Een koptelefoon draadloos verbinden met je laptop is makkelijker dan op met je tv. Vrijwel alle laptops van tegenwoordig hebben namelijk een ingebouwd bluetoothsignaal.

Je koptelefoon koppelen met je Windows laptop

 1. Zet allereerst de bluetooth aan. Ga hiervoor naar Start > Instellingen > Apparaten > Bluetooth en andere apparaten. Hier kun je je bluetooth aanzetten.
 2. Zet vervolgens je bluetooth koptelefoon aan en zorg dat hij de juiste modus staat. In veel gevallen heet dit de ‘pairing’ modus die je gebruikt om je koptelefoon met een nieuwe apparaat te verbinden. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding voor specifieke aanwijzingen.
 3. Ga op je computer naar Start > Instellingen > Apparaten > Bluetooth en andere apparaten > Bluetooth- of ander apparaat toevoegen > Bluetooth. Kies het apparaat waarmee je wil verbinden (oftewel de koptelefoon) en bevestig het.
instellingen openen windows menu
apparaten instellingen windows openen
bluetooth en andere apparaten instellingen windows
bluetoothinstellingen apparaat toevoegen

Na de eerste keer koppelen gaat het verbinden van je koptelefoon met je laptop automatisch, zolang ze beide aan staan en bluetooth is ingeschakeld.

Je koptelefoon koppelen met je Mac laptop

 1. Controleer of het apparaat is ingeschakeld en het bluetoothsignaal gevonden kan worden. Hiervoor moet je de koptelefoon mogelijk in de ‘pairing’ modus zetten. Dit is de modus waarin de koptelefoon opzoek gaat naar andere bluetoothapparaten.
 2. Kies binnen de Mac Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Bluetooth.
 3. Selecteer het apparaat (oftewel de koptelefoon) in de lijst en klik op ‘verbind’.
 4. Klik op ‘accepteer’.

Na het koppelen van je koptelefoon met je Mac blijven ze met elkaar verbonden. Zodra je je koptelefoon en Macbook aanzet zullen ze dus automatisch met elkaar verbinden.

koptelefoon koppelen aan macbook

Je kunt een koptelefoon ook met draad aansluiten op je laptop. Dit doe je vaak met een audiokabel die je bij je koptelefoon hebt meegekregen. Het gaat hierbij bijna altijd om een 3,5 mm Jack-kabel. Aan de zijkant van je laptop zie je een koptelefoonaansluiting die dit ondersteunt.

Beste koptelefoons van dit moment:

Een koptelefoon koppelen aan een andere telefoon werkt vrijwel hetzelfde. Alleen de bluetoothinstellingen vinden op je mobiel kan verschillen per model. De bluetoothinstellingen op een Android telefoon zijn weer net ergens anders te vinden, maar werken wel hetzelfde.

Hoe koppel je je koptelefoon aan je iPad?

Het koppelen van je koptelefoon met je iPad is vergelijkbaar als met je iPhone. De stappen om een headset met je iPhone te verbinden zijn:

 1. Ga naar de instellingen van je iPad > algemeen > bluetooth.
 2. Zet de bluetooth van je iPad aan indien deze nog stond uitgeschakeld.
 3. Zet vervolgens je bluetooth koptelefoon in de ‘pairing’ modus. In de modus zendt je koptelefoon een bluetoothsignaal uit en gaat hij opzoek naar andere bluetoothapparaten zoals je iPad.
 4. Ga daarna naar de lijst van beschikbare bluetoothapparaten in je iPad-instellingen. Als het goed is zie je nu de koptelefoon tevoorschijn komen. Selecteer de koptelefoon.
 5. Voer eventueel de code in die hoort bij de koptelefoon. Bij sommige koptelefoons krijg je een code die je moet invoeren als je het apparaat voor het eerst aansluit.

Bose koptelefoon koppelen

Alhoewel niet alle Bose koptelefoons helemaal hetzelfde werken, komt dit wel in de buurt. Het koppelen van je Bose koptelefoon kan zowel met je telefoon, tablet of laptop. In principe kan je je koptelefoon verbinden met alle audioapparaten die bluetooth ondersteunen. Een Bose koptelefoon verbind je als volgt:

 1. Aan 1 kan van de koptelefoon zit een aan/uitschakelaar waarmee je de koptelefoon kunt inschakelen. Het bluetooth-lichtje begint vervolgens met knipperen. Dit betekent dat de Bose koptelefoon een bluetoothsignalen aan het uitzenden is. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je de koptelefoon zelf in de zogeheten ontdekkingsmodus zetten (‘paring’ modus). Dit doe je door de belknop voor 5 seconden ingedrukt te houden. Dit kan ook een andere knop zijn, maar dat hangt af van het specifieke model dat je gebruikt. Hiervoor zou je de handleiding kunnen raadplegen.
 2. Nu is het aan jou de taak om de verbinding te realiseren. Dit doe je door naar de instellingen van het desbetreffende apparaat te gaan. Dit kan je telefoon, tablet of laptop zijn.
 3. Eenmaal in de instellingen ga je naar de bluetoothinstellingen. In de lijst van bluetooth-apparaten zou de Bose koptelefoon tevoorschijn moeten komen. Mocht hij er niet tussen staan, controleer dan of je de bluetooth op je apparaat aan hebt staan en of je koptelefoon wel in de ontdekkingsmodus staat.
 4. Selecteer je koptelefoon in de lijst van beschikbare bluetoothapparaten. Het kan zijn dat hierna wordt gevraagd naar een code. Indien dit het geval is kun je de code vinden in de handleiding. Bij de meeste headsets is een code voor het verbinden niet nodig.

JBL koptelefoon koppelen

Het verbinden van JBL koptelefoons werkt als volgt:

 1. Als je je JBL koptelefoon opstart zal hij automatisch in de ontdekkingsmodus staan (pairing modus). In dit geval zouden de led lampjes moeten beginnen met knipperen. Heb je je JBL koptelefoon al eerder verbonden of staat hij op een of andere manier niet in de pairing modus, dan kan je dat altijd nog zelf doen. Houd in dit geval de bluetoothknop 3 seconden ingedrukt totdat de led lampjes beginnen met knipperen.
 2. Ga vervolgens naar de instellingen van het apparaat waarmee je je JBL koptelefoon probeert te verbinden. Ga vervolgens naar de bluetoothinstellingen van bijvoorbeeld je tablet, telefoon of laptop.
 3. Kijk in de instellingen naar alle beschikbare bluetoothapparaten waarmee je kunt verbinden. Als het goed is zie je de koptelefoon hier ook bij staan. Mocht dit niet het geval zijn, controleer dan of de JBL koptelefoon wel daadwerkelijk in de pairing modus staat. Lees eventueel de handleiding door om te controleren hoe dit werkt. Als je hem eenmaal in de lijst ziet staan selecteer je hem om draadloos verbinding te maken.

Zodra je JBL koptelefoon succesvol is geïnstalleerd stoppen de led-lampjes met knipperen. Als het goed is hoor je ook een geluidje dat aangeeft dat de verbinding is voltooid. Wil je meer weten over het koppelen van je JBL producten, lees dan vooral dit artikel: hoe koppel je een JBL speaker?

Sony koptelefoon koppelen

Een Sony koptelefoon verbind je net zoals veel andere koptelefoons vaak via bluetooth. Het verbinden van je Sony hoofdtelefoon gaat als volgt:

 1. Zorg er allereerst voor dat zowel je koptelefoon als het apparaat waarmee je gaat verbinden dicht in de buurt zijn van elkaar. Bluetooth staat niet bepaalt bekend op zijn grote bereik, vandaar dat het belangrijk is om de 2 apparaten dicht bij elkaar te houden.
 2. Schakel de Sony koptelefoon en het andere apparaat (zoals je laptop, mobiel of tablet) in.
 3. Zet de koptelefoon vervolgens in de ontdekkingsmodus (pairing modus) zodat hij opzoek gaat naar andere bluetooth-apparaten. Dit doe je door de aan/uitknop voor 7 seconden ingedrukt te houden. Welke knop dit precies is kan afhangen van het model dat je gebruikt. Bij Sony headsets is het meestal de aan/uitknop, maar je zou dit nog even kunnen controleren in de handleiding.
 4. Zodra de led-lampjes sneller gaan knipperen kan je de aan/uitknop loslaten en staat de koptelefoon in de ontdekkingsmodus. Meestal knippert het lampje rood, groen of blauw.
 5. De koptelefoon staat nu in de juiste modus, dus kunnen we gaan kijken naar het apparaat waarmee je de headset wil verbinden. Als je voor je je koptelefoon voor het eerst met het apparaat verbindt dan zal je de bluetoothverbinding handmatig moeten maken. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, telefoon of tablet zijn. Ga hiervoor naar de instellingen > bluetoothinstellingen. In de bluetoothinstellingen vind je een lijst van bluetoothapparaten waarmee je kunt verbinden. Als het goed is staat je Sony koptelefoon hier ook bij. Zodra je hem ertussen ziet staan selecteer je hem en maak je verbinding.
 6. Het kan voorkomen dat je een code moet invoeren om te koppelen. In dit geval kun je de code ‘0000’ invoeren.

Staat je Sony koptelefoon niet in de lijst van bluetoothapparaten, controleer dan of hij wel in de ontdekkingsmodus staat.

Scroll naar boven