Hoe krijg je DAB op je autoradio

Hoe krijg je DAB op je autoradio? – DAB+ je in auto

DAB+ radio kent vele voordelen en is de best vorm van radio luisteren. Niet alleen is de geluidskwaliteit beter, ook het signaal is sterker en je hebt toegang tot meer zenders. Tot op de dag van vandaag zijn er echter een hoop autoradio’s die nog helemaal geen gebruik maken van DAB+. In dit artikel kom je alles te weten over DAB+ gebruiken in je auto.

In het kort:

Sluit een Auto DAB / DAB + radioadapter aan op de 12V acculader van je auto. De adapter ontvangt het DAB-signaal via de antenne en zet het signaal om in FM, wat je bestaande autoradio kan opvangen.

De beste autoradio’s met DAB+ voor in je auto:

Auto DAB + radioadapter voor in de auto

Auto DAB / DAB + radioadapter

Sluit deze adapter aan op de acculader van je auto om DAB radio te luisteren.

Hoe krijg ik DAB op mijn autoradio?

FM-radio zal langzamerhand uitsterven en vervangen worden door DAB+. Dit heeft natuurlijk zijn redenen en daarom is het geen gek idee om over te schakelen naar DAB+. Heb je een oudere FM- of AM-autoradio, dan zijn er 4 opties om over te schakelen naar DAB+. Dit levert je niet alleen beter geluid op, maar ook meer nationale zenders.

Methode 1: gebruik een autoradioadapter. DAB-radio-adapters gebruiken is de meest populaire methode om DAB+ in je auto te krijgen. Bij deze methode hoeven er namelijk geen speciale aanpassingen aan het auto-interieur worden toegebracht. Eigenlijk zijn er maar een paar dingen die je moet doen:

 1. De stekker in het stopcontact stoppen.
 2. Het besturingssysteem op zijn plaats zetten.
 3. Je antenne op je voorruit bevestigen.
 4. Eventuele draden netjes op hun plaats bevestigen.

DAB radioadapters zijn dan wel eenvoudig om te installeren, maar ze kunnen het auto-interieur er wel lelijk uit laten zien. Denk bijvoorbeeld aan veel zichtbare draden. Ze kunnen echter handig zijn als je opzoek bent naar een goedkope manier of als je meerdere voertuigen wil upgraden. Je kunt de adapters namelijk makkelijk van het ene voertuig aansluiten op het andere voertuig.

De adapters worden meestal aangesloten op een 12V autolader die de meeste wel in hun auto hebben zitten. Ze kosten meestal niet meer dan 100 euro en zijn verkrijgbaar bij genoeg winkels in Nederland. Neem deze adapter als voorbeeld:

Auto DAB + radioadapter voor in de auto

Auto DAB / DAB + radioadapter

Sluit deze adapter aan op de acculader van je auto om DAB radio te luisteren.

De adapters ontvangen het DAB-signaal via de antenne en zetten dit signaal om in FM, wat je bestaande autoradio vervolgens kan oppikken. Het signaal kan je ook opvangen via de 3,5 mm aux-aansluiting, mocht je auto deze ondersteunen. Met zo’n adapter is het dus mogelijk om een radio met FM om te bouwen naar een radio met DAB+.

Methode 2: gebruik een conversiekit voor digitale radio. Deze methode maakt gebruik van dezelfde technologie als in methode, waarbij het digitale (DAB) signaal wordt omgezet in FM. Deze zien er echter een stuk beter uit met alleen een nieuwe antenne zichtbaar. De installatie is echter een stuk complexer en kun je daarom alleen laten doen door een professional. Dit is duurder, maar na de installatie ziet het interieur van het voertuig er onveranderd uit. Er zijn 2 verschillende installaties mogelijk:

 1. Volledig geïntegreerd: de enige zichtbare verandering is de nieuwe antenne. De dab-radio informatie wordt weergegeven op het display van je bestaande autoradio. Je bedient de radio via het bestaande dasboard. Vandaar dat deze oplossing alleen mogelijk is voor auto’s met dasboards die kunnen worden aangepast. Deze installatie kan enkele honderden euro’s kosten en is duurder dan de optie hieronder.
 2. Half-geïntegreerd: met dit type krijg je precies dezelfde oplossing als bij volledig geïntegreerd, alleen werkt de bediening niet via de bestaande bedieningselementen van je auto. In plaats daarvan krijg je een draadloze afstandsbediening om de radio mee te bedienen. Omdat de speciale afstandsbediening is ontworpen voor radiogebruik, biedt deze vaak een betere gebruikerservaring dan volledig geïntegreerd.

Methode 3: de autoradio zelf vervangen. Bij moderne auto’s is dit over het algemeen niet mogelijk, omdat de dasboards sterk verschillen in ontwerp. Heb je een auto die aanzienlijk ouder is, dan is het relatief eenvoudig om de bestaande autoradio te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. Er is in ieder geval genoeg keuze op gebied van autoradio’s. Denk maar aan:

 1. Alpine
 2. JVC
 3. Kenwood
 4. Panasonic
 5. Pioneer
 6. Sony

Bij een nieuwe auto kan het zijn dat je veel extra onderdelen nodig hebt om de auto in je auto te laten passen. Dit neemt natuurlijk weer extra kosten met zich mee. Wil je meer weten over het vervangen van je autoradio, lees dan dit artikel: hoe sluit je een autoradio aan?

Methode 4: gebruik je telefoon met radio-apps. Denk bijvoorbeeld aan de TuneIN app waarmee je internet radio kunt luisteren. Met internetradio heb je goede geluidskwaliteit en ontzettend veel beschikbare zenders van over de hele wereld. Je telefoon kun je op je radio aansluiten via een aux-ingang, mocht je auto hierover beschikken. Dit kan ook via een aparte bluetooth carkit. Let erop dat je smartphone hiervoor wel een internetverbinding nodig heeft. Je data voor een lange tijd gebruiken kan hoog in de kosten lopen, dus let daarop.

In de video hieronder worden alle methodes nog eens besproken. Het kan je een beter beeld geven van de verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

Kan DAB+ in elke auto?

Ja, het is mogelijk om DAB+ in elke auto te gebruiken. Veel nieuwe auto’s met nieuwe autoradio’s maken al gebruik van autoradio’s met DAB+. Ook al heeft je auto geen DAB+, dan is het alsnog mogelijk om dit op elke auto te installeren. De vraag is echter op welke manier je DAB+ moet installeren, dit kan namelijk verschillen.

In veel gevallen kan ik je aanraden om het door experts te laten doen. En aangezien de kosten dan best op kunnen lopen, is methode 4 die ik eerder dit artikel heb besproken helemaal niet zo’n slecht idee. Je gloednieuwe digitale DAB radio zelf aansluiten kan leiden tot schade zodra je het fout doet. Het vervangen van een autoradio is nog in zekere zin te doen, alleen zal je in veel gevallen ook de antenne moeten vervangen. Het is dus vaak niet alleen de radio die je moet vervangen, maar ook nog extra onderdelen daar omheen. 

Auto DAB + radioadapter voor in de auto

Auto DAB / DAB + radioadapter

Sluit deze adapter aan op de acculader van je auto om DAB radio te luisteren.

Hoe werkt DAB radio in de auto?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is simpelweg een uitzendsysteem dat een betere geluidskwaliteit biedt dan traditionele FM/AM-radio. De digitale uitzendingen van DAB bevatten meer informatie dan traditionele FM/AM-uitzendingen. De supersnelle golflengte zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit van de muziek omhooggaat. DAB+ is 3 keer zo efficiënt bij het uitzenden en biedt meer zenderkeuze. Er is minder kans dat het signaal wordt verstoord en de zender uitvalt.

radio luisteren in auto dab

DAB+ wordt in veel auto’s van tegenwoordig ondersteunt door de autoradio. Via de autoradio met DAB+ kun je vervolgens naar DAB-radio luisteren. Bij veel moderne auto’s van tegenwoordig zit de autoradio echter achter het dashboard geïntegreerd. Je bedient de DAB-radio, apps en navigatie allemaal op 1 scherm, oftewel het dasboard. Dit werkt allemaal erg goed, maar dan moet je geïntegreerde radio wel DAB+ ondersteunen. Een radio van een auto met een modern dashboard vervangen is niet erg eenvoudig. Hiervoor zal je professionele hulp moeten inschakelen.  

Beste DAB+ radio voor in de auto

Je hebt een grote kans dat je je oude FM-radio moeten vervangen door een nieuwe DAB-radio. Hieronder zet ik de 3 beste autoradio’s met DAB-signaal voor je op een rijtje.

#1 Pioneer SPH-DA230DAB

De Pioneer SPH-DA230DAB is de beste autoradio met DAB van dit moment. Met de USB-ingang sluit je eenvoudig je Android of Apple toestel aan. Hierdoor krijg je toegang tot Apple Carplay of Android Auto. Je kunt ook eenvoudig internetradio aansluiten voor het grote aanbod radiozenders. Naast een USB-aansluiting kun je namelijk ook draadloos verbinding maken via bluetooth.

Zelfs stemgebruik wordt mogelijk gemaakt, waarmee je een routebeschrijving kunt aanvragen of muziek kunt opzetten. Het DAB-signaal zorgt er vervolgens voor dat je een ruisvrij radiosignaal hebt. Kortom, het is een erg moderne autoradio met vrijwel alle moderne snufjes erop. Daar zit echter ook een prijskaartje aan. Klik hieronder om de actuele prijs te zien.

#2 JVC KD-X451DBT

Deze autoradio heeft weer een ander design en uitstraling dan de Pioneer, maar is zeker niet de minste. Het is een veel goedkopere autoradio dan het model hierboven, wat betekent dat hij minder functies heeft. Desalniettemin is het voor de meeste mensen meer dan voldoende. De stereo ondersteunt geen Apple Carplay of Android Auto, maar er zit wel een bluetooth ingebouwd. Draadloos verbinding maken is dus ook bij dit model mogelijk. Houd er voor de rest rekening mee dat de JVC KD-X451DBT geen tapscreen heeft. Je zult dus alles moeten bedienen aan de hand van de knopjes.

De Pioneer autoradio is echt een alles-in-een display met navigatie. Bij dit model zit echter geen navigatie. Je gebruikt hem dus voornamelijk voor de muziekmogelijkheden en het DAB-signaal.

#3 Pioneer MVH-X580DAB

Tot slot hebben we dit model dat vrij veel lijkt op het model hierboven. Wat betreft de prijs is hij echter net iets duurder. Het is eigenlijk de vereenvoudigde en goedkopere versie van de Pioneer die eerder is besproken. Net zoals de bovenstaande modellen beschikt ook deze autoradio over bluetooth. Het is zelfs mogelijk om 2 bluetooth-telefoons tegelijkertijd aan te sluiten, zodat je je telefoon voor zakelijke en privé-doeleinden aangesloten kunt houden. Net zoals de Pioneer SPH-DA230DAB is ook hierop een USB-aansluiting te vinden.

Scroll naar boven