truepay-om-sonos-te-tunen

Hoe kun je je Sonos geluid instellen? – Tunen met TruePlay

Om het meeste uit je Sonos speaker te halen zal je het geluid van de speaker goed moeten instellen. Sonos maakt het mogelijk om op meerdere manieren het geluid van de speaker te verbeteren. Door de beste Sonos instellingen te gebruiken maak je optimaal gebruik van je geluidssysteem.  

In het kort:

 1. Gebruik TruePlay. Open de Sonos app, ga naar de instellingen > Systeem > TruePlay > TruePlay Tuning en volg de stappen.
 2. Of open de app, ga naar de instellingen > Systeem > selecteer de juiste kamer en druk op ‘EQ’.

Opzoek naar een Sonos speaker met goed geluid?

Hoe stel je het Sonos geluid in?

Het instellen van het geluid op je Sonos kan op verschillende manieren. 1 van de manieren is TruePlay, waar ik straks uitgebreid op inga. Naast deze functie in de app zijn er meer aanpassingen mogelijk. Er zijn 4 verschillende geluidsinstellingen die aangepast kunnen worden:

 1. Bass: hiermee pas je lage frequentiegeluiden aan.
 2. Treble: hiermee pas je de hoge frequentiegeluiden aan.
 3. Balans: hiermee pas je het volume aan van het linker- of rechterkanaal. Dit is alleen mogelijk met kamers die beschikken over een stereogeluid.
 4. Loudness: hiermee geef je bepaalde frequenties een boost. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de bass.

Deze 4 verschillende instellingen vallen onder de EQ instellingen (equalizer instellingen) die je in de Sonos app kunt vinden. Je kunt de EQ-instellingen vinden door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Open de Sonos app
 2. Ga naar de instellingen > systeem
 3. Selecteer de juiste kamer
 4. Druk op EQ

Nadat je op EQ hebt getikt verschijnen er verschillende balkjes. Hier kun je de geluidsinstellingen aanpassen. Speel een beetje met de instellingen en kijk wat jij het beste vindt klinken. Zeker voor Android gebruikers is het gebruik van de EQ-instellingen een optie. Mensen met een iOS apparaat (zoals een iPhone of iPad) kunnen ook TruePlay gebruiken. Hierover straks meer. Op de afbeeldingen hieronder wordt duidelijke weergegeven waar je de instellingen kunt vinden.

sonos-instellingen-menu
sonos-systeem-instellingen
sonos-product-instellingen
sonos-eq-instellingen

Bron: smarthomesounds.co.uk

Afhankelijk van het Sonos systeem wat je gebruikt zijn er meer instellingen waarmee je het geluid kunt verbeteren. Je vindt ze in hetzelfde menu. Ook niet iedereen heeft dezelfde opties bij de EQ-instellingen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de bass, wat alleen kan bij een stereogeluid.

Maak je gebruik van een surroundspeaker geluidssysteem, dan heb je de mogelijkheid om ook deze in te stellen. We hebben het dan over de surround settings, oftewel de surroundspeaker geluidsinstellingen. Je kunt deze vinden door:

 1. De Sonos app te openen.
 2. Instellingen > systeem.
 3. Onder ‘producten’ selecteer je de juiste kamer.
 4. Onder ‘geluid’ zie je ‘audio van surround speakers’ staan.

Eenmaal in dit menu kun je verschillende dingen aanpassen:

 1. Surroundspeakers: dit is een schakelaar waarmee je de surround sound aan of uit kunt zetten.
 2. TV-niveau: hiermee kun je de surround speakers iets harder of zachter zetten tijdens het tv-kijken. 
 3. Muziekniveau: hiermee kun je het geluid tijdens het luisteren van muziek iets harder of zachter zetten.
 4. Muziek afspelen: er zijn 2 types audio waaruit je kunt kiezen. Dit geldt alleen voor tijdens het luisteren van muziek en niet tijdens het tv-kijken. Je kunt kiezen uit sfeervol of voluit. Als je meer wil horen uit je surroundspeakers kun je ‘voluit’ selecteren. Voor een zachter geluid selecteer je ‘sfeervol’.
 5. Surroundafstand: hier kun je Sonos laten weten hoe ver de surroundspeakers zich van de belangrijkste luisterplek bevinden.
 6. Resetten: met 1 simpele druk op deze knop kun je alle bovenstaande instellingen resetten.

Ook in de video hieronder worden de geluidsinstellingen besproken:

Wat is Sonos TruePlay?

Met Sonos TruePlay kalibreer je je speakers automatisch en wordt het geluid van je Sonos geoptimaliseerd.

De manier waarop je het geluid van je speaker instelt hangt af van de omgeving waarin de speaker staat. Sonos heeft vaak gezien dat consumenten de speakers op een verkeer manier instellen. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop de speaker is geplaatst. Zo kan hij in de hoek, op de grond of in een ruimte staan die niet geschikt is. Vandaar dat ze met een functie zijn gekomen die dit automatisch voor ze doet.

Volgens Sonos hoeven mensen geen kennis te hebben over de plaatsing van de speakers. Met behulp van TruePlay plaats je je speaker op de plek die voor jou het beste uitkomt. Let erop dat je voor TruePlay op Sonos een iOS-apparaat moet gebruiken. Dit komt omdat de microfoon waarmee je de functie gebruikt (zoals je telefoon) erg constant en betrouwbaar is. Sonos heeft de iOS-apparaten getest en die bleken erg stabiel te zijn. Dit is voor Android echter niet het geval.

Hoe tune je Sonos met TruePlay?

Sonos wil dat alle speakers zo zijn ingesteld, dat het zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke geluidskwaliteit komt. TruePlay kijkt of er wijzingen nodig zijn, zodat deze het kunnen corrigeren. De luidspreker straalt een paar tonen uit over het frequentiebereik. De microfoon van je telefoon of tablet neemt de resultaten hiervan op. Bij het kalibreren van bijvoorbeeld een AV receiver wordt de hele kamer in beeld gebracht. Bij TruePlay is dit niet het geval, aangezien hierbij wordt gelet op de geluidsgolven en de manier waarop deze door de kamer heen kaatsen.

geluid-instellingen-van-sonos

Bron: samma3a.com

Neem een kamer met veel glas als voorbeeld. In een kamer met veel glas zullen hoge frequenties niet zo snel wegvallen. In de hoek merk je hoe de lage frequenties juist worden versterkt. TruePlay probeert dit in evenwicht te brengen, in welke situatie je je dan ook bevindt.

Om TruePlay te gebruiken kan je de Sonos app openen. In de Sonos app kun je de functie om te tunen namelijk vinden. In de app worden de Sonos speakers die de TruePlay niet hebben doorlopen gemarkeerd met een rode stip. Let erop dat een stereopaar als 1 apparaat wordt getest. In totaal kan het tunen van je speaker met TruePlay ongeveer 3 minuten duren. Zeker als je ook de demovideo bekijkt. Om naar de TruePlay functie te gaan kan je de onderstaande stappen volgen:

 1. Open de Sonos app.
 2. Ga naar de instellingen > Systeem. Selecteer vervolgens de speaker die je wil afstemmen.
 3. Tik op TruePlay > TruePlay Tuning en volg de stappen.
 4. Geef tijdens het doorlopen van de stappen toestemming aan Sonos voor het gebruiken van je microfoon.

Voordat je begint met tunen zijn er een paar tips om TruePlay beter te gebruiken:

 1. Zorg voor zo min mogelijk geluid: een blaffende hond of voetstappen kunnen het tunen belemmeren.
 2. Meet een zo groot mogelijke ruimte in de kamer: tijdens het afstemmen beweeg je je mobiel heen en weer terwijl je door de kamer loopt. Het is belangrijk dat je je telefoon of tablet door de hele kamer beweegt.
 3. Verander het volume niet: tijdens het tunen worden en tonen afgespeeld die vrij hard klinken. Voorkom dat je het geluid van je speaker harder of zachter zet tijdens het afstemmen.

Allereerst wordt de omgeving getest om er zeker van te zijn dat de ruimte stil is. Als eenmaal alles stil is hoor je de testtonen. Tijdens het afspelen van de testtonen loop je door de kamer heen en beweeg je je iOS-apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat je tijdens dit proces blijft bewegen door de kamer. De Sonos app geeft vervolgens erg duidelijk aan wat je moet doen en of het goed gaat. Na ongeveer 45 seconden zou het proces klaar moeten zijn, mits er te veel omgevingsgeluiden zijn. Je kunt vervolgen de tuning-aanpassingen in- en uitschakelen.

In principe hoef je TruePlay maar 1 keer te gebruiken voor elk apparaat. Alleen als je je speaker verplaatst naar een andere kamer of een andere plek is het nodig om het proces opnieuw te doorlopen.

In de video hieronder wordt duidelijk gedemonstreerd hoe het tunen van je Sonos speaker met TruePlay eraan toe gaat:

Sonos geluid hapert

Het kan voorkomen dat je problemen ervaart met het geluid van je Sonos speaker. Denk aan het geluid va een Sonos speaker dat wegvalt, kraakt of hapert. Problemen met het geluid van je Sonos speaker kun je op veel manieren beschrijven. Er zijn algemene oplossingen voor geluidsproblemen die vaak helpen.

Geluidsbron opnieuw aanzetten: het apparaat wat de audio naar je Sonos speaker verzendt werkt mogelijk niet goed. Het aan- en uitschakelen van het apparaat kan veel problemen oplossen, waaronder geluidsproblemen.

sonos-one-met-geluidsproblemen

Verbinding controleren: controleer over de kabelverbinding van je Sonos goed zit. Een verbogen of loszittende kabel kan problemen veroorzaken.

Software tv updaten: als je de audio van je tv ontvangt, update dan de software van de tv.

Geluid dat kraakt of wegvalt wordt vaak veroorzaakt door een slechte of vuile aansluiting. Het kan ook worden veroorzaakt door een kapot apparaat of onderdeel, maar dat komt minder voor. Een fout in de verbinding kan voorkomen bij de connectoren, bedrading, printplaat of componenten. Het probleem zit hem voornamelijk in het zoeken naar de oorzaak.

Kijk eerst welk deel van je audiosysteem een probleem heeft. Als je eenmaal weet welke luidspreker kraakt, hapert of wegvalt, dan ben je al een heel eind. Verwissel eventueel van kanaal om te kijken of het geluidsprobleem beweegt of op hetzelfde kanaal blijft. Als het probleem bij dezelfde speaker blijft na het verwisselen van kanaal, dan ligt het aan de aansluitingen. Als nu een andere speaker kraakt op hetzelfde kanaal, dan zit het probleem ergens voor de luidsprekeraansluiting.

Soms kan het opnieuw aansluiten van de kabels de oplossing zijn, omdat de verbinding wordt verbeterd. In het ergste geval is er sprake van een defect onderdeel binnen je geluidssysteem.  

Je Sonos speaker werkt niet meer? Bekijk de oplossingen

Scroll naar boven