Hoe kun je je TV opnemen

Hoe kun je je TV opnemen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je tv op te nemen. Welke methode je gebruikt is afhankelijk van de manier waarop je tv signaal ontvangt. Vooral met de smart tv’s van tegenwoordig is het opnemen van programma’s een stuk eenvoudiger geworden.

In het kort:

 1. Sluit een extern apparaat zoals een USB of een externe harde schijf aan op je tv.
 2. Druk de record knop van je afstandsbediening in.
 3. Of gebruik een app die het beeld en geluid kan opnemen, zoals DroidTV Primetime en Optik TV Remote Recording.
 4. Om het opgenomen bestand te bekijken ga je via de source knop op je afstandsbediening naar de externe opslag.
Sandisk Ultra Flair Flash Drive usb stick tv opnemen

Sandisk Ultra Flair Flash Drive

Gebruik een USB-stick om programma’s en series extern op te slaan.

Kan je met een Smart TV opnemen?

Ja, je kan met een smart tv programma’s opnemen om later terug te kijken. Smart tv’s hebben een ingebouwde recorder die dit mogelijk maakt. De tv moet daarvoor de juiste “tuner” hebben, genaamd DVB-C of DVB-T/T2. Als je beschikt over één van deze kabel of ethernet aansluitingen, dan kan je via de record knop op je afstandsbediening een tv programma opnemen.

Hoe kun je je TV opnemen?

Klik op de ‘recording’ knop op je afstandsbediening of ga naar de Live TV app van je smart tv en selecteer ‘Recorden’. Om het terug te kijken zal je via de source knop naar het externe apparaat moeten gaan.

Let erop dat bij sommige oudere tv’s de opslag vrij laag is en in een hoop gevallen zelfs helemaal niet geschikt is voor video’s opnemen. Een extra opslag zoals een externe harde schijf is dus essentieel om de tv opnames te gebruiken. Check of je een externe opslag hebt aangesloten, zoals USB of een externe harde schijf. Je zal nu beginnen met het opnemen van het programma.

Hieronder een stappenplan van hoe je je tv kunt opnemen:

 1. Sluit een extern apparaat zoals een USB of een externe harde schijf aan op je tv.
 2. Controleer of je tv een record knop heeft op de afstandsbediening of een app. Dit geldt meestal voor tv’s die na 2015 zijn uitgebracht.
 3. Als je tv geen recording knop heeft, check dan bij ‘Apps zoeken’ of je een app vindt die het beeld en geluid kan opnemen. Voorbeelden van apps die schermopnames maken voor smart tv’s zijn DroidTV Primetime en Optik TV Remote Recording.
 4. Controleer of het beeld dat je wil opnemen niet beschermd is tegen auteursrechten, zoals content van Netflix. Als je dit probeert op te nemen zal je waarschijnlijk een zwart beeld krijgen.
 5. Klik op de record knop op je afstandsbediening of in de app die je gebruikt en speel het programma af.
 6. Om het opgenomen bestand te bekijken ga je via de source knop op je afstandsbediening of via de source instellingen van je tv naar de externe opslag.
source-knop-tv-afstandsbediening-hdmi-poort-selecteren
Source knop

Je tv opnemen met de beste beeldkwaliteit? Lees hier hoe je je tv kunt kalibreren.

Digitale TV opnemen

Bij tv programma’s opnemen met behulp van digitale tv’s wordt meestal gedacht aan oudere tv’s. Die tv’s beschikken zelf meestal niet over een manier om tv programma’s op te nemen. Om dit alsnog mogelijk te maken kan je beste een extern apparaat gebruiken. Naast tv ontvangers en apps van tv providers zoals Ziggo en KPN, zijn er ook andere apparaten die gebruikt kunnen worden voor het opnemen van programma’s. Denk bijvoorbeeld aan een zogenaamde PVR.

Voor het opnemen van interactieve tv heb je dus een extern apparaat nodig, mits je geen gebruik maakt een slimme mediaspeler. Een PVR is een tv ontvanger met daarin een harde schijf gebouwd. De naam PVR staat voor Personal Video Recorder en beschikt dus over de mogelijkheid om programma’s op te nemen die worden afgespeeld op je tv. Dit doe je door de PVR te koppelen aan je tv met behulp van een hdmi kabel of eventueel een andere manier van koppelen. Denk aan Component Video en Audio waarbij je het video en audiosignaal van de tv met aparte kabels ontvangt.

Nadat de kabels zijn verbonden klik je op de record knop van je afstandsbediening. Er zal nu een menu in beeld verschijnen met daarop de verschillende opties die je hebt. Hieronder een kort stappenplan wat betreft het opnemen van je digitale tv:

 1. Koop een PVR. Dit is eigenlijk een tv ontvanger met een ingebouwde harde schijf waarop je programma’s kan opslaan. Ik raad zelf de HUMAX IRHD5300C/PVR Decorder aan.
 2. Koppel de PVR aan je tv met behulp van een hdmi connectie of een andere manier van verbinden.
 3. Nadat je de kabels hebt aangesloten kan je de tv aanzetten en beginnen met opnemen. Doe dit door de record knop op je afstandsbediening in te drukken.
 4. Als je tv nu een menu of record icoontje vertoont, dan betekent dit dat je aan het opnemen bent.
 5. Via je tv gids of de zoekfunctie kan je eventueel ook van te voren selecteren of je een programma wil opnemen.

HUMAX IRHD5300C/PVR Decorder

Met deze PVR Decoder heb je een tv ontvanger en harde schijf in één. Sluit dit apparaatje met een hdmi kabel aan op je tv en begin direct met opnemen.

TV opnemen met KPN

Je kan met je KPN provider eenvoudig je tv opnemen en terugkijken. Kies uit één van de onderstaande opties:

Optie 1: de eerste optie is om de opnames op te slaan in de Cloud service van KPN. Je kan in de Cloud tot wel 200 uur aan beeldmateriaal opslaan. Zodra je dit overschrijdt wordt de oudste opname verwijderd.

 1. Open met de afstandsbediening van je tv de Gids app.
 2. Selecteer vervolgens het programma en klik op ‘plan opname’ of ‘plan serie opname’ om te beginnen met het opnemen van een programma.

De opnames zullen worden opgeslagen in de Cloud van KPN. Let er dus op dat je eventueel geen toegang hebt tot de opgenomen programma’s als KPN een storing heeft.

Optie 2: een andere optie om terug te kijken is met behulp van de app. Met de KPN gemist app kan je eenvoudig de functie Gids & Terugkijken gebruiken om programma’s terug te kijken. Dit kan echter wel een kleiner aanbod zijn, doordat niet alle zenders het terugkijken toestaan. Tijdens het opnemen kan je wel makkelijk zelf bepalen wat je wel en niet opneemt.

TV opnemen met Ziggo

Voor tv opnemen met Ziggo geldt eigenlijk vrijwel hetzelfde als bij KPN. Je beschikt over een cloud opslag van 400GB voor het opnemen van programma’s. Je kan met behulp van de mediabox van Ziggo beginnen met opnemen en je hebt een jaar voordat de opnames automatisch worden verwijderd. Er zijn echter 3 manieren waarop je programma’s kan opnemen:

 1. Via tv kijken: ga naar het programma dat je wil opnemen en selecteer ‘Neem deze aflevering op’.
 2. De tv Gids: open de TV Gids app via de TV Gids knop op je afstandsbediening. Zoek vervolgens het programma en selecteer wederom ‘Neem deze aflevering op’.
 3. Via de Ziggo Go app: open de Ziggo Go app, druk het menuknop in en selecteer ‘TV en Replay’. Zoek het gewenste programma, selecteer ‘Opnemen’ en daarna ‘Neem deze aflevering op’.

TV opnemen met een harde schijf

Wil je een programma opnemen zonder gebruik te maken van de opties die een provider aanbiedt (zoals opnemen in de Cloud), gebruik dan een externe opslag. Deze opslag gebruik je om alle opnames op te slaan. Een externe harde schijf is een zeer goede oplossing om een grote hoeveelheid op te slaan. Met een aangesloten harde schijf zal de tv de geselecteerde programma’s opslaan op de harde schijf. Je kan deze terugvinden door met je afstandsbediening te veranderen van source kanaal.

Seagate Expansion USB 3.0

Gebruik een externe harde schijf zodat je genoeg opslagruimte hebt voor de opgeslagen programma’s en series.

TV opnemen met een USB-stick

Ook een USB-stick is een goede optie voor het opslaan van opgenomen beelden. Doordat de meeste USB-sticks tegenwoordig over een grote hoeveelheid opslag beschikken kan je deze gemakkelijk verbinden met je tv.

Sandisk Ultra Flair Flash Drive usb stick tv opnemen

Sandisk Ultra Flair Flash Drive

Gebruik Deze USB-stick om programma’s en series extern op te slaan. Ze hebben minder opslag dan een harde schijf, maar zijn wel goedkoper.

TV opnemen op PC

Het opnemen van programma’s met behulp van je pc kan lastig zijn. Dit hangt af van de manier waarop je je tv signaal ontvangt en is afhankelijk van wat er normaal wordt gebruikt voor het opnemen van programma’s. Het is daarom ook een stuk makkelijker om een tv abonnement te kopen voor je tv of een huidig abonnement te koppelen.

Tegenwoordig zijn er verschillende apps zoals NLZIET tv die een tv abonnement in de vorm van een app aanbieden. Maar ook huidige tv providers zoals KPN en Ziggo bieden apps en websites aan waarop je tv kan kijken. Vanuit daar is het zeer eenvoudig om de tv series op te nemen. Je kan kiezen om een scherm recorder te gebruiken zoals Windows Screen Recorder, maar de meeste apps bieden terugkijken en opnemen aan als basispakket.

nlziet logo programma terugkijken

Als je ervoor kiest de tv programma’s zelf op te nemen, zodat je niet afhankelijk bent van de Cloud diensten, dan is het belangrijk om te rekenen op een tekort aan opslag. Video opnames kunnen veel opslag vereisen en de kwaliteit van de opnames is afhankelijk van de beeldkwaliteit van je pc.

Een beter alternatief is om je basispakket van je tv provider te bekijken. Ga na of het opnemen mogelijk is. Je kan dan eenvoudig inloggen op de site van je provider en alle programma’s terugkijken en opnemen. Deze worden vervolgens opgeslagen in de Cloud dienst van je provider. Mocht je geen tv abonnement hebben en tv apps zoals NLZIET tv gebruiken, kijk dan of de app het opnemen van programma’s aanbiedt.

Samsung TV opnemen

De meeste moderne tv’s van Samsung hebben een ingebouwde record functie sinds 2015. Je hoeft simpelweg alleen een harde schijf of USB stick met genoeg opslag aan te sluiten. Daarna kan je via je instellingen naar het juiste tv kanaal en programma navigeren. Als je geen externe opslag wil aansluiten kan je ook kiezen voor het opslaan van programma’s in de Clouddiensten van je tv provider.

KPN en Ziggo bieden ieder opties aan om een grote hoeveelheid aan programma’s en series op te nemen. Het voordeel is dat je niet meer exact hoeft te wachten totdat je programma begint en je achteraf de reclames kan overslaan. Ideaal voor als je een film een dag later wil kijken zonder alle advertentieblokken tussendoor. Om met je Samsung tv programma’s en series op te nemen kan je het stappenplan hieronder volgen. In dit stappenplan maak ik gebruikt van een externe opslag.

 1. Maak gebruik van een externe harde schijf of USB stick met een opslag van een paar honderd GB. Dit is afhankelijk van hoeveel uren aan tv je wil opnemen. Je kan checken of je externe opslag nog genoeg ruimte door hem aan te sluiten op je computer.
 2. Sluit de externe opslag aan op je Samsung tv en zet de tv aan.
 3. Druk de Home knop van je afstandsbediening en navigeer naar ‘Live tv’. Ga naar ‘Tv programma’s’ en zoek het programma dat je wil opnemen.
 4. Klik nu op ‘Record’ of ‘Opnemen’ en er zal een rode record stip naast het programma verschijnen. Via ‘Edit time’ kan je bepalen hoelang je het tv programma wil opnemen.
 5. Via de Source knop op je afstandsbediening kan je vervolgens navigeren naar de externe opslag en de programma’s terugkijken.

Scroll naar boven