Cavus CFSARCB VESA Frame geschikt voor Sonos

Hoe kun je Sonos ophangen? – Sonos plaatsen

Door je speaker aan de muur te bevestigen bespaar je ruimte en is de kans op beschadigingen kleiner. De speaker is immers minder makkelijk bereikbaar voor kinderen en dieren. Maar hoe hang je een Sonos apparaat op? In dit artikel kom je alles te weten over het ophangen van Sonos.

In het kort:

 1. Schaf een muurbeugel aan voor het desbetreffende Sonos apparaat. De muurbeugels zijn speciaal gemaakt voor de verschillende Sonos speakers. 
 2. Hang je Sonos speaker ongeveer 1.5 of 2 meter hoog.

Kan je Sonos speakers ophangen?

Is het überhaupt mogelijk om Sonos producten op te hangen? Ja, de meeste Sonos producten kunnen aan de muur worden bevestigd. Het bevestigen van een Sonos apparaat aan de muur wordt mogelijk gemaakt door een montagebeugel. Dit kan een montagebeugel zijn van Sonos zelf of van derden.

Of je Sonos aan je muur of plafond kan hangen is natuurlijk ook afhankelijk van de muur of het plafond zelf. Let erop dat je warmte, stroom, druppelend water of verborgen bedrading vermijdt. Let er verder op dat de gemiddelde lengte van een Sonos-stroomkabel 2 meter is. Je kunt ook aparte Sonos-stroomkabels kopen. In dit geval kun je een kortere of langere stroomkabel aanschaffen. 

Hoe kun je Sonos ophangen?

Hoe je Sonos precies ophangt is uiteraard afhankelijk van de soort muurbeugel die je gebruikt. De muurbeugels zijn speciaal gemaakt voor de verschillende Sonos speakers. Je moet dus goed opletten of je wel de juiste wall mount gebruikt. Er zijn verschillende wall mounts op de markt:

 • Sonos One muurbeugel: Sonos One, One SL, Play:1
 • Sanus muurbeugel voor Sonos One: Sonos One, One SL, Play:1 en Play:3
 • Sonos Arc muurbeugel: Sonos Arc
 • Sonos Beam muurbeugel: Sonos Beam
 • Flexson muurbeugel: Sonos Move
 • Flexson horizontale muurbeugel voor Sonos Five
 • Sanus muurbeugel voor Sonos Amp

Naast muurbeugels worden er ook tv-meubels verkocht voor sommige modellen. Met een tv-beugel hang je je Sonos product onder je tv. Verder kun je bij een aantal Sonos producten kiezen voor een verstelbare muurbeugel. Op die manier kan je je speaker bijvoorbeeld kantelen en richt je het geluid precies naar waar je het wil hebben.

Let erop dat je bij het monteren van je Sonos aan de muur het Sonos-logo, de stroomaansluiting, optische poort en ethernetpoort van de tv af gericht zijn.

Zo plaats je je Sonos onder de tv:

Sonos playbar onder tv plaatsen

Bron: assets.sonos.com

Zo plaats je je Sonos boven de tv:

Sonos playbar boven tv plaatsen

 Bron: assets.sonos.com

Omdat niet elke Sonos speaker dezelfde muurbeugel gebruikt, zal de manier van ophangen niet altijd hetzelfde zijn. Hieronder ga ik het hebben over specifieke Sonos producten. De Sonos Arc, Beam en Playbar komen alle 3 aan bod. Als het goed is kun je het stappenplan ook vinden in de handleidingen van de Sonos producten.

Sonos Arc ophangen

Er zijn voor de Sonos Arc een paar verschillende muurbeugels mogelijk: de normale muurbeugel, een verstelbare muurbeugel en een verstelbare tv-beugel. Houd 102 mm ruimte tussen de Sonos Arc en tv. Voor het beste geluid raadt Sonos je aan om ten minste 30 centimeter ruimte te laten aan beide zijkanten.

Een muurbeugel voor je Sonos Arc bestaat uit:

 1. Muurbeugel
 2. Plaatsingssjabloon
 3. 2 knoppen
 4. 6 muurpluggen
 5. 6 schroeven

Het ophangen van je Sonos Arc gaat als volgt:

 1. Als je de tv aan de muur bevestigd kun je het kartonnen sjabloon tegen de muur houden en uitlijnen met de tv. Sonos raadt je aan om 140 mm ruimte tussen de bovenkant van de tv en de muurbeugel te houden.
 2. Door het sjabloon kan je de aansluitingen markeren zodat je weet waar de schroeven gemonteerd moeten worden. Verwijder na het markeren het sjabloon.
 3. Ga je de meegeleverde pluggen gebruiken, boor dan de gaten voor met een boor van 8 mm en duw de pluggen erin.
 4. Plaats de muurbeugel over de schroefgaten en gebruik een waterpas om te kijken of hij recht is.
 5. Schroef de 2 knoppen in de achterkant van de soundbar en draai ze helemaal vast.
 6. Sluit de stroomkabel en de hdmi-kabel aan op de achterkant van de soundbar.
 7. Schuif de soundbar naar beneden zodat de knoppen in de gleuven van de muurbeugel passen.
sonos-arc-ophangen-stap-1
sonos-arc-ophangen-schroeven-vastzetten
sonos-arc-ophangen-dichtschroeven
sonos-arc-beugel-plaatsen
sonos-arc-beugel-vastzetten-aan-beugel_
sonos-arc-ophangen-kabels-aansluiten

Sonos Beam ophangen

Eerder dit artikel heb je kunnen lezen dat je voor de Sonos Beam een muurbeugel kunt gebruiken speciaal voor dit model. Er zijn 3 verschillende muurbeugels voor de Sonos Beam beschikbaar: de normale muurbeugel, de verstelbare muurbeugel en de tv-beugel.

Zorg dat de Sonos Beam nog minimaal 2.5 cm ruimte heeft aan de bovenkant, zodat je nog bij de knoppen kunt komen. Voor het beste geluid raadt Sonos je aan om ten minste 30 centimeter ruimte te laten aan beide zijkanten. Zorg dus dat de twee zijkanten van je Sonos speaker niet te dicht bij de muur of bij andere obstakels zitten.

Een muurbeugel voor je Sonos Beam bestaat uit:

 1. Meurbeugel
 2. 4 muurpluggen
 3. 4 muurschroeven
 4. 2 schroeven

Het ophangen van je Sonos Beam gaat als volgt:

 1. Plak de kartonnen sjabloon boven of onder de tv op de muur. Met dit kartonnen sjabloon kun je de aansluitingen op de muur markeren. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de Sonos Beam helemaal recht komt te hangen.
 2. Je kunt nu het midden van de montagegaten markeren en de sjabloon verwijderen.
 3. Boor nu de gaten voor met een boor van 8 mm.
 4. Plaats en bevestig de muurpluggen. Gebruik deze pluggen niet bij hout.
 5. Plaats de beugel tegen de muur en draai schroeven losjes aan om de beugel te bevestigen. Controleer met de waterpas nog even of alles recht staat en draai de schroeven vervolgens helemaal vast.
 6. Sluit de stroomkabel en de hdmi-kabel aan op de Sonos Beam.
 7. Zet de Beam op de beugel.
 8. Monteer de Beam aan de beugel met de bevestigingsschroeven.

Het enige wat lastig kan zijn tijdens het proces is het boren in de muur. Hierover geeft Sonos meer informatie. De onderstaande tabel laat duidelijk zien welke boor je gebruikt en of je pluggen en schroeven nodig hebt. Je kunt deze informatie ook vinden in de handleiding.

Soort muurVoorborenPluggen gebruikenSchroeven gebruiken
Houten muurBoor van 3 mmNeeJa
Stenen muurBoor van 8 mmJaJa
Hardboard of dubbele gipsplaatmuurBoor van 8 mmJaJa
PleisterwerkBoor van 8 mmNeeJa
Betonnen of bakstenenmuurBoor van 8 mmJaJa
sonos-beam-ophangen
sonos-beam-ophangen-schroeven-vastzetten_
sonos-beam-ophangen-kabels-aansluiten
sonos-beam-beugel-op-plaat-zetten

Bron: sonos.com

Sonos Playbar ophangen

In vergelijking met de Sonos Beam en Sonos Arc heb je bij de Playbar minder keus. Er zijn namelijk geen verstelbare beugels beschikbaar voor dit model. Houd minimaal 25 mm ruimte tussen de Playbar en de tv zodra je hem onder je tv plaatst. Houd minimaal 50 mm ruimte tussen de Playbar en de tv zodra je de Playbar boven je tv plaatst. Voor het beste geluid raadt Sonos je aan om ten minste 30 centimeter ruimte te laten aan beide zijkanten.

Een Sonos Playbar ophangen kan met:

 1. Afplaktape
 2. Puntig voorwerp
 3. Kruiskopschroevendraaiers
 4. Boormachine met kruiskop

Het ophangen van je Sonos Playbar gaat als volgt:

 1. Plak het sjabloon boven of onder de tv op de muur. Gebruik hiervoor een waterpas om hem helemaal recht op te plakken.
 2. Door een sjabloon te gebruiken kun je de punten markeren waarin je de schroeven wil plaatsen. Je kunt een puntig voorwerp gebruiken om door het sjabloon te prikken en montagegaten te markeren.
 3. Verwijder het sjabloon nadat de gaten zijn gemarkeerd.
 4. Boor de gaten eventueel voor met een 8 mm boor.
 5. Plaats en bevestig de muurpluggen.
 6. Plaats de beugel tegen de muur en draai de schroeven losjes aan om de beugel te bevestigen. Controleer of de beugel helemaal waterpas staat en draai de schroeven vervolgens helemaal vast.
 7. Hang de Sonos Playbar goed aan de pennen op de beugel.
sonos-playbar-beugel-plaatsen-op-de-muur-en-vastschroeven

Bron: sonos.com

De video hieronder kan ook voor duidelijkheid zorgen. Hier wordt duidelijk gedemonstreerd hoe je de Sonos One ophangt.

Hoe hoog hang je Sonos op?

Over het algemeen hang je een Sonos speaker 1.5 tot 2 meter hoog op. Een Sonos speaker een paar centimeter ophangen boven het oor is ook prima.

Hoe hoog je je speaker bevestigt hangt voornamelijk af van hoever je van de speaker af zit. Bij een hoogte van 1.5 tot 2 meter wordt ervan uitgegaan dat de zitplaats ongeveer 6-7 meter van de muur staat. Ik raad je verder aan om een montagebeugel aan te schaffen waarmee je de hoek omhoog/omlaag kunt aanpassen.

Hoe kun je Sonos ophangen

Verder moet je nog rekening houden met het eventueel wegwerken van de kabels. Je kunt de kabels zichtbaar via de muur laten lopen of een elektricien inschakelen. Diegene zou een stopcontact kunnen installeren ter hoogte van de speaker. De standaard stroomkabel van Sonos kan je vervolgens vervangen met een korte stroomkabel, zodat je hem eenvoudig weg kunt werken achter de speaker. Over het algemeen is het wegwerken van de stroomkabel vrij moeilijk als je Sonos ophangt. Je zou daarom eventueel kunnen overwegen om de Sonos speaker alsnog neer te zetten.

Waar plaats je een Sonos speaker?

Waar je je Sonos product neerzet is van invloed op de geluidskwaliteit en de draadloze verbinding. Ook de manier waarop je hem plaatst (horizontaal of verticaal) en de vochtbestendigheid worden beïnvloed door de plek.

Mocht je je speaker (One en One SL) naast een muur of op een plank hebben gezet, zorg dan dat er minimaal 2,5 centimeter vrije ruimte is aan de achterkant van de speaker. Je Sonos dichter bij de muur zetten gaat ten koste van de geluidskwaliteit. Bij de grotere speakers (Five en Play:5) raadt Sonos aan om minstens 5 centimeter vrij te houden. Niet alleen door je speaker juist te plaatsen bereik je de hoogste geluidskwaliteit, ook het juist instellen van Sonos is belangrijk. Hoe stel je je Sonos in?

ophangsysteem sonos box

Naast de geluidskwaliteit kan de plek ook invloed hebben op het draadloze signaal. Er zijn oppervlaktes die het wifisignaal beïnvloeden. Probeer oppervlaktes, zoals metaal, beton, baksteen of marmer zo veel mogelijk te vermijden. Zet de speakers ook niet recht boven of direct naast andere draadloze apparaten, zoals een wifirouter of draadloze telefoon.

Je produceert stereogeluid met een horizontale speaker en monogeluid met een verticale speaker. Bij het gebruik van een enkele speaker raadt Sonos je aan om hem horizontaal over de breedte te plaatsen. Het is in ieder geval belangrijk dat de rubberen voeten onder het Sonos apparaat volledig op de ondergrond staan.

Om je speaker in de badkamer te plaatsen moet je controleren op vochtbestendigheid. De volgende Sonos producten zijn vochtbestendig en kunnen veilig in de badkamer geplaatst worden: Sonos One, One SL, Move, Five, Play:5 en Play:1.

Scroll naar boven