Als je een nieuwe tv hebt aangeschaft die beschikt over alle handige functies van tegenwoordig, wil je natuurlijk de beste kijkervaring garanderen. Ondanks dat de start instellingen van je tv een goede basis leggen voor een prima kwaliteit, is het kalibreren van je tv de laatste stap om het meeste uit je tv te halen.

In het kort:
- Meestal vind je de beeldinstellingen in de Instellingen > Beeld.
- Gebruik de juiste beeldmodus. Vaak is de beste modus Standaard, Film/Theater of Dynamisch/Levendig.
- Gebruik geen extreme waardes als je de kleurtemperatuur, de aspect ratio, het contrast, de helderheid en de scherpte instelt.
Door het kalibreren van je tv kan je het beeld van je tv aanpassen naar je eigen smaak en onnodige instellingen uitzetten die het beeld beïnvloeden. Dit kan je zelf doen of door een expert laten uitvoeren. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit zelf voor elkaar krijgt.
Kun je zelf je TV kalibreren?
Ja, je kan je eigen tv kalibreren door in de instellingen te duiken van je tv. Daarin kan je verschillende instellingen vinden, zoals het kiezen van verschillende modi. Daarnaast zijn er ook nog externe factoren, zoals licht van buitenaf waarop je de tv moet afstellen. Door de juiste instellingen te gebruiken kun je goed inspelen op de belichting en kan er een groot verschil ontstaan tussen de kwaliteit van de standaard fabrieksinstellingen en je persoonlijke instellingen.
Hoe kalibreer je je TV zelf?
Als je geen geld wil uitgeven aan een professionele kalibratie kan je eenvoudig zelf via de beeldinstellingen het beeld aanpassen. Voordat je begint kan je het beste nagaan wat voor kwaliteit je tv standaard heeft en hoe de omgeving dit beïnvloedt. Denk hierbij vooral aan natuurlijk licht, maar ook kunstmatig licht. Verder kan reflectie de beeldkwaliteit verlagen.
Open de instellingen van je tv en klik bij ‘Beeld’ op ‘Modus’. Meestal heb je de keuze uit verschillende modi, zoals dynamisch/levendig en Film/Theater. Welke modi je exact hebt verschilt per soort tv, maar vaak komt dit redelijk met elkaar overeen. Let bij het kiezen van een modus vooral op de hoeveelheid licht in de ruimte.
Dynamisch/levendig modus: als de ruimte erg licht is kan je het beste deze optie kiezen vanwege het heldere beeld. Let wel op het stroomverbruik van je tv. Bij een hogere helderheid zal de tv meer stroom verbruiken.

Film/Theater modus: een andere modus is Film/Theather waarbij de kleurwaardes en zwartniveaus erg goed zijn. Dit zorgt ervoor dat je tv een beter contrast heeft. Dit is over het algemeen één van de beste opties als je je tv ‘normaal’ gebruikt.
Gaming modus: verder kan je nog kiezen voor de gaming mode. In deze modus heeft je tv minder vertraging en krijg je een betere framerate. Het beste is om door alle modi heen te gaan en degene te kiezen die je het beste vindt passen bij de omgeving.
Nu je de modus hebt gekozen kunnen we beginnen met de rest van de instellingen. Deze instellingen zijn een aanvulling op de modus die je zojuist hebt gekozen. Hiermee kan je onnodige problemen met de beeldkwaliteit oplossen. Ik heb het dan over de volgende instellingen:
- Ten eerste heb je de kleurtemperatuur. Deze kun je het beste op neutraal instellen of iets hoger zetten, tenzij je een aparte modus hebt geselecteerd.
- De aspect ratio, het contrast en de helderheid kun je ook aanpassen. Hoe je deze instelt is een kwestie van smaak en er is geen goed of fout.
- Verder kan je de scherpte verhogen. Zorg dat je hem niet te hoog instelt, omdat je dan juist weer details verliest.
Om de beeldkwaliteit te waarborgen moet je niet alleen op de tv zelf letten. Externe apparaten (zoals een dvd-speler) die een videosignaal naar je tv sturen zijn minstens zo belangrijk. Controleer daarom of al je extern aangesloten apparaten de beeldkwaliteit van je tv ondersteunen (bijv. 4K).
Zo zijn er bijvoorbeeld mediaspelers die geen 4K gebruiken. Dit betekent dat als je tv 4K beeldkwaliteit heeft, je er nog steeds vrij weinig aan hebt doordat een extern apparaat die je gebruikt dit niet ondersteund. Hieronder een kort stappenplan die je kan volgen om je tv zelf te kalibreren:
Stap 1: bekijk voordat je begint met het kalibreren naar de omgeving van de tv in verband met zonlicht, reflecties en kunstmatig licht van lampen. Bedenk ook op welk moment van de dag je de tv het meest gebruikt.
Stap 2: ga via de instellingen naar ‘Beeld’ en kies de juiste modus. Schakel op je tv over naar een beeld met veel verschillende kleuren en detail. Zo kan je de verschillende modi goed met elkaar vergelijken. De meest gebruikte tv modi zijn:
- Standaard
- Film/Theater
- Dynamisch/Levendig (bij een erg lichte omgeving)
Stap 3: kijk of je tv de mogelijkheid heeft om de kleurtemperatuur aan te passen. Pas deze aan indien nodig en kijk wat je zelf het mooist vindt. Ik zou zelf een wat hogere waarde aanraden, maar absoluut niet meer dan 75%. Een tv met een te hoge kleurwaarde kan leiden tot een beeld met een rozige waas.
Stap 4: de helderheid kan je ook aanpassen voor een beeld met meer detail. Als de helderheid te hoog staat kan het beeld overbelicht worden, wat ten koste gaat van de kwaliteit. Houd je niet van een te fel beeld en is staat de tv in een donkere ruimte, overweeg dan om de helderheid lager te zetten.
Stap 5: het contrast aanpassen is belangrijk voor de zwarte waarden van je tv. Het contrast kan je hoger zetten dan standaard staat ingesteld, maar let op dat een te hoog contrast de kleuren onnatuurlijk maakt. Ook in dit geval is een maximale waarde van 75% waarschijnlijk het best. Dit kan je natuurlijk het beste zelf beoordelen tijdens het instellen.

Stap 6: er zijn echter ook een aantal instellingen die je het beste uit kunt schakelen. Dit komt omdat ze simpelweg geen zin hebben of omdat ze de beeldkwaliteit verslechteren. Het gaat om de volgende functies:
- Het Dynamisch Contrast
- Overscanning
- Ruisreductie
- Edge Enhancement
- Omgevingslicht
- Eventuele bespaarinstellingen die ten koste gaat van de beeldkwaliteit.
Stap 7: de scherpte instellingen hoef je in principe niet aan te passen, zolang de scherpte niet op het allerhoogst staat. Ik raad af om daar verder nog iets aan te doen, omdat teveel scherpte leidt tot ruis.
Stap 8: zoek online op ‘best picture setting’ met daarachter het model van je tv. Meestal kan je dan de beste instellingen voor jouw specifieke model vinden. Ondanks dat je zelf bepaalt welke instellingen je fijn vindt zijn tips van anderen met dezelfde tv altijd handig.
Stap 9: schrijf je instellingen ergens op voor als je tv ineens een probleem ondervindt. Zodra je problemen hebt met je tv kan een reset als oplossing dienen. Na een reset verlies je echter alle persoonlijke instellingen. Je zal je persoonlijke instellingen dan weer opnieuw moeten instellen.
Stap 10: check externe apparaten dezelfde beeldkwaliteit aankunnen als je tv. Hier is eerder dit artikel al even over gesproken. Dat je tv 4K beeldkwaliteit heeft betekent niet altijd dat de 4K kwaliteit door elk apparaat wordt ondersteund. Zo zijn er mediaspeler en game consoles die 4K kwaliteit niet aankunnen. Controleer dus vooral of je het meeste beeldkwaliteit haalt uit al je apparaten.
Stap 11: als je zelf geen ideaal beeld kan instellen of niet tevreden bent met de instellingen die je hebt ingesteld, dan kan je altijd nog kiezen voor een professionele kalibratie. Dit is best prijzig voor de service die wordt geleverd. Een kalibratie kan je het beste aan huis laten uitvoeren voor tussen de €100 en €200 euro.
Meer weten over het kalibreren van je tv? Bekijk dan eventueel de video hieronder:
Wat is TV kalibratie?
Tv kalibratie is het optimaliseren van de beeldkwaliteit van je tv. Dit kan je laten doen door experts, maar de meeste instellingen kan je makkelijk zelf aanpassen. Met alle kennis die je in dit artikel vindt kan je erg ver komen.
Het voordeel van je tv laten kalibreren door experts is dat je zelf niet hoeft te onderzoeken hoe je je tv het beste gebruikt. Beeldinstellingen van een tv kunnen namelijk al snel ingewikkeld worden en het gevaar dat je een verkeerde instelling instelt is altijd aanwezig. Toch kiezen veel mensen ervoor om zelf de tv kalibratie uit te voeren.

Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk wat voor jou het ideale beeld is. De manier waarop je je tv kalibreert verschilt per persoon en is afhankelijk van de volgende 2 punten:
- Het heeft te maken met je persoonlijke smaak.
- De plek waar je tv staat is ook van invloed op die manier waarop je de tv instelt. Zo kan een tv in de schaduw of juist in de zon staan.
In beide gevallen pas je de instellingen via de beeldinstellingen aan door een andere modus in te stellen. Je kunt dit ook doen door bijvoorbeeld de helderheid en het contrast aan te passen. Meer hierover later in dit artikel.
Heeft het kalibreren van je TV zin?
De meeste mensen gebruiken een tv direct uit de doos met de standaard fabrieksinstellingen. Dit is in principe prima voor als je tevreden bent met de huidige kwaliteit. Toch is tv kalibratie een goede optie:
- Je zorgt voor een betere beeldkwaliteit.
- Je kan de tv zodat deze minder energie verbruikt.
- Je krijgt een beter beeld in combinatie met natuurlijk licht.
Als je tv aan het kijken bent wordt de kwaliteit voornamelijk beïnvloedt door de verandering van het licht om je heen. Je kan de gordijnen dichtdoen, maar dan krijg je last van kunstmatig licht van lampen. Kalibreren biedt de mogelijkheid om het optimale uit je tv te halen op het gebied van beeld.
Waar kan ik mijn TV laten kalibreren?
Je kan je tv laten kalibreren door veel verschillende elektronicawinkels, maar ook door experts. Het belangrijkste waar je op moet letten is:
- De prijs.
- Of de service aan huis wordt geleverd.
De meeste instellingen zijn afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte. Je kan wel een mooi afgestelde tv hebben in de winkel, maar als je vervolgens je tv thuis neerzet krijg je weer met een andere situatie te maken. Verder is de prijs een belangrijke factor, omdat een tv kalibratie vrij prijzig kan zijn. Een tv professioneel laten kalibreren kost tussen de €100 en €200 euro. Uiteraard hangt dit af van het bedrijf of de persoon die je hiervoor inschakelt.

Een van de aanbieders van tv kalibratie is de Mediamarkt die aan huis deze dienst levert. Dit doen ze met behulp van een colorimeter wat het licht in de kamer meet. Toch hebben sommige klanten in het verleden kritiek geuit op de dienst. Zo zijn er ook klantreviews die beweren dat de service na 10 minuten al klaar was met weinig verschil.
Meer over de service van MediaMarkt:
Je hebt dus 2 keuzes:
- Neem de tijd om de beeldinstellingen zelf aan te passen, zoals eerder dit artikel is uitgelegd.
- Of bespaar tijd en moeite door een externe bedrijf of persoon in te schakelen.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.