Hoe laad je een laptop op

Hoe laad je een laptop op?

Een normale pc blijft op één plek staan en is constant verbonden met een stroomnetwerk. Een laptop heeft een ingebouwde batterij waardoor deze zonder stroomkabel kan werken. Handig, maar deze ingebouwde accu moet je wel telkens opladen.

In het kort:

 1. Gebruik de USB C poort van je laptop.
 2. Gebruik een powerbank.
 3. Gebruik een universele laptop oplader. Dit is een oplader die voor de meeste laptop modellen werken, omdat hij over meerdere aansluitingen beschikt.
 4. Gebruik een USB C adapter.

Het opladen gaat meestal met de bijgeleverde stroomkabel van de laptop. Toch zijn er ook andere manieren van opladen die nuttig kunnen zijn. Denk aan situaties waarin je geen stroomkabel bij de hand hebt of je oplader niet meer werkt. In dit artikel meer over de verschillende manieren waarop je je laptop kan opladen.

Laptop opladen via USB

Je laptop opladen met behulp van een USB poort is één van de diverse functies die USB aanbiedt. Toch betekent dit niet dat alle USB poorten van je laptop hiervoor gebruikt kunnen worden. De standaard USB A poort die je gebruikt voor USB sticks is simpelweg niet krachtig genoeg om je laptop mee op te laden. Een USB A kan enkel data overdragen naar je laptop, wat je vervolgens kunt opslaan of bewerken.

Er bestaat echter een USB poort die je wel kunt gebruiken voor het opladen, namelijk een USB C. Met behulp van een USB C poort op je laptop kan je je laptop opladen. Deze USB poort is kleiner en heeft en heeft een poort in de vorm van een ovaal.

In de afbeelding hieronder kan je het verschil tussen een USB A poort en USB C poort duidelijk zien. Een USB C poort is voor telefoon en tablet gebruikers erg herkenbaar, omdat deze gebruikmaken van dezelfde soort oplaadpoort. Een USB C poort van een laptop kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kan je via die poort data, video, audio en dus ook stroom naar je laptop sturen.

USB-A en USB-C aansluiting laptop (1)

Je laptop via een USB C poort opladen heeft ook voordelen wat betreft de snelheid van het opladen. Beschikt je laptop over ‘fast chargen’, dan kan je via een USB C poort een stuk sneller opladen. Normaal duurt het opladen van een Windows laptop met fast charging ongeveer een half uur. Dit is mogelijk door een kabel die meer voltage levert dan standaard opladers.

Daar komt bij dat moderne laptops de energie sneller kunnen opslaan in de batterij. Check vooraf wel goed of je laptop fast charging ondersteund, aangezien dit voor oudere modellen vaak niet geldt. Deze modellen kunnen alleen data overbrengen. In de meeste gevallen hoef je je hier echter geen zorgen om te maken.

Laptop opladen met powerbank

Met een powerbank je je laptop vrijwel overal gebruiken. Ideaal voor als je geen stopcontact in de buurt hebt. Dit is erg handig tijdens het reizen of in publieke plekken waar stopcontacten vaak schaars zijn, zoals in een restaurant.

Een powerbank voor je laptop lijkt erg veel op een powerbank voor je telefoon, maar is meestal een stuk groter en maakt vaak gebruik van een USB C naar USB C verbinding. Dit betekent dus dat zowel je powerbank als laptop een USB C poort moet gebruiken om stroom te ontvangen via een kabel. Vergeet de powerbank voor het gebruik niet op te laden, anders heb je er natuurlijk niet zoveel aan.

Ik zou zelf de Mojogear Ultra aanraden als laptop powerbank. Dit komt vooral doordat de powerbank geschikt is voor meerdere apparaten. Je kan hem dus naast je laptop ook voor je telefoon of tablet gebruiken. Daarnaast zijn de reviews erg positief en beschikt hij over een USB C poort. Je kan deze powerbank aansluiten op je laptop via je USB C poort en met een kabel aansluiten op de USB C poort van de powerbank. Als je veel reist is een powerbank zoals de Mojogear Ultra ideaal.

MOJOGEAR ULTRA laptop powerbank

MOJOGEAR ULTRA laptop powerbank

Dit is een powerbank die speciaal bedoelt is voor laptops, maar ook voor veel andere apparaten. Verder is het mogelijk om 3 apparaten tegelijk op te laden.

Laptop opladen zonder oplader

Eerder in dit artikel werd al verteld hoe je een laptop kunt opladen zonder een voedingskabel te gebruiken. Er zijn echter genoeg andere manieren waarop je je laptop kunt opladen. Je laptop hoeft niet per se opgeladen te worden door de bijbehorende oplader. Via de USB C poort of via bijpassende universele opladers kan je laptop ook worden opgeladen.

Toch is de oplader van je laptop wel de beste optie om je laptop te voorzien van stroom. Daarom zijn de oplaadmogelijkheden die hieronder worden genoemd vooral een tweede optie voor als je tijdelijk geen oplader of stopcontact in de buurt hebt.

Powerbank

De powerbank werd hierboven al besproken als een goede oplossing. Handig voor als je de officiële oplader van je laptop niet kunt gebruiken. Let op de volgende 3 punten als je een powerbank voor je laptop gaat gebruiken:

 1. Kies een sterke powerbank die krachtig genoeg is voor laptops.
 2. Gebruik een USB C kabel om je laptop aan te sluiten op de powerbank.
 3. Vergeet vooraf niet om de powerbank helemaal op te laden.
 4. Vergeet hem überhaupt niet mee te nemen.
 5. Controleer van te voren of je laptop USB C charging ondersteund.

Universal charger

Een andere oplossing voor een defecte oplader is een nieuwe oplader kopen. De oplader vinden die bij jouw specifieke laptop hoort kan echter lastig zijn. Daar komt bij dat deze oplader alleen bedoelt is voor jouw specifieke laptop. Een andere optie is om een universele oplader te gebruiken. Dit is een oplader die voor de meeste laptop modellen werken, omdat hij over meerdere aansluitingen beschikt. Hiermee kan je checken welke aansluiting voor jou laptop werkt.

Het voordeel hiervan is dat je met behulp van de andere aansluitingen ook andere apparaten kan opladen. Hierdoor kan je de oplader bijvoorbeeld voor verschillende laptops gebruiken.

Universele AC Laptop Oplader Voedingsadapter

Universele AC laptop oplader

Gebruik deze universele laptop oplader zodat je veel verschillende laptops op kunt laden. Denk aan ASUS, SAMSUNG, HP, LENOVO, NEC, ACER, TOSHIBA, DELL, LITEON, SONY en LENOVO.

Het probleem met universele opladers is dat de meeste opladers niet alleen verschillen in aansluitingen. Laptop opladers hebben ook een andere voltage nodig afhankelijk van het laptop model dat je gebruikt. De oplossing die je hiervoor kunt gebruiken is een automatische voltage switch. Deze zorgt ervoor dat je afhankelijk van de aansluiting van je laptop de voltage aanpast.

In de video hieronder kan je zien hoe je een universele oplader gebruikt. Ik zou zelf de 90W Universele AC Laptop Oplader van Phreeze aanraden, omdat deze over veel verschillende aansluitingen beschikt. Ook wordt er aangegeven voor welke modellen deze universele oplader geschikt is.

USB C adapter

Een andere optie (mits je laptop het ondersteund) is een USB C adapter. Dit is een adapter die vanaf een stopcontact stroom doorstuurt via een USB C kabel naar de USB C poort van je laptop. Dit kan vervolgens de laptop opladen.

Het is echter vrij nieuw en wordt niet door alle laptops ondersteund. Check dus vooraf goed wat voor USB C poort je laptop heeft. Ik zou persoonlijk de Lenovo AC adapter 65W aanraden, omdat er een kabel bij zit. Deze kan vanaf je stekkerdoos via een adapter de stroom doorsturen naar de USB C poort van je laptop.

Lenovo 65W USB-C laptop adapter

Lenovo 65W USB-C laptop adapter

Gebruik deze adapter om de oplader van je laptop aan te sluiten op een USB C poort van je laptop.

Toch hebben USB C adapters ook nadelen. Zo zijn er veel klachten dat de opladers niet lang meegaan en snel kapotgaan. Een USB C adapter is een prima optie, maar er kunnen zeker addertjes onder het gras zitten wat betreft de kwaliteit en ondersteuning van het product.

Is het goed om je laptop continu op te laden?

Er wordt vaak gezegd dat je laptop constant aan de oplader houden slecht is voor je batterij. Zo wordt er beweert dat het de levensduur van je laptop inkort. Je laptop constant aan de lader houden is echter niet per se slecht voor je laptop.

Het probleem met constant je laptop opladen is de warmte die vrij kan komen. De batterij kan erg warm worden en daardoor oververhitten en beschadigen. Er is verder geen gevaar dat de batterij van je laptop overlaadt. Als de batterij van je laptop helemaal is opgeladen stopt het simpelweg met opladen.

Toch zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat je batterij uiteindelijk kapotgaat. Ik heb de factoren hieronder voor je op een rijte gezet:

 1. Elke batterij heeft een hoeveelheid oplaadcycli. De oplaadcycli staat voor het aantal keren waarop je de batterij kunt opladen. De levensduur van je batterij daalt dus na een lange periode van veel gebruik.
 2. Ook kan de batterij beschadigen door een te hoge stroomspanning van je oplader. Als je een oplader gebruikt met meer Watt dan je laptop nodig heeft, dan kan het je laptop beschadigen.
 3. En de laatste en belangrijkste factor waar ik me als intensieve laptop gebruiker zeker bij aansluit is de warmte. Als je laptop snel warm wordt en boven de 30 graden is komt het de levensduur van je laptop niet ten goede.

De warmte is vooral een gevaar in kleinere ruimtes die snel opwarmen en dagen waarop het erg warm is. Daarom is het op zulke dagen voor je laptop en zeker ook voor jezelf een goed idee om een ventilator bij je te zetten. Verder is af en toe je laptop uitzetten ook geen slecht idee.

Er zijn een aantal manieren waarop je de levensduur van je batterij kunt verlengen. De manier waarop je de levensduur verlengt is afhankelijk van hoe je de laptop gebruikt. Zo is de batterijbesparingsmodus een goede optie, maar voor intensief gebruik (zoals gamen) is het niet ideaal en kan je prestatieproblemen verwachten.

Verder is het belangrijk dat je je laptop niet laat uitvallen en dat je batterij minimaal 20% is opgeladen. Ook genoeg Ram en eventueel een SSD kunnen helpen de prestaties van je laptop te verbeteren.

Hoe laad je een laptop op in de auto?

Je kan een laptop opladen in de auto op verschillende manieren, maar niet elke manier is even veilig of praktisch. Zo kan je in theorie de startkabels van je auto gebruiken om elektriciteit via een kabel naar je laptop te sturen. Dit is echter een slecht idee doordat de hoeveelheid Watt niet te reguleren valt. Er zal teveel of te weinig stroom naar je laptop gaan waardoor je de batterij van je laptop beschadigd.

Een andere optie die veel wordt genoemd is een AC adapter die je laptop kan opladen via de USB poort in je auto. Niet alleen voor je laptop is dit een slecht idee, maar ook voor je telefoon is het geen goede optie. Dit komt omdat de poort simpelweg niet krachtig genoeg is waardoor je de batterij van je laptop beschadigt.

De vraag is dan wat wel werkt om een laptop op te laden in een auto. Ook in deze situatie is de beste optie een powerbank. Hiermee kan je onderweg opladen zonder gebruik te maken van een stopcontact. Laad de powerbank voordat je in de auto stapt op en zorg dat je de juiste kabel hebt. Sluit deze kabel vervolgens aan op de USB C poort van je laptop.

Een laptop opladen in een Tesla of in andere elektrische auto’s klinkt een stuk logischer dan bij niet elektrische auto’s. De slimme elektrische auto’s beschikken namelijk over super batterijen en slimme ingebouwde functies, zoals een touchscreen scherm. Toch is dit niet het geval voor laptops. De USB poorten in een Tesla kunnen niet alle apparaten opladen, omdat de poorten USB A zijn. De poorten die USB C zijn hebben niet genoeg power om je laptop te voorzien van voldoende vermogen.

Scroll naar boven