Hoe laad je een Nintendo Switch op

Hoe laad je een Nintendo Switch op?

Zonder het opladen van je Nintendo Switch wordt het moeilijk om hem te gebruiken. Zeker als je onderweg bent is het belangrijk dat je Switch nog voldoende stroom heeft. In dit artikel lees je alles wat je moet weten omtrent het opladen van je Nintendo Switch.

In het kort:

 1. Laad je Nintendo Switch op met de meegeleverde AC adapter.
 2. Gebruik het meegeleverde dock station. Aan de achterkant van je Nintendo Switchdock zit een klepje die je kan openen. Hier vind je de USB-C aansluiting.
 3. Gebruik een powerbank.

1 van de onderstaande oplaadaccessoires heb je nodig om je Switch op te laden. 

Hoe laad je een Nintendo Switch op?

Het opladen van je Nintendo Switch kan op verschillende manieren. Welke manier je gebruikt is afhankelijk van je situatie. Alle oplaadmethodes worden hieronder uitgebreid besproken. Uiteraard moeten de zogenaamde Joy-Con controllers ook worden opgeladen. Dit laatste kan een uitdaging zijn. Bij je Nintendo Switch krijg je een aantal oplaadaccessoires meegeleverd:

 1. Een AC-adapter
 2. Een USB-A naar USB-C kabel
 3. Een Dock station

Nintendo Switch opladen in het dock station: bij je Nintendo Switch heb je een dock station meegekregen. Zowel de Switch als de Switch Light hebben ook een AC-stroomadapter waarmee je de dock kunt aansluiten op het stroom. De Nintendo Switch installeer je vervolgens in het dock om hem op te laden. De exacte stappen bespreek ik hieronder:

 1. Stop de meegeleverde USB-kabel met AC adapter in het stopcontact. Sluit het USB-A uiteinde van de kabel aan op de AC-adapter. Het wordt altijd aangeraden om de officiële meegeleverde oplader van Nintendo te gebruiken. Een andere AC-adapter kan in principe ook, daar kom ik later op terug. Zo weet je zeker dat je Switch snel genoeg oplaadt. Je bent er in dit geval zeker van dat je ook tijdens het gamen voldoende stroom krijgt om op te laden.
 2. Aan de achterkant van je Nintendo Switchdock zit een klepje die je kan openen. Zodra je deze hebt geopend zie je 3 verschillende aansluitingspoort, namelijk USB-C, USB-A en hdmi.
 3. Sluit het andere uiteinde van de USB-kabel (met het USB-C uiteinde) aan op de USB-C poort van je Nintendo Switchdock. Dit is de kleinste poort. Als je goed kijkt zie je naast deze aansluiting het label ‘AC adapter’ staan. Eronder zie je een HDMI-poort die je kunt gebruiken om de Switch aan te sluiten op je tv.
 4. Als je de gewenste kabels hebt aangesloten kan je het achterklepje weer dichtdoen. Als je het klepje dicht doet zie je aan de zijkant een gaatje waar je de kabels doorheen kunt doen.
 5. Je Switch dock is nu aangesloten op het stroom. De volgende stap is om de Switch in het dock te plaatsen. Plaats het dock op een stevige vlakke ondergrond met het Nintendologo naar voren. Zorg dat er genoeg ruimte zit aan de bovenkant van het dock, zodat je de Switch erin kan schuiven.
 6. Schuif tot slot de Nintendo Switch zelf in het dock station. Schuif hem in het dock met het scherm in dezelfde richting als het logo. Je dock is aangesloten op het stroom en je Switch is aangesloten op het dock. Dit betekent dat je Switch bezig is met opladen. Zorg dat beide Joy-Con controller zijn aangesloten op de Switch terwijl je bezig bent met opladen. Zo laad je namelijk ook de Joy-Con controllers op.

Hoe kun je controleren of je Switch wel echt aan het opladen is? De beste manier om hier achter te komen is door te controleren of je het scherm van je Switch op je tv kunt zien.

nintendo switch opladen in dock station
Bron: playerassist.com

Nintendo Switch opladen zonder dock station: uiteraard heb je je docking station niet altijd bij je. Gelukkig heeft de Switch zelf aan de onderkant ook nog een USB-C poort. Hier kan je de voedingskabel dus ook op aansluiten. Het andere uiteinde van de voedingskabel kan je rechtstreeks aansluiten op de USB-A poort van de adapter. De AC-adapter van Nintendo sluit je vervolgens aan op een werkend stopcontact. Zorg er ook hierbij voor dat je de Joy-Con controllers hebt aangesloten op de Switch.

nintendo switch opladen zonder dock station

Nintendo Switch opladen zonder stopcontact: de Nintendo Switch is een apparaat dat je veel onderweg kunt gebruiken. In dit geval is er lang niet altijd een stopcontact in de buurt. In plaats van een stopcontact kan je ook een powerbank gebruiken. Met een powerbank kan je onderweg je apparaten opladen zonder een stopcontact te gebruiken. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

 1. Een powerbank
 2. Een USB-C kabel.

Welke USB-kabel je moet gebruiken is afhankelijk van welke aansluiting je powerbank ondersteunt,. Zorg er in ieder geval voor dat 1 van de uiteindes USB-C is, want dat heb je nodig voor de Switch. Het opladen met behulp van een powerbank duurt langer, maar het is ideaal als je je speeltijd wil verlengen. Als je echt wil dat hij oplaadt, dan is het meestal noodzakelijk dat je de Switch hebt uitgeschakeld. 

Anker PowerCore Powerbank opladen ps4

Anker PowerCore Powerbank

Gebruik deze powerbank om je Nintendo Switch onderweg op te laden. Hij wordt meegeleverd met een kabel.

Opladen terwijl je in de consolemodus speelt: wat moet je doen als je Joy-Con controllers leeg zijn en je verder wil met spelen? Je kunt ze opladen door ze aan te sluiten op je Nintendo Switch (portable modus), maar dan kan je niet spelen op je tv. In de consolemodus is je Nintendo Switch namelijk aangesloten op je dock. Het dock station is aangesloten op je tv.

Er bestaat een speciale Joy-Con-oplaadgreep die het mogelijk maakt om je Joy-Con controllers op te laden terwijl je in de consolemodus speelt. De meegeleverde Joy-Con controller van Nintendo kan namelijk niet opladen terwijl je speelt. 

Sluit de Joy-Con-oplaadgreep middels een USB-kabel aan op het console. Hierbij is het belangrijk dat je een USB-kabel gebruikt die lang genoeg is, anders heb je niet zoveel beweegruimte met de controller.

Nintendo Joy-Con Charging Grip

Gebruik deze charging grip om je Joy-Con controllers op te laden terwijl je speelt. Ook handig voor als je Playstation controllers gewend bent.

Nintendo Switch opladen met een andere oplader: USB-oplaadkabels kan je vrij eenvoudig vervangen. De meegeleverde AC-adapter van Nintendo is echter speciaal bedoelt voor de Switch. In plaats van de oorspronkelijke AC-adapter kan je bijvoorbeeld ook de oplaadadapter van je telefoon gebruiken. Elke USB-voedingskabel heeft een label waarop het uitgangsvermogen staat. Een voorbeeld van zo’n label is ‘Output: 5V/1A’. De ideale output voor het opladen tijdens een stand-by modus is 5 Volt en 2 Ampère.

Verder is het belangrijk dat je een USB-C kabel gebruikt die niet beschadigt is en van goede kwaliteit is. Maar hoeveel stroom heb je minimaal nodig als je de Switch tijdens het spelen wil opladen? Om je Switch tijdens het spelen op te laden heb je een stroombron nodig die minimaal 5 Volt en 1.5 Ampère aan vermogen kan leveren. Met meer Ampère kan je je console sneller opladen.

Je kan je Switch natuurlijk ook opladen in de stand-by modus. Nintendo biedt in dit geval geen minimale ondergrens. Volgens tests blijkt dat je voor het opladen van je Switch in stand-by modus minimaal 5 Volt en 400 mA / 0,4A aan vermogen nodig hebt.

De beste oplaadaccessoires blijven toch echt van Nintendo Zelf. In dit geval weet je zeker dat je de juiste middelen gebruikt. 

Hoelang duurt het opladen van je Nintendo Switch?

Het opladen van je Nintendo Switch in het dock station duurt ongeveer 2.5 uur. Dit is uiteraard afhankelijk van welke oplader je gebruikt en in welke stand je Switch staat. Als de Switch niet in de stand-by modus staat kan het langer duren voordat hij helemaal is opgeladen.

Dan hebben we ook nog de Joy-Con controllers. Nintendo schat dat het opladen van de Joy-Con controllers ongeveer 3.5 uur duurt. Uiteraard is het belangrijk dat ze allebei zijn opgeladen. Als 1 van de 2 leeg is heb je er niets zoveel aan. Het voordeel is wel dat ze niet aangesloten hoeven worden op het dock station. Je kan ze aansluiten op de Nintendo Switch en spelen in de portable modus. Terwijl je speelt in de portable modus worden je Joy-Con controllers opgeladen. Dit gaat dan wel weer ten koste van de batterijduur van je Switch.

Hoelang kan de batterij van je Nintendo Switch mee?

Over het algemeen is de batterijduur van je Nintendo Switch tussen de 4 en 7 uur. Dit is hoelang de Switch meegaat zodra je relatief kleine games speelt. Tijdens het spelen van zware games kan je rekenen op een batterijduur tussen de 2.5 en 4 uur.

De batterijduur hangt van een hoop factoren af. Speel je de Witcher 3 (een zware game), dan kan je rekenen op ongeveer 2.5 uur aan speeltijd. Animal Crossing daarentegen kan je 3 uur aan speeltijd opleveren.

Hoe oud je Switch console is speelt ook een rol. Kijk er niet van op als je oude Nintendo Switch 2 uur aan batterij heeft tijdens het spelen van lichtgewichte games. Verder is ook het model erg belangrijk om op te letten.

 • Nintendo Switch model HAC-001 met serie nummer XAW: 2.5 tot 6.5 uur.
 • Nintendo Switch model HAC 001(-01) met serie nummer XKW: 4.5 tot 9 uur.
 • Nintendo Switch model Lite HDH-001: 3 tot 7 uur.
 • Nintendo Switch model LED HEG-001 met serie nummer XTW: 4.5 tot 9 uur.

Scroll naar boven