Hoe laad je een PS4 controller op

Hoe laad je een PS4 controller op?

Zonder je ps4 controller op te laden wordt het lastig om deze te gebruiken. Gelukkig wordt het je makkelijk gemaakt en zijn er verschillende methodes waaruit je kunt kiezen. Veel mensen ervaren regelmatig oplaadproblemen met de controller. Ook dit wordt later dit artikel uitgebreid besproken.

In het kort:

Gebruik de meegeleverde USB-kabel. Sluit het USB-A uiteinde van de kabel aan op 1 van de USB-poorten van je ps4 console. Sluit het uiteinde met de micro-USB aan op de USB-poort van je controller. Een andere mogelijkheid is om een charging dock te gebruiken.

Hoe laad je een PS4 controller op?

Zoals ik al zei is het opladen van je controller een vrij eenvoudige taak. Er zijn echter verschillende oplaadmethodes. Om je ps4-controller in goede staat te behouden is het belangrijk om deze minstens 1 keer per jaar op te laden. Zo voorkom je problemen tijdens het gamen in de toekomst. Gebruik een van de besproken oplaadmanieren hieronder.

Gebruik je een ps5? Lees dan hoe je een ps5-controller kunt opladen.

Gebruik de USB-kabel

 1. Als je een ps4 console + controller koopt krijg je hier ook een USB-kabel bij meegeleverd. Dit is een kabel met aan het ene uiteinde een USB-A en aan het andere uiteinde een micro-USB. Dit kabeltje heb je nodig om de controller te voorzien van stroom.
 2. Als je je controller wil opladen is het belangrijk dat je de ps4 console hebt ingeschakeld of in de rustmodus hebt gezet.
 3. Sluit het USB-A uiteinde van de kabel aan op 1 van de USB-poorten van je ps4 console. Sluit het uiteinde met de micro-USB aan op de USB-poort van je controller. Deze bevindt zich aan de bovenkant van de controller.
DualShock 4 Controller micro usb aansluiting

Om te controleren hoever je controller al is opgeladen kan je de oplaadstatus raadplegen. Je kunt de oplaadstatus controleren door de PS-knop van je controller ingedrukt te houden. In beeld verschijnt nu een balkje die aangeeft hoe vol je batterij is.

Je kunt ook het lampje bovenaan je controller gebruiken om erachter te komen of hij wel aan het opladen is. Zodra je de controller oplaadt knippert de lichtbalk langzaam oranje. De lichtbalk vervaagt langzaam tussen wit en oranje tijdens het opladen. De lichtbalk stopt met branden/knipperen en is uit zodra je controller volledig is opgeladen.

Gebruik een dock station

Maar wat als je geen USB-kabel wil gebruiken? Als je een dock station gebruikt is een USB-kabel niet nodig. Door geen USB-kabel te gebruiken houd je alle USB-poorten van je ps4 console vrij voor andere apparaten. Handig voor als je bijvoorbeeld een externe harde schijf wil aansluiten.

Een dock station is vrij goedkoop en wordt ook door Nintendo Switch consoles gebruikt als oplaadmethode. Sony heeft een officieel dock station waarmee je 2 DualShock 4 controller kunt opladen. Dit station kan je rechtstreeks aansluiten op het stopcontact. Zodra je de controller in het dock station plaatst beginnen ze met opladen. Er is een kans dat je nog nooit van dit product hebt gehoord, omdat deze niet standaard wordt meegeleverd bij je console. De micro USB-kabel die net is besproken echter wel.

Charging dock for PS4 controller

Charging dock voor PS4 controller

Gebruik dit oplaadstation om je controller op een andere manier op de laden. Deze ondersteunt maximaal 2 controllers tegelijk.

Gebruik een powerbank

Door een powerbank te gebruiken kan je je ps4 controller ook onderweg opladen. Het enige wat je hoeft te doen is de powerbank opladen. Gebruik ze vervolgens zodra de batterij van je controller bijna op is.

Anker PowerCore Powerbank opladen ps4

Charging dock voor PS4 controller

De Anker PowerCore is een hele goede powerbank, ook voor je PS4 controller. Bekijk de huidige prijs op Bol.com.

Hoelang duurt het opladen van je PS4 controller?

Volgens Playstation zelf duurt het opladen van je ps4 controller ongeveer 2 uur. Dit kan korter zijn afhankelijk van hoe leeg je controller is. Verder raadt Playstation je aan om de controllers op te laden in een omgeving waarbij de temperatuur tussen de 10 en 30 graden is. Bij extremere temperaturen kan het opladen mogelijk langer duren. Als je de controller oplaadt tijdens het gamen duurt de totale oplaadtijd uiteraard langer.

Er zijn een aantal algemene vragen omtrent het opladen waar mensen mee zitten. Er zijn immers verschillende manieren waarop je je ps4 controller kunt opladen. De meest voorkomende vragen bespreek ik hieronder.

Kan je een ps4 controller op een stopcontact aansluiten?

Ja, het is mogelijk om je controller op te laden via het stopcontact. Dit is een hele eenvoudige methode van opladen. Je hoeft hierbij dus ook niet je ps4 console continu aan te laten staan. Houd er rekening mee dat het opladen via het stopcontact niet sneller is dan via het console. Om een stopcontact te kunnen gebruiken heb je wel een voedingsadapter nodig. Denk bijvoorbeeld aan de adapter die je gebruikt voor je telefoon. De meegeleverde micro USB-kabel sluit je aan op je voedingsadapter en je controller. De voedingsadapter sluit je vervolgens aan op het stopcontact.

Het is hierbij belangrijk dat de adapter die je gebruikt compatibel is met je ps4 controller. Als je een verkeerde adapter gebruikt zal het apparaat niet meteen ontploffen, maar het is wel goed om hier op te letten. Hoe je de controller ook oplaadt, hij heeft ongeveer 0,8 Ampère nodig.

Adapter Universeel - USB Snellader

Adapter Universeel

Gebruik deze adapter om het juiste vermogen van je PS4 controller te ondersteunen.

Kan je een ps4 controller opladen in de rustmodus?

Ja, het is mogelijk om je ps4 controller op te laden terwijl je ps4 console in de rustmodus staat. Als je console in de rustmodus staat blijft hij werken, maar het stroomgebruik neemt af. In de rustmodus van je ps4 console kan je verschillende taken uitvoeren. Denk aan het downloaden van games of het opladen van je controller.

Wil je je ps4 controller opladen in de rustmodus? Volg dan de onderstaande stappen:

 1. Terwijl je console is ingeschakeld ga je naar de instellingen.
 2. Ga naar de energiebesparingsinstellingen.
 3. Klik daarna op ‘functies selecteren die beschikbaar zij in de rustmodus’.
 4. Er verschijnt een nieuw venster waarin je de optie hebt om ‘voeding naar USB-poort’ in te schakelen. Stel deze optie in op ‘Altijd’ of ‘Drie uur’.

Nadat je dit hebt ingesteld kan je je ps4 controller opladen terwijl je console in de rustmodus staat.

PS4 controller laadt niet op

Mogelijk ben je op deze pagina terechtgekomen omdat je problemen hebt met opladen. Er zijn een paar oplossingen die dit probleem kunnen oplossen. Oplaadproblemen met je ps4 controller worden meestal veroorzaakt door 1 van de onderstaande punten:

 1. Problemen met de oplaadpoort
 2. Problemen met de oplaadkabel
 3. Problemen met de ps4 zelf
 4. Hardware problemen

Waar het ook aan ligt, probeer in ieder geval de onderstaande oplossingen:

Controleer de USB-aansluiting: je laadt een ps4 zeer waarschijnlijk op met behulp van een USB-kabel. Als deze kabel niet werkt krijgt je controller geen stroom en laadt hij niet op. Controleer daarom of je kabel wel goed is aangesloten en of er iets is beschadigd. Ook viezigheid in de USB-poort van je console en de controller kan roet in het eten gooien. Lijkt alles te kloppen? Probeer dan het volgende:

 1. Sluit de USB-kabel opnieuw aan.
 2. Test de USB-kabel op een andere apparaat om te kijken of deze werkt.
 3. Probeer een andere micro USB-kabel te gebruiken.

Reset de controller: als het niet aan de USB-kabel ligt, dan kan het probleem ook veroorzaakt worden door de controller zelf. Het resetten van je controller kan veel algemene problemen oplossen. Draai je controller om en zoek rechtsboven naar een klein gaatje in de buurt van een schroef. Pak vervolgens een klein pinnetje om de knop in te kunnen drukken. Houd dit knopje voor 5 seconden ingedrukt.

Hoe bespaar je batterij van je PS4 controller?

Hoe je je controller ook oplaadt, het liefst sla je het opladen van je controller over. Door slim om te gaan met je controller bespaar je batterij en hoef je het minder op te laden. Om energie te sparen kan je de onderstaande tips gebruiken:

Zet de helderheid van je lichtbalk lager: het licht van je ps4 controller is best fel, wat de batterijduur niet ten goede komt. Playstation heeft het mogelijk gemaakt om de helderheid hiervan omlaag te zetten, zodat dit minder stroom verbruikt. Je kunt de optie hier vinden: open de instellingen > Apparaten > Controllers > Helderheid van de DUALSHOCK 4 lichtbar.

Zet de vibratie van je Wii controller uit: naast het licht vibreert je controller tijdens het gamen weleens. Als je controller dit heel vaak doet kan je ervoor kiezen om deze functie uit te zetten. Deze optie kun je hier vinden: instellingen > Apparaten > Controllers. Hier zie een optie om de vibratie uit te zetten.

Zet het geluid van de controller lager: het geluid verbruikt net zoveel energie als de lichtbalk en de vibratie. Ook lager zetten van het volume zorgt ervoor dat je controller het langer volhoudt. Het lager zetten van het volume kan je hier doen: houd de PS-knop van je controller ingedrukt en selecteer ‘Geluid en apparaten aanpassen’. Pas vervolgens de hoogte van het volume aan.

Scroll naar boven