Hoe laad je een Sonos Roam op

Hoe laad je een Sonos Roam op?

De Sonos Roam is een van Sonos draagbare speakers die je overal naartoe nemen. Logisch dus als je hem op gegeven moment moet opladen. Het opladen van je Sonos Roam is niet erg moeilijk en in een paar stappen gedaan. Verder lees je ook hoelang het opladen duurt en hoe je de batterij van je Sonos goed gebruikt.

In het kort:

  1. Gebruik de meegeleverde USB-C kabel.
  2. Gebruik de officiële stroomadapter om de Sonos Roam op een stopcontact aan te sluiten.
  3. Gebruik de draadloze oplader van Sonos.

Met de Sonos Roam Wireless Charger kan je je Sonos Roam opladen. Beiden kan je vinden op Bol.com. 

Hoe laad je een Sonos Roam op?

Je kunt een Sonos Roam opladen door een USB-C kabel te gebruiken. Deze kabel krijg je meegeleverd zodra je de SONOS Roam hebt aangeschaft.

Je kunt de Sonos Roam op 2 verschillende manieren opladen. Welke oplaadmethode je wil gebruiken is helemaal aan jou. In beide gevallen heb je een extra onderdeel nodig dat niet standaard bij de Roam wordt meegeleverd. Het opladen kan door:

USB-C kabel + adapter: gebruik een adapter die je kunt gebruiken voor de USB-C kabel. Hiervoor gebruik je een compatibele USB-A-oplader van 7,5 W (5V/1,5A) of hoger. Je kan bijvoorbeeld de adapter van je telefoon oplader gebruiken. Het USB-C uiteinde van de kabel sluit je aan op de USB-C poort onder de knop aan de achterkant van de speaker. Het andere uiteinde van de kabel (de USB-A) sluit je aan op de adapter van een telefoon. Zorg dat je beide uiteindes van de kabel goed aansluit.

USB stroomadapter

Dit is de officiële USB-adapter van Sonos. Als je deze adapter gebruikt weet je zeker dat je goed zit.

USB-C kabel + draadloze oplader + adapter: daarnaast kun je ook een draadloze oplader gebruiken. Net zoals de adapter wordt ook dit accessoire niet standaard meegeleverd met je Sonos Roam of Move. De draadloze oplader en adapter zal je er apart bij moeten bestellen. Je sluit het USB-C uiteinde aan op de USB-C poort die op de draadloze oplader zit. Het andere uiteinde van de kabel (de USB) sluit je aan op de meegeleverde USB adapter. De USB adapter sluit je vervolgens aan op het stopcontact.

De Sonos Roam kan je vervolgens op het plateau zetten. Zet je Sonos Roam rechtop op de magnetische, gladde kant van de draadloze oplader. Je hebt voor de rest geen extra snoeren of kabels nodig.

Sonos Roam Wireless Charger

Sonos Roam Wireless Charger

Plaats de Sonos op het plateau en sluit het USB-uiteinde aan op het stopcontact.

Let op: bij beide methodes heb je een adapter nodig. De oudere USB-telefoonopladers leveren echter mogelijk niet genoeg stroom om de batterij van de Roam op te laden. Zorg dus dat je een compatibele USB-voedingsadapter gebruikt. Sonos zelf raadt een USB-voedingsadapter aan van 5 V/2 A (10 Watt). Het kan ook met een USB-voedingsadapter van 7,5 Watt, maar dan kan het wat langer duren.

Via de Sonos app kan je controleren of de batterij genoeg stroom krijgt of niet. Om dit te controleren ga je naar het tabblad systeem en daarna naar het menu systeeminstellingen. Meestal gebeurt dit als je een USB-voedingsadapter van 5 V/2 A (5 Watt) gebruikt.

Als je een USB-C kabel gebruikt kan je dus voor 1 van de 2 bovenstaande methodes kiezen. Let op dat de oplaadduur tussen deze methodes erg verschilt. Later in dit artikel kom ik hier nog uitgebreid op terug.

Nadat je je Sonos speaker hebt opgeladen haal je de oplader uit de speaker en is hij klaar voor gebruik. Let hierbij op het batterijlampje die de status van je batterij aangeeft. Het batterijniveau van je Sonos kan je via de app exact bijhouden. Open de Sonos app en selecteer je Roam in het tabblad ‘Systeem’. Het laadniveau wordt weergegeven in percentages en staat naast het batterijpictogram. Je weet of je Sonos oplaadt als je een bliksempictogram te zien is.

Niet alleen in de app, maar ook op de Sonos speaker zelf kun je de batterijstatus controleren. Het batterijlampje aan de voorkant van de Roam knippert oranje als de batterij bijna leeg is. Dit betekent dat je speaker nog maar minder dan 15% is opgeladen.

Als je de Sonos Roam aansluit op het stroom zal het oranje lampje op de speaker continu branden. Na 10 seconden gaat het lampje weer uit en blijft de Sonos opladen. Is je Sonos Roam echt helemaal leeg, dan blijft het lampje langer dan 10 seconden branden. Het lampje gaat pas uit als je speaker voldoende is opgeladen om ingeschakeld te worden. Hierna zal je hem verder moeten opladen zodat de batterij helemaal vol zit. Je kunt nadat het oranje lampje uit is je speaker weer inschakelen en gebruiken tijdens het laden.

Hoelang duurt het opladen van je Sonos Roam?

Over het algemeen duurt het 1 of 2 uur om je Sonos Roam op te laden, afhankelijk van welke methode je gebruikt.

Hoelang je Sonos Roam precies oplaadt hangt af van welke oplaadmethode je gebruik maakt. Ook kunnen verschillende telefoonadapters van invloed zijn op de oplaadduur. Vergeet ook zeker niet dat een oude Roam een andere oplaadtijd heeft dan een nieuwe Roam. Tot slot wordt de tijd ook beïnvloed door hoever je batterij al is opgeladen. Hieronder de 2 verschillende oplaadmethodes met de bijbehorende oplaadduur:

USB-C kabel + adapter: het duurt gemiddeld 1 uur om je Sonos Roam op te laden van 0% tot 50%.

USB-C kabel + draadloze oplader + adapter: het duurt gemiddeld 2 uur om je Sonos Roam op te laden van 0% tot 50%.

Hoe laad je een Sonos Move op?

Naast een Sonos Roam is er ook nog een ander draagbare Sonos speaker, namelijk de Sonos Move. Het opladen van de Sonos Move gaat iets anders in zijn werking, maar het is in een paar stappen gefixt. Net zoals bij de Sonos Roam kan je ook 2 oplaadmethodes voor de Sonos Move gebruiken.

Gebruik het oplaadstation voor Sonos: plaats de Sonos Move op de bijgeleverde oplader en zorg dat de contactpunten zich op 1 lijn bevinden. Zorg ervoor dat de contactpunten helemaal droog zijn en dat er geen vuil aan zit. Het duurt ongeveer 2 uur voordat je Sonos Move met het oplaadstation is opgeladen.

PD-oplader gebruiken: aan de achterkant van de Sonos Move bevindt zich een USB-C poort. Sluit op deze poort een USB-C kabel aan. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de USB-C PD-oplader. De voedingsadapter moet een USB-C PD-oplader zijn met een minimaal vermogen van 45 W (20 V/2,25 A of 15 V/3 A).

Je kunt de Sonos Move tot wel 11 uur continu afspelen. En net zoals bij alle elektronische apparaten is dit afhankelijk van de manier waarop je hem gebruikt. De Sonos Move gaat in totaal 120 uur mee op 1 batterij.

Zodra je de Move aansluit op het stroom brandt het ledlampje aan de voorkant continu oranje. Dit lampje brandt als het opladen is begonnen. Na ongeveer 10 seconden gaat het lampje uit en zal de Move doorgaan met het oplaadproces.

DELL 492-BBUS netvoeding

DELL 492-BBUS netvoeding

Dit is een voedingsadapter van 45W die wordt meegeleverd met een stekker en gebruik maakt van USB-C. Je kunt deze gebruiken voor het opladen van je Sonos Move.

Net zoals bij de Sonos Roam kun je bij de Sonos Move de batterijstatus controleren. Open hiervoor de Sonos app en zoek naar de naam van je Sonos Move in het tabblad ‘Systeem’.

Hoelang gaat de batterij van een Sonos speaker mee?

De Sonos Roam kan 10 uur continu afspelen op een enkele lading.

Uiteraard varieert de exacte batterijduur per situatie. De volgende factoren zijn van invloed op hoelang de Sonos Roam mee gaat:

  1. Pauzeren
  2. Volumeniveau
  3. Bluetooth
  4. Gebruiken in een hete omgeving

Naast deze factoren zijn er nog veel meer factoren die van invloed zijn op de batterijduur.

Je kunt de batterijduur van je Sonos speaker verlengen door de batterijbesparingsmodus aan te zetten. Deze zijn zowel voor de Sonos Move als de Sonos Roam beschikbaar in de S2 app. De batterijbesparingsmodus zorgt ervoor dat de luidsprekers automatisch wordt uitgeschakeld na 30 minuten inactiviteit. Nadat ze automatisch zijn uitgeschakeld moet je ze weer handmatig aanzetten zodra je hem weer wil gebruiken.

Scroll naar boven