Hoe laad je je PS5 controller op

Hoe laad je je PS5 controller op?

Net zoals elke game controller zal je ook je ps5 controller moeten opladen. Alhoewel het opladen van het apparaat niet heel spannend is, zijn er wel verschillende oplaadmethodes die je mogelijk nog niet kent. In dit artikel worden ze allemaal besproken.

In het kort:

 1. Gebruik de meegeleverde USB-kabel.
 2. Sluit het USB-C uiteinde van de kabel aan op je controller.
 3. Sluit het USB-A uiteinde aan op je PlayStation.
 4. Nadat je je controller hebt aangesloten knippert het lichtje van je controller oranje.

PS5 controller opladen met een USB-C kabel

De meest eenvoudige manier om je controller op te laden is met behulp van de meegeleverde USB-C kabel. De meeste mensen gebruiken dan ook deze methode. De kabel lijkt erg op de oplaadkabel die de ps4 controller gebruikt. De ps5 controller heeft echter een USB-C uiteinde, terwijl de ps4 controller een kabel met micro USB nodig heeft. Volg de onderstaande stappen voor het gebruik van deze kabel:

 1. Pak de USB-kabel erbij. Deze heeft een USB-A uiteinde en een USB-C uiteinde.
 2. Schakel je ps5 console in.
 3. Stop het USB-C uiteinde van de kabel in de USB-poort van je ps5 controller. Deze USB-poort vind je aan de bovenkant van de controller.
 4. Stop het USB-A uiteinde van de kabel in 1 van de USB-poorten van je ps5 console.

Eenmaal aangesloten knippert het licht van de controller oranje. Zodra je controller is opgeladen gaat het licht uit. Ook als je console in de ruststand staat zal hij aangesloten controllers opladen. Heb je je ps5 niet in de buurt staan, dan kan je de controller ook aansluiten op je computer. Zolang je computer aanstaat is dit geen probleem.

Je kan ervoor kiezen om een langere USB-kabel te gebruiken. Dit kan een goede optie zijn als je ver van de ps5 vandaan zit. Deze kabels zijn gewoon verkrijgbaar bij bol.com:

PS5 oplaadkabel 3 meter

PS5 oplaadkabel 3 meter

Deze USB-C kabel is een stuk langer dan de kabel die ik eerder dit artikel heb aanbevolen. Dit maakt het opladen tijdens het gamen comfortabeler.

PS5 controller opladen met een dock station

Je hoeft echter niet altijd de USB-kabel te gebruiken. Voor de ps5 (net zoals bij de ps4) bestaan er dock stations. Ook Nintendo maakt gebruik van deze oplaadmethode. Ook al gaat het opladen niet sneller met zo’n station, het is een elegantere manier van opladen. Zeker het overwegen waard als je je oplaadproces een boost wil geven.

Charging Station geschikt voor Playstation 5

Anker PowerCore Powerbank

Gebruik dit oplaadstation om je controller op een andere manier op de laden. Deze ondersteunt maximaal 2 controllers tegelijk.

Het dock station kan maximaal 2 controllers tegelijk opladen zonder dat je je ps5 hoeft in te schakelen. Je sluit het dock station eenvoudig aan op het stopcontact en erg duur is het ook niet. De ingebouwde LED verlichting laat zien of je controller aan het opladen is. Rood betekent dat je controller aan het opladen is. Blauw betekent dat de controllers zijn opgeladen. Het werkt als volgt:

 1. Zorg er eerst voor dat het dock station is aangesloten op het stopcontact. Gebruik hiervoor de het meegeleverde netsnoer en de adapter.
 2. Na het aansluiten plaats je 1 of 2 controllers op het dock station. De onderkant van de ps5 controller past op de aansluiting die op het dock station zit.
 3. De ps5 controller begint nu met opladen terwijl het lampje oranje knippert.
 4. Eenmaal opgeladen gaan de lichten op je ps5 controller uit en is het oplaadproces voltooid. Het dock station geeft dit ook aan door blauw te branden.

PS5 controller opladen met een powerbank

Er zijn ook andere stroombronnen die je kunt gebruiken. De methodes hierboven maken gebruik van het console of het stopcontact als stroombron. Door een powerbank te gebruiken kan je je controller opladen waar en wanneer je wil. De bovenste 2 methodes kan je eenvoudig gebruiken in combinatie met een powerbank. Je kunt namelijk je USB-C kabel aansluiten op een powerbank, maar ook het dock station.

Anker PowerCore Powerbank opladen ps4

Anker PowerCore Powerbank

Gebruik dit oplaadstation om je controller op een andere manier op de laden. Deze ondersteunt maximaal 2 controllers tegelijk.

Hoelang duurt het opladen van je PS5 controller?

Het duurt ongeveer 3 uur voordat je ps5 controller volledig is opgeladen. Geen van de bovenstaande oplaadmethodes laadt sneller op dan de ander. Als het opladen een stuk langer duurt dan 3 uur, dan is er mogelijk iets mis met je controller. Kijk er dan goed naar en repareer/vervang de controller indien nodig. Uiteraard duurt het opladen langer als je het gebruikt tijdens het gamen. Als je controller volledig is opgeladen stopt het oranje licht aan de bovenkant met knipperen.

Kan je je PS5 controller opladen via het stopcontact?

Ja, het is mogelijk om een ps5 controller via het stopcontact op te laden. Om je ps5 controller op het stopcontact aan te sluiten heb je een USB-kabel en een voedingsadapter nodig. Hierbij is het belangrijk dat de voedingsadapter voldoende vermogen heeft om de controller te voorzien van stroom. Denk aan een vermogen van 5 tot 10 Volt. Alles boven de 10 Volt kan je controller beschadigen en raad ik dus af. De adapter zou maximaal 2000 mA of 2 A moeten hebben. Een voedingsadapter onder de 5 Volt levert te weinig stroom om het apparaat op te laden.

In de meeste gevallen is het mogelijk om de oplader van je telefoon te gebruiken. Controleer voor de zekerheid of deze niet teveel van de 5 tot 10 Volt af zit. Teveel of te weinig Volt is niet goed voor de controller. Verder is het belangrijk dat de telefoonoplader een USB-kabel ondersteunt. Heb je geen geschikte voedingsadapter in bezit, bekijk dan degene hieronder.

Universele voedingsadapter

Met deze voedingsadapter is het mogelijk om je PS5 controller aan te sluiten op het stopcontact.

PS5 controller laadt niet op

Je bent mogelijk op deze pagina gekomen omdat je problemen ervaart met het opladen van je ps5 controller. Uiteraard is dit een probleem dat je acuut moet oplossen. Zonder een controller ga je niet ver komen met je console. Meestal worden oplaadproblemen met je controller veroorzaakt door:

 1. Problemen met je USB-kabel
 2. Problemen met de batterij in je controller
 3. Problemen met de USB-aansluiting
 4. Problemen met het ps5 console zelf
 5. De firmware van de ps5 is niet bijgewerkt en er is een update nodig
 6. Problemen met interne onderdelen van de controller

Er zijn enkele oplossingen die je kunt proberen als je problemen ervaart met het opladen.

Controleer de USB-kabel: in de meeste gevallen is de oorzaak vrij onschuldig en ligt het aan de USB-kabel zelf. De USB-kabel is immers verantwoordelijk voor de toevoer van stroom en moet goed werken. Controleer de USB-kabel op beschadigingen en haal eventueel viezigheid weg bij de USB-poorten van je Playstation/controller. Om te controleren of je USB-kabel de boosdoener is kan je hem gebruiken op een ander apparaat. Het kan ook een goed idee zijn om een nieuwe USB-kabel te gebruiken en te kijken of dat wel werkt. 

Update de firmware van je controller: kan je met je ps5 controller wel verbinding maken met je console, start de ps5 dan op en controleer op firmware updates. Deze updates zullen automatisch verschijnen zodra je het console opstart.

Controleer of het een oplaadprobleem is: er kunnen ook problemen zijn met de batterij die in de controller zit. Werkt je controller alleen als hij met een USB-kabel is aangesloten, dan kan de controller mogelijk de lading niet vasthouden. In dit geval ligt het niet aan de USB-kabel, maar aan de batterij in het apparaat. Je kunt deze niet zo eenvoudig vervangen, dus laat deze in dit geval repareren bij Playstation.  

Neem contact op met Playstation: als je nog steeds garantie hebt is het geen slecht idee om contact op te nemen met de reparatieservice van Playstation. Mochten ze het niet kunnen repareren, dan kunnen ze je alsnog advies geven over wat je het beste kunt doen. Playstation heeft geen speciale pagina voor reparatieservices

Hoe bespaar je de batterij van je PS5 controller?

Voor een controller verbruikt de ps5 controller best wat stroom. Hier krijg je echter wel veel leuke functies voor terug, zoals licht, geluid en trillingen dat de controller produceert. Door deze functies te beperken houdt je controller het echter een stuk langer vol. Zo hoef je hem minder vaak op te laden en kan je langer draadloos gamen.

Stel in dat de ps5 controller automatisch uitgaat: het kan zijn dat je je controller per ongeluk uren lang aan laat staan. Om dit te voorkomen kan je instellen dat het apparaat na enige tijd zichzelf uitschakelt. Ga naar de instellingen > Systeem > Stroombesparing. Hier zie je de optie: ‘tijd instellen totdat controllers worden uitgeschakeld’. Deze kun je instellen op 10 minuten, 30 minuten, 60 minuten of uitzetten.

Verminder de controller functies: net had ik het er al over dat de controller geluid maakt, trilt en licht geeft. Deze functies kun je uitzetten of lager zetten. Je kan zelf kiezen welke van de functies je lager of uit wil zetten. Je kunt dit instellen in instellingen > Accessoires > Controllers.

Scroll naar boven