Hoe log je in op een router?

Hoe log je in op een router?

Als je de instellingen van je wifi netwerk wilt veranderen moet je inloggen op je router. Hier kan je alle instellingen rondom je wifi netwerk aanpassen. Dit zijn instellingen zoals je netwerk naam, het wachtwoord van je netwerk, het soort beveiliging en je kan er ook je router inloggegevens aanpassen.

In het kort:

 1. Zoek naar je IP-adres. Op Windows vind je deze in de instellingen > Netwerk en internet > Eigenschappen en dan naast ‘IPv4-DNS-Servers’.
 2. Kopieer het IP-adres in het webadres van een browser, zoals Google.
 3. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Meestal is dit beide ‘admin’ of ‘password’.

Toch is het inloggen op je router niet altijd even makkelijk. Zo hebben routers per merk verschillende inloggegevens en kan het menu er ook volledig anders uitzien afhankelijk van het merk router. In dit artikel lees je alles over het inloggen op je router.

Hoe log je in op een Ziggo router?

Ziggo levert haar klanten een router van het merk Arris of Compal. Dit zijn niet erg populaire particuliere routers dus het kan lastig zijn om hier online informatie over te vinden. Ziggo biedt echter zelf een app aan waarmee je een paar standaardinstellingen kan aanpassen van je wifi netwerk. Dit heet de Ziggo Smartwifi app. Je kan hier inloggen via je klantennummer en daar enkele basisinstellingen van je netwerk aanpassen. Zo kan je het wachtwoord en de naam van je wifi netwerk veranderen. Ook kan je hier een gast netwerk aanmaken. Hieronder een link naar de Smartwifi app.

Met behulp van de app kom je echter nog niet in het menu van je router. Om in te loggen bij je Ziggo router zul je eerst moeten vaststellen welk merk router je gebruikt. Dit kan dus Arris of Compal zijn, maar sommige Ziggo klanten gebruiken ook een tweede router die betere kwaliteit levert. Dit gaat meestal om één van de routers die hieronder worden besproken. Check voor het inloggen dus het kopje van het merk van je router. Hieronder een stappenplan voor het inloggen op Arris en Compal.

Arris:

 1. Open op een computer die is aangesloten op het netwerk een browser zoals Google, Firefox of Microsoft Edge.
 2. Typ in de bovenste zoekbalk 192.168.0.1.
 3. Vul als gebruikersnaam ‘admin’ in.
 4. Vul bij je wachtwoord ‘password’ in.
 5. Als je een zelf ingestelde gebruikersnaam en wachtwoord hebt vul je deze in.

Compal:  

 1. Open een browser op je computer zoals Google, Firefox of Microsoft Edge.
 2. Typ in de zoekbalk 192.168.0.1.
 3. De gebruikersnaam moet niet worden ingevuld.
 4. Het wachtwoord kan worden gevonden op de router zelf.
 5. Vul eventueel je eigen inloggegevens in als je deze al een keer hebt ingesteld.
ip adres van router in webadres google
inlog scherm router inloggen

Hoe log je in op een KPN router?

KPN maakt gebruik van de KPN box. Dit zijn de Experia routers die KPN levert aan haar klanten. Daarnaast kunnen KPN klanten ook gebruik maken van een app om enkele netwerk instellingen aan te passen. Dit is de KPN Thuis app en je kan de app downloaden op de website van KPN. Zo kan je de naam van je netwerk aanpassen, het wachtwoord en kan je de snelheid van je netwerk testen. Dit kan je ook doen via een website zoals speedtest.net.

Als je de app niet hebt ingesteld of wat specifiekere instellingen wilt aanpassen moet je inloggen op de router zelf via een computer. Daar kom je uit op een menu waarin je een overzicht krijgt van alle instellingen van je Experia router. Hieronder een stappenplan hoe je inlogt op een router van KPN.

 1. Ga naar een browser zoals Google op je computer.
 2. Vul bovenaan het IP-adres 192.168.2.254 in.
 3. Vul als gebruikersnaam ‘Admin’ in (voor Experia box V10a is het ‘admin’).
 4. Voor de Experia box v10: bij de eerste keer inloggen heb je geen wachtwoord nodig en daarna een persoonlijk wachtwoord.
 5. Voor de Experia box v10a en V12: het wachtwoord staat achterop de router met een sticker weergeven.
 6. Vul eventueel je persoonlijk ingestelde gebruikersnaam en wachtwoord in.

Let erop dat hier de gebruikersnaam met een hoofdletter begint voor de v10a en v12a boxen. Als het niet lukt met inloggen kan je ook proberen om ‘admin’ met kleine letter te gebruiken. 

Tip: het wachtwoord van de Experia routers kan erg ingewikkeld zijn en kan al snel verkeerd worden ingevuld. Let er bijvoorbeeld goed op dat er soms een ander teken staat dan je denkt. Een voorbeeld hiervan is een probleem waarin een teken als [–] werd gezien in plaats van [~].

Hoe log je in op een Asus router?

Asus biedt zoals andere populaire router merken een app waarmee je de instellingen van je router kan beheren. De app heet de ASUS Router app. Hiermee kan je gemakkelijk je ASUS router instellen en kan je instellingen zoals het wachtwoord aanpassen. Ook kan je beheren wie er toegang heeft tot je netwerk.

Om handmatig in te loggen op een Asus router kan je de stappen hieronder volgen.

 1. Open een browser op je computer zoals Google.
 2. Vul bovenaan het standaard IP-adres 192.168.0.1 in.
 3. Vul voor gebruikersnaam ‘admin’ in.
 4. Vul als wachtwoord ook ‘admin’ in.
 5. Vul eventueel je persoonlijke inloggegevens in als je deze hebt ingesteld.

Hoe log je in op een Netgear router?

Netgear maakt zoals andere router merken ook gebruik van een app. Dit is een manier om snel en gemakkelijk een aantal basis instellingen aan te passen. Deze app heet de Nighthawk app en is verkrijgbaar voor zowel IOS als Android apparaten.  Je kan zelf inloggen op je router via een computer. Hiermee kan je bij het menu van je router komen om een grotere hoeveelheid instellingen te kunnen veranderen dan in de app. Om in te loggen bij een Netgear router volg je de onderstaande stappen:

 1. Ga op een verbonden computer naar een web verkenner zoals Google of Firefox.
 2. Vul het 192.168.1.1 IP-adres in of probeer een ander IP-adres.
 3. Vul bij je gebruikersnaam ‘admin’ in.
 4. Vul het wachtwoord in dat je bij het instellen hebt ingevuld.
 5. Vul je eigen gebruikersnaam eventueel in als je deze al eens hebt ingesteld.

Tip: als je het wachtwoord van je Netgear router niet meer kan vinden kan je de stappen van Netgear volgen.

Hoe log je in op een Linksys router?

Linksys maakt gebruik van de Linksys App. Hiermee kan je een aantal instellingen van je router aanpassen zonder dat je hoeft in te loggen op de router. De app is beschikbaar voor zowel de Google Playstore als de Appstore. Je kan met de app onder andere tijdelijk toegang verlenen aan gasten en zien welke apparaten zijn verbonden aan het netwerk.

Tot slot is het zelfs mogelijk om het wachtwoord van je router aanpassen. Als je toch wilt inloggen op je Linksys router kan dat via een computer. Hieronder een stappenplan hoe je inlogt op je Linksys router.

 1. Ga met een computer die is verbonden aan je netwerk naar een browser zoals Google.
 2. Typ bovenin je browser het IP-adres 192.168.1.1 of vul myrouter.local in en druk op enter.
 3. Vul het wachtwoord ‘password’ in.
 4. Je kan ook inloggen via je Linksys Smart Wi-Fi.
 5. Vul dan het email adres en het wachtwoord van je account in.

Hoe log je in op een TP-Link router?

Als je wilt inloggen op je TP-Link router heb je een computer nodig die is aangesloten op je netwerk. Dit kan via wifi of via een netwerkkabel. Een andere optie om je wifi instellingen aan te passen is via de app van TP-Link: de Deco App. Met deze app kan je enkele basisinstellingen aanpassen zonder dat je elke keer moet inloggen op je router. Als je toch wil inloggen op je router voor specifieke instellingen of omdat je de app niet hebt, dan kan je de stappen hieronder volgen.

 1. Gebruik een computer die is verbonden aan je netwerk via wifi of ethernet.
 2. Vul in een browser zoals Google het IP-adres 192.168.1.1 in.
 3. Vul als gebruikersnaam ‘admin’ in.
 4. Vul als wachtwoord ‘admin’ in.
 5. Vul eventueel je eigen gebruikersnaam/wachtwoord in als je deze hebt ingesteld.

Hoe vind je het IP adres van je router?

Als het standaard IP adres niet werkt zul je zelf je IP adres moeten zoeken. De makkelijkste manier om je IP adres te vinden is via een sticker op de router zelf. Dit is erg handig als je wifi netwerk nog moet worden ingesteld en je nog geen apparaten hebt verbonden. Het artikel ‘Hoe stel je een router in’ is in dat geval ook handig om te bekijken. Zo’n sticker is echter niet altijd te vinden op je router en wordt er ook vaak afgehaald.

Een andere manier om je IP adres te vinden is door bij een computer die is verbonden aan het netwerk je netwerkgegevens te checken. Hier staat vaak informatie over het netwerk waarmee je computer is verbonden zoals je IP-adres.

IP adres vinden in Windows 10: klik op het wifi-icoontje rechtsonder in je Windows taakbalk. Selecteer ‘Netwerk- en internetinstellingen’. Selecteer ‘eigenschappen’ en ga opzoek naar het IPv4-adres. Daar staat je standaard IP adres van je router. Je kan ook de instellingen openen > Netwerk en Internet > eigenschappen.

instellingen openen windows menu (1)
netwerk en internet windows instellingen
windows instellingen eigenschappen
windows instellingen netwerk en internet eigenschappen

Ethernet (bedraad internet): bij een apparaat verbonden met ethernet klik je op het wifi icoontje rechts onderin. Vanaf daar klik je onder ethernet op je netwerk en kies je ‘Eigenschappen’. Ga ook hier opzoek naar het IPv4-adres.

IP adres vinden in Windows 11: in Windows 11 staat je IP-adres voor een apparaat met wifi bij Instellingen > Netwerk en internet > Eigenschappen > IPv4 adres.

Ethernet (bedraad internet): voor een apparaat verbonden met ethernet volg je de stappen Instellingen > Netwerk en internet > Ethernet > Eigenschappen > IPv4-adres moeten volgen.

IP adres vinden in macOS: macbook gebruikers kunnen het IP van je netwerk vinden door vanaf Systeem voorkeuren naar Netwerk te gaan. Daar staat voor ethernet gebruikers IP-adres met het IP en voor apparaten verbonden met wifi onder ‘Status verbonden’ het IP adres. 

Waarom kan ik niet inloggen op mijn router?

Als je niet kan inloggen op je router kan dat komen doordat je het verkeerde ip-adres invoert. In het kopje hierboven kan je meer te weten komen over hoe je het IP-adres van je router kan vinden. Ook kan je proberen om je laptop met behulp van een ethernetkabel te verbinden met je laptop. Dit kan handig zijn als er problemen zijn met de wifi.

Ook kan je simpelweg de gebruikersnaam of het wachtwoord zijn vergeten. Een goede manier om nog steeds je instellingen te veranderen is via de app van je router. De meeste grote router merken en zowel KPN als Ziggo beschikken over een app specifiek voor het instellen en aanpassen van je netwerkinstellingen. Als je geen gebruik kan maken van de app en niet kan inloggen op een router van KPN of Ziggo, dan kan het ook slim zijn om even de klantenservice te contacteren voordat je de router eventueel reset.

Als je echt geen andere optie meer hebt zul je de router moeten resetten. Hiermee zul je de persoonlijke instellingen van je router kwijtraken. Je kan een router resetten door de reset knop van je router ingedrukt te houden. Die zit echter verborgen in een klein gaatje en moet je indrukken met behulp van een paperclip of een ander klein voorwerp. In de video hieronder wordt er uitgelegd hoe je een router kan resetten. Nadat de router is gereset kan je met behulp van de kopjes hierboven inloggen op je router.

Scroll naar boven