Hoe maak je een CD schoon

Hoe maak je een CD schoon?

Het schoonmaken van je cd is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je cd, maar ook voor de levensduur van je cd-speler. Vuil of viezigheid op de schijf kan ervoor zorgen dat de laser de cd niet goed kan lezen. Hierdoor kan het lijken alsof de cd-speler zelf niet werkt, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn.  

In het kort:

 1. Gebruik lucht van bijvoorbeeld persluchtsprays.
 2. gebruik microvezeldoekjes.
 3. Reinig de cd met zeep en water.
 4. Gebruikt ontsmettingsalcohol.
 5. Speel een lensreinigingsschijf af.
 6. Maak je cd-speler schoon met ontsmettingsalcohol en een microvezeldoekje. Je kan ook een reinigingsdisc gebruiken.

Schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken en reinigen van je cd’s en dvd’s:

Hoe maak je een CD schoon?

Het is belangrijk dat je je cd op de juiste manier schoonmaakt. Door je cd schoon te maken kan je problemen oplossen, maar ook creëren. Stof en vuil kan je over het algemeen eenvoudig verwijderen, krassen zijn al wat lastiger. Het schoonmaken van je cd gaat over het algemeen hetzelfde als bij een dvd of blu-ray. 

Maar wanneer maak je een cd nu eigenlijk schoon? je weet dat je je cd moet schoonmaken zodra hij hapert of niet afspeelt. Je kunt dit ook doen door de cd tegen het juiste licht te houden. Zo kun je controleren op eventuele krassen of viezigheid. Hieronder bespreek ik alle manieren waarop je je cd kunt schoonmaken. Let erop dat de methode die je gebruikt afhangt van de staat van je cd.

Zorg er ten alle tijden voor dat je zorgvuldig te werk gaat. Je wil ten alle tijden voorkomen dat je krassen achterlaat. Ik raad je aan om tijdens het schoonmaken de cd alleen aan de rand vast te pakken.

Methode 1: gebruikt lucht

De meest eenvoudige methode is natuurlijk lucht. Je zou er op kunnen blazen, maar dat is niet de meest ideale optie. Het vocht wat erin zit kan ervoor zorgen dat deeltjes aan het oppervlak blijven in plaats van weggeblazen worden. Als je het echt goed wil doen zou je zogenaamde persluchtsprays kunnen halen, dat is het meest ideaal. Dit soort hulpmiddelen gebruik je ook voor toetsenborden en de binnenkant van pc’s.

Esperanza Perslucht cd schoonmaken

Esperanza Perslucht

Stof je producten af door perslucht te gebruiken. Zelf blazen leidt tot teveel vocht en is geen optie als je honderden cd’s wil afstoffen.

Methode 2: gebruik het juiste doekje

Je kan de cd ook over je broek heen wrijven, maar dat komt de beschermlaag van je cd niet ten goede. In plaats hiervan kan je veel beter een brillenpoetsdoekje gebruiken. Wil je iets van een laagje smeermiddel van je cd verwijderen, maak het doekje dan een beetje vochtig. Heb je geen brillendoekje in bezit, overweeg dan om een microvezeldoekje te gebruiken. Deze doekjes zijn speciaal gemaakt om gladde oppervlaktes schoon te maken zonder krassen te creëren.

Naast microvezeldoekjes heb je ook nog de mogelijkheid om cd/dvd-reinigingssets aan te schaffen. Dit bestaat meestal uit een microvezeldoekje en een reinigingsspray. Ook krijg je hier vaak een reinigingsschijf bij meegeleverd. Dit is een cd met aan de onderkant een fijne borstel die de lens binnenin je cd-speler reinigt.

Tip: zorg dat je de cd niet afveegt in de leesrichting. Veeg niet met de cirkelvormige bewegingen langs de ronde schijf. Het is beter om verticaal of in een rechte lijnen van binnen naar buiten te vegen. Kijk naar de afbeelding als je niet begrijpt wat ik bedoel. Mochten er krassen ontstaan tijdens de schoonmaak, dan wil je deze niet in de leesrichting. Met deze methode kun je dat voorkomen.  

cd schoonmaakrichting viezigheid afvegen
Microvezeldoekjes cd schijf schoon vegen

Microvezeldoekjes

Met microvezeldoekjes kan je een cd schoonmaken zonder schade toe te brengen.

Methode 3: reinig de cd met zeep en water

In plaats van schoonmaken kunnen we de cd ook reinigen. Hierbij gaan we wat verder in het schoonmaakproces. Het vermengen van een beetje afwasmiddel met water helpt vaak tegen vetvlekken en dergelijke. Aan de andere kant moet je wel afstand nemen van agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën die oplosmiddelen bevatten. Deze kunnen namelijk de beschermlaag en datagroeven aantasten. Let dus goed op bij het gebruik van afwasmiddel.

Stap 1: zoek een bakje dat groot genoeg is om je cd in onder te dompelen. Zorg ervoor dat de binnenkant van het kommetje helemaal schoon is. Als je het lang niet meer hebt gebruikt zou je hem even kunnen afspoelen met warm water. Zo weet je zeker dat er geen stof achter blijft. 

Stap 2: voeg hierna 1 theelepel milde vloeibare afwasmiddel toe aan de container. Je zou hiervoor ook een speciale reinigingsvloeistof kunnen gebruiken. Zorg dat je een milde vloeibare zeep gebruikt, omdat harde zepen een schurend effect kunnen hebben. Dit kan dan weer tot krassen leiden op de cd.

Stap 3: vul de container met een klein beetje water. Meng het water met het zeep in het kommetje. Wat betreft reinigen werkt warm water beter dan koud water. Hiermee kun je vastzittend stof veel beter verzachten.

Stap 4: nu is het tijd om de cd voorzichtig in het kommetje te dompelen. Doe dit voor ongeveer een minuut. Dit geeft de oplossing genoeg tijd om vuil los te maken. Zorg ervoor dat de bovenkant van de cd naar onderen is gericht. Zo beschadigt het glanzende gedeelte niet zodra het de bodem raakt.

Stap 5: spoel de cd af met een straal warm water. Kantel de schijf om het aan alle kanten goed schoon te spoelen. Zorg ervoor dat al het zeep van de cd af is. Pak de cd bij het gat in het midden en aan de rand vast om te voorkomen dat hij tijdens het afspoelen alsnog vuil wordt. Blijkt de cd nog steeds vies te zijn, herhaal de stappen 1 tot en met 5 dan. Schrob in dit geval de plekken die nog een beetje vies zijn.

Als je cd nog steeds niet schoon lijkt, dan heb je waarschijnlijk niet te maken met vuil. Het kan zijn dat je dan de cd moet repareren. Denk hierbij aan het herstellen van krassen op de cd-rom.

Stap 6: veeg de schijf schoon met een pluisvrije doek. Hier kan je bijvoorbeeld een microvezeldoekje voor gebruiken. Let ook hierbij weer op de richting waarin je met het doekje over de cd veegt. Nadat je de cd hebt gedroogd zou hij er weer als nieuw uit moeten zien.

cd schoonmaken met water en zeep

Methode 4: gebruikt ontsmettingsalcohol

Stap 1: met ontsmettingsalcohol kun je het hardnekkige vuil verwijderen. Hiervoor gebruiken we de zogeheten vloeistof isopropylalcohol. Dit meng je vervolgens met gedestilleerd water. Giet evenveel gedestilleerd water als isopropylalcohol in een ondiepe kom. Zorg dat je de 2 vloeistoffen met elkaar mengt. Je hoeft niet veel van beide ingrediënten te gebruiken. Voor beide gebruik je ongeveer 60 tot 90 ml.

We gebruiken gedestilleerd water, omdat in kraanwater kleine deeltjes zitten die mogelijk beschadigend kunnen zijn. Ook is het handig om voor vastzittend vuil ontsmettingsalcohol te gebruiken.

Stap 2: dompel een schone, pluisvrije doek in het mengsel. Ook bij deze methode kan een microvezeldoekje goed van pas komen. Wikkel het doek over één van je vingers en dompel deze een klein beetje in het vloeistof. Na het dompelen laat je het doek uitdruppelen zodat er geen druppels op de cd komen. 

Stap 3: veeg vervolgens met het doekje van de binnenkant naar de buitenkant van de cd. Blijf vegen totdat je de hele onderkant van de schijf hebt schoongemaakt. Blijf vanuit het midden in een rechte lijn naar de buitenste rand van de cd wrijven. Gebruik dus geen cirkelvormige bewegingen, ook al krijg je het vuil er moeilijk vanaf.

Stap 4: laat na het schoonmaken de cd in de lucht drogen. Als het goed is verdampt de alcoholoplossing erg snel en hoef je daarom geen doek te gebruiken.

isopropanol-reinigen-cd-rom

Isopropanol

Reinig je cd of dvd door een ontsmettingsmiddel te gebruiken. Dit werkt goed tegen hardnekkig vuil.

Hoe maak je een CD speler schoon?

Naast het schoonmaken van de cd’s is het ook belangrijk om de cd-speler in goede staat te houden. Over het algemeen kan je dezelfde methodes gebruiken zoals eerder in dit artikel zijn besproken.

Methode 1: gebruik ontsmettingsalcohol

Om de buitenkant van de cd-speler schoon te maken kun je net zoals bij je cd’s ontsmettingsalcohol gebruiken. Dit is niet een zogenaamde deep cleaning, maar vanuit de buitenkant oogt hij schoon.

 1. Pak een pluisvrije doek (bijv. een microvezeldoekje) en een fles ontsmettingsalcohol. Giet ongeveer een half kopje alcohol in het kommetje.
 2. Dompel de doek in het kommetje, wring hem uit en veeg de buitenkant van de cd-speler voorzichtig af. Je kunt eventueel ook een wattenstaafje gebruiken om bij de moeilijk bereikbare plekken te komen.

Methode 2: haal de cd speler uit elkaar

Wil je het echt goed schoonmaken, dan zal je de cd-speler eerst uit elkaar moeten halen. Wil je liever niet je cd-speler uit elkaar halen, gebruik dan een lensreinigingsschijf. Stop deze in de speler en druk op de afspeelknop.

Reinigingsdisc reinigen cd en dvd

Reinigingsdisc

Speel deze speciale cd af op de cd-speler om de binnenkant schoon te maken.

Wil je je dvd-speler wel grondig schoonmaken, volg dan de onderstaande stappen:

 1. Draai het apparaat om en kijk naar de naden. Als het goed is zie je kleine naden.
 2. Haal de schroeven los en bewaar ze goed. Doe de dvd-speler open zodat je de binnenkant goed kunt zien.
 3. Gebruik een wattenstaafje ondergedompeld in alcohol om het stof van alle blootgelegde oppervlakten te verwijderen. Pas op: zorg dat je de printplaat (het groene plaatje) niet meeneemt in de schoonmaak.
 4. Alle moeilijk bereikbare plekken kan je afstoffen door bijvoorbeeld perslucht te gebruiken.
 5. Controleer of alle alcohol droog is en zet de cd-speler weer in elkaar.

Hoe maak je een DVD schoon?

Zoals al eerder vermeld in dit artikel gaat het schoonmaken van je dvd op precies dezelfde manier. Dit geldt overigens ook voor blu-rays. Je dvd’s maak je schoon door:

 1. Gebruik lucht door te blazen of door perslucht te gebruiken.
 2. Gebruik een goed doekje, zoals een microvezeldoekje.
 3. Reinig de dvd met water en zeep.
 4. Gebruik ontsmettingsalcohol.

Scroll naar boven