Hoe open je een USB-stick op je laptop

Hoe open je een USB-stick op je laptop?

Het openen van je USB-stick gaat niet altijd in 1 keer goed. Zo beschikken laptops niet allemaal over precies dezelfde USB-poorten. In dit artikel kom je alles te weten over het openen van je USB-stick in verschillende situaties.

In het kort:

 1. Stop de USB-stick in 1 van de USB-poorten van je laptop.
 2. Heeft je computer alleen USB-C poorten? Gebruik dan een adapter.
 3. Open de bestandsverkenner en ga opzoek naar de USB-stick. Op Mac kan je de Finder openen. Aan de linkerkant van het venster vind je vervolgens de USB-stick.  

Hoe weet ik welke USB poort mijn laptop heeft?

Niet alle laptops beschikken over dezelfde USB-poorten. De meest gebruikte USB-aansluitingen zijn USB-A en USB-C. USB-A wordt ook wel gewoon USB genoemd en hier zijn de meeste mensen wel bekend mee. De USB-poorten bevinden zich altijd aan zijkanten van je laptop. De meeste Windows laptops ondersteunen meerdere soorten USB-poorten. Zeker de moderne laptops gebruiken niet alleen USB-A, maar ook USB-C poorten.

USB-A en USB-C aansluiting laptop

De nieuwste Macbooks gebruiken tegenwoordig geen USB-A meer, omdat USB-C meer voordelen biedt. Het is niet altijd even makkelijk om een USB op je laptop aan te sluiten, omdat een USB-A niet kan worden aangesloten op een USB-C. Het probleem is dat veel USB-sticks nog een USB-A aansluiting gebruiken, terwijl veel Macbooks slechts over USB-C poorten beschikken.

Hieronder zie je de meest voorkomende USB-aansluitingen staan. De bovenste 3 zijn USB-A. Linksonder en onderaan in het midden zie je 2 USB-C poorten. Zoals je ziet zijn er dus verschillende soorten USB-aansluitingen.

soorten USB poorten laptop

Bron: usb-c-adapters.nl

Welke USB-poorten je laptop heeft kan je zien aan de vorm van de aansluitingspoort. Zo kan je erachter komen of je een USB-A of USB-C poort gebruikt. Wat voor soort USB-C of USB-A poort je hebt kan je zien aan het icoontje wat ernaast staat. Hier ga ik niet dieper op in, aangezien dit niet relevant is voor het openen van een USB-stick.

Hoe open je een USB-stick op je laptop?

Zoals ik net al zei hebben niet alle laptops dezelfde aansluitingspoorten. Zo beschikken veel Macbooks alleen over USB-C en sommige Windows laptops alleen over USB-A. Verder moet je ook kijken naar de aansluiting die je USB-stick gebruikt. Je hebt namelijk USB-A sticks en USB-C sticks. Controleer daarom eerst welke soort USB-stick je gebruikt en welke aansluitingspoorten je laptop ondersteunt.

Maar wat moet je doen als je USB-stick niet in je laptop past? Je wil bijvoorbeeld een USB-A stick op je Macbook gebruiken met alleen USB-C poorten. In dit geval kan je een adapter gebruiken. De adapter sluit je aan op de USB-C poort van je Macbook. Je USB-A stick sluit je vervolgens aan op de adapter. Er zijn heel veel verschillende adapters op de markt die dit probleem op kunnen lossen, waaronder deze:

USB-C naar USB-A adapter

Gebruik deze USB-C naar USB-A adapter om je USB-A stick aan te sluiten op een USB-C poort van je computer. Vooral Mac-gebruikers zouden hier iets aan kunnen hebben.

Volg de onderstaande stappen om je USB-stick te openen op je laptop:

Stap 1: stop de USB-stick in 1 van de USB-poorten van je laptop. Gebruik indien nodig een adapter, zoals hierboven uitgebreid is besproken. Een USB-A stick kan je altijd op een USB-A poort aansluiten, ongeacht of het USB 3.0, USB 2.0 of USB 3.1 ondersteunt. Een USB-C stick kan je altijd op een USB-C poort aansluiten, ook al ondersteunt het DisplayPort (DP) of Thunderbolt. Je vindt de USB-poorten aan de zijkanten of aan de voorkant, afhankelijk van of je een laptop of PC gebruikt.

Als je te weinig beschikbare USB-poorten op je computer hebt, dan kan je een zogenaamde USB-splitter gebruiken. Hierdoor kan je van 1 USB-poort meerdere USB-poorten maken. Als je van plan bent om de USB-stick vaak te gebruiken, steek deze dan in de poort aan de voorkant (in geval van een PC).

usb hub meer usb poorten toevoegen laptop

USB Hub

Sluit deze USB Hub aan op je laptop voor meerdere USB-poorten. Het beschikt over 1 USB 3.0 poort en 3 USB 2.0 poorten.

Sommige laptops hebben ook verschillende soorten USB-A poorten, zoals 2.0- of 3.0-poorten. Het maakt niet uit in welke van de 2 je de USB-stick stopt. Het is belangrijk dat je USB-A sticks niet forceert. Als hij niet past, probeer hem dan ondersteboven te houden. Je kan ze maar op 1 manier aansluiten, in tegenstelling tot USB-C sticks.

Stap 2: wacht totdat de USB-schijf verschijnt. Windows zal de benodigde stuurprogramma’s automatisch downloaden. Het kan even duren voordat de schijf met succes is geïnstalleerd. Als je computer is ingeschakeld en je USB-stick is aangesloten zie je op Windows mogelijk een venster verschijnen. Selecteer in dit geval ‘Map openen’ om de bestanden te bekijken. Op Mac verschijnt er meestal een pictogram van een flashstation op het bureaublad.

Stap 3: een andere manier om je USB-stick te openen is door naar de Windows bestandsverkenner te gaan. Op Mac kan je de Finder openen. Aan de linkerkant van het venster vind je vervolgens de USB-stick.  

Je hebt nu de USB-stick geopend in Windows. Vanuit hier kan je bestanden kopiëren of openen die op de USB-stick staan opgeslagen. Je kan muziek op je USB-zetten of foto’s kopiëren naar de USB-stick. Het kopiëren of knippen van bestanden kan een tijdje duren, afhankelijk van hoe snel je computer is en hoe groot de bestanden zijn. Na het gebruik kan je de USB-stick uit de laptop halen. Het veilig verwijderen van je USB-stick kan je als volgt doen:

 1. Klik in je Windowscomputer op het icoontje in de vorm van een pijltje rechtsonder in je beeldscherm. Er verschijnt nu een nieuw menu met meer icoontjes. Klik met je rechtermuisknop op het icoontje in de vorm van een USB-stick. Selecteer vervolgens de USB-stick die je wil uitwerpen. Windows zal een melding geven zodra je de stick uit je computer kunt halen.
 2. Nadat je de melding van Windows hebt gekregen haal je de USB-stick uit je computer. Gebruikers van Macbook kunnen stap 1 overslaan.
verborgen pictogrammen weergeven windows
usb apparaten uitwerpen windows

Als de stappen hierboven niet duidelijk genoeg zijn kan je eventueel ook de video hieronder bekijken. Hier wordt stap voor stap gedemonstreerd hoe je een USB-stick opent op een Windows computer.

Welke USB-stick kan je gebruiken voor je laptop?

Welke USB-stick je het beste kunt gebruiken hangt van veel factoren af. Allereerst is het belangrijk om te controleren welke aansluitingen je laptop ondersteunt. Op basis hiervan kan je het beste een USB-C of USB-A stick gebruiken. Gebruik je een Macbook, dan heb je zeer waarschijnlijk een USB-C stick nodig. Heb je een Windows laptop, dan kan je meestal het beste gaan voor een USB-A stick.

Tegenwoordig zijn er al USB-sticks met meerdere soorten aansluitingen. Neem de USB-stick hieronder als voorbeeld. Deze beschikt zowel over een USB-C uiteinde als een USB-A uiteinde. In dit geval weet je zeker dat je USB-stick in je laptop past.

USB Stick

Deze USB-stick heeft 3 verschillende soorten aansluitingen. Zowel USB-C, Micro USB en USB-A maken het mogelijk om je stick op elke computer aan te sluiten.

Naast de soort USB-stick moet je uiteraard ook kijken naar de totale opslag. Hoe meer opslag je USB-stick heeft, hoe duurder hij is. Je kan een USB-stick met 2 GB kopen, maar ook een van 1 TB. Verder kan je nog kiezen tussen bijvoorbeeld USB 2.0 en USB 3.0. USB 3.0 is het snelst en daarmee het beste, maar dan moet je laptop dit wel ondersteunen.

Kijk nog eens naar de afbeeldingen met de verschillende USB-poorten bovenaan dit artikel. Controleer welk icoontje er naast je USB-poort staat. Dit geeft namelijk aan wat voor soort USB-A of USB-C poort je computer ondersteunt. Je kan een USB-stick 3.0 aansluiten op een USB-poort met 2.0, maar dan profiteer je niet van de snelheid van een USB 3.0.

Je kan je USB-stick niet openen op je laptop

Uiteraard kunnen er altijd problemen optreden. Ook al heb je alles goed gedaan, toch kan het voorkomen dat je USB-stick niet opent. Een USB dat niet herkend wordt komt best vaak voor. Er zijn een aantal oplossingen die je verder kunnen helpen. Hieronder zie je de meest effectieve oplossingen voor een USB-stick die je niet kan openen:

 1. Start je computer opnieuw op.
 2. Probeer een andere USB-poort.
 3. Voer de USB-probleemoplosser uit in Windows.
 4. Verwijder het USB-apparaat in Apparaat beheer.
 5. Schakel de USB Selective Suspend-instelling uit.
 6. Installeer de nieuwste stuurprogramma’s van je moederbord.
 7. Installeer de nieuwste Windows-updates.
 8. Controleer je USB-controller opnieuw.
 9. Formatteer je USB-stick.

Kortom, een hele hoop opties om dit probleem op te lossen. Aan de bovenstaande punten heb je op zichzelf niet zoveel. Lees daarom voor een uitgebreide uitleg en beschrijving wat je moet doen als je je USB-stick niet kan vinden.

Scroll naar boven