Hoe repareer je een CD en DVD

Hoe repareer je een CD en DVD? – Krassen verwijderen

Je kunt alle krassen goed zien zodra je de schijf in het licht houdt. Dit kan leiden tot een cd/dvd die niet hapert, geen beeld laat zien of zelfs hele delen skipt. Hoe dan ook, je wil de krassen van je cd zo snel mogelijk verwijderen en herstellen naar de originele staat.

In het kort:

 1. Gebruik tandpasta.
 2. Gebruik een polijstproduct.
 3. Gebruik wax als tijdelijke oplossing.

Heb je een hoop oude cd’s of dvd’s op zolder liggen? Lees dan wat je moet doen met oude cd’s en dvd’s.

Hoe repareer je een CD?

Als je problemen ervaar met het afspelen ligt dit vrijwel altijd aan krassen. Je zou de cd eventueel ook schoon kunnen maken. Alle methodes die hieronder worden besproken gelden ook voor dvd’s. Let erop dat niet alle krassen verwijderd kunnen worden. Sommige krassen zijn nu eenmaal te diep of bevinden zich op de verkeerde plek.

Van tevoren kan het geen kwaad om te weten hoe optische schijven precies werken. Dit kan helpen bij de dvd en cd reparatie. Een optische schijf (cd, dvd of blu ray) heeft een laag aluminium ingeklemd tussen 2 lagen polycarbonaat plastic. Het plastic beschermt de gegevens en helpt de laser scherpstellen. Krassen belemmeren de laser, waardoor dit problemen veroorzaakt tijdens het afspelen. Hieronder bespreek ik uitgebreid de beste methodes voor het repareren van je cd of dvd.

Methode 1: gebruik tandpasta om je cd te repareren

De meest bekende en effectieve manier is het gebruik van tandpasta. Maar waarom is deze methode zo effectief? De tandpasta vult het gat dat door de kras is veroorzaakt. De laser wordt dan correct gefocust om de gegevens op de schijf nauwkeurig te lezen. Tandpasta is op dezelfde manier ontworpen als wrijfmiddel. Het is een korrelige substantie die zachtjes het glazuur op je tanden krast om ze schoon te maken en te polijsten. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 1. Tandpasta zonder gel. Kies een basis tandpasta, oftewel standaard witte pasta.
 2. Zuiveringszout (optioneel: het kan zijn dat dit al in de tandpasta zit)
 3. Warm water
 4. Natte en droge microvezeldoeken

Volg de onderstaande stappen om je cd te repareren met tandpasta:

Stap 1: knijp wat tandpasta (of een mengsel van tandpasta en zuiveringszout) op de glanzende kant van de cd. Oftewel de kant waar de krassen op zitten. Verspreid vervolgens de tandpasta met een vinger of een microvezeldoekje over de schijf.

Stap 2: smeer de tandpasta vanuit het midden naar buiten. Dit is dezelfde methode die je gebruikt als je je cd schoon gaat maken. Heeft de cd cirkelvormige krassen, dan gebruik je cirkelvormige bewegingen om de tandpasta te verspreiden. Zelfs als een klein gedeelte is gekrast moet je zorgen dat je het hele gedeelte hebt bedekt.

Stap 3: spoel de cd af onder de kraan. Het beste is om de cd af te spoelen met warm water. Gebruik een vochtig microvezeldoekje om de tandpasta eraf te halen. Hiervoor zou je eventueel ook een brillendoekje voor kunnen gebruiken. Een andere schone, droge, zachte doek is ook prima om te gebruiken. Na het afspoelen gebruik je een droog doekje om de cd weer droog te maken.

Microvezeldoekjes cd schijf schoon vegen

Microvezeldoekjes

Gebruik deze microvezeldoekjes om je tandpasta eraf te halen. Ook handig voor viezigheid op je cd.

Stap 4: controleer of alle krassen zijn verdwenen en of er nog tandpastaresten over zijn gebleven. Test tot slot of je cd goed functioneert en stop hem in je cd-speler of computer.

Methode 2: gebruik een polijstproduct

Naast tandpasta is er ook nog een andere goede optie. De stappen die je hiervoor volgt zijn vrijwel identiek aan het stappenplan hierboven, maar nu gebruik je een ander middel. Je hebt het volgende nodig om je cd te polijsten:

 1. Een wrijvend product zoals 3M, pledge meubelpoets, Turtle Wax metaalpoets of Novus Plastic Cleaner. Je kunt ook fijnkorrelige polijstmiddelen gebruiken die zijn ontworpen voor auto’s of harde afwerkingen. Als polijstmiddel wordt vaak Brasso genoemd, maar dit middel kan schade aan je cd toebrengen.
 2. Een vochtig en droog microvezeldoekje.
 3. Warm water.
3M polijstschijf tegen krassen cd

3M polijstschijf

Smeer dit polijstmiddel over je cd’s om de kleine krasjes te verwijderen.

Volg de onderstaande stappen om je cd te repareren met een polijstmiddel:

Stap 1: zorg ervoor dat je je in een goed geventileerde ruimte bevindt. Zo voorkom je dat je dampen van het gebruikte polijstmiddel inademt.

Stap 2: doe een beetje polijstmiddel op een droog microvezeldoekje. In plaats van een microvezeldoekje kan je ook een droog, zacht en schoon doekje gebruiken. Een brillenpoetsdoekje is ook een goede optie.

Stap 3: wrijf met het doekje over de cd en wrijf in een ronde beweging over het oppervlak van de schijf. Begin in het midden en wrijf uit tot aan de rand. Let voornamelijk op de plekken waar de krassen zitten. Zorg tijdens het polijsten van de schijf ervoor dat je de cd op een vlakke schone ondergrond legt.

Stap 4: spoel de cd af met warm water en maak hem droog met een microvezeldoekje. Je kan ook een ander droog, zacht en schoon doekje gebruiken. Een brillenpoetsdoekje is ook een goede optie.

Stap 5: laat de cd op een vlakke ondergrond drogen.

Stap 6: test de cd door hem in je cd-speler te stoppen. Blijft het probleem zich voordoen, polijst de cd dan opnieuw voor maximaal 15 minuten. Of polijst de cd totdat de krassen zijn verdwenen. Zie je na een paar minuten nog steeds krassen, dan zijn deze zeer waarschijnlijk te diep of polijst je de verkeerde kras.

De laatste optie is om een reparatiebedrijf in te schakelen. Zij beschikken over de juiste machines om je eventueel verder te helpen. Let erop dat het ook dan niet altijd mogelijk is, aangezien sommige krassen gewoon te veel schade aanrichten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld naar een gamewinkel gaan.

Methode 3: gebruik wax als tijdelijke oplossing

Het is zeker geen slecht idee om wax op je cd te smeren. Het helpt allereerst om eventuele diepe krassen op te vullen. Ten tweede beschermt het tegen krassen in de toekomst. Tot slot voorkom je hiermee dat er stof en vuil opduikt op je cd. Voor deze methode heb je de volgende middelen nodig:

 1. Je hebt uiteraard een waxproduct nodig: vaseline, lippenbalsem, vloeibare autowas of meubelwas.
 2. Een droge microvezeldoek.

Let erop dat deze methode slechts een tijdelijke oplossing is. Voor serieuze krassen op je cd kan je beter methode 1 of 2 kiezen. Hieronder zet ik de stappen voor het gebruiken van wax voor je op een rijtje:

Stap 1: smeer met een droge doek een dun laagje wax over de cd. Doe dit in een cirkelvormige beweging. Als er maar een paar krassen zijn hoef je niet de hele cd te bedekken met wax.

wrijfrichting schoonmaken cd rom

Stap 2: leg de cd even aan de kant voor een paar minuten, zodat de wax kan intrekken.

Stap 3: veeg de cd in een cirkelvormige beweging af met een microvezeldoekje. Let ook op de instructies voor het gebruik van de wax. Sommige wax moet je namelijk drogen voordat je het kunt afvegen.

Stap 4: test tot slot de cd’s. Mocht de cd werken, maak dan een kopie van de inhoud op een andere schijf of de harde schijf van je pc. Bewaar de schijf nadat je de inhoud hebt gekopieerd of gooi hem weg. Het effect van de wax is tijdelijk, waardoor je je cd net zo goed weg kunt gooien.

Voor een uitgebreide uitleg en demonstratie kan je de video hieronder raadplegen. Hier wordt de cd grondig gerepareerd en onder handen genomen.

Hoe herstel je een CD?

Als je cd kapot is verlies mogelijk de data die erop staat. Dit kun je voorkomen door je cd te herstellen. Je kunt je cd repareren en daardoor weer toegang krijgen tot de gegevens, maar dat is niet altijd een succes. Om je cd of dvd te herstellen zijn er ook andere methodes. Dit zal ik hieronder met je bespreken.

Methode 1: gebruik hertelsoftware voor je cd of dvd

Herstelsoftware kun je gebruiken als een beschadigde of licht bekraste cd kan worden gedetecteerd, maar niet toegankelijk is op je pc. Is je cd- of dvd-schijf niet meer toegankelijk of onleesbaar, dan kan professionele software voor gegevensherstel meestal de schijfgegevens eenvoudig scannen en herstellen. Hieronder zet ik 2 softwareprogramma’s:

 1. CD Recovery Toolbox: deze software heeft een gratis versie waarmee je gegevens op je cd of dvd kunt herstellen.
 2. Roadkil’s Unstoppable Copier: deze software lijkt vrij veel op de Recovery Toolbox. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer.

Een andere methode om je gegevens van je cd te herstellen is door de krassen te verwijderen. Hier is eerder dit artikel uitgebreid over gesproken.

Hoe repareer je een cd-speler?

Het hoeft natuurlijk lang niet altijd aan de cd’s zelf te liggen. Ook de cd-speler zelf kan roet in het eten gooien. Een van de belangrijkste onderdelen van de cd-speler is de lens. Het is belangrijk dat de lens goed schoon is. Om bij de lens te komen zal je allereerst de behuizing van je cd-speler moeten verwijderen. Verwijder vervolgens het stof met ingeblikt lucht of een zachte borstel.

Hoe repareer je een dvd?

Het repareren van je dvd gaat eigenlijk op dezelfde manier als een cd. Dit zijn de beste manieren om je dvd te repareren:

 1. Gebruik tandpasta om je dvd te repareren
 2. Gebruik een polijstproduct
 3. Gebruik wax als tijdelijke oplossing

Scroll naar boven