Mensen die regelmatig computers gebruiken zullen op den duur te maken krijgen met een harde schijf die niet goed werkt. Opgegeven moment functioneert je harde schijf niet meer naar behoren en gaat hij kapot. De verschillende componenten van de schijf worden telkens een beetje zwakker.

In het kort:
- Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf.
- Gebruik het hulpprogramma voor schijfcontrole.
- Voer CHKDSK uit in Windows 10.
- Gebruik herstelsoftware, zoals Disk Drill of EaseUS.
- Gebruik het ingebouwde antivirusprogramma genaamd Windows Defender Antivirus.
- Voer een SFC-scan uit.
- Controleer de harde schijf in Schijfbeheer.
Let erop dat het vervangen van de schijf meestal goedkoper is dan het repareren. Het gaat echter om de waarde die je hecht aan de gegevens die op de harde schijf staan.
Tijd voor een nieuwe harde schijf? Dit zijn goede opties:
Kan een harde schijf zomaar kapot gaan?
Ja, een harde schijf kan plotseling kapotgaan, en daar kunnen een hoop verschillende oorzaken voor zijn.
De individuele levensduur van schijven kan sterk variëren. Het is echter een feit dat ze op gegeven moment niet meer werken. Ze bevatten bewegende delen om te werken en deze kunnen op den duur breken. Fabricagefouten en slijtagefouten kunnen allemaal leiden tot een schijf die het begeeft. Je hoeft niet meteen bang te zijn dat je schijf van de ene op de andere dag ermee stopt, maar houd rekening met een levensduur van 4 tot 8 jaar. Een ruime schatting, omdat de gezondheid van je harde schijf erg verschillend is. Denk aan de manier waarop je hem gebruikt en hoe vaak.
Kan je een harde schijf repareren?
Ja, het is mogelijk om een harde schijf te repareren. Het repareren van je harde schijf is echter niet altijd voor de particulier bedoelt. Om je harde schijf te repareren kun je het beste een gegevensherstelbedrijf inschakelen. Mocht er een fout zijn met de harde schijf, dan hebben mensen al snel de neiging om het zelf op te lossen. Het zelf proberen op te lossen kan echter tot meer schade leiden.
Gegevens herstellen en interne errors oplossen zou eventueel zelf kunnen. Zolang er geen fysieke schade is kan je met behulp van software best een eind komen. Hier kom ik later dit artikel op terug. Fysieke schade daarentegen is een ander verhaal. De meest fysieke schadescenario’s zijn onomkeerbaar en vereisen mogelijk professionele hulp van de herstelservice. Je kunt bestanden kwijtraken door fysieke schade en interne schade.
Bij het inschakelen van professionele hulp worden er over het algemeen een paar stappen doorlopen. Het eerst wat wordt gedaan is de harde schijf openmaken in een zogenaamde ultramoderne cleanroom. Alledaagse deeltjes en verontreinigingen kunnen schade toebrengen aan de harde schijf. Eenmaal opengemaakt wordt er gekeken naar de schijf en eventuele oorzaken van her probleem onderzocht. Behalve professionals zijn er niet veel mensen die over deze kennis en middelen beschikken. Vandaar dat je de schijf soms uit handen moet geven aan een reparatieservice.

Uiteindelijk zijn er veel verschillende manieren waarop je harde schijf beschadigd kan worden. De vraag is echter waar het probleem zit. Ook dit zou je kunnen laten onderzoeken door professionals. Veelvoorkomende beschadigingen zijn:
- Bestandssysteemfouten
- Problemen met lezen/schrijven
- Softwarefouten
- Virusaanvallen
- Beschadigde MBR op de schijf
- Slechte sectoren op de harde schijf
- Slechte bedrijfsomstandigheden
- Voeding en aansluiting
- Fysieke schade
Hoe repareer je een kapotte harde schijf?
Voor fysieke schade kun je dus beter contact opnemen met bedrijven die zijn gespecialiseerd in harde schijf reparaties. Er zijn echter een hoop errors en fouten op je harde schijf waardoor je zou kunnen denken dat je schijf kapot is gegaan. Hieronder leg ik je uit hoe je deze fouten kunt herstellen en repareren. Het bevat onder andere informatie over de CHKDSK-tool en ik richt me voornamelijk op Windows.
Het hulpprogramma voor schijfcontrole van Windows 10 gebruiken. Het punt waarop je schijf mogelijk defect begint te raken kun je herkennen aan logische fouten. In dit geval gaat het om operationele bugs. Hierdoor worden de onleesbare delen van de schijf opnieuw geclassificeerd als beschadigde sectoren. Een schijf met een slechte sector kan nog worden gerepareerd door middel van Software.
Het proces van het repareren van schijffouten wordt vereenvoudigd door het Windows hulpprogramma. Je gebruikt dit hulpprogramma als volgt:
- Open de bestandsverkenner van Windows. Deze vind je in de Windows taakbalk hieronder op je beeldscherm. Gebruik eventueel de Windows-toets + E om de verkenner te openen.
- Selecteer ‘Deze pc’ aan de linkerkant van het menu.
- Onder ‘Apparaten en stations’ klik je met je rechtermuisknop op de schijf die je wil repareren. In deze situatie gaan we uit van de C-schijf.
- Nadat je met je rechtermuisknop erop hebt geklikt verschijnt er een nieuw menu. In dit menu selecteer je ‘Eigenschappen’.
- Ga naar het tabblad ‘Extra’ en klik op ‘Controleren’.
- Selecteer ‘Station scannen’.
CHKDSK uitvoeren in Windows 10. CHKDSK kun je in de nieuwste versies van Windows uitvoeren met de opdrachtprompt. Je hoeft verder niet je pc opnieuw op te starten om het hulpprogramma uit te voeren. CHKDSK uitvoeren gaat als volgt:
Let op: het uitvoeren van commando’s in CHSKDSK kan tot negatieve gevolgen leiden. Heb je geen verstand van dit programma, sla deze oplossing dan over. Het programma op de verkeerde manier gebruiken kan schadelijk zijn voor je computer.
- Open de opdrachtprompt als administrator. Typ ‘Opdrachtprompt’ in het zoekbalk van Windows linksonder en wacht totdat het programma verschijnt. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op het programma en selecteer ‘Als administrator uitvoeren’.
- Om het hulpprogramma ‘schijf controleren’ uit te voeren typ je ‘chkdsk’. Met deze command wordt je schijf alleen gecontroleerd op fouten. Het lost verder geen problemen op.
- Om de problemen daadwerkelijk op te lossen moet je opdrachtschakelaars toevoegen. Dit zijn operationele parameters die een opdrachtregelprogramma vertellen om een extra stap te nemen. Voor CHSKDSK zijn deze schakelaars ‘/f’ en ‘/r’. Het volledige commando gaat dan als volgt: C:CHSKDSK /f /r. Let goed op de spaties, aangezien deze cruciaal zijn voor het uitvoeren van het commando.
Het CHSKDSK-opdrachthulpprogramma is de beste manier om je harde schijf in goede staat te houden. Dit hulpprogramma scant de harde schijf, corrigeert logische sectorfouten, markeert beschadigde sectoren die niet gerepareerd kunnen worden en verplaatst gegevens naar veilige, gezonde plaatsen op de schijf.
Gegevens herstellen op een beschadigde of gecrashte schijf: dit is ook een belangrijk onderdeel van het repareren. Uiteraard is herstellen niet hetzelfde als repareren, maar het is de moeite waard om te bespreken. Om je gegevens op je schijf te herstellen zou je software kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan herstelsoftware zoals Disk Drill. De stappen om Disk Drill te gebruiken zijn vrij eenvoudig:
- Download de Software Disk Drill. Dit kan ook een ander herstelsoftware zijn zoals EaseUS.
- Open Disk Drill en selecteer de Disk waarop je je gegevens bent kwijtgeraakt.
- Klik vervolgens op de knop ‘Search for lost data’.
Wil je meer weten over het herstellen van je harde schijf, lees dan eventueel dit artikel: hoe herstel je een harde schijf?
Ook al heeft je harde schijf geen fysieke schade, Recovery Software werkt niet altijd. Mochten de bovenstaande stappen en de Recovery Software geen oplossing zijn, neem dan alsnog contact op met een Data Recovery bedrijf.
De video hieronder laat zien hoe je een harde schijf kunt repareren. Het kan helpen om een beter beeld te krijgen van harde schijf reparaties.
Hoe repareer je een beschadigde harde schijf zonder hem te formatteren?
De volgende 3 methodes kunnen je helpen:
- Voer een antivirusscan uit op je harde schijf.
- Voer een SFC-scan uit.
- Controleer de harde schijf in Schijfbeheer.
Oplossing 1: malware en virussen kunnen leiden tot beschadiging van de harde schijf of externe harde schijf. Een malwarescan kan dit probleem mogelijk voor je oplossen. Windows wordt geleverd met een ingebouwd antivirusprogramma genaamd Windows Defender Antivirus. Volg de onderstaande stappen om de scan uit te voeren:
- Open de instellingen van Windows. Gebruik eventueel de Windows-toets + I om dit menu te openen.
- Selecteer Bijwerken en Beveiliging.
- Ga naar Windows-beveiliging.
- Klik de bovenste optie aan, oftewel Virus- en bedreigingsbeveiliging.
- De tool zal het apparaat scannen. Als het een virus detecteert zal je dit terugzien in de scanresultaten.
- Volg de verdere instructies op het scherm om te problemen met het scherm op te lossen. Start tot slot je systeem opnieuw op en kijk of je toegang hebt tot de harde schijf.
Oplossing 2: het SFC-hulpprogramma scant en herstelt ontbrekende of beschadigde Windows-systeembestanden. Verder controleert het ook de integriteit van de beschermde systeembestanden en vervangt het de corrupte door de juiste versies.
Let op: met de systeembestandscontrole kun je de bestanden wijzigen die beschadigd kunnen raken als het hulpprogramma niet correct wordt gebruikt. Daarom is het beter om de gegevens van de harde schijf te herstellen voordat je verder gaat met dit proces.
Volg de onderstaande stappen om de SFC-scan uit te voeren:
- Open de opdrachtprompt. Doe dit door ‘opdrachtprompt’ in te typen in de zoekbalk van Windows.
- Typ vervolgens: D: \> SFC/scannow en druk op Enter. Vervang de letter D met de stationsletter van de beschadigde schijf die je wil repareren.
- Het scanproces wordt gestart.
- Wacht totdat het proces is voltooid.
- Start vervolgens je systeem opnieuw op.
- Controleer tot slot of de harde schijf toegankelijk is en vrij is van fouten.
Ervaar je nog steeds problemen met je harde schijf? Lees dan eventueel dit artikel: harde schijf werkt niet.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.