Hoe reset je een Nintendo Switch

Hoe reset je een Nintendo Switch?

Wat voor problemen je ook hebt, het resetten van je Nintendo Switch kan dit mogelijk oplossen. Ook als je Switch niet goed functioneert kan een reset de oplossing zijn. Denk aan je console dat regelmatig vastloopt of niet soepel presteert. Tot slot kan een reset handig zijn als je van plan bent je Nintendo Switch te verkopen.

In het kort:

 1. Houd de aan-/uitknop ingedrukt en schakel je Switch uit.
 2. Houd de beide volumeknoppen ingedrukt en druk vervolgens de aan-/uitknop in.
 3. Kies voor de optie ‘initialiseer console zonder het verwijderen van data’.
 4. Of kies voor de optie ‘initialiseer console’ waarbij je al je opgeslagen gegevens verliest.
Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe console? Bekijk de huidige prijs van de Nintendo Switch op Bol.com.

Heb je problemen met je Switch, raadpleeg dan eventueel de onderstaande artikelen. Het zijn de meest voorkomende problemen bij Nintendo Switch consoles.

Geef je Nintendo Switch een soft reset

Het resetten van je Nintendo Switch kan op meerdere manieren. Het is mogelijk om je Switch zowel een hard als soft reset te geven. Ik raad je aan om eerst een soft reset te doen, wat maar op 1 manier kan. Bij een soft reset hoef je je console niet op te starten. Dit is handig voor als je Switch is vastgelopen en je niks meer kunt selecteren. Mocht dit niet werken, probeer dan een hard reset. Bij een soft reset raak je je opgeslagen gegevens niet kwijt, terwijl dat bij een hard reset wel het geval is.

Een soft reset is eigenlijk niet veel meer dan gewoon het herstarten van het console. Iets wat je mogelijk ook al hebt gedaan toen je problemen had met je telefoon of computer. Je Nintendo Switch een soft reset geven gaat als volgt:

 1. Aan de bovenkant van de Nintendo Switch vind je een kleine ronde aan-/uitknop. Houd deze knop ingedrukt totdat het console is uitgeschakeld. Dit duurt ongeveer tussen de 10 en 15 seconden.
 2. Wacht een paar seconden en schakel je Nintendo Switch weer in door op de aan-/uitknop te drukken.
 3. Het logo van Nintendo zal nu in beeld verschijnen en het systeem zal opstarten. Kijk na het opstarten of het probleem is verholpen. Kijk voor andere oplossingen als je je Switch niet kan opstarten.

In de video hieronder worden de bovenstaande stappen voor een soft reset nog eens duidelijke gedemonstreerd.

In veel gevallen worden errors en bugs na het herstarten opgelost. Je hebt je Switch nu de kans gegeven om alles weer opnieuw in te laden. Is het probleem nog steeds niet opgelost, overweeg dan een hard reset door te voeren. Hier ga ik straks verder op in.

Nintendo Switch resetten zonder gegevens te verliezen

Als je een hard reset doorvoert zet je je console terug naar de fabrieksinstellingen. Dit leidt ertoe dat al je opgeslagen data wordt verwijderd. Nintendo heeft echter een functie waardoor je je gegevens niet hoeft te verliezen. Het gaat hierbij om spelgegevens, schermafbeeldingen, video’s en gebruikersinformatie. Deze kan je vinden in de systeeminstellingen van je Switch. De methode is erg handig als je problemen hebt met je console, maar je de gegevens niet wil verliezen.

Een hard reset zonder gegevensverlies gaat als volgt:

 1. Schakel je Nintendo Switch uit. Houd hiervoor de aan-/uitknop ingedrukt totdat je de power opties tevoorschijn ziet komen. Selecteer vervolgens ‘uitschakelen’.
 2. Zet je Switch vervolgens in de onderhoudsmodus. Deze modus kun je inschakelen door de volumeknoppen en de aan-/uitknop te gebruiken. Houd de beide volumeknoppen ingedrukt en druk vervolgens de aan-/uitknop in. Houd deze knoppen ingedrukt totdat de onderhoudsmodus is geladen.
 3. Je ziet vervolgens verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Kies voor de optie ‘initialiseer console zonder het verwijderen van data’. Selecteer daarna ‘ok’.

Wacht vervolgens totdat je Switch is gereset en is teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

nintendo Switch resetten zonder gegevensverlies

Bron: nintendo.nl

Geef je Nintendo Switch een hard reset

Heeft een soft reset niet geholpen, ga dan eventueel voor een hard reset. Let wel op: een hard reset zorgt ervoor dat je al je opgeslagen gegevens verliest. Dit is een goed idee als je van plan bent om je console te verkopen. Wil je problemen met je Switch oplossen en je gegevens niet verliezen, sla deze methode dan over. Na het resetten is je Nintendo-account ontkoppeld van je console. Je zult dus wel opnieuw moeten inloggen. 

Het geven van een hard reset kan op 2 verschillende manieren. De allereerste methode kan via de instellingen. Bij de tweede methode zet je eerst je Nintendo Switch in de onderhoudsmodus. Vanuit hier kan je je console vervolgens resetten. Hier is eerder dit artikel ook al op ingegaan.

Volg de onderstaande stappen om je Nintendo Switch te resetten in de instellingen:

 1. Schakel je Nintendo Switch in.
 2. Open de instellingen van je Switch. Tik hiervoor op het icoontje in de vorm van een tandwiel. Deze vind je in de toolbar onderaan je apps en games.
 3. In de systeeminstellingen scrol je naar onderen en selecteer je ‘Systeem’.
 4. In het systeemmenu vind je onderaan aan de rechterkant een optie voor formatteren. Bij sommige Switch consoles wordt deze functie aangegeven met ‘initialiseren’. Hoe dan ook, selecteer deze optie.
 5. Nadat je deze optie hebt geselecteerd scrol je wederom naar onderen totdat je ‘initialiseer console’ ziet staan. Let op: als je deze optie selecteert verlies je al je opgeslagen gegevens. Als je hier vrede mee hebt selecteer je de optie en tik je op ‘Volgende’ om het de bevestigen.

In de video hieronder worden de bovenstaande stappen voor een hard reset nog eens duidelijke gedemonstreerd.

Het kan even duren voordat alle data van je Switch is gewist. Er is echter ook nog een andere methode om je Switch een hard reset te geven. Ook in dit geval zal je al je gegevens verliezen. Een hard reset via de onderhoudsmodus gaat als volgt:

 1. Houd beide volumeknoppen ingedrukt en houd daarna de aan-/uitknop ingedrukt. Houd de knoppen net zolang ingedrukt totdat de onderhoudsmodus is geladen.
 2. Selecteer vervolgens initialiseer console > verder.

Hoe reset je het cachegeheugen van je Nintendo Switch?

Zoals elk apparaat met internetverbinding heeft ook de Nintendo Switch een cachegeheugen. Hier worden persoonlijke gegevens zoals ID’s, wachtwoorden en je browse geschiedenis in opgeslagen. Je kunt deze informatie verwijderen, bijvoorbeeld uit veiligheidsredenen. Je vindt deze optie in de instellingen. Volg de stappen hieronder om het cachegeheugen van je Switch te wissen:

 1. In het hoofdmenu van je Nintendo Switch ga je naar de instellingen. Tik hiervoor op het grijze icoontje in de toolbar onderaan het scherm. Het icoontje is in de vorm van een tandwiel.
 2. Scrol naar beneden en selecteer onderaan het menu ‘Systeem’. Zo open je de systeeminstellingen van de console.
 3. Scrol wederom naar onderen en selecteer de ‘formatteer opties’.
 4. Je ziet nu verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Om je cachegeheugen te resetten tik je op ‘cache resetten’. Zoals je misschien al hebt gezien is het ook mogelijk om je keyboard te resetten. Selecteer indien gewenst ook deze optie.
 5. Nadat je 1 van de 2 hebt geselecteerd verschijnt er nog een bevestigingsmelding. Selecteer ‘resetten’ om het resetten te bevestigen.
cache nintendo switch wissen

Bron: nintendo.nl

Reset de AC-adapter van je Nintendo Switch

Mocht je oplaadproblemen ervaren, overweeg dan om je AC-adapter te resetten. Dit stelt niet zo heel veel voor, maar kan wel effectief zijn. Ontkoppel je oplader van de Switch en het stopcontact voor ongeveer 30 seconden. Na deze 30 seconden sluit je de adapter opnieuw aan op je Switch en het stopcontact.

Scroll naar boven