Hoe reset je een PS4

Hoe reset je een PS4?

Net zoals bij veel andere apparaten lost ook bij een ps4 het resetten een hoop problemen op. Een ps4 werkt niet altijd naar behoren en de oorzaak is niet altijd even duidelijk. Het resetten van je console kan ook een goed idee zijn als je op het punt staat om hem te verkopen.

In het kort:

 1. Ga naar Instellingen > Accountbeheer > Activeren als je primaire PS4 en deactiveer je console.
 2. Log opnieuw in en ga naar de instellingen. Scrol naar onderen en selecteer ‘initialisatie’.
 3. Selecteer onderaan ‘standaardinstellingen herstellen’.
Sony Playstation 5 Console

Sony Playstation 5

Tijd voor een nieuwe console? Bekijk of de ps5 op voorraad is.

Ervaar je problemen? Reset dan niet meteen het hele apparaat, maar kijk eerst wat je kunt doen om het probleem met je ps4 op te lossen.

Hoe reset je een PS4?

Je ps4 terugzetten naar de fabrieksinstellingen is een vrij eenvoudig proces. Net zoals bij andere apparaten bevindt deze optie zich in de instellingen. Let op: als je je ps4 reset verlies je alle gegevens die staan opgeslagen op het console. Het resetten van je ps4 is dan ook meestal de laatste optie als je andere oplossingen al hebt geprobeerd.

In plaats van een hard reset kan je ook een soft reset uitvoeren. Bij een hard reset zet je de ps4 terug naar zijn fabrieksinstellingen, waardoor je al je gegevens verliest. Dit betekent dat alle vooruitgang van de games verloren gaat. Bij een soft reset verlies je geen gegevens. Het houdt eigenlijk gewoon in dat je het apparaat opnieuw opstart.

Als je je gegevens niet wil verliezen heb je ook nog de mogelijkheid om een back-up te maken van je gegevens. Playstation + leden hebben de mogelijkheid om de gegevens op de Cloud op te slaan. Deze Cloud heeft een totale opslag van 100 GB. Zij hebben immers toegang tot het internet. Voor leden zonder Playstation + is er ook nog een andere methode, namelijk het gebruik van een externe harde schijf. Mocht je hier interesse in hebben, scrol dan verder in deze pagina waar het maken van een back up uitgebreid aan bod komt.

Er zijn 2 manieren waarop je je Playstation kunt resetten. Je kunt het vanaf het dashboard doen, maar ook in de veilige modus. De laatste optie is handig voor als je Playstation opstartproblemen heeft.

Methode 1: PS4 resetten vanaf het dashboard

Stap 1: start het instellingenmenu en zoek naar de optie ‘accountbeheer’.

Stap 2: voordat je het console gaat resetten moet je ervoor zorgen dat het console is gedeactiveerd als primaire eenheid. Als je dit niet doet kan je problemen krijgen met toegang tot online inhoud of het opnieuw laden van gegevens op een nieuw apparaat. Nadat je accountbeheer hebt geopend ga je naar ‘activeren als je primaire PS4’. Je ps4 is waarschijnlijk al geactiveerd. Vandaar dat de enige optie is om je console te deactiveren. Selecteer deze optie en bevestig door daarna ‘Ja’ te selecteren.

Stap 3: nadat je je ps4 hebt gedeactiveerd log je opnieuw in en open je wederom de instellingen. Nu ben je klaar om door te gaan met de volgende stappen.

Stap 4: in het menu instellingen scrol je helemaal naar beneden. Selecteer vervolgens ‘initialisatie’ waarna je een aantal opties te zien krijgt. De 2 opties zijn:

 1. Onderaan vind je de optie ‘standaardinstellingen herstellen’, waardoor je opgeslagen instellingengegevens wist. De ps4 wordt vervolgens teruggezet naar de fabrieksinstellingen, maar het verwijdert geen gegevens.
 2. Een ander optie die je hebt is om je ps4 te initialiseren. Dit is de optie die je console volledig reset en waarbij alle gegevens worden verwijderd. Denk hierbij aan gedownloade games, opgeslagen gamegegevens en de rest wat je aan je console hebt toegevoegd. Je console zal helemaal hersteld worden naar de staat waarin het apparaat bij aankoop verkeerde.

Stap 5: de 2e optie die hierboven is beschreven is degene die je moet kiezen voor een hard reset. Dit staat aangegeven als ‘ps4 initialiseren’. Schrik niet, maar het kan enkele uren duren voordat het volledige systeem is gereset. Tijdens het proces vindt je een voortgangsbalk die aangeeft hoe ver je al bent en hoelang het nog duurt.

Na het resetten werkt je ps4 weer als nieuw. Je stelt hem dus ook in zoals je dat deed bij aankoop. Als je je ps4 wil verkopen ben je nu klaar. Heb je je console gereset vanwege problemen, stel je ps4 dan opnieuw in en kijk of het probleem is verholpen.  

ps4 initialiseren resetten

Bron: businessinsider.nl

Methode 2: PS4 resetten in de veilige modus

Veel mensen besluiten hun apparaat te resetten vanwege problemen die ze niet kunnen oplossen. Het ene probleem is groter dan het ander, maar het wordt een lastig verhaal als je je ps4 helemaal niet meer kunt opstarten. Gelukkig is het mogelijk om je console in de veilige modus te resetten, waardoor je niet bij de instellingen hoeft te komen. Het enige nadeel hiervan is dat het maken van een back-up niet mogelijk is.

Stap 1: schakel je ps4 volledig uit. Zet het ook niet in de rustmodus. Je wil dat de stroom volledig is uitgeschakeld zodat je kunt opstarten in de veilige modus.

Stap 2: houd de aan/uitknop ingedrukt totdat je 2 pieptonen hoort. Druk de knop niet in via de controllers, maar doe dit fysiek. Houd de knop voor ongeveer 8 seconden ingedrukt. Je hoort 1 pieptoon als je de knop voor het eerst indrukt en de tweede als je in de veilige modus zit. Nadat je dit hebt gedaan verschijnen de opties in de veilige modus op je beeldscherm.

Stap 3: via de instellingen van je ps4 kan je op 2 verschillende manieren je console resetten. In de veilige modus zijn er echter 3 opties:

 1. Standaardinstellingen herstellen om alles terug te zetten naar de oorspronkelijke software instellingen.
 2. Ps4 initialiseren en het console terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Je behoudt hierbij de systeemsoftware.
 3. Dit is een optie die je alleen in de veilige modus kunt vinden. Het houdt in dat je je ps4 initialiseert zonder de systeemsoftware te behouden. Het is dus een volledigere fabrieksreset waarbij je het besturingssysteem opnieuw moet installeren.

Daarnaast heb je ook nog de mogelijk om je ps4 opnieuw op te starten. Ben je hier nog niet aan toegekomen, selecteer dan eerst deze functie voordat je overgaat op een hard reset.

Stap 4: de vraag is nu echter welk soort reset je moet kiezen. Dit hangt er vanaf of je softwareproblemen hebt. Heb je geen softwareproblemen, dan heeft het geen zin om de huidige software te verwijderen. Kies in dit geval voor optie 2, waarbij je je ps4 initaliseert en de systeemsoftware behoudt.

In de video hieronder worden de bovenstaande stappen duidelijk gedemonstreerd.

Hoe maak je een back up van je PS4 gegevens?

Zoals al eerder werd gezegd zorgt het maken van een back-up ervoor dat je gegevens niet verloren gaan. Dit is niet erg relevant als je van plan bent om je Playstation te verkopen. In dit geval wil je meestal juist je gegevens wissen. Het maken van een back-up gaat als volgt:

 1. Gebruik een externe harde schijf die is geformatteerd naar FAT32 of exFAT. De harde schijf moet minimaal het dubbele zijn van de opslagruimte van het ps4 back-upbestand. Als je te weinig ruimte hebt kan je ervoor kiezen om geen back-up te maken van de applicatiegegevens.
 2. Synchroniseer allereerst je trofeeën, aangezien deze niet zijn opgenomen in de back-upgegevens. Druk op de OPTIONS-knop van je controller en selecteer ‘Sync trofeeën met PSN’.
 3. Sluit de harde schijf aan op 1 van de USB-poorten van je Playstation.
 4. Ga naar instellingen > systeem > back-up en herstellen.
 5. Selecteer ‘back-up’.
 6. Selecteer welke data je precies wil back-uppen. Maak een back-up van opgeslagen gegevens om te voorkomen dat je spelvoortgang verliest.
 7. Pas de naam van het back-upbestand aan en selecteer ‘back-up’.
 8. Verwijder na het maken van de back-up de harde schijf.

Hoe reset je een PS4 controller?

Naast het console zelf heb je ook nog de mogelijkheid om de controller te resetten. Je kan je controller zowel een soft reset als hard reset te geven. Een ps4 controller een soft reset geven gaat als volgt:

 1. Log in met een tweede (werkende) controller en ga naar de instellingen van je ps4.
 2. Ga naar ‘apparaten’.
 3. Ga naar ‘bluetooth apparaten’.
 4. Als het goed is zie je de controller die je wil resetten in de lijst terug. Selecteer vervolgens de controller.
 5. Druk op de OPTIONS-knop van je controller om een nieuw menu te openen.
 6. Selecteer tot slot ‘vergeet apparaat’.
 7. Zet je ps4 uit en sluit de controller die je hebt gereset via een USB-kabel aan op je ps4.
 8. Zet je ps4 aan, log in op je console en de controller zou automatisch moeten koppelen.

Je kunt je ps4 controller ook een hard reset geven. Hierdoor zet je de controller terug naar de fabrieksinstellingen.

 1. Schakel je ps4 uit.
 2. Draai je controller om en zoek naar het kleine gaatje rechtsboven de controller.
 3. Gebruik vervolgen een paperclip om het knopje in te kunnen drukken.
 4. Houd dit knopje voor ongeveer 5 seconden ingedrukt.
 5. Sluit de ps4 controller aan op je ps4 console middels een usb-kabel.
 6. Schakel je ps4 in en wacht totdat hij helemaal is opgestart.
 7. Druk de Playstation-knop op de controller om in te loggen.
ps4-controller-reset-knop-achterkant

Scroll naar boven