Hoe reset je een router

Hoe reset je een router?

Net zoals bij alle apparaten kan je in geval van problemen een reset proberen. Dit geldt ook voor routers. Zodra je wifi regelmatig wegvalt of slecht is kan je de reset knop gebruiken. In dit artikel worden meerdere methodes van resetten besproken.

In het kort:

Een router reset je door de reset knop aan de achterkant te gebruiken. De knop zit in een klein gaatje waar ‘Reset’ bij staat. Pak een pinnetje of punaise en druk hiermee de knop in.

Er zijn immers verschillende redenen waarom je je router of modem terug wil zetten naar de fabrieksinstellingen. Misschien wil je jouw apparaten verkopen, je IP-adres opnieuw instellen of ben je je wachtwoord vergeten. Hoe het ook zij, hier leest je hoe je jouw router en modem kunt resetten.

Voordat je je router gaat resetten is het de moeite waard om te controleren of er storingen zijn. Deze storingen kunnen landelijk, maar ook regionaal voorkomen. Bekijk of er storingen zijn bij jouw internetprovider. Is dit het geval, wacht dan tot de storing is verdwenen.

Wat gebeurt er als je de router reset?

Wat er gebeurt hangt af van wat voor soort reset je uitvoert. Je kan je router resetten of opnieuw opstarten. Wat er gebeurt bij welke soort reset bespreek ik hieronder:

 1. Soft reset: doe je een soft reset, dan start je je router simpelweg opnieuw op. Alleen problemen die in het geheugen zijn opgeslagen kun je verhelpen. Hier kom ik straks uitgebreid op terug. Alle aangepaste instellingen worden echter bewaard en je hoeft niets opnieuw in te stellen.
 2. Harde reset: bij een hard reset zijn de gevolgen groter. Bij een hard reset wordt je router opnieuw ingesteld en teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Alle configuraties die je hebt opgeslagen worden gewist. Dit betekent dat je het wachtwoord, je netwerknaam (SSID) en mogelijk andere instellingen opnieuw moet instellen.

Hoe start je een router opnieuw op?

Aangezien het opstarten minder gevolgen heeft dan een hard reset, beginnen we hier eerst mee. Ga dus niet meteen over op een volledige reset zodra je internetproblemen ervaart. Bij het opnieuw opstarten van je router haal je, net zoals bij elk ander apparaat, simpelweg de stroom er tijdelijk vanaf. Alle routers herstart je op dezelfde manier. Volg hiervoor de stappen hieronder.

 1. Koppel de stroom- en ethernetkabels los van je router
 2. Wacht 2-3 minuten totdat de router volledig is uitgeschakeld.
 3. Sluit de stroom- en Ethernet-kabels opnieuw aan op de router.
 4. Wacht tot het internetlampje brandt en controleer vervolgens of het internet goed werkt.

Houd er rekening mee dat het soms een tijdje kan duren voordat je router weer helemaal is opgestart. Ik raad je aan om minimaal 15 minuten te wachten nadat je alle kabels weer hebt aangesloten.

Hoe reset je een router?

Je reset een router door het knopje in het kleine gaatje achter de router in te drukken. Deze staat vaak aangegeven met het label ‘Reset’. De resetprocedure voor routers in het algemeen wordt besproken, maar ook voor Ziggo en KPN heb ik een stappenplan samengesteld.

Waarschuwing: als je jouw router of modem reset worden al jouw aangepaste instellingen gewist. Zorg ervoor dat je een kopie van jouw instellingen hebt voordat je een fabrieksreset uitvoert. Deze instellingen vind je in je handleiding of online. Zoek eenvoudig op internet naar de handleiding van je router of modemmodel.

 1. Houd je router aangesloten.
 2. Zoek de resetknop van je router. Deze bevindt zich aan de achterkant of onderkant van je router.
 3. Gebruik een paperclip om de resetknop 30 seconden ingedrukt te houden.
 4. Laat de knop los.
 5. Wacht tot de router weer is ingeschakeld.
 6. Als je router geen resetknop heeft moet je deze opnieuw instellen met behulp van de configuratie-webinterface. Meer hierover lees je hieronder.

Zorg dat je na het indrukken van de knop genoeg geduld hebt. Het is belangrijk dat je het reset proces niet onderbreekt.

reset knop op router indrukken

Een duidelijke demonstratie nodig? Bekijk dan de video hieronder. In de video wordt stap voor stap gedemonstreerd hoe je een router reset.

Router resetten vanaf de configuratiepagina

 1. Typ het IP-adres van je router in het zoekveld van een webbrowser. Hier lees je hoe je het IP-adres van je router kunt vinden.
 2. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd. Als je deze niet hebt gewijzigd vind je de standaard gebruikersnaam en wachtwoord op de achterkant of onderkant van de router.
 3. Ga naar Systeem of Systeemwerkset. Dit is afhankelijk van het soort router dat je hebt.
 4. Zoek naar Herstellen of Fabrieksinstellingen.
 5. Klik op Herstellen of Reset en selecteer OK om te bevestigen.
 6. Wacht tot de router opnieuw is opgestart.

Ziggo router resetten

Het resetten van een Ziggo router gaat vrijwel op dezelfde manier als bij alle andere routers. Volg hiervoor de stappen hieronder:

 1. Draai je router om en ga opzoek naar het kleine reset knopje. Waar het gaatje precies zit hangt af van het soort model.
 2. Pak een kleine paperclip en druk het kleine knopje in.
 3. Houd het knopje tussen de 10 en 15 seconden ingedrukt. Hoelang je dit moet doen hangt af van het soort model. Bij sommige modellen hoef je de knop slechts 5 tot 10 seconden ingedrukt te houden.
Ziggo SmartWifi modem reset knop

KPN router resetten

 1. Draai je router om en ga opzoek naar het kleine reset knopje. Waar het gaatje precies zit hangt af van het soort model.
 2. Pak een kleine paperclip en druk het knopje in.
 3. Houd de reset knop ingedrukt totdat het power knopje rood gaat branden.

Laat na het resetten de router minimaal 30 minuten aanstaan. Je router heeft genoeg tijd nodig om het systeem opnieuw in te stellen. Wacht totdat de lampjes ‘Power’ ‘Services’ en ‘internet’ weer gaan branden.

kpn router resetten

Hoelang duurt het resetten van je router?

In de meeste gevallen duurt het herstarten of resetten van je router ongeveer 5 minuten. Het resetten van het apparaat zelf duurt slechts enkele minuten, maar het kan soms lang duren voordat je router is opgestart. Als het opstarten van je router lang duurt kan je rekenen op maximaal 15 minuten.

Hoe vaak moet je resetten?

Nooit, goede routers hebben geen reset nodig. Het heeft primair met de kwaliteit van de router en de aanwezige firmware te maken. Over instabiele routers zul je op internet ook informatie kunnen vinden, omdat dat soort problemen niet uniek zijn en anderen zich dus ook zullen afvragen wat het probleem kan zijn. Mogelijk kom je daar tips en/of oplossingen tegen.

Indien een reset regelmatig het probleem moet oplossen, dan is de router met de firmware instabiel. Een update naar de laatste versie firmware, als die beschikbaar is, is dan aan te bevelen.

Draait de router al met de nieuwste versie en blijft het problemen geven die na een reset verdwijnen, dan kun je bij de provider navragen of inmiddels een beter en stabieler product als vervanging leverbaar is.

Zo niet, dan kan je overwegen om een tijdschakelaar in de voeding van de router op te nemen waarmee de router ’s nachts even wordt uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld. Hiermee begint de router dan elke dag weer met een schone lei. 

Voor dit soort problemen geldt ook: meten is weten. Er zijn inmiddels veel apps beschikbaar die het wifi-signaal goed kunnen monitoren op veldsterkte en transmissiesnelheid.

Scroll naar boven