Hoe reset je een Samsung TV

Hoe reset je een Samsung TV?

Als je Samsung tv problemen heeft en niet werkt zoals je wil zijn er verschillende oplossingen. De makkelijkste oplossing die het vaakst wordt gebruikt is een reset. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een Samsung tv reset en op welke verschillende manieren dat mogelijk is.

In het kort:

 1. Ga via de homeknop op je afstandsbediening naar ‘Home’.
 2. Open in het home menu de instellingen.
 3. Open de algemene instellingen.
 4. Selecteer ‘resetten’. Je moet eerst de pincode van je Samsung tv invoeren.

Lees hoe je een Philips tv kunt resetten.

Hoe reset je een Samsung TV? 

Om een tv te resetten heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen tussen een soft reset en een hard reset. Een soft reset is een reset waarbij je de tv volledig opnieuw opstart. Als je een tv normaal aanzet en uitzet zal de tv bij stroomtoevoer op stand-by staan. Hierdoor kan het probleem zich aanhouden. Met een soft reset voorkom je dat probleem door de tv kort te ontkoppelen van de stroomkabel.

Methode 1: hoe soft reset je een Samsung TV?

Je kan een Samsung tv soft resetten door de kabels van de tv te ontkoppelen voor enkele minuten. Houd terwijl je dit doet de powerknop op de afstandsbediening of tv ingedrukt. Doe dit voor ongeveer 30 seconden om er zeker van te zijn dat er geen energie meer over is. Koppel vervolgens weer alle kabels aan je tv en schakel de Samsung tv in. Je tv heeft nu een soft reset gekregen.

Een andere mogelijkheid is om de powerknop op je afstandsbediening voor 5 seconden ingedrukt te houden. Wacht vervolgens totdat de tv uitgaat en zet hem daarna weer aan.

Methode 2: hoe hard reset je een Samsung TV?

Een andere soort reset die vaak wordt gebruikt is een hard reset. Dit is een reset waarbij je de tv volledig opnieuw instelt. Let op: bij een hard reset raak je al je persoonlijke instellingen en apps kwijt. De tv wordt namelijk helemaal teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Voor het resetten is het daarom ook slim om belangrijke instellingen te kopiëren of ergens op een blaadje te schrijven. Nadat de reset heeft plaatsgevonden kan je dan direct weer de oude instellingen gebruiken.

Je kan een Samsung tv op verschillende manieren resetten naar de fabrieksinstellingen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. De eerste methode is het resetten via de algemene instellingen. Ga via de homeknop op je afstandsbediening naar ‘Home’ en selecteer ‘Instellingen’.
 2. Ga vervolgens naar ‘Algemeen’ en selecteer ‘Resetten’. Daar heb je de keuze om je Samsung tv te resetten. Je zal eerst de pincode van je Samsung tv moeten invoeren*. Vervolgens zal de Samsung tv worden gereset naar de oorspronkelijke instellingen.

*Een Samsung tv heeft een PIN code zodat de tv niet door anderen kan worden aangepast. Zo ben jij de enige die belangrijke instellingen kan wijzigen, zoals resetten van je tv. Als je de PIN code van je Samsung tv niet persoonlijk hebt veranderd is het 0000. Heb je een persoonlijke code ingesteld, maar ben je die vergeten? Gebruik dan de combinatie Mute + 8 + 2 + 4 + Powerknop. Hiermee wordt de PIN code gereset naar de default 0000.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan de video hieronder waarin het nog eens duidelijk wordt gedemonstreerd:

Ik raad je aan om eerst een soft reset te proberen. Als dat niet werkt kan je overwegen om een hard reset uit te voeren. De stappen die je het beste kunt volgen zijn als volgt:

 1. Voer een soft reset uit door de powerknop 5 seconden in te houden.
 2. Of ontkoppel alle kabels voor 30 seconden, druk de powerknop in voor enkele seconden en koppel alles weer aan op de tv.
 3. Werkt een soft reset niet? Ga dan via Home naar Instellingen > Algemeen > Resetten. Bij oudere modellen voor 2019: Ondersteuning > Zelf Diagnose > Resetten.
 4. Vul vervolgens de PIN code in van je Samsung tv.

Hoe reset je een Samsung TV zonder beeld?

Bij een Samsung tv met een zwart of kapot scherm is de normale methode van resetten niet mogelijk. Je zal in dit geval dus een andere methode moeten gebruiken. Ook hierbij geldt dat je alle persoonlijke instellingen kwijtraakt.

Pak je afstandsbediening en druk op de Exit knop voor minimaal 12 seconden. Het lichtje van je tv zal nu gaan knipperen en er zal een optie op het scherm verschijnen om je tv te resetten. Klik op ‘OK’ en de tv zal worden gereset. 

exit knop samsung afstandsbediening tv resetten

Hoe reset je een Samsung TV zonder afstandsbediening?

Soms komt het voor dat zowel je afstandsbediening als je tv niet meer werkt. In dit geval is het een goed idee om je tv te resetten, maar hoe? Om je tv te resetten zonder de afstandsbediening kan je de powerknop aan de zijkant of achterkant gebruiken. Aan de zijkant van je tv zitten knopjes om de tv handmatig te besturen als dat nodig is. Volg de onderstaande stappen:

 1. Zoek de powerknop die je kan herkennen aan het teken (zie afbeelding).
 2. Houd deze knop voor 15 seconden ingedrukt en navigeer vervolgens met de pijltjes knoppen naar tv resetten.
 3. De tv wordt nu gereset naar de fabrieksinstellingen.

Als je problemen hebt met je afstandsbediening kan dat meestal makkelijker worden opgelost. Zo is vaak een lege batterij of vuil de boosdoener. Check eerst de batterijen van je Samsung tv. Vervang ze eventueel en check of ze op de juiste manier in de Samsung afstandsbediening zitten. Pak vervolgens een doekje en maak de bovenkant van je afstandsbediening schoon. Hierdoor weet je zeker dat het probleem niet ligt aan het signaal.

Als je Samsung tv remote nog steeds niet werkt zou je eventueel een nieuwe Samsung afstandsbediening kunnen bestellen of gebruik kunnen maken van de SmartThings app. Met deze app kan je een telefoon of tablet gebruiken als afstandsbediening voor je Samsung tv.

smart things app afstandsbediening tv

Hoe start je een Samsung TV opnieuw op?

Druk de power knop van je tv voor 5 seconden in en de tv zal in- en uitschakelen. Daarna is de tv opnieuw opgestart. Als je een tv opnieuw opstart met de powerknop gebeurt er echter vrij weinig. De tv zit namelijk in stand-by mode als deze is verbonden met stroom. Hij is dan eigenlijk altijd ingeschakeld en dat lost weinig problemen op. Bij een soft reset krijgt de tv geen stroom meer en start de tv echt helemaal opnieuw op.

Je tv van het stroom halen zorgt er dus voor dat je tv opnieuw opstart, wat kan helpen bij problemen met apps of bepaalde instellingen. Door de reboot kan de Samsung tv de apps en instellingen opnieuw laden.

Scroll naar boven