sonos beam aansluiten

Hoe sluit ik een Sonos Beam aan?

Het aansluiten van een Sonos Beam kan op 2 verschillende manieren. In de meeste gevallen willen mensen een Sonos soundbar aansluiten op hun tv. Er staat ook duidelijk hieronder hoe deze aansluiting werkt. De aansluiting is eigenlijk op te splitsen in 2 delen. In 1 deel bespreek ik hoe de bekabeling tussen een Sonos Beam werkt en in het andere deel ga ik verder in op hoe je de Sonos app met je Sonos Beam verbindt.

In het kort:

 1. Plaats de Sonos Beam en sluit hem aan op het stroom met de meegeleverde stroomkabel.
 2. Sluit je Sonos Beam aan op je tv met een HDMI kabel.
 3. Download de Sonos app, schakel je Sonos Beam in en je krijgt een verzoek om verbinding te maken.
 4. Selecteer ‘Toevoegen’ en volg de stappen in de app.
Hoe sluit ik een Sonos Beam aan

Sonos Beam

Bij de Sonos Beam wordt alles meegeleverd om je soundbar succesvol aan te sluiten.

Sonos Beam aansluiten op TV

Laten we allereerst gaan kijken of het überhaupt mogelijk is om je Sonos Beam aan te sluiten op je tv. Denk bijvoorbeeld aan een Sonos Beam aansluiten op een LG tv. Om een Sonos Beam op je tv aan te sluiten heeft je tv een HDMI ARC-poort nodig. Bij deze aansluiting kun je overigens ook CEC* of Google Assistent gebruiken.

Mocht je tv geen ARC HDMI aansluiting hebben, dan kun je ook nog gebruik maken van een digitale optische audio-uitgang. Hiervoor heb je echter een optische adapter nodig, maar die wordt meegeleverd met zowel de Beam als de Arc. Bij de optische aansluiting kun je CEC en Google Assistent niet gebruiken. Vandaar dat de HDMI ARC aansluiting wordt aangeraden.

Let erop dat de Sonos Beam niet werkt zoals andere Sonos apparaten. Andere apparaten van Sonos zijn vrij eenvoudig draadloos aan te sluiten op je tv. Dit doe je door de Sonos app te gebruiken. Bij de Sonos Beam kun je de app ook gebruiken, maar niet om je soundbar mee aan te sluiten. Je gebruikt dus altijd een HDMI-ARC kabel of een HDMI-optische kabel.

*staat voor Consumer Electronics Control. Hiermee kan je meerdere apparaten die aangesloten zijn op hdmi bedienen met één afstandsbediening.

Hoe sluit ik een Sonos Beam aan

Sonos Beam

Bij de Sonos Beam wordt alles meegeleverd om je soundbar succesvol aan te sluiten.

Hieronder ga ik alle stappen met je langs:

Stap 1: zorg ervoor dat je tv staat ingeschakeld en dat hij beschikt over een HDMI ARC of optische aansluiting.

Stap 2: zorg dat je Sonos Beam is aangesloten op het stroom en houd de benodigde kabel bij de hand. Hiervoor gebruik je de meegeleverde stroomkabel.

Stap 3: verbind je Sonos Beam met 1 van de 2 verschillende soorten aansluitingen die hierboven staan beschreven. Als je HDMI-ARC gebruikt, kijk dan bij je hdmi-ingang op je tv goed naar het label. Als het goed is zie je hier HDMI-ARC staan. Als je dit erbij ziet staan weet je dat je de juiste ingang hebt gevonden.

Stap 4: de meeste tv’s versturen automatisch het audiosignaal zodra er een apparaat is aangesloten. Dit geldt ook voor de Sonos Beam. Toch kan dit afhangen van je tv en die kan je audiosignaal tegenhouden. Controleer dus even de instellingen van je tv om te kijken of de audio output wel staat ingesteld op de Sonos Beam.

Stap 5: zodra je via HDMI-ARC bent verbonden kan je met je tv-afstandsbediening je Sonos Beam besturen. Zo kun je bijvoorbeeld het volume omhoog of omlaag doen via de afstandsbediening.

Je kunt de Sonos Beam voor de rest ook nog besturen via de Sonos app. Hieronder staan de stappen om je app met de Sonos soundbar te verbinden onder elkaar. Deze stappen zijn hetzelfde voor alle apparaten waarop je je Sonos Beam aansluit.

 1. Download de Sonos app en controleer of je verbonden bent met het internet. Je kunt de app zowel downloaden op je telefoon als op je tablet.
 2. Maak een account aan indien je dat nog niet hebt gedaan.
 3. Zet je Sonos Beam aan.
 4. Zodra je de app opent zal je meteen de optie krijgen om met je Sonos Beam te verbinden. Druk vervolgens op ‘toevoegen’. De app zal nu de verbinding met de Sonos Beam voorbereiden.
 5. Je soundbar is klaar om te verbinden zodra het lampje op je Sonos Beam groen brandt. De app geeft aan waar je je telefoon moet houden om de verbinding te voltooien. Klik vervolgens op ‘doorgaan’. De Sonos Beam zal vervolgens automatisch verbinden met het thuisnetwerk.
 6. Vervolgens vraagt de app waar je je Sonos Beam wil plaatsen. Op de app krijg je meerdere opties te zien waaruit je kunt kiezen.
 7. Daarna krijg je de mogelijkheid om de soundbar via de app met je tv aan te sluiten.
 8. Nu vraagt hij welke soort aansluiting je hebt gebruikt om de soundbar met je tv aan te sluiten. Je kunt kiezen uit HDMI-ARC of een optische kabel, zoals eerder deze blog duidelijk staat beschreven. Maak je gebruik van een optische aansluiting, kies dan ‘Kan Arc niet vinden’.
 9. Bij deze stap vraagt de app of je je ingebouwde speakers van je tv uit kunt schakelen. Dit doe je door naar de geluidsinstellingen van je tv te gaan.
 10. Klik op ‘doorgaan’ om je afstandsbediening te installeren op je Sonos Beam.

Installatie voltooid! Je kunt nu de geluidsinstellingen van je soundbar via de Sonos app bedienen. Je kunt dit doen door naar het tandwiel rechtsonder in de app te gaan. Ga naar systeem en klik onder de producten je soundbar aan. 

Hoe sluit ik een Sonos Beam aan

Sonos Beam

Bij de Sonos Beam wordt alles meegeleverd om je soundbar succesvol aan te sluiten.

Sonos Beam aansluiten op Samsung TV

Het aansluiten van een Sonos Beam gaat eigenlijk op dezelfde manier als hierboven staat vermeld. Je kan HDMI-ARC of een optische aansluiting gebruiken op een Samsung tv. De meeste Samsung televisies ondersteunen Sonos apparaten en verbinden automatisch.

Mocht je tv ouder zijn dan 5 jaar, dan is er een kans dat je geen HDMI-ARC verbinding hebt. De optische kabel en optische audio adapter die je hiervoor nodig hebt wordt bij de Sonos Beam geleverd.

sonos-beam-aansluiten-samsung-tv

Sonos Beam aansluiten op PC/laptop

Een Sonos Beam is gemaakt om aangesloten te worden op een tv en niet op een pc. Er zou echter een mogelijkheid kunnen zijn. De Sonos Beam kan via een HDMI-ARC aangesloten worden. Je pc heeft alleen zeer waarschijnlijk geen HDMI-ARC. Je hebt dan nog de optie om een optische converter te gebruiken. Je kunt dan de optische kabel aansluiten op de optische ingang van je computer. Vervolgens moet je nog instellen dat je output-uitgang van je computer staat ingesteld op je Windows geluiden.

sonos beam aansluiten laptop

Sonos Beam aansluiten op Ziggo Next

Bij deze aansluiting komt er nog een extra aansluiting bij. Het is hierbij belangrijk dat je de juiste apparaten met elkaar aansluit. Ik heb het dan over het volgende:

 1. De televisie
 2. Ziggo Next
 3. De Sonos Beam

Om deze aansluiting mogelijk te maken sluit je allereerst de Ziggo next aan op je tv door middel van een HDMI-kabel. Nadat je dit hebt gedaan sluit je de tv aan door middel van HDMI-ARC. Zorg ervoor dat de aansluiting tussen de tv en de Sonos Beam geen optische verbinding is, aangezien je of alleen HDMI of alleen een optische aansluiting wil gebruiken. Dus nog even in het kort:

Ziggo next met < HDMI-aansluiting > televisie < HDMI-ARC > Sonos Beam

Scroll naar boven