Hoe sluit je 2 schermen aan op je laptop

Hoe sluit je 2 schermen aan op je laptop?

Het is niet altijd makkelijk om een monitor te verbinden met je laptop. Zo hebben de meeste laptops maar 1 HDMI poort en waardoor je niet direct twee monitoren op je laptop kunt aansluiten. In dit artikel meer informatie over hoe je meerdere beeldschermen kan aansluiten op je laptop op. Zowel Mac als Windows worden besproken.

In het kort:

 1. Sluit 2 schermen aan op je laptop met HDMI, DisplayPort of USB C.
 2. Als je te weinig poorten over hebt kan je een combinatie van deze 3 gebruiken.
 3. Gebruik indien nodig een adapter zodat je verschillende aansluitingen kunt gebruiken.
 4. Creëer meer HDMI poorten met een HDMI splitter.

Hoe sluit je 2 schermen aan op je laptop?

Er zijn meerdere manieren waarop je 2 beeldschermen kunt aansluiten op je laptop. Welke methode je gebruikt is afhankelijk van wat de monitor en je laptop ondersteund. De meest gebruikelijke methode is HDMI, waar ik nu verder op inga.

2 schermen aansluiten met HDMI

Om je laptop te kunnen gebruiken met twee monitoren sluit je ze eerst aan op je laptop. Dit kan lastig zijn omdat er vaak maar een HDMI poort in je laptop zit. Om beide monitoren met behulp van een HDMI kabel aan te sluiten heb je 2 poorten nodig.

Een oplossing hiervoor is een HDMI splitter. Dit is een adapter die ervoor zorgt dat je laptop over meerdere HDMI poorten beschikt. Ik zou zelf de Brightside Online – HDMI switch. Let er wel op dat met een HDMI Splitter beide schermen hetzelfde laten zien, voor individueel gebruik van je monitoren zul je meerdere poorten moeten gebruiken.

HDMI switch – 3 ingangen 1 uitgang

Gebruik deze HDMI splitter om meerdere HDMI aansluitingspoorten voor je laptop te creëren. Let op: met deze splitter kan je niet 2 verschillende beeldschermen laten zien.

Naast een HDMI splitter heb je ook HDMI kabels nodig die geschikt zijn voor de beeldkwaliteit van je beeldscherm. Oudere HDMI kabels van HDMI 1.2 of lager beschikken niet over de mogelijkheid om een 4K beeldresolutie te vertonen.

Het is daarom handig om vooraf te checken of je HDMI kabels geschikt zijn en of ze de juiste lengte hebben om te verbinden met je laptop. Sommige oudere monitoren bieden alleen een VGA poort, waarvoor een VGA naar HDMI adapter een goede oplossing is.

HDMI naar VGA Adapter Kabel

Sluit deze adapter aan op je laptop als je laptop alleen een VGA-aansluiting ondersteunt. Sluit je monitor vervolgens aan op je laptop met een VGA kabel.

2 schermen aansluiten met Displaypoort

Een andere oplossing voor het verbinden van meerdere beeldschermen is door gebruik te maken van een combinatie van poorten. Je hebt in principe de volgende opties:

 1. HDMI poort splitter
 2. HDMI en Display poort
 3. Een combinatie met een USB C poort.

In de laatste 2 gevallen hoef je geen splitter te kopen. Check vooraf welke manieren van verbinden je monitor en laptop ondersteunen.

Een Display port is erg vergelijkbaar met een HDMI poort, maar ziet er net iets anders uit zoals te zien is op de afbeelding hieronder. Voor een Display port heb je een Display kabel nodig die je vanaf je laptop verbindt met je monitor. Als je monitor geen Display port heeft kan je een HDMI adapter kopen of een HDMI splitter gebruiken. De meeste moderne monitors ondersteunen dit echter wel.

displayport kabel
Bron: nl.wikipedia.org
displayport aansluitingspoort
Bron: dell.com

2 schermen aansluiten met USB-C

Een andere optie voor het verbinden van een monitor is een USB C poort. Sommige moderne monitors beschikken al over een USB C aansluiting en de meeste moderne laptops hebben een ingebouwde USB C poort voor het ontvangen en versturen van data.

Voor Macbook Air laptops geldt zelfs dat er alleen USB C poorten zijn en geen HDMI of Display poorten. Dit betekent dat je enige optie voor het verbinden van een monitor een USB C poort is en afhankelijk van de poorten van je monitor een USB C naar HDMI adapter.

Niet elke USB C poort kan worden gebruikt voor het verbinden van een monitor. Zo zijn er verschillende soorten USB C poorten die allemaal verschillen in kracht, functionaliteit en compatibiliteit. Oudere USB C poorten kunnen een monitor niet ondersteunen terwijl nieuwere poorten een 4K display kunnen vertonen.

Om uit deze jungle van USB C poorten te komen kan het handig zijn om ten eerste de USB C poort van je laptop te identificeren. Kijk aan de zijkanten van je laptop, gebruik de handleiding of kijk bij de productspecificaties van je laptop.

Op de afbeelding hieronder is te zien wat voor soorten USB C poorten er in je laptop kunnen zitten. De Thunderbolt USB C poort biedt de meeste compatibiliteit met verschillende soorten signalen. Met daarnaast nog andere functies, zoals power delivery en 4K display.

USB C poorten laptops thunderbolt displayport en usb SS
Bron: coolblue.nl

Hoe sluit je 2 schermen aan op je Macbook?

Voor Macbook Air laptops geldt dat alleen een USB C poort kan worden gebruikt voor het aansluiten van een monitor. Dit kan lastig zijn, omdat niet alle USB C poorten dezelfde functies hebben. Voor Macbook Air geldt dat elk model een thunderbolt USB C poort heeft. Gebruik een USB C naar USB C kabel om je monitor aan te sluiten.

Op deze USB C poort kan je een monitor verbinden via een kabel van USB C naar USB C, HDMi, DisPlay Port of een andere adapter. Dit is vooral afhankelijk van wat je monitor ondersteund omdat Thunderbolt alle moderne signalen ondersteund. Macbook Air laptops vanaf 2018 beschikken over meerdere Thunderbolt poorten waarop je per poort één monitor kan aansluiten.

Oudere Macbook Air’s

Voor Macbook Air laptops van 2017 of ouder geldt dat je maar één thunderbolt hebt en dus in principe maar één monitor kan gebruiken. Toch kan je er met slimme adapters voor zorgen dat je 2 monitoren kunt aansluiten op je laptop. Dit heeft echter nadelen, aangezien dit niet geschikt is voor intensief gebruik (zoals gamen).

Omdat je de thunderbolt poort gebruikt voor je eerste monitor zal je je tweede monitor moeten aansluiten op de USB 3.0 poort. Dit is een minder geschikte poort dan de USB C thunderbolt poort, maar kan je tweede monitor ondersteunen als je deze met de juiste adapter aansluit.

Een mogelijke adapter om te gebruiken is de USB naar HDMI adapter die hieronder wordt aangeboden. Dit is een vrij prijzige adapter maar biedt een oplossing voor een ingewikkeld probleem. Ook andere soorten adapter worden hier aangeboden, maar toch blijft dit een risico en is het belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen.

Maak je gebruik van de USB 3.0 poort, zorg dan dat je de nieuwste drivers voor USB ondersteunt. Zorg dat je de drivers downloadt voor je macOS besturingssysteem. Dit kan door de Display Manager te gebruiken. Het is een softwaretechnologiebedrijf dat het mogelijk maakt om meerdere beeldschermen op één computer aan te sluiten.

Hoe werk je met twee beeldschermen?

Windows

Je hebt meerdere opties als je met 2 externe beeldschermen op Windows wil werken. Zo kan je kiezen voor mirror mode of 2 aparte schermen. Dit betekent dat je op beide monitoren het scherm van je laptop kan projecteren of een apart scherm kan laten zien. Daarnaast kan je ook de resolutie, helderheid en andere persoonlijke instellingen selecteren. Om te kunnen werken met meerdere beeldschermen op een Windows laptop volg je deze stappen:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Kies in de instellingen ‘Systeem’ en ga vanuit daar naar ‘Beeldscherm’.

Als een monitor nog niet is gevonden door Windows kan je op de knop ‘Detecteren’ klikken. Je computer zal vervolgens opzoek gaan naar verbonden apparaten. Bij weergave kan je één van de monitoren selecteren als het hoofdscherm wat het scherm van je laptop dupliceert. Je andere monitor kan je dan gebruiken als vrij scherm. Dit vind ik persoonlijk het fijnst, omdat ik de laptop kan wegzetten en via het hoofdscherm overzicht heb over het bureaublad.

instellingen openen windows menu (1)
instellingen systeem windows
beeldscherm detecteren functie windows

Als de monitoren verschillen van grootte kan je het ene scherm in de weergave-instellingen groter maken, zodat je makkelijker van het ene naar het andere scherm gaat. Je muis cursor per ongeluk naar je andere monitor verplaatsten is iets waar vooral gamers last van kunnen hebben. Een oplossing hiervoor is CursorLock. Dit is een programma die je muis met een knop kan vastzetten in een monitor scherm. Ideaal voor als je het tweede monitor scherm niet gebruikt of een video laat afspelen.

macOS

Om twee schermen via IOS te gebruiken volg je de onderstaande stappen:

 1. Ga je vanaf het bureaublad van je Macbook naar ‘Systeem voorkeuren’. Dit kan via de taakbalk onderaan of via het Apple logo linksboven.
 2. Kies daar ‘Beeldschermen’.
 3. Ga naar ‘Rangschikking’.

Daar kan je net zoals bij Windows systemen je beeldschermweergave beheren. Zo heb je onder andere de volgende opties:

 1. Kies welke monitor je als hoofdscherm gebruikt en welk scherm als tweede scherm.
 2. Ook hier kan je aanpassen aan welke kant van het scherm je door kan gaan naar de andere monitor.
 3. Pas de grootte van de schermen aan.
 4. Verder kan je de resolutie, kleur en overige instellingen per monitor apart aanpassen.

Waarom wordt mijn tweede scherm niet gedetecteerd?

Windows

Als je tweede scherm niet wordt gedetecteerd op een apparaat met een Windows systeem kan het probleem worden veroorzaakt door de kabel, de monitor of Windows zelf. Zo kan je kabel kapot zijn waardoor je geen signaal naar je monitor krijgt.

Het kan ook voorkomen dat de monitor zelf problemen heeft. Daarom is het belangrijk om vooraf te checken of alles nog goed werkt. Als je tweede scherm niet wordt gedetecteerd kan je het onderstaande stappenplan volgen:

 1. Check of alle kabels en eventuele adapters zijn verbonden. Ga na of het lampje van je tweede monitor brandt.
 2. Ga naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm en selecteer daar ‘Detecteren’. Windows zal nu gaan zoeken naar je monitor.
 3. Check of je gebruik maakt van een USB C poort en of deze geschikt is voor het signaal van je monitor.
 4. Check of je een adapter gebruikt die wordt ondersteund door zowel je laptop als monitor.
 5. Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update en check of je laptop is bijgewerkt.
 6. Ga nu naar de drivers van je laptop om de beelddrivers te updaten. Typ in de zoekbalk van Windows ‘Apparaatbeheer’, kies daar ‘Beeldschermadapters’ en klik op je videokaart met je rechtermuisknop om ‘Stuurprogramma bijwerken’ te selecteren.
 7. Als de stappen hierboven niet werken kan het verstandig zijn om contact op te nemen met Windows Support.
apparaatbeheer openen windows zoekbalk
beeldschermadapters videokaart stuurprogramma updaten

macOS

Als je tweede scherm niet wordt gedetecteerd op je Macbook laptop kan dit aan een aantal dingen liggen. De laptops van Apple kunnen ten opzichte van Windows laptops ingewikkelder zijn als het gaat om monitoren.

Dit komt omdat sommige modellen alleen maar gebruik maken van een USB C poort. De instellingen voor je beeldschermen zijn daarentegen vrij vergelijkbaar met Windows en bieden de mogelijkheid om je monitoren aan te passen zoals je zelf wil. Als je Mackbook je tweede scherm niet detecteert kunnen deze stappen mogelijk een oplossing bieden.

 1. Check of je monitor aan staat door te checken of alle kabels zijn verbonden en te kijken of het lampje van je monitor licht geeft.
 2. Ga via de taakbalk of via het icoontje linksonder naar ‘Systeem voorkeuren’ en kies daar ‘Beeldscherm’. Kies daar ‘Beeldscherm detecteren’ en je Macbook gaat opzoek naar je monitor.
 3. Check je kabels en sluit ze opnieuw aan op de laptop en monitor. Check of je adapter functioneert en herstart je Macbook.
 4. Ga naar ‘Systeem voorkeuren’ en kies daar ‘Software updaten’. Update daar je laptop naar de nieuwste software.
 5. Neem eventueel contact op met Apple support.

Zoals al eerder in dit artikel is beschreven kunnen er problemen optreden met de Macbook Air vanaf 2017 of ouder. Als je via adapters een tweede scherm hebt verbonden met je Macbook Air installeer je via de DisplayPort site de nieuwste drivers. Als je dit niet hebt gedaan wordt je tweede monitor scherm meestal niet gedetecteerd.

Hoe sluit je 3 schermen aan op je laptop?

1e scherm: de meeste moderne laptops beschikken standaard over één of meerdere HDMI poorten, dus daar kan je de eerste monitor op aansluiten.

2e scherm: daarnaast hebben de meeste laptops ook een USB C poort die geschikt is voor het verbinden van je tweede monitor.

3e scherm: het derde scherm als een individueel scherm gebruiken is echter een probleem. Niet elke laptop ondersteund dit en daarnaast hebben ze simpelweg niet genoeg poorten. Via een HDMI splitter of USB C naar HDMI adapter kan je gemakkelijk meerdere monitoren aansluiten. Het nadeel hiervan is dat die hetzelfde scherm laten zien.

Maar wat als je 3 monitoren wil aansluiten die niet allemaal hetzelfde beeld laten zien? Als je laptop 3 monitoren ondersteund en je je werkplek tot het uiterste wilt optimaliseren, dan moet je een combinatie van adapters en kabels gebruiken. Als je laptop 2 USB C poorten heeft of een HDMI poort en USB C poort, dan kom je nog 1 poort te kort. De oplossing hiervoor is een D600 docking station.

Zoals in de video hieronder wordt uitgelegd kan je met deze prijzige maar veelzijdige adapter je gehele monitor setup beheren via het D6000 docking station. Om dit docking station te gebruiken moet je extra software installeren. Zo kan je het laten werken op je DisplayPort.

Dell D6000-S USB-C Docking Station

Dell D6000-S USB-C Docking Station

Gebruik dit docking station om meerdere aansluitingspoorten voor je laptop te creëren. Het docking station beschikt over zowel een HDMI poort als een USB C poort.

Er zijn uiteraard ook laptops die wel 3 monitor ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de Apple MacBoom Pro (Oktober, 2021) MK193N. Gebruik simpelweg de USB C thunderbolt poorten en de HDMI poort.

Voor Windows laptops geldt dat er meestal niet genoeg poorten zijn om zonder docking station 3 externe monitoren aan te sluiten. Als je een laptop hebt met genoeg USB C poorten is het verstandig om vooraf te checken of deze het signaal van je monitor ondersteunen. 

Scroll naar boven