Hoe sluit je een Apple TV aan

Hoe sluit je een Apple TV aan? – Apple TV installeren

Met behulp van het kleine apparaatje kan je gemakkelijk gebruik maken van streamingdiensten, verschillende apps en het scherm van een ander apparaat delen. Toch kan het instellen nogal onhandig verlopen als je van te voren niet weet wat je nodig hebt en welke stappen je moet volgen.

In het kort:

Sluit je Apple tv aan op je tv met een HDMI kabel. Zorg dat je een HDMI kabel gebruikt die minimaal 4K ondersteund. Sluit ook een ethernetkabel aan als je niet draadloos kunt verbinden met wifi.

In dit artikel leg ik uit hoe je eenvoudig een Apple tv kan aansluiten en gebruiken. Verder zal ik meer vertellen over de handige functies van de mediaspeler. Lees hier welke tv het meest geschikt is voor een Apple tv.

Van plan om een Apple TV aan te schaffen? Bekijk hieronder de huidige prijs:

Apple TV 4K

Apple TV 4K

Bekijk de prijs van de Apple TV op Bol.com.

Apple TV aansluiten op je TV

Voordat je begint met het aansluiten van de Apple TV controleer je eerst of je alle benodigde kabels bij de hand hebt. Ook is het belangrijk dat je tv aan alle minimale kwaliteitseisen voldoet. Controleer eerst welke beeldkwaliteit je tv ondersteund.

De nieuwste generatie van Apple tv bezit namelijk over een beeldkwaliteit van 4K. Als je tv niet beschikt over een beeldkwaliteit van 4K of hoger kan je nog steeds de nieuwste Apple tv gebruiken. Toch kan het goedkoper zijn om een ouder model te kopen zoals de Apple tv 4. De Apple tv 4 is de 4e generatie Apple tv en wordt ook wel Apple TV HD genoemd. Dit model beschikt over vrijwel dezelfde functies als de nieuwste Apple tv 4K, maar met een kwaliteit van maximaal 1080p.

Als je een Apple tv hebt uitgekozen heb je alleen nog een HDMI kabel nodig waarmee je de Apple tv op je tv kunt aansluiten. Een HDMI kabel is niet inbegrepen bij aankoop van een Apple tv. Gebruik dus een eigen HDMI kabel of koop deze er apart bij. Je kan zowel een HDMI 1.4 als HDMI 2.0 kabel gebruiken voor een Apple tv. Beide kabels kunnen 4K kwaliteit of lager ondersteunen en zijn verkrijgbaar in lengtes vanaf 1 meter. Ik raad de HDMI Kabel 2.0 aan, omdat deze kabel 4k Ultra HD met 60hz ondersteund.

HDMI Kabel 2.0 voor apple tv aansluiten

HDMI Kabel 2.0

Een Apple TV wordt niet meegeleverd met een HDMI kabel. Deze zal je er dus los bij moeten kopen. De HDMI kabel hiernaast is een goede optie.

Als je een goede HDMI kabel hebt kan je deze aansluiten op de HDMI poort van je Apple tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI kabel aan op een HDMI poort van je tv. De HDMI poort vind je meestal aan de achterkant of zijkant van je tv. Bij een Samsung tv vind je de HDMI poort meestal links aan de achterkant van de tv. Verbind vervolgens de stroomkabel van je Apple tv met een stopcontact.

Gebruik je een internet connectie met een kabel, dan zal je een ethernet kabel moeten aansluiten vanaf een stopcontact naar de Apple tv. Als je gebruik maakt van een draadloze wifi connectie, dan kan je daarmee draadloos verbinden tijdens het instellen. Als alle kabels zijn verbonden zet je de Apple tv en tv aan. Er verschijnt daarna een menu waarmee je het apparaat kunt instellen.

Apple TV 4K

Apple TV 4K

Bekijk de prijs van de Apple TV op Bol.com.

Apple TV instellen

Nadat je de Apple tv hebt aangesloten op je TV kan je beginnen met het instellen van de Apple tv. Als zowel je Apple tv als normale tv zijn ingeschakeld zal er een menu te zien zijn waar je een taal moet kiezen. Kies de taal die je wil en navigeer met behulp van de meegeleverde Apple remote.

Het is ook mogelijk om via een afstandsbediening de Apple tv in te stellen. Deze app kan je downloaden op andere Apple producten, zoals je iPhone. Je kan vervolgens kiezen uit configureren met een bestaand Apple ID of handmatig instellen. Bij het kopje Apple TV koppelen wordt uitgelegd hoe je moet configureren en wat de voordelen hiervan zijn.

Als je kiest voor ‘Handmatig’ moet je een wifi netwerk kiezen en eventueel een wachtwoord invullen. Als je het wachtwoord van je wifi netwerk bent vergeten kan je die meestal vinden aan de onderkant van de router. Log vervolgens in bij een bestaand Apple ID of maak een Apple ID aan.

apple tv instellen en installeren

Bron: appletips.nl

De overige stappen zijn vooral bedoeld voor privacy instellingen, zoals locatie weergave. Deze stappen kan je persoonlijk aanpassen, maar ik adviseer je om eerst te lezen waar je mee akkoord gaat. De Apple tv is nu ingesteld en klaar voor gebruik. Je komt daarna in het startmenu waar je kan beginnen met het downloaden van apps of andere functies. Hieronder een kort stappenplan voor het instellen van je Apple tv.

 1. Check of de beeldkwaliteit van je tv, Apple tv en HDMI kabel overeenkomt. Als je 4K wil zullen alle apparaten dit moeten ondersteunen.
 2. Sluit alle kabels aan en schakel zowel de Apple tv als je tv in. Een menu om je taal te kiezen zal verschijnen. In het menu kan je navigeren met de bijgeleverde Siri remote of via een IOS app.
 3. Kies na het instellen van de taal of je wil inloggen op een bestaand apparaat met je Apple ID. Als je geen apparaat wil koppelen selecteer je ‘handmatig configureren’.
 4. Kies je netwerk en voer eventueel een wachtwoord in. Als je je wachtwoord niet kan vinden kan je altijd aan de onderkant van je router kijken. Hier vind je meestal het wifi wachtwoord.
 5. De overige instellingen zijn bedoelt voor privacy voorkeuren, zoals locatie weergave. Je kunt deze allemaal persoonlijk instellen. Lees eerst kort waar je mee akkoord gaat voordat je op ‘Accepteren’ klikt.
 6. Je Apple tv is nu ingesteld en klaar voor gebruik. In de Appstore kan je apps downloaden die je wil gebruiken op je tv. Let wel op dat sommige apps een abonnement vereisen.

Apple TV koppelen

Meestal koop je een Apple tv als je al apparaten van Apple gebruikt, zoals een iPhone of iPad. De makkelijke configuratie tussen Apple apparaten en de Apple tv is dan ook een voordeel. Je kan je Apple tv eenvoudig koppelen aan een bestaand Apple apparaat door je iPhone of iPad op je Apple tv te leggen.

Schakel eerst bluetooth in op bijvoorbeeld je iPhone of iPad. Zodra de Apple tv en je tv zijn ingeschakeld verschijnt de optie om het apparaat te koppelen. Vul het wachtwoord in van je Apple ID op je iPhone en klik op ‘OK’. Nadat je een paar privacy instellingen hebt gekozen verbindt de Apple tv direct en is deze klaar voor gebruik. Hiermee sla je een hoop stappen over en hoef je alleen nog wat apps te downloaden die je wil gebruiken.

Wat kun je met een Apple TV?

De nieuwste generatie Apple tv biedt standaard smartfuncties, zoals streamingdiensten en andere apps aan. Het maakt in combinatie met andere Apple producten echter een stuk meer mogelijk. De belangrijkste functies zijn:

 1. Makkelijk via bluetooth je scherm delen met je tv.
 2. Foto’s delen via de Cloud.
 3. Airpods eenvoudig verbinden.
 4. Gebruikmaken van meerdere profielen.
 5. Spraakherkenning met Siri.
 6. Toegang tot de meeste apps die je standaard op je iPhone kan vinden. Zo is er onder andere een fitness app en een alarm app te vinden in het startmenu. Via de Appstore kan je nog een grote hoeveelheid andere apps downloaden, zoals een TVgids, games en Nederlandse apps zoals Ziggo GO.

De Apple tv is een smart mediaspeler die slimme functies heeft en in combinatie met andere Apple apparaten over veel mogelijkheden beschikt. Er zijn andere mediaspeler (zoals de Google Chromecast) waarbij je de meeste functies via scherm delen kan gebruiken. Dit is een veel goedkopere mediaspeler dan de Apple tv. Toch is de Apple tv nog steeds een prima product voor een huishouden waarin al meerdere Apple apparaten worden gebruikt. Zo garandeert Apple voor een hogere prijs een betere kwaliteit op het gebied van beeld en geluid.

apple logo gebouw

Door de opkomst van smart tv’s lijkt de Apple tv langzamerhand steeds minder noodzakelijk. Veel functies van de Apple tv worden tegenwoordig overgenomen door de tv zelf. Toch heeft de Apple tv nog een hoop voordelen die vooral voor Apple gebruikers erg handig kunnen zijn.

Zo gebruiken smart tv’s tegenwoordig allemaal een systeem zoals Tyzen OS of Android TV. Deze maken het mogelijk om smartfuncties uit te voeren met je tv zonder mediaspeler. Het gebruik van deze systemen wordt alleen niet altijd positief beoordeeld. Ook is het niet vanzelfsprekend dat je gegevens goed worden beschermd.

Apple TV 4K

Apple TV 4K

Bekijk de prijs van de Apple TV op Bol.com.

Kan een Apple TV op elke TV gebruikt worden?

De Apple TV is een mediaspeler die je kan gebruiken op vrijwel alle tv’s, zolang ze aan een paar eisen voldoen. De eisen zijn als volgt:

 1. Er moet een HDMI poort zijn waarop je een HDMI kabel kan aansluiten
 2. Je tv moet een HD beeldkwaliteit hebben van tenminste 720P of 1080P. De meeste moderne tv’s redden dit makkelijk, maar bij een wat oudere tv zonder smartfuncties kan het handig zijn om de specificaties te controleren. Je kan de specificaties van je tv vinden in de handleiding of door de naam van het model op te zoeken.

Wil je graag gebruik maken van de Apple tv met een 4K kwaliteit, dan heb je een HDMI kabel nodig die dit ondersteund. Ook moet de tv minimaal 4K kwaliteit ondersteunen, wat tegenwoordig vrijwel altijd het geval is. Als je zowel een tv als HDMI kabel hebt die 4K ondersteund, dan hoef je alleen nog maar de Apple tv 4K tweede generatie te kopen. Het merk van de tv maakt verder niet uit. Als je tv aan de bovenstaande eisen voldoet kan je ze allemaal gebruiken met de Apple tv.

Scroll naar boven