Hoe sluit je een cd speler aan

Hoe sluit je een CD speler aan?

Je cd speler aansluiten is over het algemeen niet heel erg moeilijk. Toch hebben verschillende apparaten toch weer een net andere vorm van aansluiting. Om dit duidelijk in kaart te brengen bespreek ik in deze blog verschillende apparaten waarop je je cd speler kunt aansluiten.

In het kort:

  1. Gebruik een RCA-aansluiting.
  2. Gebruik een optische digitale audiokabel.
  3. Gebruik een bluetooth-verbinding.

Een nieuwe cd speler aansluiten? Dit zijn de beste cd spelers:

Hoe sluit je een CD speler aan?

Over het algemeen kun je een cd speler op 2 verschillende manieren aansluiten: digitaal of analoog. Een digitale aansluiting doe je door middel van een optische aansluiting. Hiervoor gebruik je een optische audio kabel. Analoog aansluiten kan ook door middel van een RCA naar RCA kabel. Welke beter is hangt voornamelijk af van het apparaat waarop je je cd speler aansluit.

Later in dit artikel komen verschillende soorten aansluitingen aan bod. Je merk dat het sterk afhankelijk is van het apparaat welke soort aansluiting gebruikt moet worden.

  • Rood = analoge aansluiting
  • Blauw = digitale aansluiting
cd speaker analoge en optische aansluiting

Bron: ruconnected.nl

Kan je een CD speler aansluiten op Sonos?

Ja, het is mogelijk om een cd speler op Sonos-apparaten aan te sluiten. Sonos maakt gebruik van Line-In, wat inhoudt dat je apparaten met een output (zoals een cd speler en platenspeler) kunt aansluiten op je Sonos systeem.

Kan je een cd speler aansluiten op je soundbar?

Ja, je kunt een cd speler op een soundbar aansluiten. Er zijn echter meerdere manieren waarop je dit kunt doen. De manier die je gebruikt hangt af van het model van zowel de soundbar als de cd speler.

CD speler aansluiten op soundbar

Ook het aansluiten van een cd speler op je soundbar kan op verschillende manieren. Ik zal de verschillende manieren met je bespreken.

De RCA-verbinding: de vorm van aansluiten is een veelgebruikte methode en zal ook later dit artikel nog vaker voorbij komen. Het voordeel van deze methode is dat het eenvoudig en betrouwbaar is. Het is eenvoudig omdat er gebruik wordt gemaakt van een kleurcodering. Dit betekent dat je het rode draad gewoon in de rode ingang kan doen en het witte draad in de witte ingang. Zowel de soundbar als de cd speler moeten over een RCA-aansluiting beschikken, zodat een RCA naar RCA kabel gebruikt kan worden. Je ziet de witte en de rode ingang altijd naast elkaar. Soms worden ze aangeduid als ‘line-in’ of ‘line out’.

rca kabel cd speler aansluiten
rca aansluitingspoorten

Mocht het zo zijn dat de RCA-aansluiting niet wordt aangegeven met een rode of witte kleur, zorg dan dat het rode draad in de rechter ingang gaat en het witte draad in de linker ingang.

Gebruik een optische digitale audiokabel: over het algemeen levert deze vorm van aansluiting je een betere geluidskwaliteit op. Je moet echter wel controleren of je cd speler en soundbar deze optische aansluiting ook ondersteunen. Als je eenmaal weet dat beide apparaten dit ondersteunen, dan hoef je eigenlijk alleen nog maar de 2 uiteindes in beide apparaten te stoppen.  

Gebruik een bluetooth-verbinding: ook bij deze aansluitingen moeten beide apparaten dit ondersteunen. Deze aansluiting is het meest eenvoudig, omdat je alleen beide apparaten aan hoeft te zetten. Vervolgens moet je zorgen dat bluetooth op beide apparaten staat ingeschakeld. Zorg er tot slot voor dat zowel de cd speler als de soundbar in de buurt van elkaar staan, zodat ze elkaars signaal op kunnen vangen.

Het kan ook zijn dat de aansluiting van je soundbar en je cd speler niet overeenkomen. Denk aan een cd speler met een RCA-uitgang en een soundbar met een 3,5mm jack ingang. Hiervoor kun je een RCA naar 3,5mm kabel gebruiken.

Het kan ook zijn dat je soundbar in plaats van een 3,5mm ingang alleen een optische ingang heeft. Je zal dan de RCA-output van de cd speler moeten converteren naar een optische (digitale) ingang van je soundbar. Hiervoor kun je een converter gebruiken. Een analoog digitaal converter om precies te zijn.

analoog-naar-digitale-audio-omvormer-cd-speler-op-soundbar

Analoog naar digitale audio omvormer

Sluit de analoge audio ingang van je cd speler aan op je soundbar met een digitale ingang. Gebruik hiervoor de converter die je hiernaast ziet.

CD speler aansluiten op Sonos

Hoe je een cd speler op Sonos apparaten aansluit verschilt per model. Gelukkig zijn Sonossystemen slim en werken met bedrade en offline audioapparaten. Zo hoef je je oudere geluidssysteem, zoals een cd-speler, niet weg te gooien. Er zijn 2 manieren waarop je cd spelers op Sonos speakers kunt aansluiten: met een directe line-in verbinding of met behulp van Sonos Port/Amp. De manier waarop je een cd speler aansluit hangt uiteindelijk af van de lijningang die je Sonos apparaat heeft. Hieronder bespreek ik verschillende modellen onder elkaar.

CD speler aansluiten op Sonos Five: de Sonos five beschikt over een 3,5mm-ingang. Je cd speler daarentegen gebruikt zeer waarschijnlijk een RCA-ingang (rood en wit uiteinde). Om deze aansluiting mogelijk te maken kun je een RCA naar 3,5mm kabel gebruiken. Het 3,5mm uiteinde stop je aan de achterkant van je Sonos Five apparaat. Het RCA-uiteinde stop je vervolgens in je cd speler.

Je begint vervolgens met afspelen door:

  1. Iets af te spelen op je bronapparaat (in dit geval de cd speler)
  2. Open de Sonos-app voor iOS of Android
  3. Ga naar ‘bladeren’ en tik op lijningang
  4. Tik op het bronapparaat om te beginnen met afspelen

CD speler aansluiten op Sonos Port: de Sonos port heeft in tegenstelling tot de Sonos Five een RCA aansluiten. Zowel je cd speler als je Sonos Port apparaat hebben zeer waarschijnlijk een RCA-aansluiting. Je kunt dus een RCA naar RCA kabel gebruiken. Zorg dat je de RCA kabel in de juiste ingangen van je Sonos Port stopt. Dit doe je door te kijken of er ‘IN’ bij staat. Meestal wordt de RCA naar RCA kabel met de Sonos port meegeleverd.

CD speler aansluiten op Sonos Amp: dit Sonos apparaat sluit je op dezelfde manier aan als de Sonos Port. Hij beschikt namelijk ook over een RCA-aansluiting.

CD speler aansluiten op Sonos Arc en Beam: je Sonos soundbar met je cd speler aansluiten is iets lastiger. Ze hebben namelijk maar 1 ingang en dat is de HDMI ARC. Het kan zijn dat deze al wordt gebruikt door je televisie. Als het goed is krijg je bij je Sonos soundbar een HDMI-kabel en een optische audio naar HDMI adapter meegeleverd. Verder heb je een optische audio splitter nodig. De afbeelding hieronder laat duidelijk zien wat dit doet.

Zoals ik net al zei heeft zowel Sonos Arc als Sonos Beam maar 1 HDMI ARC aansluiting. Met een optische audio splitter kun je dit probleem verhelpen. Zowel je tv als cd speler sluit je aan op de optische audio splitter. Deze sluit je vervolgens via een HDMI ARC kabel aan op de Sonos soundbar. Op de afbeelding hieronder zie je hoe zo’n splitter werkt.

optische audio splitter cd speler tv

Bron: media.s-bol.com

Optische Toslink audio splitter voor cd speler

Gebruik deze optische audio splitter om zowel je tv als je cd-speler aan te sluiten op bijvoorbeeld de Sonos Arc of Sonos Beam.

CD speler aansluiten op TV

Er zijn een heleboel elektronische apparaten die mensen op hun tv willen aansluiten. Ook cd spelers kunnen aangesloten worden op televisies. Zet allereerst zowel je tv als cd speler uit. Sluit de audio-aansluitingen van de RCA-kabel aan op de uitgangen van je cd speler. Een RCA kabel kun je herkennen aan de 3 kleuren: rood, wit en geel. De rode en witte aansluitingen worden gebruikt om de audio te verzenden. Stop de draden met het witte en rode uiteinde in de rode en witte ingangen van je cd speler. Sluit de andere uitgangen aan op de ingangen van je televisie.

Voor het aansluiten van een televisie met je cd speler gebruik je dus meestal een RCA naar RCA kabel. Als deze eenmaal goed is aangesloten kun je zowel je cd speler als je televisie weer aanzetten. Selecteer vervolgens op je tv de ingangen waarop je je cd speler hebt aangesloten. Als je nu een cd in de cd speler afspeelt hoor je het geluid hiervan als het goed is door de speakers van je tv.

CD speler aansluiten op versterker

Je kunt het geluid van je cd speler versterken door hem aan te sluiten op een versterker. Zo creëer je een harder geluid zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Voor veel mensen die geen ervaring hebben met deze aansluiting kan het best een ingewikkeld proces zijn. Heel moeilijk is het niet, maar je moet het wel even een keer gezien hebben. Hieronder beschrijf ik één voor één de stappen:

Stap 1: de allereerste stap is om de rode en witte uiteindes van de RCA kabel op de cd speler aan te sluiten. Zorg ervoor dat de verbinding strak en stevig is, maar forceer het niet.

Stap 2: vervolgens sluit je het andere uiteinde aan op de versterker. Er zitten 2 audiostekkers in de versterker: de rechter en de linker. De witte kabel sluit je aan op de linker stekker en de rode kabel op de rechter stekker.

cd aansluiten op versterker

Stap 3: controleer daarna nog eens of de kabel goed zit verbonden. Vermijd hierbij vormen van water, stof of vuil. Druk tot slot op de aan/uit-knop.

Stap 4: zoek de aansluiting van de cd speler op de versterker. Gebruik hiervoor de componentkeuzeknop aan de voorkant van je versterker. Beschikt je versterker over een display, dan kun je aan de knop draaien totdat je ‘CD’ of ‘CD-player’ ziet staan.

Stap 5: we zijn nu klaar met de hele aansluitprocedure. Als alles in orde is kun je muziek afspelen met de cd speler via je versterker.

CD speler aansluiten op laptop

Helaas kun je je cd speler niet zomaar van je tv loskoppelen en aansluiten op je laptop. Alhoewel er meerde methodes zijn, is de meest eenvoudige om een externe cd speler te gebruiken. Deze is eenvoudig aan te sluiten op je laptop via een USB-aansluiting.

Stap 1: sluit de kabel aan op je externe cd speler. De meeste cd spelers worden meegeleverd met een USB-kabel. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal je deze USB-kabel apart moeten aansluiten. Mocht je niet zeker weten welke USB-kabel bij je cd speler hoort, dan kan je altijd nog de handleiding raadplegen. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig, aangezien er altijd wel een usb-kabel wordt meegeleverd.

Stap 2: Het andere uiteinde van je USB-kabel sluit je aan op 1 van de USB-aansluitingen op je computer. De meeste computers hebben meerdere USB-ingangen.

Stap 3: zet je laptop aan indien die nog niet is ingeschakeld.

Stap 4: als je cd speler is aangesloten en je laptop staat aan, dan kan het zijn dat je iets van software moet downloaden die bij de externe cd speler hoort. Volg de stappen zodat je alles goed kunt gebruiken. 

Mocht je naast cd’s ook dvd’s in je laptop willen stoppen, dan is dat ook mogelijk. Je kunt dit op een soortgelijke manier doen. Oftewel, je gebruikt een externe dvd speler die je via USB op je laptop aansluit.

Scroll naar boven