Hoe sluit je een DAB tuner aan

Hoe sluit je een DAB tuner aan?

Met een tuner voeg je meerdere functies toe aan je muzieksysteem, zoals DAB radio, cd en Spotify. Het aansluiten van je tuner is niet erg ingewikkeld, maar er zijn wel een paar dingen waarop je moet letten. Er zijn immers verschillende aansluitingspunten aan de achterkant van je tuner.

In het kort:

  1. Sluit je DAB tuner aan met een coaxkabel.
  2. Sluit de DAB tuner met AUX-kabels aan op je stereoapparatuur.
  3. Stel de juiste bron op je DAB tuner in: AUX, LINE IN, EXT of RCA.
  4. Sluit je DAB tuner aan op het stroom.
Hama Hifi-tuner

Hama Hifi-tuner DIT2006BT

Nog opzoek naar een DAB+ tuner? De Hama Hifi-tuner DIT2006BT is een goede optie. Hiermee voeg je eenvoudig FM, DAB/DAB+ en internetradio toe aan je geluidsinstallatie.

Hoe sluit je een tuner aan?

Hoe je precies een tuner aansluit is afhankelijk van jouw situatie. De situatie hieronder gaat er vanuit dat je een tv en versterker/receiver gebruikt. Dit kan ook een luidspreker zijn of een ander stereoapparaat. Welke kabel je gebruikt is afhankelijk van het soort apparaat waarop je je tuner wil aansluiten.

Stap 1: schakel voor de veiligheid allereerst je muzieksysteem uit. Zo hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je jezelf onder stroom zet. Ook kan je hiermee voorkomen dat je apparatuur beschadigd.

Stap 2: pak vervolgens een coaxkabel om je tuner aan te sluiten op je tv. Als je je tuner gelijktijdig wil aansluiten met je tv, dan sluit je de coaxkabel aan op de ANT OUT-uitgang van je tuner. Dit aansluitingspunt staat aangegeven als ‘ANTENNE’. Het andere uiteinde van de coaxkabel sluit je aan op de ANT IN-ingang van je tv.

2e optie: als je je tv er liever niet bij betrekt, sluit het uiteinde van de coaxkabel dan aan op de hoofdaansluiting aan de muur. De wandcontactdoos aan de muur beschikt in veel gevallen over een coaxaansluiting. Gebruik indien nodig een splitter om van 1 coaxaansluiting 2 te maken.

3e optie: in plaats van je tuner op je tv aan te sluiten kan je hem ook op je tv-ontvanger aansluiten. De meeste mensen hebben een tv-kast/mediabox die het mogelijk maakt om tv te kijken. Je kunt de tuner via tulpkabels aansluiten op het tv-kastje. Hiermee kan je een directe verbinding creëren. Dit tv-kastje is ook aangesloten op je tv. In dit geval moet je tv-kastje nog wel over een tulpaansluiting beschikken.

Stap 3: in deze stap gaan we de tuner aansluiten op je stereoapparatuur, bijvoorbeeld op je versterker. In vrijwel alle gevallen kan je dit doen met de bekende AUX-kabels. Aan de achterkant van je tuner zie je als het goed is een 1 rode en 1 witte aansluiting. Deze twee aansluitingen zorgen voor een stereogeluid. Misschien zie je boven deze aansluitingen ‘L’ en ‘R’ staan, wat voor linker audio en rechter audio staat.

In veel gevallen krijg je deze AUX-kabels meegeleverd zodra je een tuner aanschaft. Sluit het ene uiteinde van de tulpkabel aan op de ‘LINE OUT’ van je tuner. Het andere uiteinde sluit je aan op je versterker, receiver of luidspreker. Vrijwel alle versterkers en receivers beschikken over een AUX-poort aan de achterkant. Achterop deze apparaten vind je ook een tulpenaansluiting, maar dan met ‘LINE IN’. Sluit het rode uiteinde aan op het rode aansluitingspunt en het witte uiteinde op het witte aansluitingspunt. Een AUX-aansluiting wordt dus niet altijd aangegeven met AUX, maar ook met LINE, EXT of RCA.

Stap 4: je muzieksysteem moet nog wel goed worden ingesteld. Door de juiste bron te selecteren kan het geluid vanuit je tuner op het muzieksysteem worden afgespeeld. Schakel hiervoor het stereosysteem in en selecteer als bron AUX, LINE IN, EXT of RCA (afhankelijk van hoe een tulpaansluiting wordt aangegeven). Hier is de tuner immers op aangesloten. Actieve luidsprekers die geen versterker nodig hebben kan je meteen aanzetten.

Stap 5: uiteraard heeft een tuner ook stroom nodig. Hiervoor krijg je gelukkig een voedingskabel meegeleverd. Sluit de voedingskabel aan op je tuner en sluit het andere uiteinde in het dichtstbijzijnde stopcontact. De tuner zal automatisch aangaan. Als dat niet het geval is, controleer je aansluiting dan nogmaals of zoek naar een aan/uitknop.

In de meeste gevallen krijg je bij een tuner een afstandsbediening meegeleverd. De afstandsbediening kun je gebruiken om je tuner te bedienen en in te stellen. Je hebt je tuner nu succesvol aangesloten op je muzieksysteem en je tv.

Andere aansluitingsmogelijkheden

Ethernetpoort: de meeste tuners hebben aan de achterkant ook nog een aansluiting voor internetkabels. Dit is een ethernetpoort dat vaak wordt aangegeven met het woord ‘LAN’. Met deze aansluitingspoort en een internetkabel kan je de tuner rechtstreeks aansluiten op je modem/router. Zodra je tuner verbinding heeft met wifi heb je keuze uit tienduizenden radiostations van over de hele wereld.

Bluetooth: een andere manier om verbinding te maken met je tuner is via bluetooth. Veel moderne tuners gebruiken bluetooth, waardoor je draadloos verbinding kan maken. Vrijwel alle telefoons en tablets van tegenwoordig ondersteunen ook bluetooth. Het gebruik van bluetooth kan handig zijn als je bijvoorbeeld muziek luistert via Spotify. Maak met je telefoon bluetoothverbinding met je tuner. Als je tuner is aangesloten op je muzieksysteem, dan kan je de Spotify muziek hierop afspelen.

Wifi mediaspeler: Sommige tuners beschikken zelfs over een ingebouwde wifi mediaspeler. Dit maakt het mogelijk om muziek vanaf je NAS te streamen. Handig voor als je een NAS-schijf gebruikt waarop muziek staat. Zo hoef je je laptop of computer niet op te starten.

USB: tot slot zijn er ook nog tuners die beschikken over een USB-poort. Dit is in de meeste gevallen een USB-A poort waar de meeste wel bekend mee zijn. De USB-poort maakt het mogelijk om andere apparaten op te laden. Ook is het mogelijk om externe apparaten zoals usb-sticks en mp3-spelers op deze manier weer te geven.

Scroll naar boven