Hoe sluit je een digibox aan op je TV

Hoe sluit je een digibox aan op je TV?

Om digitaal tv te kunnen kijken gebruik je een speciale decoder, namelijk een digibox. Deze zal je echter nog wel goed moeten aansluiten op je tv. Hoe je een digibox precies aansluit verschilt per model. Echter werkt het allemaal over het algemeen hetzelfde. De allereerste stap is om de box aan te sluiten, daarna is het tijd om hem in te stellen.

In het kort:

 1. Sluit je digibox aan op je tv met een hdmi kabel.
 2. Sluit de coaxkabel aan indien nodig.
 3. Voorzie de digibox van stroom met de meegeleverde stroomkabel.
 4. Sluit een internetkabel aan op je digibox indien nodig.

Voordat je gaat beginnen heb je het volgende nodig:

 1. Een stroomkabel voor de digibox
 2. Een hdmi-kabel
 3. Een coaxkabel
 4. Een ethernetkabel (optioneel)

Opzoek naar een digibox? Bekijk de Coolstream Link hieronder:

Coolstream Link digibox tv ontvanger

Coolstream Link digibox

De Coolstream Link beschikt over een USB-poort voor software-updates en kan je draadloos verbinden met het internet. Bekijk voor meer informatie het product op Bol.com.

Hoe sluit je een digibox aan op je TV?

Om je digibox aan te sluiten heb je over het algemeen een hdmi-kabel en stroomkabel nodig. Je kunt verder ook nog een optische kabel aansluiten, maar dat is optioneel. Volg de onderstaande stappen om het aansluitingsproces te voltooien. Zoals ik al zei gebruiken niet alle digicorders dezelfde methodes. Houd hier rekening mee en kijk goed wat je hebt meegekregen in de doos.

 1. Zet je tv uit. Ik raad je altijd aan om je tv uit te zetten zodra je nieuwe apparaten probeert aan te sluiten. Schakel ook je digibox uit als je deze al hebt aangesloten op het stroom.
 2. Pak je hdmi-kabel erbij en stop hem in de hdmi-poort aan de achterkant van de tv box. Meestal krijg je bij je digibox een hdmi-kabel meegeleverd. Is dat niet het geval, zorg dan dat je een nieuwe kabel aanschaft. Zorg dat je een hdmi-kabel koopt die lang genoeg is en kwalitatief goed is.
 3. Sluit het andere uiteinde van je hdmi-kabel aan op 1 van de hdmi-poorten van je tv. Onthoud in welke hdmi-poort je de kabel stopt. Als het goed is zie je dat de hdmi-poorten zijn genummerd. Zorg dat je de hdmi-kabel niet teveel beweegt zodra hij is aangesloten.
 4. Er zijn ook digiboxes die gebruik maken van een coaxiale kabel. Neem de Telenet digibox als voorbeeld. Een Telenet digibox sluit je aan met behulp van een hdmi-kabel en een coaxiale kabel. De coaxkabel krijg je meegeleverd in de doos. De kabel heeft een vrouwelijk en mannelijk uiteinde. Op de afbeelding hieronder zie je welke van de 2 aansluitingen mannelijk en vrouwelijk zijn. Sluit het vrouwelijke uiteinde van de kabel aan op de hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting herken je aan het witte kastje aan de muur.
 5. Sluit het mannelijke uiteinde van de coaxkabel aan op de Telenet tv-ontvanger. Als het goed is zie je aan de achterkant van de digicorder een coaxiaal aansluitingspunt. Je kunt dit herkennen aan het label ‘Coax in’.
 6. De volgende stap is om de digibox te voorzien van stroom. Hier kun je de bijgeleverde stroomkabel voor gebruiken die is aangesloten op een AC adapter. Het ronde uiteinde van de stroomkabel sluit je aan op de digibox. Als het goed is zie je aan de achterkant van de tv box een ronde aansluitingspoort. Deze staat meestal aangeduid als ‘DCIN’. Het andere uiteinde van de kabel stop je in het stopcontact.
 7. Je kunt nu de digibox aanzetten door de aan-/uitknop aan de achterkant van het kastje te gebruiken.

Internetkabel gebruiken: naast een hdmi-kabel en stroomkabel kan je ook een internetkabel aansluiten. Je ziet aan de achterkant van de digibox als het goed is ook een internetpoort. Deze kan aangegeven worden met ‘internet’ of ‘ethernet’. Met deze kabel kan je je tv box rechtstreeks aansluiten op je modem of router. Dit is sneller voor als je bijvoorbeeld in 4K gaat streamen. In de meeste gevallen maak je gewoon draadloos verbinding met de wifi, wat ik later dit artikel ga uitleggen.

Staat de hoofdaansluiting verder weg, zorg dan dat je een coaxkabel gebruikt die lang genoeg is. Een coaxkabel die langer is dan 10 meter is niet aan te raden. Een kabel van meer dan 10 meter kan ten koste gaan van de kwaliteit van het tv-signaal.

In de afbeeldingen hieronder zie je alle aansluitingen van de Telenet digibox op een rijtje. Hier wordt ook duidelijk geïllustreerd waar je de aansluitingen op kunt aansluiten. Ook zie je op de afbeelding uit welke functies de afstandsbediening bestaat. Deze zullen we eerst nog moeten synchroniseren, maar daar kom ik zo dadelijk op terug.

digibox aansluiten handleiding stappenplan
digicoder aansluiten handleiding stappenplan

Hoe installeer je de digibox afstandsbediening?

Bij je tv box wordt ook een afstandsbediening meegeleverd. Hier moet je eerst nog batterijen indoen. Aan de achterkant van de afstandsbediening kan je een klepje openen waar je je batterij(en) in kan doen. In principe is je digicorder nu klaar om gebruikt te worden. Volg de onderstaande stappen om het menu van je digibox te openen.

 1. Zet je tv aan. Druk op de aan-/uitknop van je tv-afstandsbediening om hem in te schakelen.
 2. Gebruik nu de afstandsbediening van de tv om een andere tv-bron te selecteren. Gebruik hiervoor de knop die zich meestal aan de bovenkant van de afstandsbediening bevindt. Deze knop wordt meestal aangegeven met het label ‘source’ of ‘INPUT’.
 3. Als je op de knop hebt gedrukt selecteer je de juiste tv-bron. Welke hdmi-input je moet selecteren hangt er vanaf in welke hdmi-poort je de digibox hebt gestopt. Als je hem in de hdmi 2 poort hebt gestopt, selecteer dan ook de hdmi 2 poort op je tv.

Als je de digibox hebt geopend is de volgende stap om de afstandsbediening te configureren. Meestal verschijnt er een menu op je beeldscherm waarop de instructies staan. Volg in dit geval de instructies die op je tv verschijnen. Hoogstwaarschijnlijk wordt er gevraag om bepaalde knoppen in te drukken op je afstandsbediening, zodat je tv box het kan detecteren. Meestal is het configureren van je afstandsbediening het eerste wat je doet. Zo kan je meteen je digibox bedienen en instellen met behulp van de remote.

Hoe stel je een digibox in?

We hebben nu de digibox aangesloten en geopend. Verder hebben we de afstandsbediening gebruiksklaar gemaakt. Het is nu tijd om de tv box op de juiste manier in te stellen. De belangrijkste instellingen bespreek ik hieronder. Sommige digiboxes starten automatisch een installatiewizard op die je meeneemt door alle instellingen. Volg in dit geval deze stappen om de belangrijkste instellingen in te stellen.

Taal instellen: allereerst is het belangrijk om de juiste taal in te stellen, anders wordt het navigeren binnen het apparaat vrij moeilijk. Meestal beschikt de afstandsbediening in het midden over een rond navigatiewiel waarmee je dingen kunt selecteren. Hiermee kun je navigeren naar de instellingen en daarna naar de taalinstellingen. Selecteer vervolgens de gewenste taal.

Internet verbinden: je kan je digibox met een ethernetkabel aansluiten op je modem/router. Het meest eenvoudige is echter een draadloze verbinding via wifi. Zorg ervoor dat de tv en de digibox binnen het bereik van je wifi-netwerk staan. Verplaats indien nodig de router of gebruik een wifi-versterker om het netwerk uit te breiden.

Ga naar de instellingen en vervolgens naar de internetinstellingen. Selecteer het netwerk waar je verbinding mee wil maken. Vul nu het wifiwachtwoord in om verbinding te maken. Als het goed is komt er een toetsenbord in beeld die je kunt gebruiken met je afstandsbediening.

Digibox updates: nu je digibox met het internet is verbonden moet je mogelijk enkele nieuwe updates uitvoeren. Dit geldt alleen als er nieuwe updates beschikbaar zijn. Deze updates kunnen automatisch of handmatig doorgevoerd worden. Je kunt dus ook zelf in de instellingen controleren op nieuwe updates. Op een Android digibox ga je bijvoorbeeld naar de instellingen > over > systeemupdate.

Hoe activeer je je digicorder?

Het kan zijn dat je je digibox nog moet activeren. Denk bijvoorbeeld aan de digicorders van Telenet. Om je digibox van Telenet te activeren kan je de onderstaande stappen volgen:

 1. Druk op het huisicoontje op je afstandsbediening om het startscherm te openen.
 2. Ga naar de instellingen door de pijltjestoetsen op de afstandsbediening te gebruiken.
 3. Druk op ‘Self Starter’.
 4. Je kunt je nu aanmelden met je Telenet klantnummer of je Telenet logingegevens. Klik daarna op ‘volgende’. Je Telenet klantnummer kun je vinden op de aankoopbevestiging.
 5. Volg vervolgens de instructies die nu op het scherm verschijnen. Onderbreek de digibox tijdens de installatie niet. Het activeringsproces kan ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

Scroll naar boven