Hoe sluit je een draadloze muis aan

Hoe sluit je een draadloze muis aan?

Je kunt een computer bedienen zonder een muis te gebruiken, maar ideaal is het zeker niet. Een goed idee dus om een muis aan te sluiten. Afhankelijk van welke muis je gebruikt zal je hem moeten aansluiten of verbinden met je computer. De meest voorkomende methodes komen aan bod.

In het kort:

 1. Sluit de USB dongle van je muis aan op een USB poort van je computer.
 2. Schakel je muis in.
 3. Schakel je computer in en de muis wordt automatisch gedetecteerd.
 4. Of verbind je muis draadloos met bluetooth. Voeg hiervoor de muis toe als bluetoothapparaat op je computer.

Opzoek naar een goede muis? Dit de beste van dit moment:

Logitech MX Master 3 muis aansluiten

Logitech MX Master 3

Gebruik de meegeleverde USB-A dongle om je muis draadloos te verbinden met je computer. Er zit ook een oplaadkabel bij om de muis te voorzien van stroom.

Heb je ook een nieuw toetsenbord? Lees dan hier hoe je een toetsenbord aansluit.

Hoe sluit je een draadloze muis aan op je laptop?

Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen nog maar draadloze muizen gebruikt. Er zijn momenteel 2 verschillende soorten draadloze muizen op de markt:

 1. Een muis die wordt meegeleverd met een USB dongle.
 2. Een muis die je draadloos verbindt met bluetooth.

Je muis kan je aansluiten op een Windows en Mac laptop. De verschillende mogelijkheden worden hieronder uitgebreid besproken.

Een draadloze muis aansluiten met USB dongle

Als het goed is heb je naast een muis ook een klein USB-apparaatje meegekregen. Zorg dat je dit kleine ontvangertje en de muis zelf bij de hand hebt. De USB dongle van je muis kun je snel kwijtraken, dus houd deze goed bij je.  

 1. Stop de USB dongle van de muis in 1 van de USB-poorten van je computer.
 2. Zorg dat je de muis hebt ingeschakeld. Meestal zit aan de onderkant van je muis een aan-/uitschakelaar. Vergeet uiteraard niet om volle, werkende batterijen in je muis te doen. Raadpleeg indien nodig de handleiding om je muis aan te zetten.
 3. Je ziet aan de onderkant van je muis als het goed is ook een klein knopje waarop je kunt drukken. Hierboven staat als het goed is ‘connect’. Lang niet alle muizen maken hebben zo’n knopje. Druk deze knop in om verbinding te maken met je computer. Waar de knop zich bevindt kun je controleren in de handleiding van je muis.
 4. Het enige wat je nu hoeft te doen is je computer inschakelen. Als het goed is kan je je muis nu gebruiken zoals normaal.
usb dongle van muis op laptop aansluiten
aan en uitknop onderkant muis

Het voordeel van deze manier is dat het een hele eenvoudige methode is. Binnen een paar simpele stappen kan je je muis zorgeloos gebruiken. Een nadeel is echter dat je de bijbehorende usb dongle snel kwijt kunt raken, omdat hij vrij klein is.

De vraag is echter: hoe sluit je een USB dongle aan op een Macbook zonder USB-poort? Macbooks van tegenwoordig gebruiken USB-C poorten en ondersteunen geen normale USB-apparaten. In dit geval kan je een converter gebruiken. Dit is een kleine kastje dat het mogelijk maakt om alsnog USB op je Mac aan te sluiten.

SATA naar USB adapter

Rolio USB C Hub

Gebruik deze adapter om USB-apparaten (zoals een USB dongle van je muis) aan te sluiten op een USB-C poort van je Macbook.

Uiteraard kan je het beste een muis kopen die speciaal bedoelt is voor Macbooks. Deze werken geheel draadloos via bluetooth of worden meegeleverd met een USB-C dongle in plaats van een USB dongle.

Lukt het aansluiten van je muis niet? Mogelijk wordt je muis niet herkend door je computer.

Een draadloze muis aansluiten met bluetooth

Het draadloos aansluiten via bluetooth is voor sommige ook een optie. Hierbij heb je dus geen USB dongle nodig. Let erop dat lang niet alle muizen gebruikt kunnen maken van bluetooth. Controleer dus van te voren of dit wel wordt ondersteunt. De manier waarop je verbinding maakt verschilt tussen Windows en Mac.

Om bluetoothverbinding te maken zal je eerst een bluetoothapparaat toe moeten voegen. Hiervoor kan je geen muis gebruiken, want die is simpelweg nog niet aangesloten. Om de onderstaande stappen te kunnen volgen kan je tijdelijk je touchpad gebruiken. Doet je touchpad het op een of andere manier niet, gebruik dan je toetsenbord. Met de Tab-toets, Enter en de pijltjestoetsen kan je alles bedienen zonder de cursor op je beeldscherm te gebruiken.

Bluetooth muis verbinden met Windows laptop

 1. Zet allereerst je muis aan. Meestal zit de aan-/uitschakelaar aan de onderkant van de muis. Zorg dat deze is ingeschakeld en controleer of er een lichtje brandt. Vergeet ook uiteraard geen batterijen in de muis te stoppen.
 2. Start je computer op en ga naar de instellingen. De instellingen kun je openen door de Windowstoets + I in te houden. Gebruik eventueel je touchpad om hier naartoe te gaan.
 3. Ga naar ‘apparaten’.
 4. Onder ‘bluetooth en andere apparaten’ kan je allerlei bluetoothapparaten toevoegen. Daaronder zie je ook een knop om de bluetooth aan of uit te zetten. Zorg dat deze is ingeschakeld.
 5. Druk op het + icoon om je draadloze bluetooth muis toe te voegen.
 6. Druk op de bovenste optie ‘Bluetooth’.
 7. Druk op de ‘connect’ knop die je soms onderaan je muis kunt vinden. Waar deze precies zit verschilt per soort muis. Raadpleeg indien nodig de handleiding.
 8. Wacht totdat de naam van je muis zichtbaar is op het Bluetooth venster. Zodra je hem ziet kun je hem selecteren en verbinding maken. Wacht totdat de verbinding is voltooid en test of je muis werkt.
instellingen menu openen windows
bluetooth en andere apparaten instellingen
muis bluetooth apparaat toevoegen

Nadat je je bluetooth muis hebt toegevoegd aan je computer hoef je de stappen hierboven niet meer te doorlopen. Je kunt automatisch verbinding maken zodra je je muis en je computer hebt aangezet. Vergeet niet om de bluetooth op je computer aan te zetten.

Verbinding via bluetooth kent een groot voordeel ten opzichte van een USB dongle. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je de USB dongle kwijtraakt, aangezien je die niet gebruikt. Ook bespaar je hiermee een USB-poort die je nu kunt gebruiken voor andere USB-apparaten. Als je een Mac gebruikt heb je verder ook geen converter nodig om je USB op een USB-C poort aan te sluiten.

Er zijn muizen die zowel bluetooth als een USB-dongle kunnen gebruiken. In dit geval kun je kiezen welke verbinding je het liefste gebruikt. Zoals je nu weet kent elke soort aansluiting zo zijn voordelen en nadelen.

Bluetooth muis verbinden met Macbook

We kunnen een muis met bluetooth natuurlijk ook aansluiten op een Macbook. Dit gaat weer iets anders in zijn werk. Volg hiervoor de onderstaande stappen. Gebruik je touchpad om de stappen hieronder te kunnen volgen.

 1. Zet je muis allereerst aan. Gebruik hiervoor de aan-/uitschakelaar onder je muis. Vergeet ook geen werkende batterijen in je muis te doen.
 2. Start nu je Mac op en ga naar het Apple menu. Klik op het Apple logo linksboven op je beeldscherm.
 3. Klik daarna op ‘systeemvoorkeuren’.
 4. Klik daarna op ‘bluetooth’.
 5. Druk de ‘connection’ knop van je muis in die meestal aan de onderkant zit. Kijk eventueel in de handleiding om te kijken waar de deze knop precies te vinden is.
 6. Je Macbook zal opzoek gaan naar alle apparaten die in de pairing modus zitten. Als het goed is komt er een verbindingsverzoek in beeld waarmee je de verbinding tussen je muis en Macbook kan bevestigen.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Overweeg dan de video hieronder te bekijken. Hier wordt gedemonstreerd hoe je een Apple Magic muis kunt verbinden met je Macbook.

Hoe sluit je een muis aan met draad?

Tot op heden worden er ook muizen verkocht met draad. Het aansluiten van een muis met draad is niet erg ingewikkeld. Sluit simpelweg het USB-uiteinde van de muis aan op je computer. Kies een USB-poort van je computer die je hiervoor het beste kunt gebruiken. Zorg ervoor dat de kabel van de muis niet te veel hoeft te buigen en genoeg ruimte heeft.

Nadat de muis is aangesloten zal je computer automatisch de stuurprogramma’s installeren. Om bepaalde knoppen op je muis te wijzigen heb je mogelijk aanvullende software nodig.

Het kan zijn dat je muis op de een of andere manier niet verschijnt op je computer. In dit geval is je muis niet zichtbaar. Controleer in dit geval de aansluiting en start zo nodig je muis/computer opnieuw op. Lees indien nodig wat je verder kunt doen om je muis weer te laten verschijnen.

Hoe sluit je een muis aan op je iPad?

Het is ook mogelijk om je muis aan te sluiten op je iPad. Zo maak je van je tablet een kleine computer. Over het algemeen kun je je muis op je iPad aansluiten door middel van bluetooth, zoals ik eerder dit artikel al heb besproken. Je kan ook een muis met draad gebruiken, maar dan heb je waarschijnlijk een USB-C adapter nodig.

Let erop dat niet alle iPads een muis ondersteunen. Om een bluetooth muis te gebruiken heeft je iPad minstens iPadOS 13.4 nodig. Nieuwere updates zijn uiteraard ook compatibel. Alle iPads die over deze of nieuwere software beschikken zijn:

 1. iPad Pro
 2. iPad 5e generatie of later
 3. iPad Air 2 of later
 4. iPad Mini 4 of later

Je kunt de huidige softwareversie van je iPad controleren in de instellingen > algemeen > over. Probeer de nieuwste software te downloaden als je nog een te oude software gebruikt. Dan gaan we nu door naar het koppelen van je muis aan je iPad.

 1. Zet je muis aan. Hiervoor kun je de aan-/uitschakelaar onderaan de muis gebruiken. Ga ook meteen opzoek naar de ‘connect’ knop. Hiermee zet je de muis in de pairing modus. Dit betekent dat het bluetoothsignaal van de muis kan worden opgevangen door de iPad. Druk de knop in zodra je deze ziet.
 2. Ga naar de instellingen op je iPad.
 3. Ga naar ‘bluetooth’.
 4. Ga opzoek naar je muis in de lijst van bluetoothapparaten. Zodra je hem ziet klik je erop.
 5. Je ziet nu een nieuw menu verschijnen. Hier kun je de verbinding met je muis bevestigen.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg? Overweeg dan de video hieronder te bekijken. Hier wordt gedemonstreerd hoe je een Bluetooth muis kunt verbinden met je iPad.

Scroll naar boven