Hoe sluit je een dvd-speler aan op je tv

Hoe sluit je een DVD-speler aan op je TV?

Niet altijd komen de aansluitingen tussen de tv en de dvd speler met elkaar overeen. Welke dvd speler of tv je ook gebruikt, er is een oplossing voor. Na het lezen van deze blog weet je hoe je dvd spelers aansluit op verschillende apparaten.

In het kort:

 1. Sluit je dvd speler aan op je tv met hdmi, composiet of component.
 2. Sluit de stroomkabel aan op je dvd speler en het stopcontact.
 3. Klik op de source knop van je afstandsbediening en schakel over naar de juiste tv bron.

Nieuwe dvd-speler aansluiten? Dit zijn de beste:

DVD-speler aansluiten op je TV

Het aansluiten van een dvd speler op je tv kan op 3 verschillende manieren:

 1. HDMI kabel: dit is de beste en meest eenvoudige aansluiting. Het levert je de hoogste kwaliteit beeld en geluid op.
 2. A/V kabel (geel, wit rood): deze kabel wordt ook wel composiet of RCA genoemd. Het is een veelvoorkomende manier van aansluiten.
 3. Componentkabel (groen, blauw, rood, wit, rood): de groene, blauwe en rode kabels gebruik je voor de video. De witte en de rode zijn voor de audio. Soms gebruik je deze als 2 losse kabels, maar meestal is het 1 componentkabel met 5 uiteindes.

Welke kabel je moet gebruiken hangt af van welke aansluiting(en) je dvd speler en tv gebruiken. De nieuwere dvd spelers maken tegenwoordig gebruik van een hdmi kabel. Ook de meeste televisies beschikken hierover. De oudere dvd spelers zullen sneller gebruik maken van een A/V kabel, ook wel RCA genoemd. Of ze gebruiken een componentkabel die over 5 verschillende uiteindes beschikt. Op de 3 afbeeldingen hieronder zie je de 3 verschillende aansluitingen.

 1. Haal je dvd speler van het stroom af.
 2. Zet de dvd speler dichtbij je tv. Zorg ervoor dat de kabels vanaf je dvd speler verbonden kunnen worden met je tv. Je dvd speler kan warm worden tijdens het gebruik, dus let hier op.
 3. Kies welke kabels je gaat gebruiken voor de aansluiting. Gebruik indien mogelijk een hdmi-aansluiting, omdat deze de beste geluids- en beeldkwaliteit levert. Ook is dit de meest eenvoudige manier van aansluiten. Een A/V of een componentkabel is ook prima om te gebruiken.
 4. Welke kabel je ook gebruikt, sluit het ene uiteinde aan op de dvd speler en de andere op de tv. Gebruik je een A/V kabel, stop deze dan in de Line Out van je dvd speler. Zorg ervoor, net zoals bij de componentkabel, dat de kleuren van de kabels overeenkomen met de ingangen. Dit betekent dat je de kabel met het rode uiteinde aansluit op de rode ingang, en de witte kabel op de witte ingang.
 5. Sluit de stroomkabel aan op het stopcontact. Zorg dat je dit altijd na het aansluiten van alle andere kabels doet. Nadat je dit hebt gedaan kun je de tv aanzetten.
 6. Schakel vervolgens via je tv over naar het beeld van de dvd speler.
 7. Stop een dvd in de dvd speler en kijk of deze begint af te spelen op je tv.
hdmi kabel soundbar installeren

HDMI kabel

rca kabel cd speler aansluiten

Composiet (ook wel RCA, A/V of Tulp genoemd)

componentkabel dvd aansluiten op tv

Component kabel

Het aansluiten van een beamer gaat vrijwel op dezelfde manier. Dit geldt overigens voor heel veel elektronische apparaten. De stappen die hierboven staan worden ook duidelijk in de video hieronder gedemonstreerd. In de video wordt zowel hdmi als component  besproken. 

DVD-speler aansluiten op je Smart TV

Je smart tv zal zeer waarschijnlijk beschikken over een hdmi-aansluiting. Je dvd speler daarentegen gebruikt dit misschien niet. Mochten ze beiden hdmi ondersteunen, dan is de keuze snel gemaakt. In dit geval kan je de onderstaande stappen volgen.

DVD-speler aansluiten op smart TV met hdmi:

 1. Sluit het ene uiteinde aan op de dvd speler aan de achterkant.
 2. Sluit het andere uiteinde aan op de tv.
 3. Zet de dvd speler aan en gebruik de afstandsbediening van je tv om hem in te stellen op de input van je tv.

Maar wat als je dvd speler geen hdmi-aansluiting ondersteunt? Net zoals bij een normale tv kunnen we bij een smart tv vaak ook een A/V kabel gebruiken. De meeste smart tv’s beschikken hedendaags nog steeds over een composiet/component aansluiting.

Mocht je smart tv en dvd speler beschikken over een composietaansluiting (RCA), volg dan de onderstaande stappen.

DVD-speler aansluiten op je Smart TV met composiet:

 1. Sluit de gele (voor de video), de rode (voor de audio) en de witte (voor de audio) aan op de dvd speler.
 2. Sluit de andere uiteinden van de RCA kabel aan op de aansluitingen aan de achterkant van je smart tv.
 3. Zet de dvd speler aan en selecteer de dvd input op je smart tv.

DVD-speler aansluiten op Smart TV met component:

Naast een composiet (RCA) aansluiting kan je ook nog een component aansluiting gebruiken op je smart tv. Dit levert je een betere kwaliteit op dan composiet. Een component kabel bestaat uit 5 uiteinden met 5 verschillende kleuren. Je sluit het op bijna precies dezelfde manier aan als bij composiet.

Een component kabel bestaat uit een videokabel (groen, blauw en rood) en een audio kabel (wit en rood). Op de afbeelding hieronder kun je goed zien hoe die aansluitingen eruitzien.

component kabel aansluiten dvd speler

Bron: virtuosocentral.com

DVD-speler aansluiten op Smart TV met converter

Maar wat als de aansluitingen van je dvd speler niet overeenkomen met de aansluitingen van je smart tv? Denk aan een smart tv met een hdmi-ingang en een dvd speler met alleen een composiet aansluiting. In dit geval gebruik je een converter. Met deze converter kun je van een composiet aansluiting naar een hdmi aansluiting gaan.

Hieronder kort de stappen:

 1. Sluit de RCA-kabels aan op de RCA (composiet) aansluiting van de converter en de dvd speler.
 2. Sluit de hdmi kabel aan op de converter en de smart tv. Voorzie de dvd speler, tv en de converter van stroom. De converter kun je aansluiten op het stroom door middel van een meegeleverde USB-kabel.
 3. Zet de converter aan. De converter zal nu het RCA-signaal omzetten in een hdmi-signaal.
RCA naar HDMI converter wii op moderne hdmi tv

RCA naar HDMI converter

Gebruik bijvoorbeeld deze converter die de RCA-aansluiting van je dvd-speler omzet naar een HDMI-signaal van je moderne tv.

Externe DVD-speler aansluiten op je laptop

Een dvd speler op je laptop aansluiten gaat vaak via een HDMI kabel of een USB kabel.

 1. Stap 1 is om te controleren of beide apparaten beschikken over een hdmi-aansluiting. Je laptop heeft zeer waarschijnlijk een hdmi-aansluiting, maar je dvd speler niet. Alhoewel de nieuwste dvd spelers al wel over hdmi beschikken.
 2. Houd een hdmi kabel bij de hand.
 3. Sluit het ene uiteinde van de hdmi-kabel aan op je laptop en de andere op de dvd speler.

Een dvd speler aansluiten op je laptop kan ook via een USB-kabel.

 1. Controleer of je dvd speler een USB aansluiting heeft. Je laptop heeft zeer waarschijnlijk wel een USB-aansluiting.
 2. Gebruik de juiste USB-kabel en sluit deze aan op je dvd speler en laptop.
 3. Zet je laptop aan.
 4. Volg de instructies op je computer en download de drive of software die je nodig hebt om dvd’s via je laptop af te spelen.
externe cd en dvd speler cd rippen

Externe cd en dvd speler

De externe dvd-speler die je hier ziet kan je aansluiten met 2 verschillende soorten USB. Dit accessoire maakt het eenvoudig om je dvd’s op je laptop af te spelen.

Je zou eventueel ook nog een video capture kunnen gebruiken. Het kan zijn dat je laptop een HDMI output heeft en geen HDMI input. Zowel je dvd speler als je laptop hebben dan een HDMI output. Aangezien dat niet werkt moeten we een video capture gebruiken. Zo kun je de HDMI output van je dvd speler aansluiten op een HDMI input van je video capture.

Het aansluiten van een video capture is niet zo moeilijk:

 1. Gebruik een HDMI kabel om de dvd speler met de video capture te verbinden. De HDMI output van de dvd speler sluit je aan op de HDMI input van de video capture door middel van een HDMI kabel.
 2. Sluit de video capture door middel van een USB kabel aan op je computer.

Hoe de aansluiting exact werkt kan verschillen per video capture. Bij deze video capture heb je bijvoorbeeld geen USB kabel nodig. Je sluit de video capture namelijk direct aan op je laptop. Je zult wel een HDMI kabel moeten gebruiken.

Capture Card HDMI naar USB

Sluit deze video capture kaart aan op je laptop zodat je een HDMI input hebt. Dit maakt het mogelijk om je dvd-speler via een hdmi-kabel op je laptop aan te sluiten.

DVD-speler aansluiten op je mediabox

Het is niet mogelijk om je dvd aan te sluiten op je Ziggo Mediabox. Er zit maar 1 hdmi-aansluiting op die je zeer waarschijnlijk gebruikt voor je tv. Maak je gebruik van een Ziggo mediabox en een dvd speler, sluit de dvd speler dan direct aan op de tv. Hoe je dit doet kun je vinden bovenaan deze pagina.

DVD-speler aansluiten op je soundbar

Om je soundbar op je dvd aan te sluiten verbind je eerst de soundbar met je tv via een hdmi-kabel. Sluit de dvd speler vervolgens aan op je soundbar via een HDMI-ARC of een optische kabel. Hieronder in het kort alle stappen onder elkaar:

 1. Zorg dat je alle benodigde spullen hebt. Ik heb het dan over een HDMI ARC of optische kabel.
 2. In plaats van de audio die via je dvd speler naar je tv gaat, gaat de audio nu van je dvd speler via de soundbar naar de tv. Om dit te realiseren zal je wat moeten aanpassen aan de instellingen. Zet de geluidsinstellingen van je tv op de soundbar, zodat de tv het apparaat herkent. Stel de geluidsinstellingen van je dvd speler in op de HDMI input. Gebruik je geen HDMI om de soundbar op je dvd speler aan te sluiten, selecteer dan een andere input.

Bekijk desnoods de video hieronder om een beter beeld te krijgen van de aansluiting tussen een dvd-speler en een soundbar

DVD-speler draadloos aansluiten op je soundbar

Als alternatief zou je ook een draadloze verbinding kunnen maken. Je geluidssysteem bestaat in dit geval uit een tv, soundbar en dvd speler. De dvd speler zou je via een normale kabel aan je tv kunnen verbinden (denk aan RCA of HDMI). Kijk hiervoor eventueel naar het begin van deze pagina.

De dvd speler kun je vervolgens draadloos verbinden aan je soundbar. Dit is alleen mogelijk als je soundbar bluetooth ondersteunt. Je dvd speler hoeft geen bluetooth te ondersteunen, aangezien je hiervoor een bluetooth adapter kunt gebruiken.

DVD-recorder aansluiten op je TV

Naast een dvd speler worden er ook dvd recorders gebruikt. De manier waarop je een dvd recorder aansluit komt grotendeels overeen met het aansluiten van een dvd speler. Hieronder vind je alle aansluitingen die mogelijk zijn om je dvd recorder aan te sluiten op je tv.

HDMI: de meest ideale optie is om een hdmi-kabel te gebruiken. Als je geluk hebt beschikt je dvd recorder over een hdmi-input. Je tv gebruik zeer waarschijnlijk ook een hdmi-aansluiting. Het kan zijn dat al je hdmi-poorten op je tv in gebruik zijn. Gebruik in dit geval een hdmi-splitter, waardoor je meer hdmi-poorten creëert.

hdmi splitter schakelaar tv poorten uitbreiden dvd speler

Hdmi-splitter

Sluit deze splitter aan op je tv om meer hdmi-poorten te creëren. Hierdoor kunnen meerdere externe apparaten zoals een dvd speler aangesloten worden.

Component: over deze aansluiting hebben we het eerder dit artikel ook al gehad. Een component kabel bestaat uit een groene, blauwe en rode kabel. Verder gebruik je nog een witte en gele kabel voor de audio. Zorg dat de kleuren van de kabels overeenkomen met de kleuren van de aansluiting.

Composiet: deze kabel wordt ook wel een RCA-kabel genoemd. Het bestaat uit een rode, gele en witte kabel. Voor de beste videokwaliteit kun je echter beter HDMI of component gebruiken.

S-video: een hoop mensen zijn niet bekend met deze vorm van aansluiting. Voor deze aansluiting heb je een S-video kabel nodig. Voor de beste kwaliteit kun je echter HDMI of Component gebruiken.

Hoe je deze kabels precies aansluit kun je eerder dit artikel vinden. De manier waarop je een dvd recorder met je tv verbindt komt namelijk erg overeen met een dvd speler. Onder het kopje ‘dvd speler aansluiten op je tv’ bespreek ik de HDMI, composiet en component verder in detail.

Lees hier hoe je je tv kunt opnemen terwijl je een dvd aan het afspelen bent.

Scroll naar boven