Hoe sluit je een Gamecube aan op je HDMI TV

Hoe sluit je een Gamecube aan op je HDMI TV?

Veel retro consoles kun je tegenwoordig niet meer rechtstreeks aansluiten op je tv of monitor. De moderne telvisies en monitors ondersteunen vaak niet meer de aansluitingen die de GameCube ondersteunt. Ditzelfde probleem had ik ook, maar gelukkig is het probleem vrij snel op te lossen.

In het kort:

 1. Zorg dat je een hdmi kabel hebt.
 2. Sluit je Nintendo Gamecube aan op hdmi door een RCA naar HDMI converter te gebruiken.
 3. Sluit de RCA-kabel van je Gamecube aan op de converter. Sluit de converter met een hdmi kabel aan op je tv.
 4. Sluit je Gamecube aan op het stroom.
Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe Nintendo console? Bekijk de Nintendo Switch op Bol.com.

Heb je toevallig nog een oude Wii liggen? Lees dan hoe je een Wii kunt aansluiten op je tv met hdmi.

Gamecube aansluiten op je nieuwe TV met hdmi

Als je je GameCube tweedehands hebt aangeschaft of al een hele lange tijd niet hebt gebruikt, controleer dan of je dit hebt: de voedingskabel van de console en de RCA-kabel met het rode, witte en gele uiteinde.

Een GameCube sluit je met een RCA kabel aan op je tv of monitor. Het witte, rode en gele uiteinde sluit je aan op de tv of de monitor. Het andere uiteinde stop je in de GameCube zelf. Het probleem is echter dat de moderne monitors en tv’s geen RCA-aansluiting meer ondersteunen. Er is dus geen aansluitingspoort waar je de rode, witte en gele kabel in kan stoppen.

Dit is het probleem waar ik ook tegenaan liep toen ik mijn GameCube op mijn nieuwe monitor wilde aansluiten. Gelukkig is er een manier om de RCA-kabel van je GameCube op een hdmi-poort aan te sluiten. Je kunt namelijk een converter gebruiken die het RCA-signaal omzet naar hdmi. Het is belangrijk dat je een converter gebruikt die het analoge signaal van je GameCube omzet in een digitaal signaal, en niet andersom.

RCA naar HDMI converter wii op moderne hdmi tv

RCA naar HDMI converter

Gebruik deze converter om het RCA-signaal van je Wii om te zetten naar een hdmi-signaal voor je moderne tv.

De bovenstaande converter kun je ook gebruiken voor andere apparaten. Heb je ook nog oudere retro consoles die nog RCA ondersteunen, dan kan je ze met behulp van deze converter ook op hdmi aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan de Nintendo Wii die dezelfde aansluiting gebruikt als je GameCube.

Zodra je deze converter hebt aangeschaft kunnen we beginnen met het aansluiten. Als het goed is heb je nu de volgende kabels:

 1. Voedingskabel van de GameCube
 2. RCA-kabel van de GameCube
 3. RCA-naar-hdmi-converter
 4. Voedingskabel van de converter
 5. Adapter (voor de voedingskabel van de converter)
 6. Hdmi-kabel

Hieronder bespreek ik de stappen waarmee je je GameCube op je hdmi-poort kunt aansluiten:

Stap 1: sluit allereerst de het ene uiteinde van de RCA-kabel aan op je GameCube. Op de afbeelding hieronder zie je de verschillende aansluitingspunten van je GameCube. Nummer 2 in de foto is de ingang waarop je de RCA-kabel aansluit.

aansluitingspoorten nintendo gamecube zwart

Stap 2: sluit vervolgens het andere uiteinde (het rode, witte en gele uiteinde) aan op de RCA-poort van de converter. Als het goed is zie je een aansluitingspunt voor de rode, witte en gele kabel.

Stap 3: sluit de voedingskabel aan van je converter. Om het analoge signaal om te zetten in een digitaal signaal heeft je converter stroom nodig. De converter die ik hierboven heb aangeraden levert deze mee. Je sluit het uiteinde met de mini USB aan op je converter en het andere uiteinde op een adapter. Deze adapter zorg ervoor dat je de USB-kabel in een stopcontact kan stoppen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een telefoonadapter gebruiken.

Stap 4: sluit nu een hdmi-kabel aan op de converter. Sluit het andere uiteinde van de hdmi-kabel aan op je tv of monitor die hdmi ondersteunt.

Stap 5: sluit je GameCube aan op het stroom door de voedingskabel te gebruiken. Sluit het ene uiteinde van je de voedingskabel aan op je GameCube en stop het andere uiteinde in het stopcontact. Op de foto verder bovenaan dit artikel kan je de verschillende aansluitingspoorten zien. Nummer 1 in de foto is de poort waarop je de voedingskabel aansluit.

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd is je GameCube aangesloten op je moderne tv of monitor. Je bent nu klaar om je GameCube op te starten. Zorg dat je de juiste hdmi-bron selecteert op je tv of monitor. Op je tv-afstandsbediening zie je bovenaan een knopje met de naam ‘source’. Hiermee kan je switchen tussen de verschillende hdmi-kanalen. Heb je je GameCube aangesloten op hdmi-poort 3, sluit je GameCube hier dan op aan.

De volgende uitdaging is om alle kabels een beetje weg te werken, aangezien je hier nu een heleboel van hebt. Het kan best een gedoe zijn om deze goed weg te werken.

Aan de zijkant van de converter vind je ook nog enkele opties. Zo zie je bijvoorbeeld een kleine schakelaar waarmee je kunt schakelen tussen 720p en 1080p. In principe maakt het niet heel veel uit welke je van de twee gebruikt, maar voor de beste beeldkwaliteit kan je uiteraard 1080p kiezen.

aansluiting rca naar hdmi converter gamecube
Aansluiting converter

Hoe stel je je GameCube in?

De kans is groot dat het beeld van je GameCube niet helemaal past op het scherm van je tv. Alhoewel je hier niet heel veel aan kan doen, is het wel mogelijk om het beeld in het midden te krijgen. Start hiervoor je GameCube op zonder er een spel in te doen. Je bent nu in het menu van je GameCube waar je aan de linkerkant ‘opties’ ziet staan. Ga naar dit menu en druk op ‘A’ van je controller om de options menu te openen. Hier zie je ‘Screen Position’ staan waarmee je het beeld kunt verplaatsen.

Vrij simpel om in te stellen, maar zeker niet overbodig. Het kan erg vervelend zijn als je na het aansluiten erachter komt dat je beeld er half op staat.

Gamecube aansluiten op je oude TV zonder hdmi

Het aansluiten van je GameCube is een stuk eenvoudiger als je oude tv of monitor hebt. De meeste oude tv’s beschikken namelijk wel over een RCA-aansluiting. Het proces wordt dan ineens een stuk eenvoudiger:

 1. Ga allereerst opzoek naar de RCA-poorten op je tv. Dat je tv oud is wil niet per direct zeggen dat er een RCA-aansluiting wordt ondersteunt. Is dit wel het geval, sluit de RCA-kabel dan aan op de RCA-poorten van je tv. Stop het rode uiteinde in het rode aansluitingspunt, het witte uiteinde in het witte aansluitingspunt en het gele uiteinde in gele aansluitingspunt.
 2. Sluit het andere uiteinde van de RCA-kabel aan op je GameCube.
 3. Sluit tot slot de voedingskabel aan op je GameCube.

Na alle bovenstaande stappen is je GameCube succesvol aangesloten en klaar voor gebruikt. Het kan echter voorkomen dat je oude tv geen composiet (RCA) ondersteunt, maar component. In de afbeeldingen hieronder kan je het verschil tussen composiet en component goed zien.

Scroll naar boven