Hoe sluit je een harde schijf aan

Hoe sluit je een harde schijf aan?

Om een externe harde schijf te kunnen gebruiken moet je hem natuurlijk eerst aansluiten. Je kunt een harde schijf op veel verschillende apparaten aansluiten. Verschillende apparaten, zoals je TV, router en Macbook worden besproken.

In het kort:

Een externe harde schijf sluit je aan met een USB-A of USB-C kabel. Een interne harde schijf gebruikt een SATA-kabel. Als je deze extern op je computer wil aansluiten heb je een adapter nodig.

Uiteindelijk is het gebruik van een externe harde schijf kinderlijk eenvoudig. Het aansluiten van een externe harde schijf is immers een stuk makkelijker dan het inbouwen van een interne schijf. Harde schijven worden onder andere gebruikt om bestanden over te zetten op andere apparaten. Des te belangrijker het is om je bewust te zijn van de verschillende aansluitingen.

Opzoek naar een nieuwe externe harde schijf? Dit zijn de beste:

Harde schijf aansluiten op je PC

Meestal wordt een externe harde schijf aangesloten op een PC of laptop. Over het algemeen gebruikt een harde schijf een USB- of eSATA-verbinding. Sommige harde schijven gebruiken naast een USB-kabel ook een stroomkabel. Later dit artikel ga ik in op welke harde schijf je het beste kunt gebruiken.

Het aansluiten van je externe harde schijf op je PC gaat als volgt:

 1. Aangezien de meeste harde schijven via USB aangesloten kunnen worden, ga ik van deze situatie uit. Zoek allereerst naar de USB-aansluiting op je PC of laptop. Vrijwel alle laptops en desktops van Windows ondersteunen USB. Denk hierbij aan USB 3.0 of USB-C. Bij laptops kunnen deze USB-poorten aan de zijkant zitten en bij desktops ook bijvoorbeeld aan de voorkant.
 2. Stop het uiteinde van de USB-kabel in 1 van de USB-poorten van je computer. Gebruik je een USB 3.0, dan kan hij er maar op 1 manier in. Een USB-C kabel (herken je aan het dunnere uiteinde) kan op meerdere manieren in de computer. Zorg dat je de externe harde schijf direct aansluit op je computer en niet met een hub ertussen.
 3. Het andere uiteinde sluit je aan op de externe harde schijf zelf. Dit uiteinde past vaak maar op 1 poort van de externe harde schijf.
 4. Start nu je computer op en open je bestandsverkenner. Klik hiervoor op de mapvormige pictogram in het menu onderaan je Windows computerscherm. Een andere manier om je verkenner te openen is door de Windows-toets + E tegelijk in te drukken.
 5. Eenmaal in de bestandsverkenner klik je op ‘Deze pc’. Dit vind je aan de linkerkant van het menu.
 6. Zolang je harde schijf goed is aangesloten zie je hem als het goed is in de bestandsverkenner staan. In de bestandsverkenner kun je de nieuwe externe harde schijf herkennen aan zijn naam. Klik op de harde schijf en je hebt toegang tot de schijf.
  Om de schijf in het vervolg beter te herkennen kun je eventueel de naam wijzigen. Om de naam te veranderen klik je met je rechtermuisknop op de desbetreffende schijf. Nu krijg je een vervolgkeuzemenu te zien. Hier zie je onder andere ‘Naam wijzigen’ staan. Selecteer deze optie en geef je harde schijf een nieuwe naam.

Het stappenplan dat je hierboven ziet kan je ook volgen voor laptops en andere apparaten die een USB-aansluiting ondersteunen. Het aansluiten van USB-apparaten met behulp van een USB-kabel werkt over het algemeen hetzelfde.

Wil je een interne harde schijf extern aansluiten op je laptop of PC? In dit geval heb je een adapter nodig, waardoor je deze kan aansluiten op 1 van de USB-poorten van je computer. De meeste interne harde schijven gebruiken namelijk een sata-aansluiting.

harde schijf adapter sata aansluiting

SATA HDD OTB Adapter

Dit is een adapter die veel verschillende aansluitingen met je harde schijf mogelijk maakt. Sluit de interne harde schijf (met bijv. een sata-aansluiting) aan op deze adapter. Zo kan een interne harde schijf aangesloten worden op een USB-poort van je computer.

Harde schijf aansluiten op je TV

Veel high-definitions tv’s spelen digitale video’s en muziek rechtstreeks vanaf je harde schijf op je tv af. Zolang de bestanden maar een ondersteund formaat hebben. Als je geen goed formaat hebt zal je settopboxen of mediaspelers met uitgeruste harde schijven moeten gebruiken.

De meest eenvoudige manier om je harde schijf met je tv te verbinden is door USB te gebruiken. De meeste tv’s beschikken over meerdere USB-poorten waarop je de harde schijven kunt aansluiten. Dit zijn USB-poorten waarop je je USB-stick of externe schijf kunt aansluiten.

Let er echter op dat de USB-poorten ook voeding moeten hebben. Je harde schijf heeft immers stroom nodig en dat gebruikt hij van de tv. Heb je geen USB-poorten met voeding, schaf dan een harde schijf aan met een onafhankelijke voeding. Hierbij kan je de harde schijf met een meegeleverde stroomkabel op het stroom aansluiten, los van de tv. 

Nadat de schijf goed is aangesloten via een kabel kunnen de bestanden die worden ondersteund weergegeven op je televisie. Je kunt de bestanden openen en beheren via de ingebouwde bestandsverkenner-app van je tv. Let erop dat niet alle besturingssystemen worden ondersteund. Harde schijven hebben een besturingssysteem, zoals FAT32, exFAT en NTFS van Windows. Maar er zijn ook Mac besturingssystemen.

Kan ik een USB stick aansluiten op mijn TV

Om een harde schijf te kunnen gebruiken op je tv heb je meestal een FAT32 of NTFS besturingssysteem nodig. Welk bestandssysteem je tv precies nodig heeft kan je vinden in de bijbehorende handleiding. De manier waarop je bij je bestanden kunt komen en de bestandsverkenner op je tv kunt openen verschilt per tv-model.

De allereerste stap is om de juiste tv-bron in te stellen. Sluit je hem aan op de HDMI 2 poort van je tv, voer deze HDMI-poort dan ook in als tv-bron. Bij de meeste tv’s stel je de tv-bron in door de knop helemaal boven je tv-afstandsbediening te gebruiken. Deze knop herken je vaak aan de naam ‘Source’.

De meest harde schijven gebruiken dus USB en kan je daarom aansluiten op je computer. Wil je meer weten over USB-apparaten op je tv, lees dan dit artikel: kan ik een USB stick aansluiten op mijn TV?

Harde schijf aansluiten op je router

Je harde schijf op je draadloze router aansluiten is een optie voor mensen die extra opslagruimte willen. Daar komt bij dat je met een externe harde schijf geen geheel nieuwe server aan het netwerk hoeft toe te voegen. Hieronder vind je alle manieren waarop je je externe harde schijf aan kunt sluiten op je router:

 1. Sluit je harde schijf op je router aan met behulp van een ethernetkabel. Let erop dat je harde schijf dan wel een ethernet-poort nodig heeft. Naast de ethernet-kabel sluit je je harde schijf aan op het stroom.
 2. In plaats van een ethernet-kabel kun je ook een USB-kabel gebruiken. In dit geval moet je wel een router hebben die een USB-aansluiting heeft. USB-routers zijn er niet veel en hebben voornamelijk de topmodellen, maar het is de moeite waard om te controleren. Ook bij gebruik van een ethernetkabel moet je je harde schijf nog apart aansluiten op het stroom.
 3. De laatste optie is om USB Network Gate te gebruiken. Bij deze kun je je USB-apparaten met elkaar verbinden over het netwerk. Download de software en sluit je harde schijf aan op je computer. Kijk de video hieronder hoe je de software gebruikt. Het is een goede optie voor als je router geen USB- of Ethernet-poort heeft.

Harde schijf aansluiten op je Macbook

Een externe harde schijf aansluiten op je Macbook kan een moeilijker verhaal worden. Een harde schijf heeft een bepaalt besturingssysteem waarop het werkt. Dit besturingssysteem wordt niet altijd ondersteunt door je Macbook. Andersom zijn er besturingssystemen die Windows niet ondersteunt.

Het kan dus voorkomen dat je het besturingssysteem van je harde schijf moet wijzigen om het te laten werken op je Macbook. Om het besturingssysteem te veranderen zal je de schijf moeten formatteren. Denk aan een harde schijf met NTFS. Harde schijven die een NTFS-besturingssysteem gebruiken kunnen alleen gelezen worden door Mac OS X.

 1. Verbind je harde schijf met de meegeleverde kabel. Meestal vind je aan elke kant van je Macbook een usb-aansluiting. Harde schijven die bedoelt zijn voor Macbooks worden soms meegeleverd met een Thunderbolt- of FireWire-kabel.
 2. Je harde schijf zal nu tevoorschijn komen op je bureaublad.
 3. Open de harde schijf om toegang te krijgen tot de inhoud. Doe dit door dubbel te klikken op de schijf in het bureaublad.

Heb je een verkeerd bestandssysteem en moet je daarom eerst je harde schijf formatteren naar een goed besturingssysteem, bekijk dan dit artikel: hoe formatteer je een USB?

USB-C Docking Station harde schijf op mac adapter

USB-C Docking Station 

Komen de aansluitingen van je harde schijf niet overeen met de poorten van je laptop, overweeg dan om een adapter aan te schaffen. Met de adapter hiernaast kan je bijvoorbeeld harde schijven met een USB-kabel aansluiten op een USB-C poort.

Aangezien je je harde schijf meestal aansluit via USB, kan het geen kwaad om dit artikel te lezen: USB op Macbook aansluiten.

Welke harde schijf heb je nodig?

Het aansluiten van je harde schijf begint eigenlijk al voordat je je harde schijf hebt gekocht. Je moet namelijk wel weten welke schijf je nodig hebt. Hieronder laat ik in een paar stappen zien hoe je de juiste externe harde schijf kiest. Na het volgen van de stappen weet je waar je op moet letten ij het kopen van een harde schijf.

 1. Een hoop externe harde schijven kun je meteen gebruiken, maar dat is lang niet altijd het geval. In veel gevallen moet je de externe harde schijf eerst formateren naar het juiste besturingssysteem. Nadat je je externe harde schijf op je computer hebt aangesloten kun je met behulp van de ingebouwde instellingen van je computer de schijf formatteren. Lees hier hoe je een USB-apparaat formatteert naar een ander bestandssysteem.
 2. Controleer vervolgens de verbindingen van je computer. De meeste computers hebben USB 3.0-poorten. Mac en sommige Windows-laptops daarentegen gebruiken een USB-C-aansluiting. De meeste harde schijven maken gebruik van een USB 3.0-poort. Let er dus op dat je mogelijk om een adapter moet gebruiken. Door een adapter kan je de USB 3.0-kabel van je harde schijf aansluiten op een USB-C poort van bijvoorbeeld Macbook. Zorg dus, indien mogelijk, dat je een externe harde schijf koopt die de aansluitingspoorten van je computer ondersteunt.
 3. De meeste mensen uiteindelijk een harde schijf voor de extra opslag. Zorg daarom dat je een schijf koopt met genoeg opslagcapaciteit. Ik raad je aan om een schijf te kopen die meer ruimte heeft dan je nodig hebt.
 4. Maak een goede overweging tussen een SSD en HDD. Een SSD is sneller dan een traditionele externe harde schijf, maar ook een stuk duurder.
 5. Let goed op het merk van de harde schijf. Laat je niet verleiden door het design, want uiteindelijk gaat het om de binnenkant van de schijf. Populaire fabrikant zijn bijvoorbeeld:
  1. Seagate
  2. Samsung
  3. Buffalo

Opzoek naar een nieuwe externe harde schijf? Dit zijn de beste:

Scroll naar boven