Hoe sluit je een KPN Experia Box aan

Hoe sluit je een KPN Experia Box aan?

Voor het installeren van je Experia Box wordt altijd een monteur ingeschakeld. Diegene helpt je bij het aansluiten en controleren van de apparatuur. Via de post heb je een brief ontvangen van KPN die aangeeft wanneer de monteur langskomt. Met dit artikel probeer ik je een betere inzage te geven in wat de monteur precies doet en wat je moet doen als je er alleen voor staat.

In het kort:

 1. Zoek de hoofdaansluiting. Meestal plaats je een modem in de meterkast waar een hoofdaansluiting zit.
 2. Zet je Experia Box rechtop.
 3. Sluit de Experia Box aan met een Y-kabel. Deze kabel heeft een wit en blauw uiteinde.
 4. Maak met een apparaat (zoals je computer) draadloos wifi verbinding.

Van tevoren kan het geen kwaad om te controleren of je alles bij de hand hebt. Om je KPN Experia Box aan te sluiten heb je het volgende nodig:

 1. Experia Box
 2. Stroomadapter
 3. Aansluitdoosje met een groene poort
 4. Telefoonkabel met een groene stekker
 5. Ethernet kabel met een gele stekker
 6. Y-kabel
 7. Muurbeugel

Let op: je kunt pas nadat de monteur is geweest zelf beginnen met het aansluiten.

Hoe sluit je een KPN Experia Box aan?

Het installeren van je KPN Experia Box is niet heel ingewikkeld, maar het is niet iets wat je dagelijks doet. Alle stappen die je moet volgen worden in dit artikel uitgebreid besproken.

Stap 1: zoek de hoofdaansluiting. Je Experia Box sluit je aan op een hoofdaansluiting. Deze vind je meestal in de woonkamer of in de meterkast. Een hoofdaansluiting lijkt op een stopcontact en zit als wandcontactdoos aan de muur. Op de afbeeldingen hieronder zie je verschillende soorten hoofdaansluitingen.

hoofdaansluiting meterkast router installeren

Bron: ziggo.nl

Het kan zijn dat je hoofdaansluiting op de verkeerde plek zit. Je Experia Box wil je waarschijnlijk het liefst in je meterkast, maar niet iedereen heeft daar een hoofdaansluiting zitten. In dit geval heb je de mogelijkheid om deze door de monteur te laten verplaatsen. Hiervoor is een professional zeker niet overbodig, vandaar dat je hierop moet wachten voordat je verder gaat met het aansluiten.

Stap 2: plaats de Experia Box. De volgende stap is om je Experia Box neer te zetten. Zorg dat hij rechtop staat en niet op zijn zij. Je hebt overigens ook nog de optie om de router op te hangen. Dit kun je doen door de bijbehorende muurbeugel te gebruiken. Het is aan jou om te bepalen of je je router wil neerzetten of wil ophangen.

Stap 3: sluit de Experia Box aan. Dan is het nu tijd om je Experia Box aan te sluiten op de hoofdaansluiting. Hiervoor gebruik je de meegeleverde Y-kabel. Deze kabel heeft een wit en blauw uiteinde dat je aansluit op beide poorten van de hoofdaansluiting. Het blauwe uiteinde sluit je aan op het blauwe aansluitingspunt en het witte uiteinde op het witte aansluitingspunt.

De andere kant van de Y-kabel heeft maar 1 uiteinde, vandaar de naam Y-kabel. Dit uiteinde sluit je aan op het grijze aansluitingspunt (DSL) van je Experia Box.

Tot slot sluit je de stroomadapter aan op de Experia Box. Aan de achterkant van de Experia Box vind je een aansluitingspoort voor de stroomadapter. Het andere uiteinde sluit je aan op een stopcontact. Aan de zijkant van de Experia Box zit een witte knop waarmee je je apparaat kunt inschakelen. Het kan zijn dat je modem/router nu opnieuw opstart. Wacht even en na enkele minuten start de Experia Box weer op.

Zodra je Experia Box is ingeschakeld worden je abonnementsgegevens ingeladen. Dit kan wat tijd in beslag nemen en je zult moeten wachten totdat alle lampjes groen branden. Het gaat hierbij om de lampjes ‘Power’, ‘Internet’, ‘Wireless’ en ‘Services’. Het lampje ‘internet’ knippert. Als de lampjes niet branden, koppel dan alle kabels los en sluit ze opnieuw aan.

Stap 4: verbinding maken met wifi. Dan is het nu tijd om apparaten met je modem/router te verbinden. Je wil immers met je apparaten gebruik kunnen maken van internet. Er zijn 2 manieren waarop je dit kunt doen:

 1. Een bedrade verbinding middels een internetkabel. Het ene uiteinde van de internetkabel sluit je aan op je modem en het andere uiteinde op je computer. Op de Experia Box zitten 3 gele LAN-poorten, waarvan je er 1 kunt gebruiken. De meeste computers hebben aan de zijkant een aansluitingspoort voor deze internetkabels. Test vervolgens de verbinding door het internet te gebruiken.
 2. Een draadloze verbinding zoals meeste mensen gewend zijn. Draadloos verbinding maken met het wifi netwerk vergt iets meer stappen. Wat de exacte stappen zijn verschilt een beetje per apparaat. Achterop de modem zit een sticker met daarop de naam van het wifi-netwerk (SSID) en het wachtwoord (WPA/WPA2 Wireless Key). Hieronder bespreek ik de specifieke stappen voor zowel Windows als Mac.
  1. Windows: start je computer op en klik op het wifi-icoontje rechtsonder in de taakbalk. Selecteer de netwerknaam van de Experia Box (SSID). Voer vervolgens het benodigde wifi-wachtwoord in van de modem (WPA/WPA2). Als het goed is geeft Windows aan of je bent verbonden. Test dit door internet te gebruiken, bijvoorbeeld door een browser te openen.
  2. Mac: klik op het wifi-symbool rechtsboven in het menubalk. Klik op het desbetreffende netwerk van je Experia Box (SSID). Voer het wifi-wachtwoord van de Experia Box in. Nadat je verbinding probeert te maken geeft je Macbook aan of dit is gelukt. Dit wordt onder andere aangeven door het bolletje voor de wifi dat groen is. Indien je computer is verbonden kan je dit uittesten door het internet te gebruiken.

Hoe stel je je Experia Box in?

We hebben het nu mogelijk gemaakt om internet te gebruiken, maar we kunnen het apparaat nog verder instellen. Je kunt direct toegang krijgen tot een aantal instellingen van de Experia Box. Denk bijvoorbeeld aan het open zetten van poorten voor het online gamen. Dit kan je allemaal lokaal beheren, maar is vooral bedoelt voor mensen met enig kennis op dit gebied.

Als je niet zoveel ervaring hebt met het instellen van computers en modems, gebruik dan eventueel de digitale zelfhulp genaamd de Servicetool. Dit is een eenvoudig te gebruiken hulpprogramma voor het beheren van je Experia Box. De Servicetool dien je eerst te downloaden op de website van KPN.

De volgende stap is om toegang te krijgen tot je Experia Box. Start je computer op en open een browser, zoals Chrome. Typ in de adresbalk mijnmodem.kpn. Log vervolgens in met je gegevens. Als je voor het eerst inlogt heb je nog geen wachtwoord. Dit veld mag je leeg laten, aangezien later wordt gevraagd of je een nieuw wachtwoord wil aanmaken.

Wat betekenen de lampjes van mijn Experia Box?

Tijdens het installeren van je Experia Box gebeurt er van alles. Je start je router waarschijnlijk voor het eerst op en dat kan best wat tijd in beslag nemen. Wat er gebeurt en of alles goed gaat wordt aangegeven met statuslampjes. Of ze knipperen en welke kleur ze zijn kan veel zeggen over de status van de router. Het kan dus geen kwaad om te weten wat de lampjes van je Experia Box precies betekenen:

 1. Power lampje: als dit lampje groen brandt is de Experia Box goed aangesloten op het elektriciteitsnet.
 2. Wireless lampje: als deze groen brandt kan je gebruik maken van draadloos internet. Na het installeren brandt dit lampje continu, aangezien het draadloze signaal standaard aan staat.
 3. Internet lampje: als dit lampje groen knippert is het signaal van internet omgezet naar een leesbaar signaal. Dit geeft dus eigenlijk aan of de modem zijn werk nog wel doet. Hij knippert soms onregelmatig vanwege de datasignalen die een onregelmatig karakter hebben.
 4. Services lampje: een groen services lampje betekent dat internet, bellen en interactieve tv conform je abonnement zijn aangemeld.
 5. ECO lampje: het lampje is blauw en de Experia Box staat in een energiezuinige modus. Dit betekent dat er geen draadloos signaal uitgezonden wordt.

Scroll naar boven