Hoe sluit je een laptop aan op je TV

Hoe sluit je een laptop aan op je TV?

Je hebt de programma’s en films die je wil kijken enkel op je laptop staan. Wat nu? Wist je dat het mogelijk is om de laptop met jouw TV te koppelen? Hiermee stream je jouw favoriete programma’s en films op je laptop vanaf een groot scherm. Dit blog legt de verschillende manieren uit hoe je zelf je laptop aansluit op je TV.

In het kort:

 1. Sluit je laptop aan op je TV met een HDMI-kabel. Gebruik indien nodig een adapter.
 2. Gebruik een USB-C kabel.
 3. Gebruik een VGA kabel.
 4. Stream je laptop naar je TV met behulp van een mediaspeler, zoals de Google Chromecast.

Hoe sluit je een laptop aan op je TV?

Wanneer je je laptop op je TV aan wil sluiten, kan dit op verschillende manieren. Niet iedere manier is geschikt voor iedere laptop en iedere TV. Dit heeft te maken met hoe oud de apparaten zijn en van welke fabrikant de apparaten komen. Naast het aansluiten via kabels is het ook mogelijk om je laptop draadloos met je TV te verbinden. Lees hieronder welke mogelijkheden er zijn voor jouw laptop en televisie.

Dit is de makkelijkste manier om je laptop op je TV aan te sluiten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een HDMI-kabel. Met een HDMI-kabel kan je zowel audio als video van hoge resolutie streamen. Perfect voor het kijken van jouw favoriete programma’s en series.

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

Gebruik deze hdmi kabel om je laptop op je TV aan te sluiten. Met deze hdmi kabel garandeer je de kwaliteit van je TV en het externe apparaat dat je wil aansluiten.

Om te zorgen dat je laptop met de TV kan verbinden via een HDMI-kabel, dienen zowel je laptop als de TV een aansluiting voor HMDI te hebben. Hebben beide apparaten een HDMI-aansluiting? Volg dan de volgende stappen voor het aansluiten.

 1. Zet zowel de laptop als de TV aan.
 2. Stop de HDMI-kabel in je laptop.
 3. Stop het andere uiteinde van de HDMI-kabel in de TV.
 4. Zet zowel je laptop als je TV aan.
 5. Selecteer de juiste HDMI-bron op je TV. Gebruik hiervoor de source knop op je afstandsbediening.
laptop op tv aansluiten met hdmi kabel
source knop tv afstandsbediening hdmi poort selecteren

Zijn de stappen en afbeeldingen hierboven niet duidelijk genoeg? Bekijk dan eventueel de video hieronder. Hier wordt stap voor stap gedemonstreerd hoe je een laptop met een HDMI-kabel aansluit op je TV.

Aansluitingen komen niet overeen

Het kan voorkomen dat jouw laptop een andere aansluiting heeft dan jouw TV. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om jouw laptop met de TV te verbinden. Hetgeen wat je nodig hebt om je laptop alsnog met de TV te verbinden is een converter. Met een converter zorg je er simpelweg voor dat de benodigde poorten van de kabels wel beschikbaar zijn.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw laptop een HDMI-poort heeft, maar jouw televisie een VGA-kabel heeft. Als dit het geval is, zal je een HDMI-naar-VGA-converter nodig hebben om jouw laptop aan te sluiten op de TV. Ook zijn andere combinaties mogelijk, zoals USB-C naar HDMI.

Indien je laptop een HDMI-poort heeft, maar je laptop een VGA-kabel kan je deze zoals eerder beschreven koppelen door middel van een HDMI-naar-VGA-converter. Om vervolgens de laptop met de tv te verbinden, volg je de volgende stappen:

 1. Sluit de HDMI-kabel aan op je laptop
 2. Sluit de VGA-kabel aan op je televisie
 3. Tijd om de converter te gebruiken. Stop zowel het uiteinde van de HDMI-kabel en het uiteinde van de VGA-kabel in de aansluitingen van de HDMI-naar-VGA converter.
 4. Pak de afstandsbediening van de televisie en selecteer de pc- of RGB-ingang op de televisie.
 5. De verbinding tussen de twee apparaten komt nu automatisch tot stand. Je kunt nu jouw scherm van je laptop op de televisie bekijken.

Hoewel de verbinding bijna altijd direct tot stand komt, kan het voorkomen dat dit niet in één keer lukt. Komt de verbinding niet automatisch tot stand? Volg dan de volgende stappen:

Voor Windows:

 1. Ga op je laptop naar “Instellingen”.
 2. Klik op “Systeem”.
 3. Klik vervolgens op “Beeldscherm”.
 4. Selecteer “tv”.
 5. Pas de resolutie aan, zodat deze overeenkomt met de TV.
 6. Kies onder “Meerdere beeldschermen” of je de TV wilt uitbreiden, dupliceren of enkel wilt weergeven op de laptop of TV.
instellingen openen windows menu (1)
instellingen systeem windows
beeldscherm instellingen windows openen

Bij een MacBook zijn de stappen net iets anders dan bij een Windows PC. Bij een MacBook gaat het net iets makkelijker. De MacBook past het beeld van het scherm automatisch aan naar het beeld op de TV.

Voor Mac:

 1. Ga naar “Systeem Instellingen” op je Mac.
 2. Klik op “Beeldschermen”.
 3. Bij het tabje “Rangschikken” kies je of je je scherm wil uitbreiden of dupliceren.

Hoe zet je TV op HDMI?

Na het aansluiten van de benodigde kabels kan je via HDMI TV programma’s kijken die je via je laptop aanzet. Om de laptop daadwerkelijk te verbinden met de televisie, zet je HDMI aan op de televisie. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 1. Zet zowel de laptop als de TV aan.
 2. Klik op de laptop op de MAIN/TV knop.
 3. Klik met de afstandsbediening op de “Menu” knop.
 4. Controleer of het menu van de laptop in beeld komt op de televisie.
 5. Geen beeld? Volg de stappen nog een keer.
 6. Nog steeds geen beeld? Lees dan het stuk hieronder.

HDMI van je TV werkt niet

Controleer de HDMI-verbinding:

 1. Check of de HDMI-kabel aan beide uiteinden goed is aangesloten.
 2. Probeer een andere HDMI-kabel.
 3. Sluit je HDMI-apparaat aan op een andere HDMI-poort.
 4. Werken geen van deze stappen? Controleer dan de ingangsbron.

Controleer de ingangsbron: vaak heeft een TV meerdere ingangsbronnen. Zo heeft de TV ingangsbronnen voor USB, DVD en HDMI. Hierbij heeft de TV meerdere aansluitingen voor HDMI. Wanneer je een kabel in de HDMI-1 poort stopt, zal je op de TV ook HDMI 1 moeten inschakelen. Kijk dus goed na in welke HDMI-poort je de kabel hebt gestopt.

juiste tv hdmi bron selecteren

De HDMI-kabel loskoppelen en opnieuw aansluiten: werkt HDMI nog steeds niet na het volgen van de voorgaande stappen? Probeer dan om de HDMI-kabel los te koppelen en opnieuw aan te sluiten.

Iemand laten controleren of de HDMI-aansluiting op je TV nog wel werkt: werkt HDMI nog steeds niet naar behoren na het volgen van de voorgaande stappen? Dan kan het zijn dat er iets mis is met de HDMI-poort van je TV. Laat een monteur naar de HDMI-aansluiting kijken en eventueel repareren. Ook zijn er mogelijkheden om de laptop met de TV te verbinden zonder HDMI. Hoe je de laptop met de TV verbindt zonder HDMI lees je onder het kopje “Hoe verbind je je laptop draadloos met je TV?”.

Hoe sluit je een laptop aan op je TV zonder HDMI?

Heeft jouw laptop en/of TV geen HDMI-poort? Geen probleem. Het is ook mogelijk om met andere kabels de laptop met de televisie te verbinden. Bij oudere tv’s komt het vaak voor dat deze verbonden dienen te worden met een VGA-kabel, terwijl er bij nieuwere laptops en tv’s steeds vaker een USB-C-poort te vinden is. Hieronder lees je hoe je een tv en laptop aansluit via een VGA-kabel en via een USB-C kabel.

Laptop op je TV met een USB-C kabel

Het kan ook zijn dat jouw laptop een USB-C aansluiting heeft. Een USB-C aansluiting zie je steeds meer bij nieuwere laptops en tv’s. Heeft zowel jouw laptop als jouw TV een USB-C aansluiting? Volg dan de volgende stappen voor het verbinden van de apparaten.

 1. Verbind de laptop met de TV met de USB-C kabel.
 2. Zet zowel de laptop als de TV aan.
 3. Pak de afstandsbediening en selecteer het USB-C kanaal.
 4. Je kunt het beeld van je laptop op de TV zien.

Heeft jouw laptop een USB-C aansluiting, maar jouw TV niet? Dit is niet gek. De meeste televisies hebben een HDMI-aansluiting. Dit is echter geen probleem. Je kunt de laptop alsnog eenvoudig aansluiten op de TV met een USB-C-naar-HDMI adapter. Hierbij stop je de kabel van de laptop in de USB-C poort van de adapter. Vervolgens stop je de kabel van de TV in de HDMI-poort van de adapter. Volg tot slot de stappen die hierboven beschreven staan.

USB C naar HDMI Adapter

Google Chromecast 3

Als je tv geen USB-C kabel ondersteunt kan je deze adapter gebruiken. Hiermee kan je je laptop met een USB-C kabel aansluiten op je TV.

Laptop op je TV met een VGA kabel

Heb je een oudere laptop en een oudere TV? Dan is de kans groot dat deze beide beschikken over een VGA-poort. Is dit het geval? Dan heb je een zogeheten VGA-kabel nodig om de laptop op de TV aan te sluiten. Met een VGA zal je wel een lagere videokwaliteit hebben dan met een HDMI-kabel.

Wanneer je de kabel aansluit, zul je alleen videosignaal hebben. Voor audiosignaal heb je een extra kabel nodig. Om de laptop op de TV aan te sluiten, volg je de volgende stappen:

 1. Zet zowel de TV als de laptop aan.
 2. Stop de VGA-kabel in de laptop. Stop het andere uiteinde van de kabel in de TV.
 3. Sluit vervolgens een 3,5 mm audiokabel aan, zodat ook het geluid werkt.
 4. Pak de afstandsbediening en druk op de knop “Input” (kan ook “Source” of “AV” heten).
 5. Selecteer de PC of RGB-input in de lijst. Hierna heb je de laptop aangesloten op je TV.
laptop aansluiten op tv met VGA kabel

Hoe verbind je je laptop draadloos met je TV?

Wil je je laptop aansluiten op de TV zonder kabels te gebruiken? Dan kan je je laptop draadloos met je TV verbinden. Hiervoor heb je wel een mediaspeler nodig, zoals de Google Chromecast. Lees hieronder hoe je de Chromecast instelt op je tv en vervolgens verbindt met jouw laptop.

De Chromekast is een mediaspeler van Google. Hiermee tover je jouw TV om in een Smart TV. Wanneer je een Chromecast hebt aangeschaft kan je in een paar stappen je laptop aan de tv koppelen. Hieronder leg ik de stappen uit die je moet volgen om draadloos te verbinden. Bij Android tv’s zit de Chromecast ingebouwd. Bij andere televisies dien je zelf de Chromecast in te stellen. Volg voor het instellen van de Chromecast de volgende stappen:

 1. Stop de Chromecast in de HMDI-aansluiting van je TV.
 2. Stop de adapter in de Chromecast.
 3. Stop de stekker in het stopcontact.
 4. Zet vervolgens de televisie aan.
 5. Kies de juiste HDMI-ingang.
 6. Vervolgens krijg je beeld op TV met de tekst “chromecast.com/setup”.
 7. Open de Google Chrome App op je telefoon.
 8. Klik in de app op “Toevoegen”.
 9. Klik vervolgens op “Apparaat instellen”.
 10. Kies vervolgens voor “Nieuwe apparaten in huis instellen”.
 11. Klik op “Huis toevoegen” en maak een “Huis” aan.
 12. Wanneer de app je Chromecast gevonden heeft, klik je op “Ja” om deze in te stellen.
 13. Controleer de code op je telefoon en op de televisie. Komen ze overeen? Klik dan op “Ja”.
 14. Kies vervolgens de ruimte waar de Chromecast geplaatst is.
 15. Kies de Wifi waarmee je wil verbinden.
 16. Klik op “Volgende”. Na het verbinden ben je klaar.

Bekijk eventueel de video hieronder die de installatie duidelijk demonstreert:

Na het instellen van de Chromecast kan je de Chromecast verbinden met je laptop. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 1. Start de Chromebrowser op de laptop.
 2. Klik op het menupictogram (drie verticale strepen) in de rechterbovenhoek.
 3. Selecteer de optie “Cast”.
 4. Ga naar het vervolgkeuzemenu “Bronnen”.
 5. Selecteer de inhoud die je wil bekijken op de televisie.
 6. Klik op de desbetreffende Chromecast waar je het beeld naartoe gestreamd wil hebben.
Google Chromecast 3

Google Chromecast 3

Gebruik een Google Chromecast zodat je het scherm van je laptop kan delen met je TV.

Beste instellingen voor je TV en laptop

Om optimaal beeld te krijgen op je televisie vanaf je laptop kan je de instellingen op je laptop aanpassen. Denk hierbij aan het formaat van het scherm op de televisie en de resolutie van het beeld. Hieronder wordt uitgelegd hoe je het scherm vanaf je laptop op je televisie optimaliseert.

Resolutie instellen

Om de resolutie van je tv-scherm in te stellen volg je de volgende stappen:

 1. Ga op je laptop naar het bureaublad en klik op de rechtermuisknop.
 2. Klik op “Beeldscherminstellingen”.
 3. Klik in het submenu aan de linkerkant op “Beeldscherm”.
 4. Scrol naar het stukje “resolutie” en kies één van de volgende opties:
  • 1280 x 720 à Voor HD Ready televisies
  • 1920 x 1080 à Voor Full HD televisies
  • 3840 x 2160 à Voor 4K televisies
beeldscherm selecteren windows instellingen
beeldscherminstellingeng openen windows bureaublad

Helderheid instellen

Ook de helderheid van de televisie stel je in via jouw laptop. Hierbij is het fijn om het beeldscherm van de TV niet te helder te zetten. Om de helderheid van het tv-scherm in te stellen volg je de volgende stappen:

 1. Ga op je laptop naar het bureaublad en klik op de rechtermuisknop.
 2. Ga naar “Beeldscherminstellingen”.
 3. Scrol naar “Helderheid aanpassen”.
helderheid instellen windows laptop op tv

Scroll naar boven