Hoe sluit je een microfoon aan

Hoe sluit je een microfoon aan?

Er zijn veel verschillende aansluitingen mogelijk. Meestal krijg je een aansluitingsdraad meegeleverd die je kunt gebruiken. Controleer voor het aansluiten of je microfoon van voldoende stroom is voorzien. Stop indien nodig nieuwe batterijen in de microfoon.

In het kort:

 1. Gebruik de meegeleverde USB-kabel. Gebruik indien nodig een USB-C naar USB-A adapter
 2. Gebruik een 3.5 mm jack kabel (koptelefoonaansluiting).
 3. Verbind je koptelefoon draadloos via bluetooth. Zet je koptelefoon in de ontdekkingsmodus en open de bluetoothinstellingen van je computer.

Ben je opzoek naar een microfoon? Dit is de beste microfoon van dit moment:

Blue Microphones Yeti X

Blue Microphones Yeti X

De beste microfoon van dit moment is de Yeti X die je eenvoudig kan aansluiten met een USB-kabel.

Hoe sluit je een microfoon aan op je laptop?

Welke soort microfoon je ook gebruikt, de meeste pc’s en laptops ondersteunen allemaal een koptelefoonaansluiting, USB en bluetooth. Er zijn dus veel verschillende apparaten compatibel met je computer. Alle 3 de methodes zal ik hieronder uitgebreid doornemen. Welke methode van aansluiting je gebruikt hangt af van de aansluiting die je microfoon gebruikt.

usb kabel microfoon aansluiten

USB-kabel

3.5 mm jack kabel

3.5 mm jack kabel

Microfoon met koptelefoonaansluiting: als je een microfoon met koptelefoonaansluiting gebruikt hoef je niet heel veel te doen. De kabel die je hiervoor gebruikt wordt ook wel een 3.5 mm jack kabel genoemd. Sluit het uiteinde van de 3.5 mm kabel (of koptelefoonkabel) aan op de koptelefoonaansluiting van je computer. Op mijn laptop zit deze bijvoorbeeld aan de rechterkant. Ook Macbooks gebruiken tegenwoordig een 3.5 mm koptelefoonaansluiting.

Microfoon met USB-aansluiting: er zijn verder ook genoeg microfoons die een USB-aansluiting gebruiken. De meeste mensen zijn bekend met deze soort verbinding. Sluit simpelweg de USB aansluiting van je microfoon aan op een USB-poort van je pc of laptop. De USB-poorten vind je aan de zijkanten van je computer. Gebruik je een Mac, dan heb je mogelijk een adapter nodig. Zo kan je een microfoon met USB aansluiten op een USB-C poort die Macbooks gebruiken.

USB-C naar USB-A adapter voor microfoon

USB-C naar USB-A adapter

Gebruik deze adapter om de USB-kabel van je microfoon aan te sluiten op een USB-C poort.

Microfoon met bluetooth: zet de bluetooth koptelefoon aan en zorg dat hij ontdekt kan worden. Het kan zijn dat je een microfoon met bluetooth eerst in de ontdekkingsmodus moet zetten. Op deze manier kan het bluetoothsignaal worden ontvangen door het apparaat waarmee je wil verbinden. Meestal moet je een knop voor ongeveer 3 seconden ingedrukt houden om hem in deze modus te zetten. Aangezien dit verschilt per microfoon moet je mogelijk even de handleiding raadplegen.

Zorg ervoor dat de bluetooth van het apparaat waarmee je wil verbinden aanstaat. Hoe je dit inschakelt verschilt tussen Mac en Windows. De specifieke stappen bespreek ik hieronder.

Hoe sluit je een microfoon aan op je Windows laptop

 1. klik op het Windowsteken linksonder in het startmenu.
 2. Ga naar de instellingen van je Windows systeem.
 3. Ga naar ‘apparaten’.
 4. Controleer of de bluetoothschakelaar staat ingeschakeld.
 5. Nadat je weet dat bluetooth aan staat sluit je de instellingen weer af. Ga vervolgens rechtsonder in de hoek naar het icoontje in de vorm van een tekstbalkje.
 6. Zoek tussen de optie ‘Apparaten aansluiten’ en klik hierop. In de lijst die nu verschijnt zie je als het goed is je draadloze microfoon staan. Selecteer deze en bevestig dat je met dit apparaat wil verbinden.
bluetooth functie aanzetten windows instellingen
meldingen windows toolbar
apparaten aansluiten medlingen windows

Hoe sluit je een microfoon aan op je Mac laptop

 1. Klik op het Apple logo linksboven in het beeldscherm.
 2. Je ziet nu een vervolgkeuzemenu waarin je systeem voorkeuren ziet staan.
 3. Ga naar de bluetooth optie.
 4. Als je hierop hebt geklikt kan je de bluetoothinstellingen van je Mac aanpassen. Controleer of bluetooth staat ingeschakeld. Je ziet hier ook een lijst van bluetoothapparaten staan. Hier zie je als het goed is de microfoon bij staan.
 5. De volgende stap is om je microfoon als input te selecteren. Ga hiervoor weer naar het Apple logo linksboven. Selecteer systeem voorkeuren en klik daarna op ‘Geluid’. Deze optie staat zeer waarschijnlijk naast die van bluetooth.
 6. Klik nu op het tabblad input. Nadat je deze het geselecteerd kun je de microfoon selecteren.
microfoon selecteren instellingen macbook

Hoe sluit je een microfoon aan op je iPhone?

Je kunt vrijwel alle microfoons op je iPhone gebruiken, zolang je maar de juiste adapter gebruikt. Het is zelfs mogelijk om een professionele XLR-microfoon te gebruiken. Welke adapter je moet gebruiken hangt af van de soort microfoon die je gebruikt. Ook de lang niet alle iPhones hebben een koptelefoonaansluiting. Daarom is het soms ook essentieel om een adapter te gebruiken.

De verouderde iPhone-modellen beschikken vaak nog over een hoofdtelefoonaansluiting die compatibel is met een 3,5 mm TRRS microfoon. Vanaf de iPhone 7 heeft Apple de koptelefoonaansluiting weg gedaan, waardoor er alleen nog een zogenaamde bliksemaansluiting is overgebleven. Voorheen kreeg je nog een koptelefoon-naar-bliksem-adapter meegeleverd, maar daar zijn ze nu mee gestopt. Er zijn in totaal dus 2 dingen waar je op moet letten:

 1. Controleer of je iPhone een koptelefoonaansluiting heeft of niet.
 2. Controleer of je microfoon een TRS jack of TRRS jack gebruikt.
koptelefoonaansluiting iphone

3.5 mm jack aansluiting 

bliksemaansluiting iphone

Bliksemaansluiting 

Als je een TRS microfoon gebruikt zal je deze om moeten zetten naar een TRRS jack. Deze aansluitingen worden namelijk ondersteunt door Apple. Het kan dus voorkomen dat je een adapter moet gebruikt om de bliksemaansluiting te kunnen gebruiken. Verder kan het zijn dat je TRS naar TRRS adapter moet aanschaffen.

Gebruik je een TRRS microfoon en heb je nog een oude iPhone met een koptelefoonaansluiting, dan heb je geen adapter nodig. Bekijk de tabel hieronder om te kijken welke adapter je nodig hebt:

Microfoon aansluiting Aansluiting iPhone Benodigde adapter
TRS microfoon Koptelefoon TRS naar TRRS adapter
TRS microfoon Bliksemaansluiting TRS naar TRRS adapter + Lightning adapter
TRRS microfoon Koptelefoon Niet nodig
TRRS microfoon Bliksemaansluiting Lightning adapter

Dan zijn er verder ook nog XLR microfoons. XLR microfoons maken gebruik van een zogenaamde XLR-aansluiting. De XLR-kabel herken je aan de 3 pinnetjes (uitgang) of 3 gaatjes (ingang). Voornamelijk de professionele microfoons maken gebruik van deze aansluiting. Ook dit soort apparaten kan je eventueel gebruiken op een iPhone. Makkelijk is het niet, aangezien je hier zeer waarschijnlijk 2 adapters voor nodig hebt.

Welke adapters je nodig hebt hangt wederom af van welke aansluitingen je iPhone gebruikt. Ook hangt het er vanaf welke XLR-kabel je hebt. Een iPhone kan gebruikt worden met TRRS, terwijl niet alle XLR-kabels TRS ondersteunen. Bekijk de tabel hieronder om erachter te komen welke adapter je moet aanschaffen:

Microfoon aansluiting Aansluiting iPhone Benodigde adapter
XLR Koptelefoon XLR naar TRS adapter +
TRS naar TRRS adapter
XLR Bliksemaansluiting XLR naar TRS adapter +
TRS naar TRRS adapter +
Lightning adapter

Het is naast een XLR naar TRS ook mogelijk om veel meerdere andere soorten kabels te gebruiken. Zo zijn er ook XLR kabels die worden omgezet naar USB. Het gaat er dus in de meeste gevallen om dat je de juiste adapter gebruikt. Hierbij is het belangrijk dat je weet welke aansluitingen beide apparaten gebruiken.

Verder is het de moeite waard om microfoons te bekijken die speciaal gemaakt zijn voor bijvoorbeeld telefoons of laptops. De aansluiting hiervan is een stuk eenvoudiger. Bekijk bijvoorbeeld de telefoon microfoon zoals hieronder. Dit is een microfoon die je eenvoudig aansluit op je telefoon. In de beschrijving staat duidelijk vermeld op welke apparaten hij gebruikt kan worden.

Boya Duo Lavalier Microfoon BY-M1DM

Sluit deze externe microfoon aan op je telefoon middels een 3.5 mm jack-uiteinde. Deze worden door de meeste telefoons ondersteunt.

Hoe sluit je een microfoon aan op je TV?

Het is van te voren belangrijk om te kijken of je tv wel compatibel is met je microfoon. De meeste moderne tv’s beschikken over een hdmi-input die de verbinding met en microfoon mogelijk maakt. Je kunt eventueel de handleiding raadplegen om te kijken of een microfoon aangesloten kan worden. Meestal heb je meerdere mogelijkheden tot je beschikking.

De meest eenvoudige verbinding is een draadloze verbinding via bluetooth. Controleer hiervoor of je tv bluetooth heeft. Met deze draadloze verbinding ben je niet afhankelijk van andere apparaten. Het is ook een goed idee als je een tv gebruikt die verder geen audio-ingangen heeft. Zorg voordat je de verbinding maakt dat de bluetooth van je tv en microfoon staat ingesteld. Zet de microfoon vervolgens in de ontdekkingsmodus. Dit is een modus waarin de microfoon een draadloos bluetoothsignaal uitzendt naar de tv.

Naast bluetooth en hdmi kan je natuurlijk ook een 3.5 mm jack kabel gebruiken. Ook over deze aansluiting heb ik het eerder dit artikel gehad. Sommige smart tv’s hebben een 3.5 mm jack kabel die compatibel is met de meeste microfoons. Gebruik indien nodig een audioadapter om de verbinding mogelijk te maken. Je kan hiermee overigens ook je voice over opnemen met de microfoon als audio input apparaat. Let erop dat de 3.5 mm jack alleen werkt als je tv een voice over functie heeft.

Een andere veelgebruikte methode is het gebruik van USB. Het is hierbij belangrijk om te controleren of je tv nog voldoende USB-poorten beschikbaar heeft. Sluit simpelweg de USB-kabel van je microfoon aan op een USB-poort van je tv. De geluidskwaliteit zal ongeveer hetzelfde zijn als bij een bluetoothverbinding. Naast microfoons werken de bovenstaande aansluitingen vaak ook met headsets.

Scroll naar boven