Hoe sluit je een monitor aan

Hoe sluit je een monitor aan?

Een monitor aansluiten is ideaal voor een beter overzicht en kan je werkproces een stuk efficiënter maken. En het is daarnaast ook een stuk fijner dan een klein laptop scherm. Toch is het aansluiten van een monitor niet altijd even makkelijk. Dit komt doordat de aansluitingen van je monitor niet overeenkomen met die van je laptop. In dit artikel meer over hoe je een monitor aansluit en instelt.

In het kort:

  1. Bekijk welke aansluitingspoorten je monitor en computer ondersteunen.
  2. Sluit je monitor aan met een HDMI, USB C of DisplayPort kabel.
  3. Gebruik een adapter als de aansluitingen niet overeenkomen.
  4. Sluit de voedingskabel aan.
  5. Zet de monitor aan en stel de scherpte, helderheid en het contrast in.

Samsung LS24R350

Opzoek naar een nieuwe monitor? Dit is de beste monitor van dit moment die je eenvoudig aansluit met de meegeleverde HDMI kabel. Ook vind je aan de achterkant een VGA aansluiting.

Hoe sluit je een monitor aan op je laptop?

Hoe je een monitor aansluit verschilt per situatie. De meeste mensen gebruiken hier tegenwoordig echter een HDMI-kabel voor.

  1. Om je monitor aan te sluiten zoek je eerst de aansluitingspoort van je monitor. De aansluitingspoorten bevinden zich meestal aan de achterkant of onderkant. Deze zit meestal aan de achterkant van je monitor en ziet eruit zoals op de afbeelding hieronder.
  2. Pak nu de meegeleverde HDMI kabel erbij en sluit deze aan op de poort van je laptop. De HDMI poort vind je aan de zijkant van je laptop.
  3. Nu je monitor is aangesloten op je laptop sluit je de voedingskabel aan. Uiteraard krijg je deze ook meegeleverd zodra je een monitor bestelt.
  4. Zet je monitor aan. De aan/uitknop vind je aan de onderkant of aan de achterkant van het beeldscherm.
  5. Meestal wordt de monitor direct door Windows gevonden en kan je deze direct gebruiken. Het scherm van je laptop verschijnt automatisch op je beeldscherm.

Je hebt ook de mogelijkheid om specifieke instellingen van je monitor aan te passen. Zo is het mogelijk om in te stellen hoe je je monitor wil gebruiken. Sommige mensen willen een gesplitste weergave en andere een gespiegelde weergave. Ga hiervoor naar de instellingen van je laptop en ga daarna naar Systeem > Beeldscherm. Je kan ook de Windowsknop op je toetsenbord + P gebruiken.

monitor aansluitingspoorten achterkant

Als je laptop niet direct aansluit en niet wordt gevonden kan je in de beeldscherminstellingen van Windows ook nog op ‘Detecteren’ klikken. Windows zal opzoek gaan naar je monitor die zojuist is aangesloten.

Wil je weten welke aansluitingen je monitor allemaal heeft en welke het beste zijn, lees dan verder in dit artikel. Onder het kopje ‘Wat is de beste aansluiting voor een monitor?’ lees je hier meer over.

Hoe sluit je een monitor aan op je Macbook?

Om je monitor aan te sluiten op je Macbook check je eerst op welke manier je de Macbook kan aansluiten. Veel Macbooks beschikken tegenwoordig niet over een HDMI aansluiting en gebruiken alleen USB C. Dit betekent dat je via één van de thunderbolt of USB C poorten je monitor moet aansluiten .

Apple monitoren sluit je aan met de meegeleverde thunderbolt kabel. Achter de laptop heb je een aansluiting die je hiervoor kunt gebruiken. Het probleem is echter dat niet alle monitoren een USB C poort of thunderbolt poort hebben. In dit geval kan je een adapter gebruiken, zoals de Achaté USB C naar HDMI Adapter. Deze adapter kan een 4K signaal van USB C naar HDMI overzetten.

Achaté USB C naar HDMI Adapter

Achaté USB C naar HDMI Adapter 

Wil je een Macbook aansluiten op je monitor zonder USB C aansluiting, gebruik dan deze adapter. Hiermee sluit je een HDMI monitor aan op je Macbook.

Volg de onderstaande stappen om je Macbook op een monitor aan te sluiten:

  1. Sluit de USB-C kabel of thunderbolt kabel aan op 1 van de aansluitingspoorten van je Macbook.
  2. Sluit het andere uiteinde van de kabel rechtstreeks aan op je monitor of op een adapter die dit mogelijk maakt. Een adapter kan ervoor zorgen dat je de HDMI poort van je Macbook kan gebruiken.
  3. Pak de meegeleverde stroomkabel van je monitor bij de hand. Sluit het ene uiteinde van de kabel aan op de voedingspoort van je monitor en het andere uiteinde op het stopcontact.
  4. Zet nu de monitor aan en je ziet als het goed is het beeld van je Macbook automatisch op monitor verschijnen.

Ga nu naar het menu van je Macbook en selecteer daar Systeem > Beeldschermen. Daar kan je de weergave modus aanpassen en kan je beeldschermen detecteren als je monitor nog niet is gevonden door je Macbook.

Heb je 2 monitoren tot je beschikking? Lees dan hoe je 2 schermen kunt aansluiten op je laptop.

Hoe sluit je een monitor aan op je PC?

Een monitor aansluiten op je pc gaat vrijwel hetzelfde als het aansluiten op een laptop. Toch zijn er wel degelijk verschillen door het verschil in formaat tussen een laptop en pc. Een laptop is vrij compact en staat meestal naast de monitor. Een pc is daarentegen een stuk groter en kan verder van de monitor afstaan.

Check daarom goed of de lengte van je kabels in orde is. Verder moet je zoals bij een laptop checken welke aansluitingspoort/kabel je gebruikt. De poorten van een pc vind je meestal aan de voorkant. Net zoals bij een laptop gaat het vaak om een aansluiting met behulp van een HDMI kabel. Zodra de monitor is ingeschakeld en is aangesloten verschijnt het beeld op je monitor.   

Wat is de beste aansluiting voor een monitor?

De beste aansluitingen die je kunt gebruiken zijn HDMI en DisplayPort. Beide ondersteunen ze een hoge kwaliteit videosignaal wat ze snel kunnen versturen.

Er zijn verschillende soorten aansluitingen die videosignalen ondersteunen. Zo zijn er oudere poorten zoals VGA en DVI, maar ook nieuwere poorten zoals DisplayPort, HDMI en USB-C. Op oudere monitoren kom je nog VGA en DVI tegen. Nieuwere monitoren beschikken tegenwoordig over HDMI en vaak ook over USB C en DisplayPort. Dit zijn de 3 snelste manieren om videosignaal te versturen.

Je kan de beste aansluiting voor je monitor als volgt bepalen:

  1. Bekijk welke resolutie je monitor en computer ondersteunt.
  2. Controleer welke aansluitingspoorten oor je computer en monitor worden ondersteund.
  3. Controleer welke kwaliteit je kabel ondersteunt.

Controleer de beeldkwaliteit: het is voornamelijk belangrijk om te checken of je monitor 4K ondersteunt. De meeste moderne monitoren ondersteunen dit echter wel, maar je moet ook letten op de resolutie van je computer. Je monitor, computer en kabel moeten alle 3 deze kwaliteit ondersteunen. In de meeste gevallen kan je er vanuit gaan dat je computer 4K kan versturen.

Controleer de beschikbare poorten: de volgende stap is om de aansluitingspoorten van zowel je computer als je monitor te controleren.Hieronder zie je voorbeelden van poorten die op je computer of monitor kunnen zitten. De meest voorkomende poorten zijn HDMI en DisplayPort. Deze aansluitingen ondersteunen een hoog videosignaal en HDMI is vrijwel altijd te vinden op een monitor en pc.

Controleer de kwaliteit van de kabels: zoals net al is aangegeven is het controleren van je kabel ook belangrijk.Zonder een goede kabel kan de kwaliteit van je monitor en computer niet gegarandeerd worden.

  1. Check vooraf of je een HDMI kabel van 2.0 of hoger gebruikt. HDMI 2.1 is de nieuwste versie van HDMI en is de snelste manier om videosignaal te versturen.
  2. Bij een DisplayPort raad ik je aan om versie 1.4 of hoger te gebruiken.
  3. Als je laptop alleen een USB C poort heeft moet je checken of je een USB C poort hebt van het type 3.2.

Als je een oudere monitor aansluit moet je er vanuit gaan dat je een lagere resolutie/verversingsnelheid krijgt. Dit komt omdat de monitor ouder is en omdat de kwaliteit van het videosignaal lager is. Op een oudere monitor heb je meestal een HDMI poort, maar je kan ook VGA en DVI poorten tegenkomen.

In de video hieronder wordt meer uitgelegd en gedemonstreerd over het aansluiten van je monitor. In het begin worden de Windows instellingen besproken die interessant zijn voor je monitor. Vanaf minuut 4:30 wordt meer vertelt over de verschillende aansluitingen.

Hoe stel je een monitor in?

Nu je een monitor hebt aangesloten op je computer is het tijd om deze goed in te stellen. Zo kan je het volgende doen:

  1. De weergave modus aanpassen.
  2. De helderheid.
  3. De scherpte.
  4. Het contrast.
  5. De resolutie naar 4K of hoger zetten.
  6. Verder hebben monitoren meestal ook bepaalde beeldmodi voor specifiek gebruik. Zo kan je kiezen uit Standaard, Film, Gaming en zelfs Sport. Deze verschillende beeldmodi passen voornamelijk de kleur en helderheid van je monitor aan. Meestal kan je online het model van je monitor opzoeken en daar de kalibreer instellingen vinden.

Waar je deze instellingen kunt vinden verschilt per soort monitor. Op de afbeelding hieronder kan je zien waar je helderheid, scherpte en contrast instellingen kunt vinden op een HP monitor.

menu openen monitor instellingen
beeldscherm menu instellingen aanpassen

De weergave modus aanpassen: je monitor kan je op verschillende manieren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de optie uitbreiden of dupliceren. Je kunt dit instellen door op het knopje onder/naast de powerknop van je laptop drukken (of gebruik de Windowstoets + P).

projectie instellingen monitor weergave aanpassen

Beeldmodus instellen: de meeste monitors hebben bepaalde beeldmodi waaruit je kunt kiezen. Open hiervoor eerst het menu van je monitor en ga naar de instellingen. Je kan dit menu openen door de fysieke knoppen op je monitor te gebruiken of door de meegeleverde afstandsbediening te gebruiken. De meest gebruikte modi zijn Film, Gaming en Standaard. De standaard modus is prima, maar Film biedt een hogere helderheid wat fijner is als je in een ruimte zit met veel zonlicht.

beeldmodus aanspassen monitor instellingen
beeldmodus monitor selecteren

Je kan de kleuren soms ook zelf aanpassen, maar dat kost meer tijd en is niet altijd nodig. Voor games kan de Game modus zorgen voor een lagere input lag, maar dat is niet altijd merkbaar bij monitoren. Kies dus vooral de beeldmodus die jij het fijnst vindt om te gebruiken.

Helderheid instellen: naast het kiezen van de beeldmodi kan je vaak ook de helderheid aanpassen. Open het menu van je beeldscherm en ga opzoek naar de beeldinstellingen. Je kan het scherm best iets helder zetten, maar pas op dat de kleuren van het scherm niet afnemen. Dit krijg je al snel zodra je de helderheid te hoog zet.

Contrast instellen: hetzelfde geldt voor het contrast dat juist focust op de meest lichte delen van je scherm. Bij een laag contrast wordt het scherm te donker en daarom kan je het contrast redelijk omhoog schroeven.

Scherpte instellen: tenslotte kan je hetzelfde doen met de scherpte van je scherm. Je scherpte heel hoog of laag instellen raad ik af. Het is sowieso niet handig om bij de instellingen helderheid, contrast en scherpte extreme waardes te gebruiken.

Windows beeldinstellingen: naast de monitor instellingen kan je ook je computer gebruiken om je monitor in te stellen. Open de instellingen en ga naar ‘Systeem’. Aan de linkerkant ga je naar ‘Beeldscherm’, waar je de weergave van je monitor kan aanpassen. Je kan het scherm van je laptop dupliceren of uitbreiden:

  1. Als je het scherm dupliceert wordt het scherm gespiegeld aan je laptop. Het scherm van je laptop wordt dan weergegeven op je monitor.
  2. Je kan het scherm ook uitbreiden, wat betekent dat je 2 verschillende schermen kan weergeven.
instellingen openen windows menu (1)
instellingen systeem windows
beeldscherm dupliceren of uitbreiden windows instellingen

Onderaan de beeldscherminstellingen staan de geavanceerde beeldinstellingen. Hier kan je de beeldinstellingen van je monitor nauwkeuriger aanpassen.

  1. Kies eerst het beeldscherm dat je wilt instellen, wat meestal je hoofdscherm is.
  2. Kies vervolgens onderaan de hoogste verversingssnelheid.
  3. Zorg er ook voor dat Vsync is ingeschakeld door op het knopje naast de powerknop van je monitor te drukken en via de pijlknopjes te navigeren naar de juiste instellingen.

MacOS beeldinstellingen: voor het MacOS systeem van Apple ga je eerst naar de instellingen van je Macbook. Kies daar ‘Systeemvoorkeuren’ en daarna ‘Beeldscherm’. Selecteer vervolgens je monitor en je kan een aantal dingen instellen:

  1. Verander de weergave modus naar gespiegeld of gespitst.
  2. Verder kan je de verversingssnelheid omhoog of omlaag zetten.
  3. Ook kan de helderheid worden aangepast en kan je True Tone inschakelen. True Tone past de helderheid van je monitor aan afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte.
  4. Daarnaast heb je ook nog Night shift. Dit is een modus waarbij het scherm warmer wordt en minder fel. Je kunt zelf instellen vanaf hoelaat je deze functie aan wil zetten.
  5. Naast beeldscherm staat ‘Kleur’ waarmee je de monitor kunt kalibreren via de kalibreren optie.

Ben je van plan om je laptop ook als monitor te gebruiken? Lees dan hier hoe je een laptop als tweede scherm gebruikt.

Hoe zet ik mijn monitor in een hogere resolutie?

Windows: om je monitor in een hogere resolutie te zetten volg je de onderstaande stappen:

  1. Open de Windows instellingen.
  2. Ga naar ‘Beeldscherm’. Vanaf daar kan je de resolutie aanpassen.
beeldschermresolutie aanpassen windows

De geadviseerde resolutie is meestal de beste optie voor je scherm. Het is echter een goed idee om de resolutie lager of hoger te zetten zodra je meerdere monitoren tegelijk gebruikt. Zo kan je instellen dat alle monitoren dezelfde resolutie gebruiken.  

Mac: bij MacOS volg je de onderstaande stappen:

  1. Ga naar de systeemvoorkeuren.
  2. Ga daarna naar ‘Beeldschermen’.
  3. Kies in dit menu ‘Geschaald’ als je de resolutie van je monitor wil aanpassen.

Als je 4K of hogere resoluties gaat gebruiken, let dan goed op de kabel. De kabel moet de beeldkwaliteit van je monitor en computer wel ondersteunen. Als je een HDMI kabel van 1.4 of lager gebruikt kan je geen 4K ondersteunen. Hierdoor loop je onnodig beeldkwaliteit mis.  

Over de auteur

Scroll naar boven