Hoe sluit je een Nintendo Switch aan

Hoe sluit je een Nintendo Switch aan op je laptop?

Het is mogelijk om het beeldscherm van je laptop te gebruiken als beeldscherm voor je Nintendo console. Een optie voor als je geen monitor of tv in de buurt hebt staan. Mogelijk wil je dit als tijdelijke optie gebruiken voordat je een beeldscherm hebt waarop je hem kunt aansluiten.

In het kort:

  1. Sluit je Nintendo Switch aan op je laptop met een hdmi kabel.
  2. Schaf een Game Capture Kaart aan. Zo kan je het signaal van je Nintendo Switch ontvangen.
  3. Start de software van je Game Capture Kaart op en maak de verbinding mogelijk.

Hoe sluit je een Nintendo Switch aan op je laptop?

De Nintendo Switch kan je niet rechtstreeks aansluiten op je laptop. Hiervoor moet je wel het dock station gebruiken. Het dock station heeft aan de zijkant een hdmi-poort zitten waar je een hdmi-kabel op kunt aansluiten. Op je laptop zit ook een hdmi-poort, maar deze kan je niet gebruiken voor je Switch. De hdmi-poort op je laptop is bedoelt om signaal uit te zenden naar bijvoorbeeld een monitor. Je laptop zal nu echter het video- en geluidssignaal van je Switch moeten ontvangen.

Speed HDMI 2.1 kabel voor nintendo switch

HDMI-kabel

Gebruik deze HDMI-kabel om je Nintendo Switch aan te sluiten op je laptop.

De vraag is nu: hoe kan je laptop het hdmi-signaal van je Switch ontvangen? Dit kan je doen door gebruik te maken van een Game Capture Kaart. Hierdoor is het mogelijk om je hdmi-kabel van je Nintendo Switch aan te sluiten op een USB-poort van je computer. Op deze manier kan je laptop het video- en geluidssignaal wel ontvangen. Het installeren van zo’n Game Capture Kaart is erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het nadeel is echter het prijskaartje wat eraan zit.

Elgato HD60 S+ Game Capture Kaart Extern

Elgato HD60 S+ Game Capture Kaart

Gebruik deze Game Capture Kaart om de hdmi-kabel (waarmee je je Switch verbindt) aan te sluiten op een USB-poort van je computer.

Hierboven zie je de GameCapture Kaart die wordt meegeleverd met een USB-kabel en HDMI-kabel. Je hebt dus meteen alles om de aansluiting tussen je Switch en laptop mogelijk te maken. De Legato Game Capture hierboven (de populairste) vraagt wel om bepaalde systeemvereisten. Kijk bij de beschrijving van het product om welke systeemvereisten het gaat.

Het is een vrij duur accessoire, maar je kan het mogelijk ook gebruiken voor andere hdmi-apparaten in huis. Denk aan hdmi-apparaten die een video-output hebben, zoals andere game consoles.

Zie je toch af van deze aankoop, overweeg dan om de Nintendo games op je computer te downloaden. Zo hoef je je Switch niet aan te sluiten en kan je alsnog de games spelen op je computer. Zonder Game Capture Kaart is het niet mogelijk om de aansluiting te maken. Aan het eind van dit artikel wordt er ook nog een ander alternatief besproken. 

Alles wat je nodig hebt voor het aansluiten van je Nintendo Switch is:

  1. De Nintendo Switch
  2. Laptop
  3. Game Capture Kaart

Als je eenmaal alles hebt is het gebruik ervan niet zo moeilijk. Sluit allereerst de Game Capture Kaart aan en gebruik daarna de bijbehorende software. De stappen staan hieronder gedetailleerd beschreven:

Stap 1: ontkoppel de Nintendo Switch die is aangesloten op je monitor of tv (indien dit het geval is).

Stap 2: Sluit de hdmi-kabel van de Nintendo Switch aan op de hdmi-poort van de Game Capture Kaart. Dit proces kan best wat stroom kosten. Het is daarom een goed idee om zowel je laptop als het console aan te sluiten op het stroom.

Stap 3: start je laptop op en open de software van je Game Capture Kaart. We gaan er in dit stappenplan vanuit dat je de Elgato HD60 S+ gaat gebruiken. De software hiervoor kan je downloaden op de website van Elgato. Zorg dat je de juiste software downloadt, wat in dit geval de HD60 S+ is. Kies vervolgens het besturingssysteem waarop je de software wil downloaden (Windows of Mac).

Stap 4: zet je Nintendo Switch console aan door op de home-knop van een controller te drukken.

Stap 5: sluit de USB-kabel die je krijgt meegeleverd met je Elgato Capture Card aan op de capture card. Sluit het andere uiteinde aan op 1 van de USB-poorten van je laptop.

Stap 6: start de Game Capture Card HD van Elgato op en als het goed is zie je het beeld van je Switch in de software tevoorschijn komen. Is dit niet het geval, controleer of je Capture Card goed is aangesloten en dat je de juiste software gebruikt.

Stap 7: rechtsboven in de software van Elgato zie je een pictogram waarmee je het volledige scherm aan kunt zetten. Zorg dat je de toetsen van je toetsenbord niet aanraakt. Het scherm zou automatisch moeten vergroten naar het volledige scherm.

Wist je dat je je Nintendo Switch ook draadloos kan verbinden met bluetooth apparaten in je huis. Lees meer over bluetooth op je Nintendo Switch.

Nintendo Switch op je laptop zonder Capture Card

Is het ook mogelijk om je Nintendo Switch aan te sluiten op je laptop zonder gebruik te maken van de Game Capture Card? Het antwoord hierop is helaas nee, dat is niet mogelijk. Er zijn echter wel alternatieven, waarover ik het eerder dit artikel al heb gehad. Zo kun je de meeste games gewoon spelen in de Windows Store. Het nadeel hiervan is wel dat je de games opnieuw moet kopen.

Er is echter ook nog een andere oplossing. Zo is er een Nintendo Switch laptop stick die het ook mogelijk maakt. Deze is echter nog eenvoudiger te gebruiken en een stuk goedkoper dan de Capture Card. Het is een converter die niet verkrijgbaar is in Nederland, maar wel in het buitenland.

Scroll naar boven