Hoe sluit je een PS4 aan

Hoe sluit je een PS4 aan?

Het installeren van je ps4 is niet erg moeilijk, maar je kunt dit op verschillende manieren doen. Ook zijn er mensen die hun ps4 niet willen aansluiten op een tv, maar op een laptop. Wat de situatie ook mag zijn, in dit artikel lees je precies hoe het installeren in zijn werking gaat.

In het kort:

 1. Sluit met een hdmi-kabel je ps4 aan op je tv.
 2. Sluit je ps4 aan met behulp van de meegeleverde voedingskabel.
 3. Schakel je ps4 in. Als je je ps4 voor het eerst gebruikt verschijnen er instructies die je kunt volgen.
 4. Maak een PSN account aan.

Hoe sluit je een PS4 aan op je TV?

Een ps4 sluit je in de meeste gevallen aan met een hdmi-kabel op je tv. Deze hdmi-kabel heb je meegekregen bij de aankoop van het console. Bij de aankoop van je ps4 console zitten de volgende items in de verpakking:

 1. HDMI-kabel
 2. Voedingskabel
 3. Dualshock V2 controller
 4. PS4 Slim of PS4 Pro
 5. Micro USB-kabel voor de controller

Mocht je deze items door de jaren heen kwijtgeraakt zijn, dan kan je ze eenvoudig vervangen. Ze worden nog steeds verkocht. 

Voor het aansluiten van de Playstation op je tv heb je eigenlijk alleen de hdmi-kabel nodig. Verder is het handig om de PS4-controller bij de hand te houden. Het gebruik van de hdmi-kabel is de allereerste stap bij het installeren. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Ga opzoek naar de hdmi-poort aan de achterkant van de ps4.
 2. Sluit het ene uitende van de hdmi-kabel aan op de hdmi-poort van je console.
 3. Zoek aan de achterkant van je tv naar een hdmi-poort. Het is belangrijk dat dit een hdmi-in poort is. Dit staat soms aangegeven met het label ‘HDMI IN’.
 4. Als je een hdmi-poort op je tv hebt gevonden sluit je het andere uiteinde van de hdmi-kabel hierop aan.
 5. Dan is het nu tijd om de voedingskabel op je ps4 aan te sluiten. Aan de achterkant van de ps4 vind je een aansluiting voor de voeding. Sluit hier het ene uiteinde van de kabel op aan en stop het andere uiteinde in het stopcontact. Je hebt nu alle benodigde kabels aangesloten.
hdmi aansliuiting op ps4 achterkant
HDMI-poort
voedingsaansluiting op ps4 achterkant
Voedingspoort

In de situatie hierboven gaan we er vanuit dat je je ps4 draadloos gaat verbinden met het internet (oftewel met WiFi). Het is echter ook mogelijk om je ps4 rechtstreeks met een internetkabel op je router aan te sluiten. Aan de achterkant van het console zit namelijk ook een internetpoort. Deze wordt echter niet vaak gebruikt en is waarschijnlijk niet van toepassing op jouw situatie.

PS4 controller koppelen

Nadat je je ps4 hebt aangesloten is het tijd om de controller aan te sluiten. Hiermee kan je je ps4 daadwerkelijk besturen en instellen. De stappen hiervoor zijn vrij eenvoudig. Gebruik voor de aansluiting de meegeleverde micro USB-kabel.

 1. Aan de voorkant van de ps4 vind je meerdere USB-poorten. Sluit het USB-A uiteinde van de kabel aan op 1 van de USB-poorten van je ps4.
 2. Sluit het micro uiteinde van de USB-kabel aan op je controller.

Nadat je dit hebt gedaan is je ps4 controller verbonden met je console en laadt hij tegelijkertijd op. Je bent nu klaar om je ps4 daadwerkelijk te gebruiken en in te stellen.

DualShock 4 Controller micro usb aansluiting

PS4 inschakelen

Druk de aan/uitknop in op je ps4 console om het apparaat in te schakelen. Schakel vervolgens je tv in om het beeld van de ps4 te kunnen zien. Gebruik de bronknop van je tv-afstandsbediening om over te schakelen naar de ps4. Deze knop vind je linksboven op de afstandsbediening en staat soms aangegeven met ‘source’ of ‘input’.

source knop tv afstandsbediening hdmi poort selecteren
Source knop

Selecteer vervolgens de hdmi-aansluiting waarop je de ps4 hebt aangesloten. Heb je bijvoorbeeld de hdmi-kabel in de derde hdmi-poort gestopt, selecteer dan HDMI 3 op je tv. Nadat je de juiste bron op je tv hebt geselecteerd zie je als het goed is het beeld van je ps4 op je tv. De ps4 zal zichzelf eerst moeten configureren. Er verschijnt een laadbalkje in beeld die aangeeft hoelang het nog duurt.

Als je ps4 is geconfigureerd is het tijd om de het console in te stellen. Zo kan je je console helemaal gebruiksklaar maken. Als je je ps4 voor het eerst gebruikt verschijnen er instructies die je kunt volgen. Instellingen als de taal en de tijd moeten worden ingesteld. Ook zal het console je vragen om verbinding te maken met het wifi-netwerk. Selecteer met behulp van de controller met welk netwerk je verbinding wil maken en voer het bijbehorende wifi-wachtwoord in.

In plaats van draadloos verbinding te maken krijg je ook de optie om verbinding te maken middels een internetkabel. Selecteer deze optie als dit het geval is. Nadat je ps4 is verbonden met wifi kan hij de nieuwste updates downloaden. Het installeren van alle updates kan een tijde duren, dus heb geduld.

PSN account aanmaken

Als je verbonden bent met je wifinetwerk ben je er nog niet. Om het internet te kunnen gebruiken heb je ook een PSN-account nodig. PSN staat voor Playstation Network en is de naam voor alles wat je online kunt doen op je PlayStation-systeem. Gebruik je Playstation voor het eerst, dan zal je een account moeten maken. Heb je al een bestaand account, dan hoef je alleen nog maar in te loggen.

 1. Als je in het hoofdmenu bent druk je op het pijltje omhoog van je ps4-controller. Hierdoor komt er een toolbar tevoorschijn.
 2. Selecteer vervolgens ‘Profile’. Het is het icoontje met een huis en een smiley. Gebruik de x-toets van je controller om deze te openen.
 3. Hier krijg je vervolgens de optie om in te loggen op je Playstation Network. Selecteer deze optie.

Als je al een account hebt voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Als je bent ingelogd stop je een game in je console en ben je klaar om te gamen. Heb je nog geen account, dan zal je nog een paar stappen moeten volgen. Selecteer in dit geval ‘Nieuw bij Playstaion Network? Maak een nieuw account aan.’ Vul vervolgens alle gegevens in die van je gevraagd worden. Zorg dat je de juiste gegevens (zoals geboortejaar) invult, zodat je een verloren wachtwoord nog kunt herstellen.

Het aanmaken van een PSN-account maakt het mogelijk om je gameprogressie op te slaan in de cloud. Ook krijg je toegang tot de Playstation Store en kan je games of demo’s downloaden. Het is dus iets anders dan Playstation +, waarbij het mogelijk is om online multiplayer games te spelen.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg, overweeg dan om de video hieronder te bekijken. Hier wordt stap voor stap de installatie van een ps4 gedemonstreerd.

Hoe sluit je een PS4 aan op je laptop?

Een PS4 aansluiten en gebruiken op je laptop is absoluut mogelijk. Zowel Windows als Mac computer zijn compatibel met je PS4. Er zijn echter wel een aantal stappen die je moet volgen. Zorg er in ieder geval voor dat je over het volgende beschikt:

 1. Een computer
 2. Een PS4 console
 3. Internet
 4. Een USB-kabel
 5. Een PS4-account

Om je ps4 op je laptop aan te sluiten heb je enkel software van Sony nodig. Je zult de streamingdienst moeten gebruiken die het mogelijk maakt om met je ps4 te gamen. Sony heeft een eigen streamingdienst genaamd Remote Play die dit mogelijk maakt.

 1. Download de Remote Play op je computer.
 2. Zet je ps4 aan en ga naar instellingen > PlayStation Network > Accountbeheer. Schakel ‘Actief als primaire PS4 in’.
 3. Update de software van je console naar 3.50 indien je dit nog niet hebt gedaan. Je kunt dit doen in de instellingen bij ‘Systeem Software Update’.
 4. Ga nu naar instellingen > verbindingsinstellingen van Remote Play en schakel dit in. Zorg dat je je ps4 aan houdt staan door hem bijvoorbeeld in de rustmodus te zetten.
 5. Open de Remote Play die je op je computer hebt gedownload en doorloop het installatieproces.

Nadat je deze stappen hebt doorlopen is het tijd om je ps4 controller aan te sluiten op je computer. Gebruik hiervoor de USB-kabel die je normaal gesproken gebruikt om je controller op te laden.

 1. Sluit het USB-A uiteinde aan op je computer en het micro USB-uiteinde op je controller.
 2. Druk op de OPTIONS-knop van de ps4-controller.
 3. Log in op je PSN-account. Als je nog geen PSN-account hebt kan je deze aanmaken.

Voor een duidelijk stappenplan van dit installatieproces kan je eventueel ook nog de video hieronder raadplegen.

Elgato HD60 S+ Game Capture Kaart Extern

Elgato HD60 S+ Game Capture Kaart

Lukt het niet via de Remote Play software, gebruik dan een Game Capture Kaart. Deze maakt het mogelijk om je Playstation via een hdmi-kabel aan te sluiten op een USB-poort van je computer.

PS4 aansluiten zonder hdmi-kabel

Het kan voorkomen dat je tv, monitor of wat voor apparaat dan ook geen hdmi ondersteunt. Alhoewel de meeste tv’s tegenwoordig wel hdmi ondersteunen, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Gelukkig is er ook een manier om je Playstation 4 aan te sluiten zonder een hdmi-aansluiting.

De meest eenvoudige manier is om een converter te gebruiken. Deze converter kan je hdmi-signaal omzetten naar een signaal dat wel door je tv of monitor wordt ondersteund. Je zult er echter achter moeten komen welke converter je dan precies moet gebruiken. Hiervoor moet je eerst achterhalen welke aansluiting(en) je tv gebruikt. Meestal heeft je tv 1 van de onderstaande aansluitingspoorten:

 1. Coaxiaal
 2. DVI
 3. Composiet
 4. RCA

Stel dat je een RCA/Composiet-aansluiting hebt, dan heb je een Tulp naar hdmi-converter nodig. Het is belangrijk dat de tulpaansluiting de input is en de hdmi-poort de uitgang, zoals het product hieronder.

TULP naar HDMI adapter

Gebruik deze converter om je PS4 met hdmi aan te sluiten op een apparaat die een RCA-aansluiting ondersteund.

Het gebruik van de converter is vrij eenvoudig. Volg simpelweg de onderstaande stappen:

 1. Sluit het ene uiteinde aan op je ps4 en het andere uiteinde op de converter.
 2. Sluit de benodigde kabels van je tv aan op je tv (in dit voorbeeld dus RCA). Het andere uiteinde sluit je aan op de converter.
 3. Gebruik de voedingskabel om de converter te voorzien van stroom.
 4. Zet je tv aan en schakel over naar de juiste bron (COMPOSIET), zodat je het beeld van je ps4 op je tv ziet.
 5. Schakel je ps4 in.

Scroll naar boven