radio aansluiten

Hoe sluit je een radio aan?

Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende manieren om radio te luisteren. Ook verschillende soorten vormen van radio zijn erbij gekomen, denk aan DAB+ en internetradio. Hoe dan ook, er zijn altijd wel manieren waarop je radio kunt luisteren. In dit artikel bespreek ik allerlei manieren waarop je radio op verschillende apparaten kunt aansluiten.

In het kort:

 1. Om DAB+ op je geluidssysteem aan te sluiten kun je een tuner gebruiken. Door een tuner kan je digitale radiosignalen opvangen, waardoor je DAB+ kunt luisteren.
 2. Om naar internetradio te luisteren kun je speciale apps downloaden. Denk aan BBC Sounds, TuneIn en Radioplayer.

Tijd om een nieuwe radio aan te sluiten? Dit zijn de beste:

Wil je een autoradio aansluiten? Raadpleeg dan dit artikel: hoe sluit je een autoradio aan?

Digitale radio aansluiten 

Met de term digitale radio worden een aantal manieren van digitale-uitzendingen bedoeld. DAB (digital Audio Broadcasting) is de meest gebruikte standaard voor digitale radio in Nederland. Veel landen gaan nu al over naar DAB+. Hierdoor krijg je een betere kwaliteit dan bij FM-radio. DAB+ radio is de digitale opvolger van FM radio. Als we digitale radio willen moeten we dus eigenlijk DAB+ radio aansluiten.

Hoe sluit je een radio aan

DAB radio aansluiten

Voordat je DAB gaat aansluiten is het de moeite waard om te controleren of je dit al hebt. Vrijwel alle radio’s van tegenwoordig beschikken namelijk over DAB. Het kan zijn dat je radio staat ingesteld op FM, terwijl je hem gewoon kan instellen op de DAB-modus. De meeste digitale radio’s hebben een modusknop waarmee je kunt omschakelen van FM/AM naar DAB. Om de modusknop te vinden zou je eventueel de bijbehorende handleiding kunnen raadplegen.

Om DAB+ op je geluidssysteem aan te sluiten kun je een tuner gebruiken, ook wel radio ontvanger genoemd. Een tuner is een apart apparaat wat je kunt gebruiken om de functies van je geluidsinstallatie uit te breiden. Door een tuner kan je namelijk digitale radiosignalen opvangen, waardoor je je favoriete radiozenders via DAB+ kunt luisteren. Deze tuners worden ook wel digitale tuners of DAB+ tuners genoemd.

Een voorbeeld van een radio ontvanger/ tuner is de digitale radio ontvanger van Ziggo. Zo luister je radio in digitale kwaliteit. Met de bijbehorende display kan je makkelijk zien op welke zender hij staat. Over radio op Ziggo ga ik het later dit artikel nog hebben.

Internet radio aansluiten

Internetradio is niet beperkt tot speciale apparaten die hiervoor gemaakt zijn. Je kunt toegang krijgen tot deze vorm van radio via het internet. Vandaar dat we het ook internetradio noemen. Hierdoor kun je toegang krijgen tot internetradio op je computer, laptop en tablet. Om naar internetradio te luisteren kun je speciale apps downloaden, zoals BBC Sounds, TuneIn en Radioplayer. Deze apps kun je gewoon downloaden in de Appstore of Playstore. De meeste stereoapparaten met een ingebouwd wifi-signaal ondersteunen internetradio.

Internetradio kan je ook afspelen op apparaten die beschikken over bluetooth. Je kunt via de app namelijk radio op je telefoon en tablet luisteren. Als je die via bluetooth met je apparaat verbindt speel je via je telefoon/tablet radio af op bijvoorbeeld je versterker. Vaak beschikken stereoapparaten zoals versterkers over ingebouwde internetradio zodra ze wifi ondersteunen.

Moeite met het aansluiten van je radio? Lees wat je moet doen als je radio niet werkt.

Radio aansluiten op KPN

Radio aansluiten op KPN kan op verschillende manieren. Allereerst kun je op de tv schakelen tussen tv en radio. Dit doe je door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Druk op de radioknop op je afstandsbediening om naar radio te luisteren. Eenmaal aangekomen in het radio-menu kun je een radiozender selecteren.
 2. Door op de knop met het huisje te drukken kun je weer terug en weer naar de tv-modus gaan.

In de afbeelding hieronder zie je een afstandsbediening van KPN waarop een radioknop te zien is.

Bron: static.kpn.com

Een andere manier om radio te luisteren op KPN is door een stereo-installatie op de TV-ontvanger van KPN aan te sluiten. Via de stereoapparatuur kan je dan radio luisteren. Als we het hebben over stereoapparatuur moet je bijvoorbeeld denken aan een versterker, tuner of receiver. Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe deze aansluiting in zijn werking gaat:

stereo-installatie op de TV-ontvanger van KPN

Bron: kpn-customer.custhelp.com

Kijk hier als je een Cinema Set of geluidsinstallatie op je KPN-ontvanger wil aansluitenHier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je randapparatuur op KPN aansluit. Je ziet dat er 3 verschillende aansluitingen mogelijk zijn: HDMI, RCA en Optisch. De afbeelding die ik hierboven heb geplaatst geldt voor een aansluiting met een versterker. Je sluit de audiokabel aan op de input die is gelabeld met ‘Audio’. Het andere uiteinde van de audiokabel (met het rode en witte uiteinde) sluit je aan op de versterker. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort aansluitingen die de versterker en de KPN-ontvanger hebben.  

Radio aansluiten op Ziggo

Net zoals bij KPN kan je ook je stereo op een Ziggo mediabox aansluiten. De mogelijke aansluitingen zijn:

 1. Optische kabel
 2. Tulpkabel (RCA)
 3. HDMI-kabel

Indien je de mogelijkheid hebt, kies dan voor een optische of HDMI-aansluiting. Dit levert je namelijk de beste geluidskwaliteit op.

Eerder dit artikel heb ik het al gehad over een Ziggo radio ontvanger. Deze zou je goed kunnen gebruiken als het ontvangst van de antenne niet goed genoeg is. Hoe je een Ziggo radio ontvanger aansluit zie je hieronder:

ziggo radio ontvanger aansluiten op tv

Bron: www.ziggo.nl

Op de website van Ziggo word je hierin stap voor stap begeleidt. 

Over het algemeen zijn er meer verschillende manieren te bedenken. Zo kan je ook radio luisteren zonder mediabox en zonder radio ontvanger. Om de juiste stappen te volgen die passen bij jouw situatie kan je naar de de website van Ziggo zelf gaan. Hier vind je veel verschillende manieren van je radio aansluiten op Ziggo.

Radio aansluiten op TV

Radio aansluiten op je tv is niet zo moeilijk. Zeker niet als je een KPN of Ziggo tv-ontvanger gebruikt. Om erachter te komen hoe je radio via KPN of Ziggo kunt luisteren, kun je de kopjes hierboven lezen.

Je hoeft echter niet per se een tv-ontvanger of mediabox te gebruiken. Er zijn namelijk ook tv-zenders waarop je radio kunt luisteren. Welke radiozender op welke tv-zenders zitten hangt af van het systeem dat je gebruikt.

Uiteindelijk kan je radio op je tv ook makkelijk luisteren door simpelweg je mediabox te gebruiken. Dit kan door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Zet zowel de televisie als je mediabox aan.
 2. Pak de afstandsbediening van je mediabox.
 3. Druk op de knop waar radio of een muzieknoot op staat. Verder bovenaan dit artikel zie je een afbeelding van een KPN afstandsbediening. Daar zie je de knop voor radio staan.
 4. De mediabox zal na het indrukken van de knop overschakelen naar digitale radio.

Radio aansluiten op kabel

Als je TV-aanbieder FM ondersteunt kun je het signaal opvangen via een kabel die is aangesloten op je thuisbioscoop of stereo-ontvanger. Sommige ontvangers zijn uitgerust met een coaxiale ingang om met een kabel aan te sluiten. Voor het aansluiten van radio via een kabel gebruik je over het algemeen een coaxiale kabel. Dit is een elektrische kabel die radiofrequentiesignalen van het ene punt naar het andere punt verzendt.

Kan je überhaupt nog radio luisteren via een kabel? Nee, na 60 jaar wordt de analoge radio via kabel door veel kabelbedrijven niet meer ondersteund. Het afsluiten van dit signaal is nodig om extra diensten aan te bieden. Door veel kabelbedrijven wordt verwezen naar alternatieven. Zo kunnen ze een gratis FM-antenne bestellen of een decoder kopen om op de versterker te zetten. 

Radio aansluiten op soundbar

Om radio op je soundbar aan te sluiten zou je een tuner kunnen gebruiken. Let erop dat je soundbar een analoge of digitale uitgang nodig heeft die nog niet in gebruik is. Hier ben ik eerder dit artikel al op ingegaan. Er zijn echter ook soundbars die een ingebouwde radio hebben. De beste soundbars met radio .

Radio aansluiten op versterker

Radio luisteren op je versterker werkt hetzelfde als op een soundbar. Je kunt er een tuner op aansluiten of je koopt een versterker met ingebouwde tuner. Niet elke tuner ondersteunt alle radiovormen. Controleer dus van te voren of de versterker FM/AM, DAB+ of internetradio gebruikt. Ik heb 2 artikelen geschreven die mogelijk interessant zijn:

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je radio wil luisteren met een versterker op een ander apparaat. Dit kan door de versterker met ingebouwde radio aan te sluiten op andere apparaten. Zo kan je je versterker aansluiten op de mediabox van je computer. Eerder dit artikel is hier al over gesproken.

Tot slot zijn er versterkers die bluetooth ondersteunen. Dit betekent dat je je telefoon of tablet draadloos kunt verbinden met de versterker. Hierdoor kan je radio afspelen op je mobiele apparaten, wat dan via bluetooth wordt afgespeeld op de versterker.

Hoe sluit je een autoradio aan?

Scroll naar boven