Hoe sluit je een Sonos Connect aan

Hoe sluit je een Sonos Connect aan?

Je Sonos Connect maakt het mogelijk om oude speakers aan te sluiten op je wifi-netwerk. Vanaf de Sonos app op je telefoon kun je vervolgens alles op afstand besturen. Oude speakers gebruiken vaak aansluitingen die je niet kunt aansluiten op nieuwe Sonos speakers. Maar hoe sluit je de Sonos Connect aan en hoe gebruik je hem?

In het kort:

 1. Sluit de Sonos Connect aan op stroom met de meegeleverde stroomkabel.
 2. Sluit een geluidsapparaat op je Sonos Connect aan met een RCA-kabel, optische kabel of coaxiale kabel.
 3. Download de S2 app en voeg de Sonos Connect toe aan je Sonos systeem.
Sonos Port

Sonos Port

Tijd voor een upgrade? De Sonos Port levert heeft een betere geluidskwaliteit dan de Sonos Connect.

Aansluitingen van de Sonos Connect

De Sonos Connect beschikt over veel verschillende aansluitingen die oude speakers meestal gebruiken. Alle aansluitingen vind je aan de achterkant. Ik heb het dan over de volgende aansluitpoorten:

2 ethernetpoorten: met deze aansluiting kun je je Sonos Connect rechtstreeks via een kabel aansluiten op je router. Hiervoor gebruik je een ethernetkabel (internetkabel) die tussen de Connect en de router in zit. Door je Sonos Connect via een kabel op internet aan te sluiten maak je de verbinding sterker, maar het is niet noodzakelijk. Niet alleen je router kan hierop worden aangesloten, maar ook je computer, NAS of een ander netwerkapparaat.

Voedingspoort: de Sonos Connect heeft net zoals bij al je andere elektrische apparaten voeding nodig. Als je de achterkant van de Sonos Connect voor je hebt staan zie je aan de rechterkant de voedingspoort zitten. Dit staat overigens ook duidelijk weergegeven op de afbeelding hieronder. Sluit hier de voedingskabel op aan en stop het andere uiteinde in het stopcontact. Je krijgt altijd een netsnoer meegeleverd die is bedoelt voor de Sonos Connect.

Analoge uitgang en ingang: op de afbeelding zie je ook 2 analoge aansluitingen. 1 daarvan is een uitgang en de ander een ingang. Voor deze aansluitingen gebruik je een standaard RCA-kabel. Het rode uiteinde sluit je aan op de rode aansluiting en het witte uiteinde op de witte aansluiting. Je sluit de analoge ingang van een ander geluidsapparaat altijd aan op de analoge uitgang van de Sonos Connect. Denk hierbij aan een versterker, receiver of een andere geluidsinstallatie.

Je sluit de analoge uitgang van een geluidsapparaat altijd aan op de analoge ingang van de Sonos Connect. Hierbij moet je denken aan een cd-speler. Het signaal van de cd-speler zal naar de Sonos Connect gestuurd worden.

TOSLINK digitale uitgang: op de afbeelding zie je aan de linkerkant ook een digitale audioaansluiting. Dit is een optische aansluiting die veel wordt gebruikt door geluidsapparatuur. Door een optische kabel te gebruiken kun je hoge kwaliteit geluid doorsturen naar bijvoorbeeld je soundbar, receiver of home cinema set. Let erop dat het een digitale uitgang is. Sluit de optische kabel dus aan op een optische ingang van een ander apparaat (zoals een soundbar).

Coaxiale digitale audio-uitgang: naast een optische kabel kun je ook een coaxiale kabel aansluiten. Gebruikt je oude speaker of geluidsapparatuur geen van de bovenstaande aansluitingen, dan heb je zeker wat aan deze coaxiale optie. Let erop dat ook dit een uitgang is. Je zult de Sonos Connect via een optische kabel dus moeten aansluiten op een apparaat met een coaxiale ingang.

sonos connect aansluitingspoorten

Bron: assets.usermanual.com

Hoe sluit je een Sonos Connect aan?

Nu je weet welke aansluitingen de Sonos Connect heeft kunnen we doorgaan naar de daadwerkelijke stappen. Hieronder kun je stap voor stap lezen hoe je de Sonos Connect aansluit.

Voordat je de Sonos Connect gaat aansluiten moet je eerst weten welk apparaat je gaat gebruiken. Kijk welke audio ingang of uitgang door je geluidsapparaat wordt ondersteund. Kijk ook goed of je de ingang of uitgang van de Sonos Connect moet gebruiken. Wil je een cd speler gebruiken, sluit de analoge audio-uitgang van de cd speler dan aan op de analoge audio-ingang. In dit geval wordt de muziek vanuit je cd speler naar het Sonos systeem verzonden. Het is dan mogelijk om de cd speler via de Sonos app te besturen.

Als je geluidsapparaat een audio-ingang heeft, dan kun je ook de analoge en optische uitgang van de Sonos Connect gebruiken. Dit kan met een coaxkabel, RCA-kabel of optische kabel. Welke aansluiting je ook gebruikt, je zult in alle gevallen de voedingskabel moeten gebruiken. Hieronder de stappen nog eens op een rijtje:

 1. Sluit de voedingskabel aan op je Sonos Connect en sluit het andere uiteinde aan op het stopcontact. Het statuslampje brandt dan groen en het statuslampje van de speler begint te knipperen.
 2. Kies 1 van de aansluitingen die ik hierboven uitgebreid heb besproken.
 3. Aan de voorkant zet je de Sonos Connect aan via de aan-/uitknop. Je kunt de Sonos Connect altijd aan laten staan. Hij gebruikt bijna geen stroom als je geen muziek afspeelt.

Hoe voeg je de Sonos Connect toe aan je Sonos systeem?

Vanuit de Sonos app kun je al je geluidsapparatuur beheren. Ook je Sonos Connect is vanuit je app te besturen. Hiervoor zal je het apparaat eerst moeten toevoegen. Hieronder zet ik de stappen voor je onder elkaar.

 1. Zorg allereerst dat je de Sonos app hebt gedownload. Je kunt de Sonos app zowel in de App Store als in de Play Store downloaden. Let goed op of je de oude S1 app nodig hebt of de S2 app. Lees indien nodig welke app je nodig hebt voor de Sonos Connect. Wat betreft de Sonos Connect kun je altijd de S1 app gebruiken, maar voor sommige modellen ook de S2 app.
 2. Open de Sonos app zodra hij is geïnstalleerd. Selecteer ‘setup a new Sonos system’. Als je al een Sonos systeem hebt kun je ook deze optie selecteren: ‘conect to an existing system’.
 3. Login op een bestaand Sonos account of maak een nieuwe aan. Tik daarna op ‘continue’.
 4. Je hebt nu keuze uit 2 opties. Selecteer de ‘Standard setup’. Hiermee kun je je Sonos Connect verbinden met je lokale netwerk. Dit maakt het mogelijk om op afstand het apparaat te besturen. Je kunt ook de ‘BOOST setup’ optie selecteren als je de Sonos BOOST, BRIDGE of player met een netwerkkabel op je router wil aansluiten.
 5. Selecteer ‘next’ om door te gaan met de standard setup.
 6. Zet vervolgens je Sonos Connect aan als je dat nog niet gedaan hebt. Controleer dit en klik door naar ‘next’.
 7. Opgegeven moment zie je een groen lampje op je Connect. Zodra je dit ziet kun je op ‘continue’ klikken om door te gaan.
 8. De app zal nu opzoek gaan naar de Sonos Connect. Opgegeven moment zal hij beginnen met het configureren.
 9. Dan is het nu tijd voor het opzetten van de draadloze verbinding van je Sonos Connect. Klik hiervoor op ‘next’.
 10. De app vraagt nu of je je telefoon wil verbinden met een tijdelijk netwerk genaamd SONOS. Ga naar de wifi-instellingen van je telefoon om het SONOS-netwerk te selecteren. Nadat je bent verbonden met het netwerk kun je terug gaan naar de app. Je Sonos Connect is nu toegevoegd aan het thuisnetwerk.

Meer informatie over het installeren, verbinden en aansluiten van je Sonos Connect vind je in deze video hieronder:

Tot slot kan het geen kwaad om je Sonos Connect goed in te stellen. Dit kan je doen zodra je de Sonos Connect hebt toegevoegd aan je Sonos systeem. De manier waarop je het volume regelt kun je wijzigen met behulp van de instellingen voor het Line-out level.

 1. Open de Sonos app op je iOS of Android telefoon.
 2. Ga naar de instellingen > systeem.
 3. Selecteer de kamer waar je Sonos Connect staat.
 4. Tik op Line-out levels en kies 1 van de opties. Je kunt kiezen uit fixed en variable.
  1. Stel het lijnuitgangsniveau in op vast (fixed) als je het volume uitsluitend vanaf je versterker of ontvanger wil regelen. Je kunt in dit geval de sonos-app niet gebruiken om het volume of de equalizer-instellingen aan te passen.
  2. Je kunt het line-outniveau van je Connect ook instellen op variabel. In dit geval kun je de Sonos app wel gebruiken om het volume aan te passen.

Wil je meer geluidsinstellingen aanpassen? Lees dan hoe je de geluidsinstellingen voor je Sonos instelt.

Scroll naar boven